Jump to content
Viewfinder
Verberg

Financieel plan voor een investeringsvennootschap?

vraag

Hallo allemaal, jullie weten ondertussen al dat je mij bijna alleen hoort als ik ergens een probleem mee heb, dus hier ben ik weer.

 

Misschien ligt 't aan het feit dat ik moe ben of aan het tijdstip maar ik vind geen antwoord op mijn vraag: Hoe maak ik een financieel plan voor een investeringsvennootschap?

 

Mijn partner en ik willen een vennootschap oprichten waarvan ieder voor de helft aandeelhouder is. Die vennootschap is eigenlijk een "lege BV" zonder activiteiten maar die wel aandeelhouder wordt van een andere BV waar wel iets mee gedaan wordt. In die andere BV word ik "gewoon" medewerker met een salaris dat nog niet vast bepaald is. Mijn partner krijgt enkel op het eind van het jaar zijn deel van de winst (tenminste daar gaan we van uit) Voor de andere BV is geen financieel plan gemaakt, we hebben wel "een idee" van de inkomsten maar geen cijfers. Eigenlijk geloven we niet echt in een financieel plan (oeps :-[...) Het is wel handig maar niet absoluut. Maar goed het is noodzakelijk voor de oprichting van de vennootschap en dit moet morgen geregeld zijn. Deadline? Hoezo? ::)

 

Anyway heel veel uitleg voor een simpele vraag: hoe maak je een financieel plan voor een investeringsvennootschap?


"Wie angst heeft voor de toekomst, heeft die toekomst al half bedorven." Georges van Acker

Link to post
Share on other sites

6 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

die lege bv wordt dus als het ware de holding waar de aandelen in worden ondergebracht van de zogenoemde werkmaatschappij.

Brengt die lege bv ook vermogen in of wordt het puur beheer?

 

Is de werkmaatschappij al bestaand, die BV? Je kan dan namelijk een situatie krijgen dat de belasting om de hoek komt kijken. Het is namelijk een soort verkoop van het bedrijf aan de holding en dan kan je te maken krijgen met afrekenen

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Was er even niet dus sorry voor mijn vertraagde reactie.

 

Het zit eigelijk iets ingewikkelder:

Er is een holding BV waar de werkmaatschappij BV onder zit. De aandelen van die BV's worden ondergebracht in een andere vennootschap.

De aandelen die nu in persoonlijk bezit zijn worden dan in een zgn. investeringsmaatschappij onder gebracht en die wordt dus aandeelhouder.

Maar dit is niet zo'n goed plan, begrijp ik? En, ik blijf worstelen met het verplichte financieel plan. Want de enige inkomsten zijn die die uit de BV's komen. Maar hoe moet ik dat invullen?


"Wie angst heeft voor de toekomst, heeft die toekomst al half bedorven." Georges van Acker

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hoi Viewfinder,

 

Balans

De activa of bezittingen van een investeringsmaatschappij zijn vooral aandelen van of leningen aan deelnemingen of cash (liquide middelen).

De passiva of schulden van een investeringsmaatschappij zijn (bank)leningen maar meer waarschijnlijk eigen vermogen of aandelenkapitaal ingebracht door de aandeelhouders.

 

Verlies en Winstrekening

De jaarlijkse opbrengsten van een investeringsmaatschappij is het aandeel in de winsten van de werkmaatschappij (of ze nu uitgekeerd zijn of niet in de vorm dividend). De winst bij verkoop van een deelneming is een eenmalige opbrengst die valt onder deelnemingsvrijstelling (dus je hoeft niet nog een keer belasting betalen).

De kosten van een investeringsmaatschappij zijn de kosten ter verwerving, beheer en verkoop van deelneming.

 

Heel praktisch dus. Maak prognoses voor elk van de deelnemingen en neem per jaar dat deel van de winst dat voor de investeringsmaatschappij is. Voor de jaarlijkse kosten zou ik het advies van Venture Capital Coach volgen. Als laatste moet je dan nog aannames maken in welk jaar je een deelneming verkoopt en voor welke prijs. Dit deel is het meest onzeker maar bepaald je rendement in hoge mate.

 

Eigenlijk is het in de investeringswereld te doen gebruikelijk om in plaats van over kosten en opbrengsten over cashflow te spreken. Ook in een financieel plan.

 

Succes!

 

Ties

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ties, heel erg bedankt voor je uitleg en voor je eerste introductie in de "world of investors" :) Nooit gedacht dat ik daar nog in zou verzeilen.

 

De deadline van vorige week heb ik niet gehaald, maar nu moet het toch gaan lukken!


"Wie angst heeft voor de toekomst, heeft die toekomst al half bedorven." Georges van Acker

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 192 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept