Jump to content
Ronald Kleverlaan

Iemand kennis/ervaring over Maleisie?

Recommended Posts

Ik ben benieuwd of er iemand hier in welk opzicht dan ook kennis van / ervaring in Maleisie heeft.

 

- Klopt het dat het land een goede toegang tot de rest van Azie is?

- Hoe is het leven/klimaat daar?

- Wat is het niveau van (wetenschappelijk) onderwijs daar?

- Hoe zit het bedrijfsleven in elkaar?

- Klopt het dat de mensen erg vriendelijk / behulpzaam zijn?

 

Ook als je er op vakantie bent geweest, ben ik erg geinteresseerd in de ervaringen.

 

Groeten,

Ronald


Passie voor ondernemerschap en crowdfunding en HL-er van het eerste uur.

Link to post
Share on other sites

Ha Ronald,

 

Heel wat jaren in ZO Azië rondgedoold. Het is alweer een aatal jaren geleden, maar sommige dingen veranderen niet zo snel.

 

Maleisië is goed georganiseerd. Maar als je echt zaken wil doen in andere aziatische landen, (een kwestie van langdurige persoonlijke relaties in azië) moet je in het betreffende land een permanente vertegenwoordiging hebben. Als je haast hebt omdat je weer ergens ander naar toe moet, wachten ze in azië gewoon tot je weg bent voor ze een besluit nemen. Voor de rest, het is goed toeven in KL en omstreken, dus als je een centrale vestigingsplaats zoekt lijkt het land me prima geschikt.

 

Het klimaat id tropisch. 32 graven overdag, 28 graden 's-nachts en minsten 90% vochtigheid, plus dat de steden vol en vies zijn. KL is redelijk schoon. Hoger gelegen steden zoals Bandung (java) zijn prettiger kwa klimaat. Gelukkig is werkelijk alles Aircondioned. Een beetje sjierk restorant is 17 graden, zodat je een tui moet meenemen. In het weekend zorg je dat je de stad uit bent.

 

Wat betreft wetenschappelijk onderwijs? In alle aziatische landen hebben ze universiteiten. De mensen uit de landen zelf, die het kunnen betalen, gaan naar de universiteiten in Amerika. Ik ben niet "up to date", maar het niveau zal vergeleikbaar zijn met de wat kleinere minder gespecialiseerde universiteiten in Europa.

 

Het bedrijfsleven (in heel ZO Asië) is of lokaal, of multinational. Zelfstandig (zonder sponsor) een bedrijf opzetten is erg moeilijk. Ik weet niet of het nog zo is, maar in Maleisië en indonesie moest je een lokale partner inschakelen die de meerderheid van de aandelen kreeg (voor niks) en in Maleisie moest dat ook nog een etnische Malay zijn (geen indier of een chinees, die veel harder werken) Die locale partner waren oplichters. Ze vroegen veel geld en brachte niets in. Of dat systeem nog steeds bestaat weet ik niet. Het is overigen heel lastig zaken doen in Azië. Ratio en "fatsoen" zijn geen normen die gehanteerd worden. Status wel. DAt is heel lastig. Als jouw faillisement (of falen) een ander meer staus opleverd, dan wordt daar hard aan gewerkt ook al kost het iedereen handen vol geld. Afspraken maken is een bijna onmogelijke opgave, ook al omdat het rechtsysteem niet ingericht (of genegen is) om zakleijke afspraken tussen vreemdelingen en de eigen bevolking af te dwingen.

 

Ja de mensen zijn uiterhate vriendelijk, hoffelijk, behulpzaam en gastvrij. Maar dat betekend niet dat je ook afspraken met ze kan maken. Over het algeneem zijn aziatische mensen intelligent, voorkomend, maar ook extrovert. Ze hebben een sterk gevoel voor humor en zijn goede vrienden. Toch zitten ze anders in elkaar. Hun knoppen zitten ergens anders. Het duurt lang voor je doorhebt wanneer met ja, ja bedoeld wordt en wanneer met ja, nee bedoeld wordt. Gek wordt je ervan.

 

Azië en de aziaten hebben mijn hart gestolen. Lekker klimaat, gezellig, lekker eten, lekker wonen, leuke mensen, maar zaken.......? erg lastig.

 

 


Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link to post
Share on other sites

Ook als je er op vakantie bent geweest, ben ik erg geinteresseerd in de ervaringen.

 

Okay ... ik ben geen wereldreiziger maar ga wél 1x per week naar de toko. Het eten is ONWIJS lekker !


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link to post
Share on other sites

Nils,

 

Harstikke bedankt voor de uitgebreide info. Dat van langdurige contacten had ik ook al gehoord, maar dat vind ik op zich geen enkel probleem. Ik ben zelf ook niet van het hit-and-run principe (Zoals de Amerikanen). Bedankt voor de waarschuwingen als ik daar zaken ga doen. Ik zal daar zeker zeer voorzichtig mee zijn.

 

Maar inderdaad, het lijkt mij ook een erg mooi land/gebied. Ik denk ook wel dat ik me er een tijdje kan vermaken.... 8) Het zal dan ook KL als uitvalsbasis worden...ik krijg er steeds meer zin in!!

 

Groeten,

Ronald


Passie voor ondernemerschap en crowdfunding en HL-er van het eerste uur.

Link to post
Share on other sites

Thanx Kermie!

 

Vooral de EVD had nuttige info. Ik kwam er op deze manier achter dat er namelijk een handelsmissie naar Maleisie (http://www.evd.nl/activiteiten/Maleisie.asp) op touw staat. De inschrijvingsdatum is helaas al verstreken, maar ik ga in ieder geval contact opnemen om te zien of ik daar nog aan kan sluiten als ik er toch al ben....

 

Ronald


Passie voor ondernemerschap en crowdfunding en HL-er van het eerste uur.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 18 leden online en 229 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept