• 0

2e keer aanmaning Inkomstenbelasting, wat nu?

Via een bevriende collega ben ik op Higherlevel gekomen.

 

Ik ben al meer dan 10 jaar ondernemer en doe netjes via mijn boekhouder aangifte voor de diverse zaken. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik netjes alles inlever, hem alles laat regelen, dus ik heb niet zoveel verstand van de regels die toegepast moeten worden. Mijn vak is grafisch, ik ben goed in DTP-werk, maar belasting laat ik aan een expert over.

 

Nu ben ik een paar jaar geleden uitgeschreven bij de KvK door de belastingdienst. Sindsdien stapelen de "problemen" boekhoudtechnisch op. Er kon op dat moment geen aangifte gedaan worden, lang verhaal kort, een drama. Na het betalen van een boete, was alles weer ok, echter liep ik inmiddels 2 boekjaren achter. 1 is reeds ingelopen, maar nu heb ik recentelijk voor het andere boekjaar een aanmaning gekregen voor het uitblijven van aangifte. Mede door het krijgen van een kindje met een medisch euvel ben ik dagelijks tijdens mijn werk met zijn verzorging bezig. Mijn leven heeft hierdoor letterlijk op zijn kop gestaan, mede omdat nog niet aantoonbaar is wat hij heeft. Het vervelende is dat ik er (en dat is mijn eigen schuld) geen aandacht meer had geschonken aan dat ontbrekende boekjaar. Mijn focus lag zo sterk op mijn kinds herstel dat ik het echt ben vergeten, knap dom, ik weet het. Maar als beginnend ouder wist ik in sommige gevallen niet heel goed hoe ik hier mee om moest gaan. Ik wilde persé dat ik erachter kwam wat mijn zoontje mankeerde. Dit heeft ook als gevolg gehad dat ik minder klanten kon bedienen, want een klant bedienen met je zoon in een maxicosi of buggy accepteren maar weinig. Ik begrijp het wel, maar voor mij een realiteit. Werk mij dagelijks een slag in de rondte tot 's avonds laat en vaak ook weekenden om maar facturabele uren te maken.

 

Enkele dagen geleden kom ik terug van een korte vakantie met mijn zoontje en tref ik een aanmaning aan voor dat boekjaar. Kennelijk is deze verzonden tijdens mijn afwezigheid. Ik moet aangifte inkomstenbelasting doen, maar heb slechts 1 dag de tijd om het nog in te leveren en mijn boekhouder is op vakantie. Ik had zelf nog gedacht om langs de belasting te gaan, gezien letterlijk al mijn spullen bij de boekhouder liggen (incl. DigiD).

 

Ik heb de belastingdienst gebeld, maar daar loop ik tegen een muur. Zij zeggen, tja, het is de 2e keer, dus u riskeert een boete van ±5000 euro voor het niet doen van aangifte. Heb de situatie uitgelegd en dat ik ook begrijp dat de fout bij mij ligt, maar dat de boete wel heel erg fors is, gezien ik aangeef over enkele weken wel aangifte te kunnen doen. Diegene die ik heb gesproken bleef bij zijn standpunt en dat was het.

 

Wat kan ik nog doen? Brief sturen/afgeven?

 

Gezien het een aanmaning is is een uitstelbrief kansloos lijkt mij. Ik begrijp dat ik een boete zal moeten betalen, echter vind ik het bedrag wat zij mij noemde erg hoog in verhouding tot mijn omzet.

 

Ik ben een beetje ten einde raad, omdat ik geen omzetten draai van tonnen om dit netjes op te vangen.

Mijn boekhouder is aankomende dinsdag weer terug van vakantie. Alvast bedankt.

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

25 antwoorden op deze vraag

  • 0

Vervelend allemaal.

 

Maar toch moet je z.s.m. de aangifte versturen.

Mocht je tóch een boete krijgen, dan kan je bezwaar (laten) maken.

 

Brieven vooraf sturen heeft weinig zin (eventueel zou je kunnen bellen om mede te delen wanneer het je wel lukt om aangifte te doen, dan kunnen zij dat vast in het systeem zetten als 'opmerking' of zoiets - maar ik denk niet dat het heel zinvol is).

 

Overigens valt het meestal wel mee met de boetes voor de IB. Maar je weet het natuurlijk niet.

Zie hieronder een voorstel (zo uit de losse pols) die ik stuurde naar een kennis die in een soortgelijke situatie zat. De boete werd (na zijn bezwaar) toen wel kwijtgescholden:

 

Je kan proberen beroep te doen op "afwezigheid van alle schuld" of "strafverminderende omstandigheden".

 

Dat kan zijn:

- Een wanverhouding tussen de boete en de ernst van het feit ("Moet ik bijna 400 euro extra betalen omdat ik geen geld had om tijdig de aangifte te laten doen! Ik hoefde toch niks te betalen, dus waarom? Nu kom ik nog meer geld tekort!" of zoiets...).

- Verzachtende omstandigheden ("Als alleenstaande vader met opgroeiende kind kwam mijn ouderlijke zorgtaken op de eerste plaats en kon ik niet tijdig aangifte doen" misschien...).

- Financiële omstandigheden ("Ik kan onmogelijk dit bedrag betalen. Het water staat mij nu al tot de lippen!" klinkt misschien wel overtuigend...).

- Totaal geen schuld ("Ik heb alles gedaan wat redelijkerwijs van mij verwacht kan worden om de aangifte tijdig te doen. Maar het is niet gelukt!" maar precies waarom het niet gelukt is, dat zou ik niet zo 1-2-3 uit mijn mouw kunnen schudden...).

 

En beterschap beloven!

 

Dan wordt het misschien (gedeeltelijk) kwijtgescholden (dat zou mij niet verbazen eigenlijk).

 

Sterkte met alles!

 

"What, me worry?"

Link naar reactie
  • 0

Gewoon vandaag aangifte indienen en as dinsdag een gecorrigeerde versie door de boekhouder laten indienen.

 

Dat lijkt mij ook de minst slechte oplossing. Uiteraard is dat nog steeds beboetbaar (de vergrijpboete voor bewust onvolledige of onjuiste aangifte bedraagt max .100% over de alsnog te betalen belasting), maar de correctietermijn en de redenen geven hopelijk genoeg aanleiding tot coulance.

 

Garantie tot aan de deur dus, maar wachten met indienen is in ieder geval géén optie!

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Dat alle (inlog)gegevens bij de boekhouder liggen is sowieso onverstandig en na deze termijn al helemaal geen excuus meer. Wat voor aangifte wil (moet) je eigenlijk gaan doen? Waarom heeft deze boekhouder dat niet verzorgd? En welke elementen zitten daar dan allemaal in?

 

Eerlijk gezegd toch wel vreemd dat je het met een boekhouder zo laat lopen hoe 'zwaar' privé-omstandigheden ook mogen zijn. Uitbesteden of zelf doen, maar niet laten lopen, terwijl je weet dat dit punt komt. De boete is vooralsnog geen feit, dus laat je nu niet gek maken. Succes en sterkte!

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

@Allen: Dank voor jullie reactie, erg gewaardeerd. Ik zal de laatste zijn die mijn fout zal verdedigen, ik zie zelf in (ondanks situatie) dat ik een steek heb laten vallen, maar gezien ik te weinig kennis heb van dit soort zaken vraag ik jullie advies/mening.

 

@Highio:

Het is een aangifte voor inkomstenbelasting (eenmanszaak). Ik ben het met je eens dat het niet hebben van inloggevens van DIGI-D geen excuus is voor het niet kunnen indienen. Wellicht ben ik daar in al die jaren te naïef in geweest als persoon (te goed van vertrouwen). Laat ik het voor nu er maar op houden dat dit een harde leerschool is waar ik doorheen moet, maar iniedergeval dank voor je feedback. Ik waardeer je eerlijkheid en mening.

 

@Norbert/RobVoorn:

Ik heb mijn DIGI-D niet in bezit, daar wees Highio mij al op, dus ik kan in principe geen aangifte doen. Dinsdag is mijn boekhouder terug en kan hij alles verwerken en alsnog indienen (zal wellicht wat tijd in beslag nemen). Moet ik van te voren geen melding maken van dat ik de aangifte niet tijdig kan indienen vanwege beschreven situatie, of heeft dat volgens jullie geen zin?

 

@Shoptillyoudrop:

Bedankt voor je input. Ik dacht dat jij het vantevoren aangeven juist zinvol is, omdat je dan laat zien dat je uit eigen beweging een stap voorwaarts maakt?

