Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  

Inkopen (Duitse) supermarkt voor cateringbedrijf, en BTW

Aanbevolen berichten

Hallo, ik ben nieuw hier, en heb al veel opgestoken op dit forum doordat ik tijdens mijn zoektocht van de ene in de andere interessante discussie rolde.

Een antwoord op mijn vraag heb ik hier echter niet gevonden (ook nergens anders trouwens).

 

Ik wil binnenkort starten met een catering bedrijf.

Omdat het vrij lokaal is, en kleinschalig kan het er voor mij beter uit om de grondstoffen voor mijn producten/gerechten in de supermarkt aan te schaffen dan bijvoorbeeld bij Sligro.

 

Aangezien ik dicht bij de Duitse grens woon is het voor mij zelfs nog voordeliger om daar mijn inkopen in de supermarkt te doen.

 

Bij een aantal A-merk winkels in de buurt die gerund worden door lokale franchisenemers is het wel mogelijk om op rekening te kopen om vervolgens een factuur met bedrijfsnaam en aparte vermelding van BTW te verkrijgen.

Echter, ik verwacht niet dat dit bij Lidl of Aldi ook mogelijk is, hoewel ik er lokale ondernemers van bijvoorbeeld shoarmazaken en Chinese restaurants daar met volle karren voor hun onderneming zie vertrekken.

 

Voor zover ik nu heb begrepen is het wel toegestaan om inkopen in de supermarkt te doen, mits er op de kassabon de BTW staat vermeld, en het duidelijk is dat de artikelen voor bedrijfsvoering worden gebruikt. Please correct me if I'm wrong.

Ook kruiden en specerijen voor de gerechten zijn bijvoorbeeld in een Toko veel goedkoper dan via de officiële leveranciers.

 

Maar waar ik nu mijn hoofd een beetje over breek is of het ook is toegestaan om levensmiddelen in Duitse supermarkten in te kopen om er vervolgens gerechten van te maken die ik via mijn cateringbedrijf weer verkoop.

Ook is het mij niet duidelijk hoe het dan precies zit met de BTW.

Ik weet dat ik die BTW alleen maar terug kan vragen in Duitsland, maar het wel moet doorberekenen in Nederland.

In Duitsland is het BTW tarief op levensmiddelen echter 7%, daar waar het hier in Nederland 6% is.

 

Vooropgesteld dat het toegestaan is om in een zeg maar Duitse Lidl of Aldi in te kopen, wat voor BTW tarief moet ik hier dan doorberekenen, die 7% of 6%?

 

En zijn er dan verder nog struikelblokken die ik over het hoofd zie?

Op de site van de NVWA wordt ik wat dat betreft ook niet veel wijzer.

 

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Zover ik weet hoef je BTW nooit 'door te rekenen' naar je klanten.

Je bepaalt je verkoopprijs op basis van de kosten die je maakt (waarin je dus de Duitse BTW meeneemt als kosten indien je die niet terug kunt krijgen, maar het antwoord daarop heb ik helaas niet), en over die prijs bepaal je dan het in Nederland van toepassing zijnde BTW-tarief. In geval van voedsel is dat denk ik dan 6%.

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Log in om dit te volgen  

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké