• 0

Regels voor zzp'ers weer op de schop [VAR en wet DBA]

(aangepast)

Sinds 1 mei 2016 is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) afgeschaft. In de plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van modelovereenkomsten met opdrachtgevers volgens De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA).

 

Zoals het nu lijkt is het nieuwe kabinet van plan om opdrachtgeversverklaringen in de plaats van modelcontracten in te voeren.

 

De gezagsverhouding wordt in de wet verder vorm en inhoud gegeven zodat inhurende bedrijven meer zekerheid hebben over de zelfstandige die ze inhuren (o.a. voorkomen verkapt dienstverband).

 

 

 

aangepast door Mikky Vrolijk
Titel aangepast
Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0
Op 29-6-2019 om 22:17, Joost Rietveld zei:

Wat mij vooral stoort aan de maatregel is de onderbouwing. 8,6% vd zzp-ers verdient minder dan het bestaansminimum. Welk deel daarvan doet dat bewust?! Er zijn ongeveer 95.000 zzp-ers die dus, volgens de overheid, een te laag inkomen hebben.

Even de definitie van ondernemer buiten beschouwing gelaten ... Zijn dat allemaal voltijd ondernemers en/of hoofdkostwinners ?

 

Niet onwaarschijnlijk zitten onder deze armzaligen ook vele ondernemers die bewust slechts een deel van hun arbeid officieel factureren.

Cijfers zijn zelden zo diep zwart (of rood) als wordt gepresenteerd.

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

En de ZZP’er, hij ploegde voort ...

 

Belastingdienst geeft eenmanszaken nieuw btw-identificatienummer

 

Nieuwsbericht | 10-10-2019 | 09:30

 

Ondernemers ontvangen uniek btw-id dat privacy beter waarborgt.

Vandaag ontvangt de eerste groep mensen met een eenmanszaak van de Belastingdienst een nieuw btw-identificatienummer, het btw-id. In totaal ontvangen deze maand circa 1.3 miljoen ondernemers dit nieuwe btw-id.

In het nieuwe btw-id is het BSN van de ondernemer niet langer verwerkt. Zo wordt de privacy van de ondernemer beter gewaarborgd. Het nieuwe btw-id is geldig vanaf 1 januari 2020. De Belastingdienst verzendt de brieven deze maand al, zodat een ondernemer nu al voorbereidingen kan treffen, zoals het aanpassen van briefpapier en het informeren van de boekhouder.

Het btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat bestaat uit een reeks van 14 tekens.
Vanaf 1 januari 2020 moeten ondernemers het btw-id op facturen en hun website vermelden om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoen zij aan de wettelijke eisen. Voor handel binnen de EU is het belangrijk dat mensen met een eenmanszaak hun btw-id tijdig doorgeven aan hun leveranciers.

Ondernemers houden hun huidige btw-nummer voor communicatie met de Belastingdienst en voor de btw-aangifte.

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Goed nieuws! Alle nieuwe ondernemers hebben zo geen verplichtige afgifte meer van hun BSN nummer. Zou zelf daarnaast graag een nieuw BSN nummer willen hebben, heb de mijne verplicht moeten verspreiden de afgelopen jaren. En dat geldt neem ik aan voor alle bestaande ondernemers .

aangepast door Piet Rol
Zinsstructuur en uitbreiding
Link naar reactie
  • 0
33 minuten geleden, Frank v C zei:

Is dat een uitbreiding of mogelijk minder zorgvuldige voorlichting?

De verplichte vermelding op facturen en websites was er altijd al, maar door de privacywetgeving is er een gedoogbeleid zonder sancties gevoerd met betrekking tot het niet vermelden van het btw-nummer op websites.

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Bij mijn weten ben je niet verplicht je BTW-nummer op je website te vermelden, alleen als je zaken via die website doet. Een webwinkel is het altijd verplicht, iemand met een contactformulier is het mogelijk verplicht, iemand met alleen een digitale brochure die vervolgens zijn zaken via de telefoon of in persoon doet is het niet verplicht.

 

Voor zover ik weet, althans. Als ik het mis heb, zie ik graag het betreffende wetsartikel tegemoet.

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
  • 0

De communicatie was altijd "het is verplicht om" maar is vorig jaar door de belastingdienst al genuanceerd, mede naar aanleiding van de uitspraak om
De regel is dat de consument of klant eenvoudig het btw nummer moet kunnen achterhalen ten einde te kunnen vaststellen dat het om een btw plichtige ondernemer is.
HEt bericht van de belastingdienst is inmiddels weer verwijderd. MAar via onderstaande link wordt wel besproken wat daarin stond en  hoe je de regels mag uitleggen.
(let op  orginele artikel is uit 2013, maar is in 2018 aangepast / geupdate
https://www.dirkzwager.nl/kennis/artikelen/moet-ik-mijn-btw-nummer-op-mijn-website-vermelden/

 

Quote

In dit nieuwsbericht van de Belastingdienst is de volgende passage opgenomen, over de vermeende keuzevrijheid die een ondernemer zou hebben in de wijze waarop hij informatie over zijn BTW-identificatienummer verstrekt: ‘De ondernemer heeft daarbij volgens de dienstenrichtlijn overigens wel de keuze tussen:

 

het telkens actief verstrekken van informatie over het btw-nummer aan de (potentiële) klant

 

de informatie over het btw-nummer toegankelijk maken op de plaats waar de dienst wordt verricht of waar het contract wordt gesloten

 

de informatie over het btw-nummer gemakkelijk elektronisch toegankelijk maken op een van tevoren medegedeeld elektronisch adres

 

de informatie over het btw-nummer opnemen in het informatiedocument dat door de dienstverrichter aan de afnemer wordt verstrekt waar in detail zijn diensten worden beschreven

 


Het is aan de ondernemer om dit binnen de eigen (digitale) bedrijfsomgeving en daarbij gekozen uitgangspunten concreet vorm te geven. Er is dus sprake van beleidsvrijheid voor de ondernemer om aan de verplichting vorm te geven en geen strakke verplichting dat een btw-nummer altijd op een website moet zijn vermeld.’

 

 

Link naar reactie
  • 0

Uit het Burgerlijk Wetboek haal ik uit het artikel 6:230e (samen met 6:230b lid 4) dat tijdig, voordat de overeenkomst gesloten wordt, de diverse gegevens verstrekt moeten worden. Daaronder ook het btw-nummer.

Mijn conclusie is dat in de situatie van een webwinkel, op deze webwinkel dus de diverse informatie beschikbaar moet zijn. Want de klant sluit via deze website de overeenkomst af.

Als de website meer een digitale brochure is, dan kunnen deze gegevens ook later overhandigd worden (maar voor het sluiten van de overeenkomst).

 

De betreffende wetsartikel (zie eventueel www.wetten.nl):

In art. 6:230b lid 4 is opgenomen: wanneer de dienstverrichter een btw-plichtige activiteit uitoefent, het nummer bedoeld in artikel 214, eerste lid, onder a, van Richtlijn 2006/112/EG van de Raad van de Europese Unie van 28 november 2006 betreffende het Gemeenschappelijk stelsel van belasting over de toegevoegde waarde (PbEU L 347);

art. 6:230e BW: De informatie, bedoeld in deze afdeling, is correct, helder en ondubbelzinnig. De informatie wordt tijdig voor de sluiting van een schriftelijke overeenkomst of, indien er geen schriftelijke overeenkomst is, voor de verrichting van de dienst meegedeeld of beschikbaar gesteld.

Link naar reactie
  • 0
43 minuten geleden, Frank v C zei:

Als de website meer een digitale brochure is, dan kunnen deze gegevens ook later overhandigd worden (maar voor het sluiten van de overeenkomst).

 

Dat klopt wel.. zie ook artikel waar ik hier eerder naar linkte.

Er is een tijd geweest dat er heel star werd gecommuniceerd dat op alle websites het BTW nummer moest (zelfs dat zzp-ers ook verplicht waren ondanks het BSN deel in het nummer). Toen de discussie over de risico's van BSN in BTW nr toenamen werd langzaam aan steeds meer genuanceerd en uiteindelijk (na de uitspraak van AP) dat het voor eenmanszaken tijdeijk helemaal niet meer hoefde. 

De wet laat inderdaad redelijk wat ruimte om tijdig het btw nummer te verstrekken en dat, als het goed begrijp, alleen voor webshops het verplicht is op de site als aanvullende eis van Autoriteit consument en markt.

 

Ik verwacht overigens dat eind van dit jaar na de "omnummering" én de aanpassingen in de  Kleine ondernemersregeling, waardoor er veel meer kleine ondernemers (minder dan 20.000 euro omzet)  zonder btw nummer gaan komen, er nog wel een voorlichtingscampagne of mailing zal volgen hoe je met het nieuwe btwnummer moet omgaan, ook al om dat het oude nummer ook nog gebruikt blijft worden in communicatie met de belastingdienst.

 

Kortom. het nieuwsbericht van vandaag is slechts een aankonidiging van het begin van de omnummering, de verdere details / instructies volgen als de omnummeringsactie is afgerond.

Link naar reactie
  • 0

De eerste brieven met het nieuwe BTW-nummer vallen op de mat ...

 

Postbus 2688 6401 DD Heerlen

Port Betaald PostNL

 

Betreft; Uw nieuwe btw-identificatienummer (btw-id) vanaf 1 januari 2020

 

Geachte heer/mevrouw,

 

Met deze brief krijgt u uw nieuwe btw-identificatienummer (btw-id). Vanaf

1 januari 2020 gebruikt u dit btw-id voor zakelijke contacten. U houdt uw

omzetbelastingnummer. Dat gebruikt u voor contact met de Belastingdienst.

 

Nieuw btw-identificatienummer

(btw-id) NL00**********

 

Omzetbelastingnummer

(ob-nummer) ************

 

U krijgt een nieuw btw-identificatienummer om uw privacy beter te waarborgen. In

uw omzetbelastingnummer is uw burgerservicenummer (BSN) verwerkt. Dat is niet

het geval bij het nieuwe btw-identificatienummer.

 

Maakt u gebruik van de kleineondernemersregeling?

Doet u geen btw-aangifte (meer) omdat u gebruik maakt van de

kleineondernemersregeling? Bewaar deze brief voor het geval u het btw-id in de

toekomst nodig hebt.

 

Wanneer gebruikt u welk nummer?

U hebt nu 2 verschillende nummers, die u allebei nodig hebt:

- Het omzetbelastingnummer gebruikt u voor uw communicatie met de

Belastingdienst.

- Het nieuwe nummer, uw btw-identificatienummer, gebruikt u voor uw

zakelijke contacten. Dit nummer zet u op facturen en uw website(s) en

gebruikt u voor handel binnen de Europese Unie (EU).

 

Wanneer gaan de veranderingen in?

Tot en met 31 december 2019 gebruikt u uw huidige btw-identificatienummer

zoals u dat tot nu toe gedaan hebt. Op 1 januari 2020 gaat de nieuwe situatie in.

Vanaf die dag gebruikt u het omzetbelastingnummer voor contact met de

Belastingdienst en het nieuwe btw-identificatienummer voor zakelijke contacten.

 

Wat kunt u nu al doen?

- Pas, voor zover van toepassing, uw website(s), briefpapier, factuurpapier,

digitale sjablonen en andere communicatiemiddelen aan, zodat u vanaf

1 januari 2020 het nieuwe btw-id gebruikt.

- Geef uw boekhouder, vaste leveranciers en zakelijke klanten nu alvast uw

nieuwe btw-id. Zij kunnen dan op tijd hun administratie aanpassen.

- Gebruikt u administratiesoftware voor het maken van facturen? Pas dan ook

het btw-id per 1 januari 2020 aan in de software.

 

Doet u zaken in andere EU-landen?

Als u binnen de EU zaken doet moet u vanaf 1 januari 2020 uw nieuwe btw-id

gebruiken, zowel in de contacten met klanten, als in de regeling Mini One Stop

Shop (MOSS). Geef uw nieuwe btw-id ook snel door aan uw leveranciers in het

buitenland die dit nummer moeten gebruiken.

 

Voor teruggaaf van btw uit andere EU-landen via het portaal op

belastingdienst.nl/eubtw blijft u of uw dienstverlener inloggen met uw huidige

gebruikersnaam. Dat is uw omzetbelastingnummer met daarvoor 'NL'. Uw nieuwe

btw-identificatienummer geven wij door aan andere belastingdiensten in de EU.

 

Vuistregel vanaf 1 januari 2020

Doet u zaken met ons? Gebruik uw omzetbelastingnummer.

Doet u zaken met anderen? Gebruik uw btw-identificatienummer.

 

Hebt u nog vragen?

Kijk op belastingdienst.nl/btw-id voor meer informatie.

 

Hoogachtend,

drs. J.M. Melsen

Belastingdienst/Centrale administratieve processen

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 1

En de ZZP’er, hij ploegde voort ...

 

Belastingdienst heeft geen btw-id voor starters

 

Een deel van de zelfstandig ondernemers die dit jaar zijn gestart, wacht al weken op hun btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Zonder dat nummer kunnen zij geen facturen sturen. 
 

De uitgifte van de nieuwe btw-nummers, die ondernemers verplicht op hun facturen moeten zetten, heeft inderdaad vertraging opgelopen, zo bevestigt de Belastingdienst. Volgens de fiscus wordt de gestelde uitgiftetermijn van twee weken niet gehaald door capaciteitsproblemen en een nieuwe manier van werken.


Voorstel aan de Belastingdienst: huur (extra) ZZP’ers in ... zoals zoveel overheidsinstellingen doen.

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

En de ZZP’er, hij ploegde voort ...
... the continuing story.

 

Frans van Tartwijk, 30 oktober 2020, 10:15

Behandel zzp’ers niet als parasieten, maar als rolmodel.

 

Oprecht moeten wij ons eens gaan afvragen: wie is nu eigenlijk de parasiet?

 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 1

En de ZZP’er, hij ploegde voort ...
... the continuing story.

 

Plan voor aanpak schijnzelfstandigheid zzp'ers op lange baan geschoven.

Eerst werd de VAR afgeschaft, toen kwam de wet DBA en daarna was er lange tijd niets. Al sinds 2016 zitten zzp'ers in onzekerheidheid over hun toekomst, maar ze zullen nog langer moeten wachten.

Het huidige kabinet is te druk met de coronacrisis en laat een keuze over de aanpak van zzp'ers en eventuele schijnzelfstandigheid over aan een volgend kabinet.

 

bron: RTLNieuws | 12-11-2020

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

En de Hoge Raad, die sprak voort.

...de  jurisprudentie die je wist dat ging komen is eindelijk hiiiieeeer... 

 

Uitspraak Hoge Raad kan bom leggen onder schijn-zzp’ers

Als iemand werkzaamheden verricht voor een opdrachtgever, bepaalt de aard van dat werk of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Eerdere afspraken tussen de twee partijen zijn niet van belang, oordeelde de Hoge Raad in een zaak tussen de gemeente Amsterdam en iemand die participatiewerk deed. De uitspraak kan voor veel zzp’ers betekenen dat hun opdrachten eigenlijk neerkomen op een arbeidsovereenkomst.

 

Bron: Trouw e.v.a. 08-11-2020

 

De Wetgever schuift een aanpak aan de voorkant dus op, en de Hoge Raad zet de zaken aan de achterkant op scherp. Deze uitspraak betekent feitelijk dat geen enkele modelovereenkomst nog enige veiligheidswaarde heeft want wezen gaat voor schijn: niet de  papieren intentie maar de praktijk is bepalend.  Het wachten is nu op de eerste procedures over schijndienstverbanden naar aanleiding van dit arrest. Niet alleen door de Belastingdienst / sociale partners, maar ook - zoals in deze case - door de verkapte schijnwerknemers zelf als dat ze beter uitkomt (overigens niets ten nadele van de claimant in deze procedure..ik geef haar groot gelijk) . De opdrachtgever c.q. werkgever betaalt hier het gelag. 

 

Overigens ook nog een een interessant gevolg voor een al langer lopende discussie tussen RT.... en mij over de sociale verzekeringsplicht van de DGA. Tot nu toe wist RT mij  er van te overtuigen van het feit dat er sprake moest zijn van de intentie van een dienstverband om überhaupt aan al dan niet verzekeringsplicht toe te komen. Maar de uitspraak van de Hoge raad stelt dat die intentie niet van belang is maar dat de aard van het werk bepaalt of er sprake is van een arbeidsovereenkomst 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0
48 minuten geleden, Norbert Bakker zei:

De Wetgever schuift een aanpak aan de voorkant dus op, en de Hoge Raad zet de zaken aan de achterkant op scherp. Deze uitspraak betekent feitelijk dat geen enkele modelovereenkomst nog enige veiligheidswaarde heeft want wezen gaat voor schijn: niet de  papieren intentie maar de praktijk is bepalend. 

Niet dat er daarmee ook maar iets veranderd, want "het wezen gaat voor de schijn" was altijd al van toepassing, zowel onder de VAR als ook onder de wet DBA.

 

De uitspraak maakt het er ook niet makkelijker op, want wat gaat er dan gebeuren?

Als de ZZP'er al die tijd eigenlijk in loondienst is geweest, moet de ZZP'er zijn inkomsten uit onderneming dan corrigeren met die in loondienst. Hoe zit het dan met de uitbetaling van ziektedagen, niet gewerkte uren/dagen/weken als ZZP'er, vakantiedagen en vakantiegeld? Hoe denken ze de belastingaangiften te corrigeren?

 

Zeer waarschijnlijk blijft alles zoals het nu is -  een streep door de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek zetten (die de komende jaren toch al naar nul worden afgebouwd), met als gevolg dat de MKB-winstvrijstelling omhoog gaat.

 

De ZZP-geest is uit de fles en de kurk is onvindbaar.

 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 1

En de ZZP’er, hij ploegde voort ...
... the continuing story.
 

CPB: steun alleen de zzp'er die het echt nodig heeft

 

Vervangbaar

In het rapport schrijft het CPB dat zzp'ers makkelijk vervangbaar zijn en dat er bij het wegvallen van een zzp'ers een stuk minder economische schade is, dan bij het wegvallen van een groot bedrijf. En dat steekt Wouters. 

"Ik vind het vreemd hoe er gerekend wordt. Ik vind het het dieptepunt van het anti-zzp sentiment wat er op dit moment is en het verheerlijken van het grootbedrijf", zegt ze.

"Terwijl ik denk: de meeste zzp'ers hebben een grotere buffer en kunnen de drie maanden wel uitzingen. KLM kan dat niet. Ik snap niet hoe je dat vergelijkt."

 

Van elk bedrijf dat niet (meer) levensvatbaar is, moet elke vorm van Overheidssteun worden ontnomen. 

 

Stimulans

Als de onderneming voor lange tijd onrendabel is, is het beter voor de ondernemers en de economie dat zzp'ers iets anders gaan doen, zoals het wisselen van sector, tijdelijk in loondienst gaan of op zoek gaan naar een nieuw bedrijfsmodel, schrijft het planbureau. 

Maar zolang zzp'ers terug kunnen vallen op die steun, dan is die stimulans om over te stappen er niet. 

 

Misschien moeten al die KLM-werknemers iets anders gaan doen, zoals het wisselen van sector, of als ZZP’er aan het werk gaan. Maar zolang de KLM (lees: werknemers) terug kunnen vallen op die steun, dan is die stimulans om over te stappen er niet.

 

Gelijke monniken, gelijke kappen.


 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

En de ZZP’er, hij ploegde voort ...
... the continuing story.
 

Verplichte verzekering zzp'ers wordt pas over 'jaren' ingevoerd
 

Het voorstel voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering dat door werkgeversorganisaties, vakbonden en zelfstandigen is gedaan, stuit op grote problemen in de uitvoering. Daardoor duurt de invoering van zo'n verzekering waarschijnlijk "jaren", waarschuwt demissionair minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken).
 

Deze verplichting is afgesproken in het pensioenakkoord, omdat de linkse partijen en de vakbonden het een belangrijkste stap vinden om het verschil tussen zelfstandigen en werknemers in dienst te verkleinen.
 

Als het bij een verplichte arbeidsongeschiktheid voor ZZP’ers blijft, dan is de keuze voor en door een werkgever snel gemaakt. Daar is niet eens een bierviltje voor nodig.

 

Gezien de uitslag van de Tweede Kamer verkiezingen zal de rode haan misschien wel blijven kraaien, maar minder gehoord worden.

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    11 leden, 291 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.