• 0

HBO deeltijd opleiding investering eigen bedrijf?

Hoi allemaal,

 

Sinds 2014 ben ik ZZP’er en werk ik ongeveer 28 uur per week in loondienst en daarnaast werk ik zelfstandig. Alles bij elkaar werk ik dus 6 dagen per week. Ik haal met mijn eigen bedrijf het urencriterium van de Belastingdienst.

 

Met mijn eigen bedrijf heb ik veel te maken met marketing(managers). Helaas merk ik dat ik soms niet hun ‘taal’ spreek en daarom overweeg ik de deeltijd HBO opleiding Commerciële Economie te gaan volgen. Dit zal uiteraard tijd kosten maar ik ben bereid minder opdracht aan te nemen en hierin te investeren.

 

Nu is mijn vraag: Aangezien ik graag zelfstandig wil blijven (hopelijk ooit helemaal zelfstandig te worden) en deze opleiding dus ga doen om mijn bedrijf te versterken, kan ik deze opleiding zakelijk ‘aanschaffen’ en dus als kostenpost boeken? En mag ik dan ook de studie-uren meetellen in de urencriterium?

 

Vriendelijk bedankt alvast voor jullie tips.

 

Hartelijke groet,

Marco

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

18 antwoorden op deze vraag

  • 0

Antwoord op jouw vraag: ja en ja. Het is een investering in je bedrijf (studiekosten en studie-uren). Zie het kopje 'Welke werkzaamheden mag je meetellen?' én ook het kopje daaronder. Daar word exact jouw vraag beantwoord: https://www.dezaak.nl/662/het-urencriterium-wat-telt-mee-wat-niet.htm

 

Echter - let ook goed op het bovenstaande: "De werkzaamheden die je verricht in bijvoorbeeld loondienst, mogen dus niet de overhand krijgen, zoals blijkt uit onderstaand voorbeeld".

 

Je hebt wel een héle degelijke agenda nodig om aan te tonen dat jij je urencriterium haalt (23,5 uur per week gemiddeld), terwijl je daarnaast 28 uur nog in loondienst werkt. Daar zullen ze echt niet zomaar mee instemmen.

 

Heel tof dat je de opleiding comm. eco. gaat volgen. Als je slechts basiskennis marketing zoekt, kijk dan eens heel grondig LOI.nl door. Daar veel mogelijkheden, zonder 4 jaar te moeten knallen. Soms is alleen de basis al voldoende (in deze specifieke kwestie).

 

Suc27!

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor je reactie!

 

De uren zullen alleen maar toenemen. Want ik zal misschien minder uren kwijt zijn aan opdrachten maar de studiebelasting is al 20 uur per week. Dus mijn omzet zal wel stuk minder worden maar mijn uren hetzelfde of misschien wel meer.

 

Kijkt de Belastingdienst dan niet naar de omzet? De uren van de opleiding (20 uur per week) en opdrachten zijn goed te bewijzen, maar de omzet zal niet veel zijn. Ik verwacht met de studie nog ongeveer 18.000 euro omzet te halen per jaar met mijn eigen bedrijf.

Link naar reactie
  • 0

Antwoord op jouw vraag: ja en ja. Het is een investering in je bedrijf (studiekosten en studie-uren).

 

De kosten van een HBO opleiding Commerciële Economie als bedrijfskosten in een eenmanszaak...?

 

Daar zal de belastingdienst toch anders over denken.

 

Overigens is hier op HL heel veel geschreven over dit onderwerp, dus je kan van alles hier over lezen (via 'zoeken').

Link naar reactie
  • 0
Kijkt de Belastingdienst dan niet naar de omzet? De uren van de opleiding (20 uur per week) en opdrachten zijn goed te bewijzen, maar de omzet zal niet veel zijn. Ik verwacht met de studie nog ongeveer 18.000 euro omzet te halen per jaar met mijn eigen bedrijf.

 

Tja. En dan is het maar de vraag of dit bedrag uiteindelijk aan het eind van het jaar daadwerkelijk is omgezet. Dus let goed op. Het moet uiteraard niet op een studie gaan lijken ipv ondernemer, anders gaat het problemen opleveren. Bij mij hebben ze weleens stukken opgevraagd waaruit blijkt welke uren exact precies daadwerkelijk aan het ondernemen zijn besteedt. Kan je dit niet verklaren, dan kan het zomaar zo zijn dat ze de verschillende aftrekposten niet in mindering brengen. En heb je daar van tevoren rekening mee gehouden is dan altijd de vraag. Dit kan om vele duizenden euro's gaan.

 

De belastingdienst beoordeelt aan de informatie die jij hebt doorgegeven, of ze jou als ondernemer zien. En uiteraard kijkt de Belastingdienst naar besteedde uren en behaalde omzet. Het bedrag op zichzelf zegt niets. Het gaat om de uren! (als je 18 uur gewerkt hebt voor 1000 euro per uur, krijg je de aftrek niet).

 

Misschien 55% van je uren ondernemen, 25% in loondienst en 20% studie. Je moet je uren gemakkelijk kunnen bewijzen. Ze zien in de systemen dat je in loondienst bent geweest en zullen daarom al snel om een urenverklaring kunnen vragen.

 

Je moet de onderneming echt prioriteit geven en dit moet uit alle administratie blijken, dit is immers de bedoeling van de zelfstandigenaftrek. Die is enkel bedoeld voor ondernemers. Ben je daarnaast ook een aanzienlijk deel van je tijd bezig met loondienst en studie, in hoeverre zullen zij dit dan nog als een onderneming zien? Op zichzelf is het een hele onderneming om hier allemaal aan te beginnen, maar niet een onderneming zoals de belastingdienst die voor ogen ziet. Misschien zelfs 60%/70% focussen op ondrnemen, om in aanmerking voor zelfstandigenaftrek te komen. Het moet echt de boventoon voeren.

Link naar reactie
  • 0

Misschien kan ik dan beter voor het zekere gaan en niet mijn urencriterium opgeven. Doordat mijn omzet waarschijnlijk toch minder zal worden en mijn opleiding een behoorlijk uitgave (kosten voor de zaak) is, drukt dat alsnog de winst.

 

Of misschien met de Belastingdienst in gesprek gaan en hen om toestemming vragen? Want stel, de Belastingdienst vindt dat ik mijn urennorm onterecht heb opgegeven, wat gebeurt er dan?

 

Link naar reactie
  • 0

De belastingdienst beoordeelt aan de informatie die jij hebt doorgegeven, of ze jou als ondernemer zien.

Joh, lees nou eerst even voordat je reageert - hij is al 3 jaar ondernemer en voldoet aan het urencriterium...

 

Verder kun je volgens mij alleen studiekosten aftrekken die voor je vakgebied nodig zijn. Als webbouwer een opleiding boekhouden doen omdat dat best handig is zal dan bijvoorbeeld niet werken.

 

Link naar reactie
  • 0
Want stel, de Belastingdienst vindt dat ik mijn urennorm onterecht heb opgegeven, wat gebeurt er dan?
Niet zeker of er sprake kan zijn van 'onterecht'. Je hebt gewerkt aan je onderneming of niet. En als je kan bewijzen dat je 1225 aan je onderneming hebt gewerkt (direct/indirect, dus ook studie wat met je beroep te maken heeft, met als doel je bedrijf te verbeteren), is er niets aan de hand.

 

Aannemelijk is het sleutelwoord. Het moet aannemelijk zijn dat jij 1225 in je bedrijf hebt gestoken. Met een loondienst van 28 uur en daarnaast nog een studie is dat beslist niet aannemelijk te maken. Je zou wel 4 dagen ondernemen, 1 dag loondienst en 1 dag studie. Dat is aannemelijk. Maar je zal het daadwerkelijk moet kunnen aantonen, dat hier sprake van is geweest.

 

Verklaar jij 28 uur in loondienst te hebben gewerkt, 12 uur in je onderneming te hebben gestoken en daarnaast nog een studie, gaan ze daar niet mee akkoord. Die 8000 - 10000 aftrek wordt dan niet toegepast, met als gevolg dat je fors meer belasting moet betalen. Heb je daar van tevoren geen rekening mee gehouden dan worden het (jarenlange) schulden. De zelfstandigenaftrek is een soort 'beloning' voor de keihardwerkende ondernemer. Zo moet je het zien. Ondernemen moet je dagelijkse bezigheid zijn / hoofdactiviteit zijn.

 

Om te berekenen hoe je uitkomt zonder de aftrekposten, zou je het best kunnen laten berekenen/inschatten door een boekhouder. Het is belangrijk om e.e.a. te laten berekenen door een boekhouder, wil je zekerheid hebben. Het maken van een inschatting ('zal worden') kan uiteindelijk totaal anders blijken uit te pakken.

 

Link naar reactie
  • 0
De belastingdienst beoordeelt aan de informatie die jij hebt doorgegeven, of ze jou als ondernemer zien.

Joh, lees nou eerst even voordat je reageert - hij is al 3 jaar ondernemer en voldoet aan het urencriterium...

In dit geval aan de hand van de financiele informatie (aangifte). Als je een paar duizend euro als jaaromzet opgeeft en daarbij aanspraak maakt op zelfstandigenaftrek, zal dit vragen oproepen. In dat perspectief. 18000 zou waarschijnlijk geen bellen doen laten rinkelen, alleen weet je niet of deze verwachting zal uitkomen.

 

Link naar reactie
  • 0

In dit geval aan de hand van de financiele informatie (aangifte).

Ja? Moet je je uren invullen op de aangifte? Die vraag heb ik dan al een jaar of 14 gemist...

 

Maar mijn punt was dat je allerlei dingen uit ging leggen die alleen maar verwarrend zijn omdat ze niet van toepassing waren door de info die we al hadden.

 

oh, een edit:

Als je een paar duizend euro als jaaromzet opgeeft en daarbij aanspraak maakt op zelfstandigenaftrek, zal dit vragen oproepen.

Ja, maar als hij zegt dat 'ie eraan voldoet ga ik er even van uit dat 'ie weet wat hij zegt.

 

Link naar reactie
  • 0

Nogmaals dank jullie wel voor de hulp!

 

Ik denk dat ik beter een afspraak kan maken met de Belastingdienst om dit te overleggen. Want ik wil ondernemer blijven en heb niet de plannen om straks volledig in loondienst te gaan.

 

De reden dat ik deze deeltijd opleiding wil gaan doen is omdat ik merk dat ik soms onvoldoende marketing kennis heb. Met mijn eigen bedrijf werk ik voor marketing afdelingen dus meer kennis hiervan zal zorgen voor (meer) betere opdrachten (ik kan mij dan beter verplaatsen in de marketeer).

 

Het is dus best een lastige situatie... Stel ik maak toch de verkeerde keuze en ik trek dus te veel af: Moet ik dan het teveel afgetrokken bedrag terug betalen of krijg ik daarnaast ook nog een boete?

 

Link naar reactie
  • 0
Stel ik maak toch de verkeerde keuze en ik trek dus te veel af: Moet ik dan het teveel afgetrokken bedrag terug betalen of krijg ik daarnaast ook nog een boete?

Geen boete, maar ze gaan niet akkoord met de ingediende aangifte. Althans, ze kunnen eerst vragen om een onderbouwing (bijv. een urenregistratie). Als ze van mening zijn dat je geen recht hebt op zelfstandigenaftrek, passen ze de aangifte aan en betaal je vervolgens meer belasting, omdat de belastbare winst hoger wordt.

 

Je kan simpel bellen met 0800-0543.

 

Ik denk dat ik beter een afspraak kan maken met de Belastingdienst om dit te overleggen. Want ik wil ondernemer blijven en heb niet de plannen om straks volledig in loondienst te gaan.

Wil eigenlijk precies hetzelfde als jij. Zelf doe ik 3,5 - 4 dag ondernemen. 1 tot 1,5 in loondienst (ivm zekerheid hebben) en de studie in de avonduren of soms 1 dag in het weekend. Zo kan het wel, maar je zal die agenda heel hard nodig hebben, want vragen zullen er komen, zeker als in deze setting de omzet ook laag is.

 

De reden dat ik deze deeltijd opleiding wil gaan doen is omdat ik merk dat ik soms onvoldoende marketing kennis heb. Met mijn eigen bedrijf werk ik voor marketing afdelingen dus meer kennis hiervan zal zorgen voor (meer) betere opdrachten (ik kan mij dan beter verplaatsen in de marketeer).

 

Is comm. eco. dan niet gelijk een hele volle bak? (2-4 jaar) Voor marketingkennis volstaat een cursus of verkorte opleiding toch ook?

 

Link naar reactie
  • 0
Voor marketingkennis volstaat een cursus of verkorte opleiding toch ook?
Tuurlijk, maar op welk niveau wil je over die kennis en vaardigheden beschikken, dat is dan de vraag. Wil je puur uitvoerend zijn of wil je een strategie kunnen uitwerken naar plan en uitvoering of wil je strategisch met marketing bezig zijn?

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Nu is mijn vraag: Aangezien ik graag zelfstandig wil blijven (hopelijk ooit helemaal zelfstandig te worden) en deze opleiding dus ga doen om mijn bedrijf te versterken, kan ik deze opleiding zakelijk ‘aanschaffen’ en dus als kostenpost boeken? En mag ik dan ook de studie-uren meetellen in de urencriterium?

 

Antwoord op jouw vraag: ja en ja. Het is een investering in je bedrijf (studiekosten en studie-uren).

 

Mijn antwoord op jouw vraag: nee en nee (met een kanttekening). Een complete HBO opleiding Commerciële Economie is niet het "op peil houden" van bestaande kennis binnen de onderneming maar het verwerven van nieuwe kennis die ook privévoordelen heeft. Je kunt de kosten wel aftrekken, maar dan in privé als studiekosten en niet in je eenmanszaak als zakelijke kosten. Daarover is op dit forum genoeg te vinden met verwijzingen naar jurisprudentie. Jammer is dat bijvoorbeeld reiskosten voor de studie in privé niet aftrekbaar zijn, terwijl ze dat zakelijk wel waren geweest. Over de uren kun je nog discussiëren; de directe studie-uren zijn logischerwijs ook privé, maar wat extra denktijd besteden om je privéstudie toe te passen op je werk zijn wel weer zakelijke uren. Daar is dus enig grijs gebied mogelijk.

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

Misschien 55% van je uren ondernemen, 25% in loondienst en 20% studie. Je moet je uren gemakkelijk kunnen bewijzen. Ze zien in de systemen dat je in loondienst bent geweest en zullen daarom al snel om een urenverklaring kunnen vragen.

 

Er geldt nog een criterium en daarbij geven "ze" een treffend voorbeeld:

 

U moet meer tijd besteden aan uw onderneming dan aan andere werkzaamheden (bijvoorbeeld in loondienst).
Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 234 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.