• 0

bedrijfsruimte huren van zus

Hallo,

 

Samen met mijn zus bezit ik een verhard terrein met een kleine loods, zijn beiden 50% eigenaar en is onverdeeld..

Beiden voeren de WOZ waarde voor 50% op in box 3 voor de IB.

 

Er staan prive spullen van mij gestald/ opgeslagen zoals een caravan etc. op mijn 50%.

 

De andere 50%, de 50% van mijn zus, word door haar niet gebruikt.

 

Als ik de 50% van mijn zus huur voor mijn onderneming.....

 

- is de huur voor mij Zus onbelast, zij moet wel die 50% van de WOZ waarde af blijven dragen (event.

ook nog wat lager dat het nu dan in verhuurde staat is..)

 

- Ik maak de huur aan haar over en dit zijn voor mij huisvestingskosten.

 

- Uiteraard een reële/ marktconforme huurprijs

 

Volgens mij klopt het tot hier ?!??

 

Maar hoe zit het met BTW ?? huur ik BTW-vrij ?? en maakt het nog een verschil dat mijn zus ook ondernemer is ??

 

Alvast bedank!

 

vr.gr. Peter

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Ik wil de pret zeker niet bederven (de pret is: “onbelaste opbrengsten in box 3”, “aftrekbare kosten in box 1, want bedrijfskosten” enz.)

Van aftrekbare bedrijfskosten kan geen sprake zijn als loods en terrein nagenoeg uitsluitend voor privézaken worden gebruikt. Daarmee behoren loods en terrein tot het verplicht privévermogen.

 

Heretikettering van privé naar zaak is m.i. ook niet mogelijk aangezien het gaat om een onverdeeld eigendom.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Hallo allemaal,

 

Zie/las nu net dat er nog meer reacties gegeven zijn maar had hier geen notificatie in mijn mailbox van gekregen....

Allereerst bedankt voor de reacties!

 

Al vindt ik er wel een aantal vreemde reacties en/of opmerkingen bijzitten..

 

Een afdak voor mijn caravan timmeren ........

Hoe ik het een en ander ga verzekeren........ U bedoelt toch niet dat ik het in brand moet (laten-) steken en er dan 2 aparte loodsen op moet (laten-) zetten met een apart hekje erom heen zodat het duidelijker is wat van mij is en wat van mijn zus ;D

Een pessimist en gelukkig geen realist :) die alvast bodembeslag aanhaalt.......

Iemand die het interessant vind wat ik zou gaan antwoorden op o.a. de vraag of ik mijn caravan binnen of buiten neerzet.......

Wat het aantal m2 dan wel niet zijn........ 2x de helft word er dan vaak gezegd en dat is ook zo 1helft van mij en de andere helft van mijn zus..... :)

En niet te vergeten of ik een linkse of rechtse Twix ben .... ;)

 

Wel de opmerking van een gebruiksvergoeding leek mij wat/ sprak mij wel aan ...... maar wat is dan redelijk en zijn dat voor mijn zaak dan huisvestingskosten en voor mijn zus onbelast.....

 

redelijk 4% van (haar-) helft van de WOZ waarde ??

 

Of toch beter haar uitkopen, alles prive gebruiken vol met (eigen) caravannetjes wel of niet onder afdakjes ;) ..... Mijn zus een pand kopen van het geld wat ik haar betaald heb en dat vervogens van haar huren................. >;(

 

vrgr.

 

Link naar reactie
  • 0

Hallo Joost,

 

Ik ben er nog niet helemaal uit...

 

A. laten inmeten door specialist en eventueel notarieel vast laten leggen en dan in het huurcontract verwijzen naar die stukken.

 

B. Verhuren als caravanstalling o.i.d. en zelf elders huren.

 

C. Kadastraal laten splitsen, maar daar zitten mijn inziens (te veel-) nadelen aan..

 

D. mijn zus geen huur betalen maar een vergoeding dan lijkt mij de 4% (Van haar helft/ de helft) van de WOZ. waarde daar je dat ook voor eigen prive bestanddelen uit box 3 (die je voor je onderneming gebruikt ) als (huisvestingskosten-) kosten op mag voeren..

 

E. Boeltje verkopen en naar een warmer land vertrekken :)

 

Wat vind jij van de gegeven opties???

 

vrgr.

Link naar reactie
  • 0
C. Kadastraal laten splitsen, maar daar zitten mijn inziens (te veel-) nadelen aan... Wat vind jij van de gegeven opties???
Ik ben weliswaar geen Joost, maar optie C geniet mijn voorkeur.

 

Het enigste nadeel is dat je onderling tot overeenstemming moet komen ... wie krijgt de loods, wie de grond of een deel daarvan. Wat betreft dat laatste ... desgewenst kan je de grond en de loods van elkaar loskoppelen. Verder zie ik alleen maar voordelen bij een kadastrale splitsing. Elk onderdeel kan afzonderlijk van elkaar verhuurt of verkocht worden.

 

E. Boeltje verkopen en naar een warmer land vertrekken
Ik kan niet in uw portemonnee kijken, maar voor menigeen betekent dat ... naar een armer land vertrekken. 8)

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

................

Iemand die het interessant vind wat ik zou gaan antwoorden op o.a. de vraag of ik mijn caravan binnen of buiten neerzet.......

................

 

 

Ja, want als jouw caravan buiten staat en je huurt 'buiten' van jouw zus heb je een gat in jouw 'betoog' over de verdeling van het eigendom.

BrokxMedia - Videoproducties & -marketing

Boeiende Bedrijfsfilms, Animaties & Livestreams

 

Link naar reactie
  • 1

De 'wisdom of crowd(s)' van deze 'community' lijkt dit precies andersom te zien. ;)

 

Wat wil jij of wat is jouw motief om huurpenningen of een gebruiksvergoeding te willen betalen en wat eist jouw zus nou precies? Is of hoe is de loods met inhoud op dit moment verzekerd?

 

Waarom zou jouw handel voorlopig niet tijdelijk in het ongebruikte deel van de loods waarvan jij mede-eigenaar bent kunnen staan?

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Je vindt het misschien cryptische spelletjes, maar lees onderstaande 2 quotes:

 

 

......................

Nu is het eigenlijk niet anders ik gebruik de kleine loods voor mijn prive spulletjes en het buitenterrein is voor mijn zus.

.....................

 

A nou is buiten wel buiten... en ALLE ruimte buiten is niet van mijn zus.

.................................

 

 

Als we jouw logica zouden volgen, heb je hier dus al een probleem.

Je probeert de boel zo gunstig mogelijk in jouw voordeel voor te leggen aan HL, maar het blijkt niet eens te kloppen. (Of je drukt het verkeerd uit. Zoals het er nu staat heeft jouw zus een buitenterrein dat niet bestaat :p )

Voor zover ik het kan beoordelen aan de hand van de experts hier, volgt de fiscus jouw logica niet. (Dat is niet uniek: er zijn wel meer regels die niet altijd even logisch zijn of lijken.)

 

In dit geval snap ik de fiscus wel: als deze constructie zou werken, zou een offshore constructie overbodig worden: koop iets samen, huur de (fictieve) andere helft voor veel geld van elkaar en je hebt inkomsten gunstig verplaatst van box 1 naar box 3.

De fiscus verlangt dan minstens dat er verschillende rechtspersonen (bijv. BV's)in het spel zijn.

 

Hoe dan ook: de 'raadseltjes en spelletjes' komen voort uit een verlangen van deze community om een vraag/situatie te doorgronden, zodat er een antwoord uit komt dat hout snijdt.

Als vragensteller weet men precies wat men bedoelt en welke context daar omheen zit. Voor de lezer ontbreken er vaak puzzelstukjes en soms lijkt er subtekst tussen de regels door te schemeren, maar die subtekst naar eigen inzicht interpreteren is riskant: assumption is immers de moeder aller fuckups*.

 

(Ik heb wel eens een heel forum wekenlang het hoofd zien kraken op een vraagstuk om er na 3 weken achter te komen dat de vraagsteller cruciale info was vergeten te melden. Toen was het in 3 seconden opgelost.)

BrokxMedia - Videoproducties & -marketing

Boeiende Bedrijfsfilms, Animaties & Livestreams

 

Link naar reactie
  • 0

Ik zou het allemaal zo gunstig mogelijk voor mezelf willen zien c.q uitleggen...

Jij wilt het allemaal zo ongunstig mogelijk voor mij zien... Hoe wil jij een loods inkomen zonder dat er ruimte voor de loopdeur stuk gevel en roldeur zit... Die caravan zou dus prima voor die loods kunnen staan.. Nooit gehoort van een bedrijfsunit in een bedrijfsverzamelgebouw met bv 2 eigen parkeerplaatsen??? De een denkt in oplossingen de ander zoekt problemen. Jammer dat er reacties komen onderbouwt met lariekoek.. Vrgr.

Link naar reactie
  • 0

Nu niet zo gepikeerd reageren, dat ontmoedigt alleen maar om jou verder te helpen. Even andere oplossing (zoals ik het heb gedaan als oplossing voor splitsing tussen zakelijk en privé): ik heb het door een beëdigd makelaar-taxateur laten taxeren en opmeten welk deel zakelijk was en welk privé en dit staat ook in het taxatierapport vermeld. Is dat wat je zoekt?

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Huur het voor veel geld van mekaar........

Bijna zielig, .. Ik heb het gehad over markt conform!

Eerst goed lezen, dan commentaar wat hout snijdt en uiteraard goed onderbouwd.., en spelletjes spelen doen we met de kinderen aan de keukentafel.. Suc6 vrgr.

 

Ah, sorry, het was dus niet duidelijk genoeg dat ik filosofeerde over waarom de voorgestelde constructie niet kan. Ik wilde nergens suggereren dat je het niet over marktconform had. Je hebt het ook niet gehad over aan elkaar verhuren of offshore constructies, terwijl ik dat ook schrijf. Daardoor dacht ik, blijkbaar onterecht, dat het duidelijk zou zijn dat jouw gehoopte oplossing, ook die extreme uitwerking mogelijk zou maken en daarom waarschijnlijk niet toegestaan is.

 

En nee, ik wil het helemaal niet zo ongunstig mogelijk uitleggen: ik signaleerde slechts een paar tegenstrijdigheden in het verhaal, die misschien wel voor (bureaucratische/fiscale/juridische?) problemen kunnen zorgen als dat de basis zou zijn voor welke oplossing er dan ook mogelijk is.

BrokxMedia - Videoproducties & -marketing

Boeiende Bedrijfsfilms, Animaties & Livestreams

 

Link naar reactie
  • 1

Beste HO,

 

deze discussie gaat bij deze zonder enige kans op een vervolg op slot.

 

Jij of jullie betaalde adviseurs hebben vast een oplossing die acceptabel is voor de Belastingdienst. Succes daarnee.

 

Modgroet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    3 leden, 226 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.