Link naar reactie
  • 0

Maar beste JoeriV, Een 'Digid niet in bezit' hebben? Ik vermoed dat jij jouw Digid gebruikersnaam en wachtwoord bent vergeten, dat is echter zo opnieuw aan te vragen en dan hoef je niet op je boekhouder te wachten. 'Time is of the essence' in dit soort kwesties...

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

@Hans van den Bergh: Dank voor je reactie. Ik heb het formulier voor DIGI-D destijds afgegeven bij mijn boekhouder, gezien hij erom vroeg. Wat ik al aangaf, administratief niet heel slim. Opvragen heb ik vanochtend voor gebeld, kost 5 werkdagen.

 

Gezien tijd inderdaad KEY is wilde ik dus een brief afgeven op belastingkantoor dat ik ermee bezig ben en vanwege omstandigheid het niet red. Ik accepteer de boete, maar weet dus niet of dit überhaupt uit gaat maken als ik uit eigen beweging dit vantevoren al meld.

 

Link naar reactie
  • 0

Zijn er mogelijkheden dat iemand met toegang tot het administratiekantoor jouw inloggegevens vandaag of morgen verstrekt?

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Opvragen heb ik vanochtend voor gebeld, kost 5 werkdagen

Zou ik dan toch meteen maar zelf in gang zetten en Digid nimmer meer uit handen geven...

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Officieel mág je je DigID niet eens weggeven.

 

Na het aanvragen van een nieuwe code denk ik wel dat de oude niet meer werkt dus de boekhouder kan die dan ook niet meer gebruiken.

 

Je zult een DigiD machtiging voor je boekhouder af moeten geven.

 

(Of het moet zo zijn dat de boekhouder zelf een algemene code heeft waarmee hij voor zijn klanten aangiftes kan regelen.)

 

(Het machtigen van iemand kan ook weer 5 dagen duren)

 

Begint even offtopic te worden :D

 

Weer ontopic... indien je niet voor volgende week iets kunt doen zou ik in ieder geval wel een brief sturen. Of het iets uitmaakt weet ik niet maar dan kun je in ieder geval aantonen dat er niet moedwillig geen reactie van jou kant is gekomen.

 

Link naar reactie
  • 0

Zelf aangifte indienen? Ik hoop dat je bekend bent alle ingewikkelde termen in het aangifteprogramma? (hier word je een eindje op weg geholpen, maar het is niet voldoende: https://www.belastingdienst-aangiftehulp.nl/) Ook hoop ik dat je, zonder te beschikken over correcte cijfers, weet dat het onmogelijk is om op een correct saldo fiscale winstberekening uit te komen? Check: https://www.google.nl/search?q=saldo+fiscale+winstberekening+is+niet+gelijk+aan+het+saldo+winst+en+verliesrekening&oq=saldo+fiscale+&aqs=chrome.5.69i57j0l5.4602j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

 

Dit moet matchen, anders kan je de aangifte niet verzenden. Die match is alleen te maken als alle cijfers helemaal kloppen. Het is een soort interne controle door de Belastingdienst, die in het aangifteprogramma is verweven.

 

Hoe moet ik deze getallen in godsnaam gelijk krijgen?

https://www.higherlevel.nl/forum/financiering-juridische-en-fiscale-zaken/administratie-en-verzekeringen/ib-saldo-fiscale-winstberekening-is-niet-gelijk-93972?start=0#msg94162

Link naar reactie
  • 0

Een fiscaal intermediair (met een certificaat) kan zo een aangifte voor je versturen met zijn aangiftesoftware.

 

Maar: Ik krijg het gevoel dat je geen idee hebt van je cijfers/resultaten/inkomen over dat bewuste jaar.

En dan is er (waarschijnlijk) niemand die bereid is om "op de knop" te drukken, want dat doe je niet wanneer het overduidelijk niet klopt wat je wegstuurt.

 

"What, me worry?"

Link naar reactie
  • 0

Samengevat (alle ruis er even uitgehaald):

1. Stel, zoals in dit topic geadviseerd, de belastingdienst op de hoogte van de - oorzaken van de - vertraging en geef aan wanneer de belastingdienst de aangifte kan verwachten!

2. Zet als de sodemieter de boekhouder aan het werk of zorg zelf dat je aangifte als de sodemieter wordt ingediend!

3. Vraag een nieuwe DIGID aan, geef deze nimmer meer uit handen en machtig eventueel je boekhouder (jaarlijks) voor het gebruik ervan!

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Topic gelezen hoor. Zelfs met Digid is het onmogelijk om zelf je aangifte te doen zonder cijfers.

De nul (0) is ook een cijfer. 8)

 

Eigenlijk zie ik het probleem niet zo - voor de boekhouder althans - die heeft helemaal geen DigiD-code nodig om de aangifte in te dienen. En dan het volgende ... waarom maar van één jaar de aangifte ingediend en niet gelijk van allebei?

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
De nul (0) is ook een cijfer.

Kan je dan overal zomaar een 0 invullen, zonder dat dit vragen oproept? Neemt hierdoor de kans op een boete wegens indienen van onjuiste aangifte, niet nog verder toe?

 

Dit punt daargelaten, als je overal een 0 zou invullen, zou je alsnog tegen problemen aanlopen met "saldo fiscale winstberekening komt niet overeen met winst en- verliesrekening", aangezien het banksaldo aan het begin van het jaar hoogstwaarschijnlijk niet op 0 staat. Je zal dan toch wat bedragen moeten invullen om aan het eind van die aangifte door die controlevraag heen te komen, het aangifteprogramma neemt je banksaldo namelijk ook mee.

 

Zet je het banksaldo wel op 0, dan kom je alsnog niet uit, omdat het aangifteprogramma ook enkele vragen stelt over (posten van) het voorgaande jaar.

 

Geef me maar een tik als ik het fout heb. Jij bent immers boekhoudster. Bovenstaand betreffen slechts enkele persoonlijke ervaringen.

 

@topicstarter: heb persoonlijk ook door persoonlijke omstandigheden 2 of 3 jaar te laat aangifte gedaan (aaneengesloten). Boete was het minimale bedrag. 5000 euro opleggen, zullen ze niet zomaar doen. Je moet vooral continu updates blijven verstrekken met wat ze kunnen verwachten (advies reeds gegeven), want het zijn wel degelijk mensen die je brieven zullen lezen. En als je onverhoopt een boete ontvangt: neem je verlies. Boete moet je zien als lessen (geschenk), niet als straffen. Dit hebben we zo nu en dan nodig om als mens te groeien, sterker te worden, waardevolle ervaringen op te doen, etc.

Link naar reactie
  • 1

De nul (0) is ook een cijfer.
Geef me maar een tik als ik het fout heb. Jij bent immers boekhoudster. Bovenstaand betreffen slechts enkele persoonlijke ervaringen.
Ik heb ook wel een paar ervaringen op dat gebied ...

 

Om problemen met herinneringen en aanmaningen te voorkomen, krijg ik met enige regelmaat nul-aangiften op mijn bureaublad van ondernemers die de kosten van een goede boekhouder dachten te kunnen besparen. Dat mag en kan natuurlijk, ware het niet dat, op de avond vóór de fatale termijn, die boekhouding/aangifte toch iets ingewikkelder in elkaar steekt dan gedacht. En dan heb ik het over aangiften waarbij echt alles op nul (0) is gezet.

 

Nog vreemder wordt het wanneer er - zonder voorlopige aanslag - binnen enkele weken een definitieve aanslag op de digitale deurmat ploft op basis van de ingeleverde (nul-)aangifte.

Maar het kan nog gekker als blijkt dat de ondernemer wel ieder kwartaal netjes de BTW-aangifte op basis van de werkelijke baten en lasten heeft ingediend.

Je zou toch wel verwachten dat er koppeling bestaat tussen BTW- en IB-aangiften.

 

Het begrotingstekort van de Nederlandse Staat wordt zo wel verklaarbaar ... de vele vakantiewoningen in Turkije ook.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 1

Nee, je hypothese is/was helemaal juist.

 

Alleen is er geen 'automatische koppeling' dus als niemand er naar kijkt, is er ook geen opvolging.

 

Uiteraard kunnen er allerlei andere verschillen zijn (zoals vooruit gefactureerde bedragen, onderhanden werk, ook vrijgestelde omzet, belaste verkoop van vaste activa enz, enz.) maar soms moet je dat dan ook apart toelichten. Op basis van een "verzoek om informatie" van de BD bijvoorbeeld.

Komt toch met enige regelmaat voor (in 'mijn kring' dan).

 

"What, me worry?"

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 236 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.