Jump to content
hobbeldino
Verberg

Stichting, een paar vragen!

vraag

Ik zal beginnen met de situatie kort te beschrijven.

 

Mijn zus heeft in Zambia een school opgericht en deze gaat in januari 2018 van start. Nu is de bedoeling dat er op de school zowel 'gewone' kinderen als weeskinderen komen te zitten. Voor die laatste groep hebben ze besloten een stichting op te gaan richten (mijn zus noch ikzelf is een bestuurslid voor zover dat van belang is). Deze stichting heeft als voornaamste doel genoeg geld binnen te harken om - in eerste instantie - 15 weeskinderen op de school te kunnen laten starten. Dat komt neer op 150 euro per kind.

 

Daarvoor willen ze dan de stichting oprichten, een bankrekening openen op naam van de stichting waardoor ze het binnengekomen geld kunnen beheren. Tot zover zeker geen probleem lijkt mij.

 

Nu is de vraag of ze de school zelf ook in de stichting moeten opnemen. Wat mij direct binnenviel is dat je dan te maken krijgt met geldstromen in Zambia die de stichting zelf niet kan beheren. Het geld zal cash of op de bankrekening van mijn zus terecht komen. Een rekening openen in naam van de stichting zal lastig worden. Idealiter openen ze in ieder geval een rekening op naam van de school. Mijn gedachte is dat het hebben van geld(stromen en inkomsten) die je niet kunt beheren eigenlijk niet kan.

 

Daarom zitten we met een paar vragen:

- Kan de stichting het geld bedoeld voor de weeskinderen gewoon overboeken naar een privé-rekening van mijn zus? Of moet hier toch een rekening van de school/stichting aanhangen?

 

- Als de school niet in de stichting zit, is het dan mogelijk om als stichting je gelieerd te maken met de school en als ondersteunende factor te fungeren? Of moet de school dan IN de stichting zijn opgenomen?

 

- Aangezien er geldstromen zijn (bijv. lesgeld van kinderen) die op rekening van de school/mijn zus en cash bij mijn zus terecht komen, is het dan verstandig/mogelijk om de school toch in de stichting op te nemen? Het geld wordt door de stichting zelf namelijk niet beheert (al zou dat dan op papier wel zo zijn?) en ze heeft ook nauwelijks inzage hierop. Door het gebrek aan beheer en controle, is het dan verstandig of überhaupt mogelijk om de school in de stichting op te nemen?

 

- De werknemers op de school zijn - mits de school in de stichting valt - toch in dienst van de stichting? Kun je ze dan gewoon cash betalen of maandelijks gewoon zeg 200 euro overboeken? Conflicteert dat niet met de Nederlandse wet?

 

Dit zijn alvast een paar vragen die we hebben kunnen bedenken.

 

Mocht er iets niet duidelijk zijn, dan hoor ik het graag.

 

Alvast bedankt voor de tijd! :)

Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Beste hobbeldino

 

In onze huisregels staat dat HL enkel ondernemers dient. Stichtingen zonder onderneming vallen buiten de scope van HL. Om die reden gaat het topic op slot.

 

Uiteraard staat het deskundigen vrij om je per pm te informeren.

 

Kerstgroet

Joost

HL admin


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 9 leden online en 173 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept