Ga naar inhoud
Welkom op ons vernieuwde forum! Klik hier voor info ! Lees meer... ×
Log in om dit te volgen  

Fout van boekhouder? wat betekent dit voor mij

Aanbevolen berichten

Een tijd geleden ben ik gestart als ondernemer. Ik heb me altijd laten sturen door mijn boekhouder, omdat ik zelf niks met cijfers had. Inmiddels heb ik me steeds meer verdiept in het boekhoudkundige gedeelte en kom ik erachter dat sommige dingen niet helemaal kloppen.

 

Het belangrijkste: Ik heb in het verleden een forse vakantiewoning in Frankrijk gekocht voor circa 300.000 euro. Hiervoor heb ik een aflossingsvrije box 3 lening in privé kunnen krijgen bij een hypotheekverstrekker op particuliere voorwaarden (het was nog in een andere tijd, toen aflossingsvrije leningen nog mogelijk waren).

Mijn boekhouder heeft de schuld van 300.000 euro bij mij op de balans gezet in de jaarcijfers van de onderneming (eenmanszaak). Er staan geen activa tegenover.

 

De vraag is nu: kan dat wel wat mijn boekhouder heeft verwerkt?

ik heb de vraag natuurlijk al aan mijn boekhouder gesteld, maar hij geeft aan dat ik eigenlijk nu al geld onttrokken heb aan het bedrijf, wat ik in de toekomst ga opbouwen. Ik heb het idee dat het antwoord niet helemaal klopt.

Ik heb gehoord dat er zoiets is als vermogensetikettering. Concreet is hier sprake van een privé bezitting wat zelfs met heel veel creativiteit niet aan mijn onderneming te relateren is.

Geldt de vermogensetikettering ookvoor de schulden?

En wat kan dat betekenen met de fiscus als correctiepost als dit ooit gecontroleerd wordt?

Kan ik een boete verwachten? Heeft iemand een idee hoe hoog die boete kan zijn.

 

Concreet is mijn vraag hoeveel geld ik moet reserveren komen jaar voor deze verwerking en hoe ik dit op een goede manier kan corrigeren met de fiscus.

 

 

 

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

De lening hoort inderdaad in box 3 thuis.

Althans als de lening feitelijk niet gebruikt is om bezit van de onderneming te financieren (zoals een hele dure auto, apparatuur, een overname of zoiets).

 

Maar dan heb je toch best veel belasting in box 3 betaald ook. Want je hebt in je aangifte (ten minste) 3 ton bezittingen zonder schulden ("op papier" dan) aangegeven. Dat zal toch snel zo'n 3.000 euro zijn (of meer). Dat heb je dus te veel betaald.

 

En dan heb je vast ook de betaalde hypotheekrente van de winst afgetrokken? Dan heb je ook te weinig belasting in box 1 betaald (want het is een eenmanszaak neem ik aan).

 

Misschien handig om het e.e.a. te laten corrigeren?

 

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Je hebt vermogen in Box 3 vermoed ik zo. Ik probeer mij ook wat meer belastingwijs te maken. Een boete gebeurt niet zomaar indien je je aangifte herstelt (voordat Belastingdienst doorkomt en dan ben je wel echt de lul). Er is niets aan de hand als je zelf erop terugkomt (behalve de evt extra belasting). Ze komen er op een goede dag echt achter, zal wel ff duren maar de Belastindienst wint deze strijd bijna altijd dus laat het niet aankomen op een aanslag. Neem een goede belastingadviseur en dan niet de goedkope want de dure laat zich terug betalen. Ik heb zelf die ervaring. Niet besparen op advies (kan je toch ook weer aftrekken...)

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Log in om dit te volgen  

 • Word lid

  Groeien doe je met ondernemers onder elkaar:

   

  ✓ Stel jouw vragen

  ✓ Deel jouw antwoorden

  ✓ Low profile

  ✓ Transparant

  ✓ Op jouw moment

  ✓ Altijd gebaseerd op relevantie, inhoud en vakmanschap

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké