• 0

Adverteren Exclusief BTW

Een concurrent van ons adverteet via Google en Marktplaats met prijzen exclusief BTW.

Voorzover ik weet is dat verboden, maar hij doet het al jaren.

 

Op de website staan alle prijzen excusief BTW ( zonder dat te vermelden), en als je in hun showroom komt zijn de extreem lage prijzen waarmee geadverteerd wordt (massief houten vloer 3,98) nergens te vinden, hooguit 9,98 en dat is dan exclusief BTW ( dus eigenlijk 12.08). Als de bestelling voorgerekend wordt door de verkoper wordt de BTW wel meegerekend, zonder daar verder enige nadruk op te leggen.

 

Zoals gezegd staan op de website alleen prijzen exclusief BTW. Als je het offerteformulier invult krijg je wel de BTW er bovenop. ( Maar de advertenties en aanbiedingen op de website zijn allemaal exclusief BTW).

Deze concurrent stelt dat het voldoende is om helemaal onderaan de websitepagina's het volgende zinnetje te publiceren: "Deze week kunnen ook particulieren profiteren van onze groothandels prijzen ex. btw, i.c.m. ondervloer" (die aanbieding geldt overigens altijd, elke dag elke week, maar dat terzijde)

Waar de klant volgens hun dus uit op zou moeten kunnen maken dat de prijzen op de website allemaal exclusief BTW zijn.

 

De website en advertenties zijn geheel gericht op consumenten dus volgens mij overtreed hij hiermee de wet. De reclamecode commisise heeft hem al een paar keer op de vingers getikt voor adgblad advertenties maar komen dan niet verder dan: wij adviseren deze ondernemer niet meer op deze manier te adverteren.

 

Wat is hier aan te doen, weke instanties kunnen we in schakelen ? Dit soort praktijken is niet best voor de branche.

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

18 antwoorden op deze vraag

  • 0

Marktplaats attenderen op uitspraak RCC.

 

Datum: 30 november 2016

Dossiernr: 2016/00867

Uitspraak: Aanbeveling

Product / dienst: Huishouden en inrichting

Motivatie: Strijd met wet

Medium: Drukpers/tijdschriften

 

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een advertentie van Bebo Parket in het dagblad Tubantia. Onder de kop “Alles verandert! Maar wij blijven de goedkoopste van Nederland!” worden verschillende vloeren aangeboden met daarbij telkens de prijs per m2. Onderin de advertentie staat, in kleine letters: “Prijzen zijn ex. btw en i.c.m. ondervloer.”

 

De klacht

 

De advertentie is op consumenten gericht. In dat geval is het in strijd met artikel 38 van de Wet op de omzetbelasting om prijzen te vermelden exclusief btw, aldus klager.

 

Het oordeel van de Commissie

 

In artikel 38 van de Wet op de omzetbelasting 1968 is bepaald dat het de ondernemer verboden is aan anderen dan ondernemers en publiekrechtelijke lichamen goederen en diensten aan te bieden tegen prijzen met zodanige aanduidingen dat de omzetbelasting niet in de prijzen zou zijn begrepen.

 

In de bestreden dagbladadvertentie worden aan consumenten - dus aan anderen dan ondernemers en publiekrechtelijke lichamen - goederen aangeboden met vermelding van prijzen waarin geen btw is begrepen. Op grond hiervan acht de Commissie de advertentie in strijd met artikel 38 van de Wet op de omzetbelasting 1968 en daardoor in strijd met artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

 

Gelet op het voorgaande wordt als volgt beslist.

 

De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 2 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

(Uitspraken zijn openbaar...)

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

... wat is er nu concreet aan te doen?

Prijzen alleen exclusief btw vermelden voor consumenten wordt niet alleen verboden in artikel 38 van de Wet op de Omzetbelasting 1968 , maar ook in 7:46c Burgerlijk Wetboek (voor koop op afstand) en de Wet Oneerlijke Handelspraktijken: art. 6:193e Burgerlijk Wetboek.

 

Meld deze overtreding bij bijvoorbeeld bij de ACM, de Autoriteit Consument en Markt.

Zie www.acm.nl en https://www.acm.nl/nl/contact/tips-en-meldingen/tip-ons

 

Met vriendelijke groet,

mr. Monique Doomernik

UwJurist.nl-Contracten en Voorwaarden-Arbeidsrecht-Huurrecht-Franchiserecht

Link naar reactie
  • 0

Je kunt in plaats hiervan ook proberen om je te focussen op je eigen zaak en o.a. door service proberen het verschil te maken.

 

Gewoon lekker aan je zaak werken ipv negatieve energie te steken in mijn ogen marginale zaken. Het zal niet de eerste frustratie zijn waar je tegen aanloopt en ook zeker niet de laatste.

 

Link naar reactie
  • 0

Je kunt in plaats hiervan ook proberen om je te focussen op je eigen zaak en o.a. door service proberen het verschil te maken. Gewoon lekker aan je zaak werken ipv je druk te maken over in mijn ogen marginale zaken. Het zal niet de eerste frustratie zijn waar je tegen aanloopt en ook zeker niet de laatste.

 

Maar als je kennis bij je draagt van iets dat tegen wet- en regelgeving indruist, is melding maken wel iets dat verwacht mag worden. Zo marginaal vind ik dit nu ook weer niet, het staat nota bene in drie wetsartikelen?!

 

Beter is het m.i. nog als met melding wordt gewacht en eerst een kennisgeving aan de concurrent te doen en hem daarmee een laatste kans te geven zich te verbeteren. Op basis van de reactie kunje dan alsnog melding maken.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Je kunt de ACM ook even bellen - 070 722 2000 - om te vragen hoelang de procedure duurt? Weet je eerder een antwoord dan dat wij kunnen geven.

 

Helaas kunnen we daar geen mededelingen over doen , soms pikken we het meteen op (als er veel meldingen zijn) soms is er langer onderzoek nodig, dus hoe graag we het ook zouden willen, we kunnen er niets van zeggen...

Link naar reactie
  • 0

 

Helaas kunnen we daar geen mededelingen over doen , soms pikken we het meteen op (als er veel meldingen zijn) soms is er langer onderzoek nodig, dus hoe graag we het ook zouden willen, we kunnen er niets van zeggen...

 

Lekker vaag antwoord van de ACM. Lijkt me nou niet dat die Autoriteit zoveel meldingen krijgt dat er een wachtlijst van afhandeling is ontstaan.

 

Alles en iedereen moet van de overheid transparant zijn, maar zelf duidelijkheid geven over de procedure nadat een melding is gedaan is blijkbaar niet nodig. Elke zichzelf respecterende website heeft een vraag en antwoord pagina. Daar zou uitleg over de procedure niet misstaan. Dat de ACM dat niet heeft is een gemiste kans.

 

Link naar reactie
  • 1

In de Algemene Gebruiksvoorwaarden van Marktplaats staat de verplichting om prijzen inclusief btw te vermelden:

 

6. Regels voor het aanbieden van de prijs/betaalmethoden in een Advertentie

[…]

6.3. Adverteerders die als ondernemer hun goederen en diensten aan particulieren aanbieden, zijn op basis van artikel 38 van de Wet op de omzetbelasting verplicht prijzen inclusief btw aan te geven in een Advertentie.

 

Houdt een adverteerder zich niet aan deze voorwaarden, dan kun je de advertentie en/of de adverteerder hier melden aan Marktplaats.

Link naar reactie
  • 0

Dit is natuurlijk geen nieuw (internet)verschijnsel. Zie bijvoorbeeld ook deze klacht.

 

Probleem is en blijft dat dit soort prijsvechters fortuinen aan adverteren uitgeven. M.a.w. dit zijn goede klanten van de diverse platforms.

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Je kunt in plaats hiervan ook proberen om je te focussen op je eigen zaak en o.a. door service proberen het verschil te maken.

 

Gewoon lekker aan je zaak werken ipv negatieve energie te steken in mijn ogen marginale zaken. Het zal niet de eerste frustratie zijn waar je tegen aanloopt en ook zeker niet de laatste.

Met alle respect voor ieders mening, maar ik vind hier wel een harde kern van waarheid in zitten.

 

Ongeacht hoeveel wetten er worden overtreden, de ervaring leert dat aan de bel trekken, als ware het een klokkenluider, alleen maar nog meer frustraties voor jezelf veroorzaakt. Na verloop van tijd geef je het gewoon op en focus je weer op zaken die er echt toe doen.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Beste parketboer,

 

de tip van UwJurist lijkt me een heel aardige. Zie jij daar ook wat in en kun je deze praktisch realiseren?

 

Er is geen parketleverancier die alle klanten in Nederland kan bedienen.

 

Heb jij aantoonbaar last of nadeel van deze concurrent? Ben je zelft überhaupt Google en Marktplaats adverteerder?

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

@Hans van den Bergh

 

Deels vind ik dat je gelijk hebt, maar vraag me af waarom dit soort zaken altijd geëscaleerd moeten worden met de intentie? Wrok, jaloezie? Omdat het even niet binnen juridische kaders past? Op dit niveau beschouw ik het als zijnde ruis. Maar als iemand een Don Quichot wil zijn; be my guest, dan op iedere straathoek een imaginaire molen.

 

Geloof me er zijn zat andere zaken die er echt toe doen en de aandacht en tijd verdienen.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Als ik parketvloer google, kom ik meteen al bij de eerste advertenties uit op groothandelsprijzen, laagste prijsgarantie.

 

De overige trefwoorden voor de andere advertenties zijn, sfeer, ervaring, expert, gedegen vakkennis, al meer dan 40 jaar, ruim assortiment.

 

 

Waar wil jij gevonden worden, welke klanten heb je het liefst?

 

Richt je op de klanten die je het liefst wil.

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 274 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.