[Artikel] Dikke Vinger Jan de Belastingman [NPO 3 BNN VARA]

Aanbevolen berichten

In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Jan de Belastingman [NPO 3 BNN VARA]

 

Korte samenvatting:

Van Starbucks tot Ikea, van Lionel Messi tot Jackie Chan: met slimme trucs weten ze miljarden euro's uit de vingers van de fiscus te houden. Maar wie betaalt de rekening? Jan Versteegh zoekt tot op de bodem uit hoe grote bedrijven belasting ontwijken. Samen met een aantal ondernemers die zich bij hem aansluiten, kijkt hij of zij ook op volkomen legale wijze belastingvrij door het leven kunnen gaan.

 

 

Waarom vind je dit interessant of wil je dit delen?:

Dit tv-programma van BNN op NPO3 is sinds 7 sept. jl. op TV. Ik heb gisteravond voor het eerst een aflevering gezien. Verbazend en vermakelijk.

 

Via Jan de Belastingman

Informatie & Educatie, NPO 3, BNNVARA kun je de afleveringen terugkijken.

 

Volg je dit programma? En zo ja, wat vind je van de opzet van Dikke Vinger?

 

Link naar het artikel :

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Het programma heeft maandenlang onderzoek gedaan naar legale routes voor belastingontwijking voor kleine bedrijven. Ze zetten een Nederlandse constructie op met twintig ondernemers, de Dikke Vinger, die via de belastingzetel Guernsey legaal aanzienlijk minder belastingen afdraagt.

 

Fiscalist Jan van Tilburg werkte mee aan het programma. Volgens hem is een constructie die grote bedrijven gebruiken voor belastingontwijking ook haalbaar voor kleine bedrijven.

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie

Volgens hem is een constructie die grote bedrijven gebruiken voor belastingontwijking ook haalbaar voor kleine bedrijven.

 

De belastingpot is te vergelijken met een gesloten systeem: wat deze slimme bedrijven (legaal) minder betalen, betalen de minder slimme ondernemers en particulieren - jij en ik dus - het jaar daarop extra via belastingverhogingen, of we krijgen er allemaal minder voor terug terwijl we wel het zelfde blijven betalen.

 

Nog simpeler: als ieder bedrijf en particulier gewoon de belastingen zou betalen als de gemiddelde sukkel, dan kon de zorgpremie en het eigen risico wellicht een flink stuk naar beneden. Zo werkt het.

 

Dus zo snel mogelijk allemaal meedoen, des te sneller wordt het legale systeem illegaal.Of misschien moeten we Arjan Lubach vragen om "dit bedrijf betaal lekker minder belasting dan jij, en jij betaalt dus meer"-stickeracties.

 

FF Serieus:

Het probleem is niet de slimme ondernemers, het probleem is dat het systeem niet deugt omdat mensen die slim genoeg zijn minder betalen dan mensen die niet zo slim zijn.

 

Kortom: aub slimmere belastingmensen (Genderneutraliteit) bij de Belastingdienst!

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie

Het is wel ontzettend oppervlakkig uitgevoerd. Jan wijdt een hele uitzending aan Bermuda en komt eigenlijk niet verder dan de Bermudabroekenwinkel. Jan zet een merk op en komt niet verder dan een thumbs-up cliché. Jan gaat naar de kanaaleilanden en stuit zelfs daar op dichte deuren. Zowel het ondernemen als ontduiken komt amper van de grond. Veel amusement voor Janfans; weinig inhoud.

 

Maar een omzeil-coop kan ook op grote schaal opgezet worden, als die opzet werkt. ;)

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Politiek correcte bangmakerij. Als dezelfde overheid die mutinationals van dienst is met ontwijkopzetjes en speciale deals bij de Belastingdienst optreedt tegen kleinere ondernemers en hun adviseurs (deelname aan een criminele organisatie) dan is opstandig stemgedrag niet vreemd. Nederland heeft bepaald geen haast met het ontmantelen van de offshore industry die zich hier genesteld heeft.

 

Bemoedigend om te zien dat er ook ondernemers en adviseurs bezwaar maken tegen ontwijking, in hetzelfde programma. Was een beetje eigenaardig gemonteerd trouwens. ;)

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

FF Serieus: Het probleem is niet de slimme ondernemers, het probleem is dat het systeem niet deugt omdat mensen die slim genoeg zijn minder betalen dan mensen die niet zo slim zijn.

Het probleem is - als men al kan spreken van een probleem - dat er legio eerlijke belastingbetalers zijn die graag een wellicht utopische samenleving voor ogen hebben ... Dat anderen daar misbruik van maken is een ander verhaal.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie

Het probleem is dat gemiddelde hardwerkende MKBer zwaar chagrijnig wordt als hij/zij leest over de zoveelste multinational die een onwaarschijnlijk lage belasting afdracht voor elkaar heeft gekregen. Soms loopt de korting op de winstbelasting op naar 80 procent...

 

Het hele systeem van belasting rulings die niet openbaar zijn, gemaakt worden op advies van een fiscalist werkzaam bij the Big Four die ook nog eens mee schrijft aan nieuwe wetgeving is pervers. Om het met Youp te zeggen: "Een accountant was vroeger iemand die mensen controleerde op eventuele financiële malversaties. Tegenwoordig zijn het vooral gehaaide types die trucs verzinnen in een obscuur verlicht schemergebied."

 

Er wordt altijd geroepen dat we dit als land wel moeten doen omdat anders grote bedrijven naar andere landen verhuizen. Ik zou zelf zeggen: Prima! Dan hebben we eindelijk een eerlijk speelveld.

 

Meer dan de helft van het bbp en 75% van de werkgelegenheid komt van het MKB. Als je die ondernemers het gevoel geeft dat het spel oneerlijk wordt gespeeld is dat niet goed voor de belastingmoraal.

 

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie

Maar een omzeil-coop kan ook op grote schaal opgezet worden, als die opzet werkt. ;)

 

En zolang die opzet werkt. Zie ook Toine, de belastingman

 

Laten we er even vanuit gaan dat men hier wel binnen de wettelijke grenzen blijft.

 

Overigens lijkt me het doel van deze hele actie om de ontwijkingspraktijken van de hele grote bedrijven aangepakt te krijgen, niet om daadwerkelijk zelf belasting te ontwijken. Om het eerste voor elkaar te krijgen moet het laatste lukken.

 

Als het eenvoudig wordt gemaakt voor kleine bedrijven om collectief in zo'n constructie te stappen dan zullen er genoeg zijn die dat doen. Bij tientallen of honderden zal de overheid er echt niet mee zitten, maar als het in de duizenden tot tienzuizenden loopt waardoor de nodige miljarden worden ontweken moeten ze er toch wel wat tegen doen.

 

Mocht de overheid het lekker laten gaan is het een leuke kans om wat belasting te besparen.

 

 

Laten we wel wezen, inkomens en vennootschapsbelasting zijn maar een beperkt deel van wat je in totaal aan belastingen betaalt. Denk aan btw op alles dat je prive koopt, wegenbelasting, accijnsen, gemeentebelastingen, waterschapsheffingen en weet ik wat niet meer. En feitelijk ook zorgpremie, want een verplichte verzekering is de facto een belasting.

 

Wat dat betreft vind ik het ethish ook niet zo bezwaarlijk, je blijft als inwoner van nederland toch wel fors betalen, zelfs als je helemaal onder de inkomstenbelasting uit weet te komen. Vervolgens toeslagen aanvragen gaat misschien wat ver (al zou je er wel recht op hebben).

 

Bovendien heeft dit, in tegenstelling tot wat multinationals doen, een behoorlijk inverdien-effect: het geld dat mensen niet aan belasting betalen zullen ze waarschijnlijk uitgeven waardoor direct weer een flink deel terug komt in de nederlandse economie. Een andere optie is dat ze het gaan sparen (vermogensbelasting is hoger dan de rente, tel uit je winst als overheid), of gaan investeren.

Link naar reactie

Bovendien heeft dit, in tegenstelling tot wat multinationals doen, een behoorlijk inverdien-effect: het geld dat mensen niet aan belasting betalen zullen ze waarschijnlijk uitgeven waardoor direct weer een flink deel terug komt in de nederlandse economie.

Als de overheid het uitgeeft, komt het ook in de economie terecht. Als de overheid het sneller uitgeeft, komt het sneller in de economie terecht. Als de overheid bijleent, komt er meer in de economie terecht.

 

Dat is al een heel ouwe discussie.

 

Volgens mij is het vooral een aandachtsvinger: waarom Starbucks wel en mijn koffiewinkel niet? ;)

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Het zou zoveel eenvoudiger kunnen zijn als alle landen dezelfde afspraak maken: daar waar omzet gegenereerd wordt - na aftrek van reële kosten - wordt belasting over de winst ingehouden.

Het is verre van fair en volledig onethisch als multinationals belasting kunnen ontduiken en daarmee hun concurrentiepositie kunnen versterken ten kosten van de MKB bedrijven.

De Nederlandse overheid én de Belastingdienst zouden een keer moeten doorrekenen wat dit op termijn gaat kosten!

Link naar reactie

FF Serieus: Het probleem is niet de slimme ondernemers, het probleem is dat het systeem niet deugt omdat mensen die slim genoeg zijn minder betalen dan mensen die niet zo slim zijn.

Het probleem is - als men al kan spreken van een probleem - dat er legio eerlijke belastingbetalers zijn die graag een wellicht utopische samenleving voor ogen hebben ... Dat anderen daar misbruik van maken is een ander verhaal.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

 

Even serieus en roze bril af, ik ben nog NOOIT een onderneming tegen gekomen die het terecht vond helemaal door de fiscus te worden uitgekleed. Minder belasting betalen is altijd beter.

 

Maar, het staat IEDEREEN vrij om gewoon dubbel belasting te betalen voor de Utopische doelen.

Betere toekomst begint bij jezelf lol.

Link naar reactie

Het zou zoveel eenvoudiger kunnen zijn als alle landen dezelfde afspraak maken: daar waar omzet gegenereerd wordt - na aftrek van reële kosten - wordt belasting over de winst ingehouden.

Het is verre van fair en volledig onethisch als multinationals belasting kunnen ontduiken en daarmee hun concurrentiepositie kunnen versterken ten kosten van de MKB bedrijven.

De Nederlandse overheid én de Belastingdienst zouden een keer moeten doorrekenen wat dit op termijn gaat kosten!

 

Dat doen ze ook, en omdat hun conclusie is dat het voor NL beter is er niets aan te doen gebeurt er niets.

 

Misschien niet voor iedereen in NL beter, maar voor je "juiste mensen" wel en die maken uiteindelijk de dienst uit.

Link naar reactie

Volgens mij is het vooral een aandachtsvinger: waarom Starbucks wel en mijn koffiewinkel niet? ;)

 

Uiteraard, en de politiek zal met een antwoord moeten komen als mensen grootschalig van dit soort constructies gebruik gaan maken.

 

Wat natuurlijk wel een beetje wrang is, is dat nederland juist een van de landen is die het voor grootbedrijven mogelijk maakt winsten in de rest van de wereld via IP vergoedingen op papier te minimaliseren, en we daar met zn allen toch wel een beetje aan verdienen :)

 

 

Het zou zoveel eenvoudiger kunnen zijn als alle landen dezelfde afspraak maken: daar waar omzet gegenereerd wordt - na aftrek van reële kosten - wordt belasting over de winst ingehouden.

 

En wie bepaalt welke kosten reeel zijn? Licentiekosten voor gebruik van IP zijn in veel gevallen best reeel, maar je kunt er ook moedwillig idioot veel voor betalen om je winst te drukken. Dat kan belastingontwijking zijn, of gewoon slecht ondernemerschap cq een niet al te best bedrijfsplan, maar wat bepaalt precies het verschil?

 

Meestal is het als je er zo naar kijkt wel vrij evident, maar dat vertaalt zich lastig in wetgeving. Uiteraard zou je bij wet kunnen bepalen dat je geen vergoedingen voor IP mag afdragen of als kosten mag opvoeren, maar daarmee storten ook tal van legitieme bedrijven in.

Link naar reactie

Even serieus en roze bril af, ik ben nog NOOIT een onderneming tegen gekomen die het terecht vond helemaal door de fiscus te worden uitgekleed. Minder belasting betalen is altijd beter.

Er zit enig verschil tussen iets minder en nagenoeg niets.

 

Maar, het staat IEDEREEN vrij om gewoon dubbel belasting te betalen voor de Utopische doelen. Betere toekomst begint bij jezelf lol.
Wie rijk wil zijn, moet niet zijn vermogen vermeerderen maar zijn hebzucht verminderen
. Dat geldt overigens voor zowel de belastingbetaler als voor de belastinghaler.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie

Er wordt veel gediscussieerd over het fiscale ontwijkgedrag van multinationals. Kennelijk heerst er alom verontwaardiging bij de gewone burger. Maar die gewone burger heeft ook een hekel aan een vermogensrendementsheffing die effectief hoger is dan het daadwerkelijke rendement op het appeltje voor de dorst voor de oude dag of de studie van de kinderen.

Link naar reactie
Kennelijk heerst er alom verontwaardiging bij de gewone burger.

Het gaat niet om de gewone burger. De boosheid zit ‘m vooral bij kleine ondernemers die vinden dat het spel niet eerlijk gespeeld wordt omdat grote ondernemingen een voorkeursbehandeling krijgen. Voor een kleine ondernemer is het niet mogelijk een leger aan fiscalisten in te huren om te gaan wheelen en dealen met de Belastingdienst.

 

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie

Voor startende en kleine ondernemers zijn er toch ook faciliteiten?

Dat klopt, maar dan heb je het over de allerkleinste ondernemers, zoals starters en mensen die gebruik maken van de KOR. Ik denk dat de pijn vooral zit bij M-ers van het MKB. Vooral omdat die groep zorgt voor de meeste welvaart en werkgelegenheid.

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
Er wordt veel gediscussieerd over het fiscale ontwijkgedrag van multinationals. Kennelijk heerst er alom verontwaardiging bij de gewone burger.
Laten wij niet vergeten dat multinationals door mensen worden bestuurd. Dat ontduikingsgedrag én ontwijkingsgedrag zit in vele, zo niet alle personen ... in ieder geval aangeleerd en misschien zelf genetisch vastgelegd.

 

Maar die gewone burger heeft ook een hekel aan een vermogensrendementsheffing die effectief hoger is dan het daadwerkelijke rendement op het appeltje voor de dorst voor de oude dag of de studie van de kinderen.
De "gewone" burger zal zelden boven de drempel voor de vermogensrendementsheffing uitstijgen.

 

Wat betreft dat effectief en daadwerkelijk rendement ... dat is een kwestie van het willen leren beheren van je kapitaal.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie

Ab, een eigenaar of aandeelhouder van een middelgrote onderneming heeft gemiddeld ook niks te klagen hoor, lijkt me. Tussen startende micro-ondernemers, KOR ondernemers en middenbedrijf zit heel veel verschil en daar zitten heel veel zelfstandigen tussen in omzetgrootte en balansomvang. Hebben we het over dezelfde definitie van bedrijfsklassen?

 

Jan de Belastingman heeft ook vast nog geen nettodoorberekening van het belastingvoordeel gemaakt na aftrek van extra kosten.

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie

Dat ontduikingsgedrag én ontwijkingsgedrag zit in vele, zo niet alle personen ... in ieder geval aangeleerd en misschien zelf genetisch vastgelegd.

Nature or nurture?

 

Het zijn allemaal slappe excuusjes en angstargumenten. De buurman doet het ook. Een ouwerwetse calvinist neemt zelf verantwoordelijkheid en streeft niet naar het onderste uit de kan.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Dat ontduikingsgedrag én ontwijkingsgedrag zit in vele, zo niet alle personen ... in ieder geval aangeleerd en misschien zelf genetisch vastgelegd.

Nature or nurture?

 

Het zijn allemaal slappe excuusjes en angstargumenten. De buurman doet het ook. Een ouwerwetse calvinist neemt zelf verantwoordelijkheid en streeft niet naar het onderste uit de kan.

 

Neen, een ouderwetse calvinist streeft ook naar het onderste, maar uit een andere kan.

 

 

Bel een octrooigemachtigde van Patenthuis bij al uw octrooivragen !

Link naar reactie

Jan de Belastingman heeft ook vast nog geen nettodoorberekening van het belastingvoordeel gemaakt na aftrek van extra kosten.

 

Tja, het bleek natuurlijk weer eens onzin te zijn. Ze zetten die hele costructie in elkaar en besluiten vervolgens er geen gebruik van te maken. Dat werkt natuurlijk niet, ook niet als signaalfunctie, en ook niet om te zien wat de belastingdienst daadwerkelijk zou doen.

 

Wat mij betreft mag het over, maar dan met een club mensen die daadwerkelijk de constructie gebruiken.

 

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 254 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.