Jump to content
Learning AC
Verberg

Verwerking deelneming (fiscaal)

vraag

Hi allemaal,

 

Vrienden van mij hebben in 2016 een bedrijf opgericht inzake verschillende webshops. De situatie is als volgt:

 

2 'bestuurders', waarvan één op papier in loondienst als personeel (nog geen aandeelhouder en dat blijft voorlopig zo), de ander heeft een Holdingmaatschappij (BV) welke 100% aandeelhouder is van de webshops BV. De Holding heeft € 1 betaald voor de webshops BV. Er is geen sprake van een fiscale eenheid: zowel voor de BTW als VPB zijn beide BV's gescheiden. Gezien de geringe activiteiten willen de 'bestuurders' (officieel dus eigenlijk maar één, namelijk de Holding) een jaarrekening op fiscale grondslagen, zodat de VPB-aangiften en deponeringsstukken zsm afgerond kunnen worden.

 

Allereerst de betaling van € 1. Deze dient (volgens mij) als volgt verwerkt te worden:

 

In Holding: deelneming AAN bank

In Webshops BV: bank AAN aandelenkapitaal

 

Vervolgens heeft de webshops BV over 2016 een verlies van afgerond € 10K. Verwacht wordt komende jaren wel winst te draaien. Volgens mij leidt dit tot het volgende:

 

In Webshops BV: het eigen vermogen van de Webshops BV wordt negatief: het verlies wordt (na goedkeuring op de AVA) opgenomen onder 'overige reserves', waardoor het eigen vermogen € 1 - € 10K = € 9.999 wordt. Het verlies van € 10K is verrekenbaar voor de VPB de komende jaren indien winst wordt behaald.

 

In Holding: bij de Holding zou dit kunnen leiden tot een voorziening, mits ze aansprakelijk zouden zijn voor de schulden van de BV. Hier is niets over vastgelegd voor zover bekend. Is het dan mogelijk om de deelneming voor € 1 op de balans van de Holding te laten staan? En dus eigenlijk niet inzake het verlies de deelneming te boeken?

 

Kunnen jullie aangeven of ik de situatie zo goed inschat? Of mis ik iets? Aangezien ik zelf weinig tot geen ervaring heb, graag wat feedback :) Alvast bedankt!

Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Dag

 

Je schat het goed in. Alles wat je schrijft klopt. Ik ben zelfs onder de indruk dat je de 403-verklaring noemt en goed uitlegt.

 

HL is echter niet bedoeld voor klantvragen. Zie onze huisregels. Topic gaat daarom op slot.

 

Groet

Joost Rietveld

HL admin


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 225 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept