• 0

Partership loopt niet zoals verwacht

Hoi

 

Ik zit momenteel met mijn handen in het haar en ik hoop dat jullie me kunnen helpen.

 

Begin 2017 had ik het idee om software X te gaan ontwikkelen en te gaan vermarkten. Aangezien ik geen software ontwikkelaar ben, ben ik op zoek gegaan naar een partner die me hierbij kon helpen. Ik ben toen uitgekomen bij bedrijf Y.

 

Samen hebben we een BV (bedrijf X) opgericht. Ik ben met mijn holding voor 50% eigenaar van bedrijf X, de andere 50% is in handen van bedrijf Y. De bedoeling was dat bedrijf Y de technische (door-) ontwikkeling van X zou doen, ik zelf zou me bezig houden met de strategie, marketing, sales etc. We hebben hier helaas niets over vastgelegd.

 

We zijn overeengekomen dat ik 3 dagen per week in dienst zou treden bij bedrijf Y. De andere dagen zou ik werkzaamheden verrichten voor ons gezamenlijke bedrijf (bedrijf X). Op zich een mooie constructie, aangezien de ontwikkeling van X een aantal weken tijd zou kosten. Ik had geen geld om een grote investering te doen. Via deze weg zou ik niet hoeven te investeren, salaris ontvangen, en gebruik kunnen maken van alle interne resources.

 

Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en doet de volgende situatie zich voor:

 

- Ik werk 3 dagen per week voor bedrijf Y. De rest van mijn tijd steek ik in X.

- X is opgeleverd maar zeker niet af. We hebben veel functionaliteit geschrapt, om snel live te kunnen. -

- Het ontwikkeltraject heeft enkele maanden geduurd i.p.v. enkele weken.

- Ik heb vanaf de start minimaal 800 uur besteed aan X. Bedrijf Y ongeveer 200 uur.

- We zijn mondeling overeengekomen dat bedrijf Y minimaal 24 uur per maand zal besteden aan -

doorontwikkeling, onderhoud etc. Dit gebeurt helaas niet.

- Bedrijf Y zit in financiële problemen. Andere projecten krijgen voorrang op X.

- X levert nog geen omzet op. De omzetpotentie is echter groot.

- Ik heb een arbeidsconflict met bedrijf Y. Dit is zo uit de hand gelopen dat ik liever niet meer werk voor bedrijf Y. Het salaris heb ik echter hard nodig.

 

Door contractueel niets vast te leggen zit ik nu in een moeilijke situatie, daar ben ik me van bewust. Het liefst stop ik bij werkgever Y en ga ik door met X. Ik heb echter niet de financiële middelen om dit te doen. Bovendien beschikt Y over de code, ontwikkelaars etc. Ik ben bang dat, als ik ontslag neem, ze helemaal niets meer gaan doen.

 

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen. Ben wel benieuwd wat jullie zouden doen in deze situatie ;)

 

Ronnie

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

16 antwoorden op deze vraag

  • 0

Ronnie, allereerst welkom op HL. Drie keer jouw verhaal gelezen en wat ik daaruit filter, is dat voor jou alles valt of staat bij het dienstverband dat jij met Y hebt. Dat dienstverband staat nu onder druk, daarmee tevens de kansen voor software X, waar jij technisch niets mee kunt, aangezien jij geen ontwikkelaar bent. Je noemt de situatie zelfs al een arbeidsconflict, de eerste prioriteit lijkt mij dat je dat oplost met alle consequenties die dat met zich meebrengt.

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
Drie keer jouw verhaal gelezen en wat ik daaruit filter, is dat voor jou alles valt of staat bij het dienstverband dat jij met Y hebt. Dat dienstverband staat nu onder druk, daarmee tevens de kansen voor software X, waar jij technisch niets mee kunt, aangezien jij geen ontwikkelaar bent.
... en tevens geen auteursrecht op de software, aangezien jij daarvoor slechts een idee hebt aangeleverd.

 

Je schrijft ... "ik zelf zou me bezig houden met de strategie, marketing, sales etc. We hebben hier helaas niets over vastgelegd." Wat is nu eigenlijk het nut en bestaansrecht van bedrijf X? Zoals ik je verhaal lees zitten alle activiteiten, inclusief jouw werkzaamheden, in Bedrijf Y.

 

Wat als je werkgever (bedrijf Y) een ontslagaanvraag indient wegens bedrijfseconomische en/of financiële redenen?

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Hallo RonnieV,

 

Ik ben zelf softwareontwikkelaar en herken de spanningen bij het samenwerken.

 

Wat ik niet helemaal duidelijk heb is of je nu wel of geen salaris ontvangt?

Want volgens de constructie ben je in loondienst dus dat betekend een juridische kwestie in jouw voordeel (als er tenminste geld te halen is).

 

Voordat we er wetboeken bijpakken lijkt me een goed gesprek/etentje met de co-founders een betere eerste stap.

Zodra advocaten erbij komen is het hun zaak en dan is 'goed uit elkaar gaan' eigenlijk geen optie meer.

 

Ik ga waarschijnlijk een totaal ander antwoord geven dan de andere maar het is een serieus iets wat ik zal overwegen in jouw situatie.

 

Als Y zijn afspraken niet nakomt (en jij wel) voor zover afgesproken stop dan gewoon met jouw

verplichtingen naar hun aangezien de overeenkomst toch geen feitelijke waarde meer heeft.

 

Kijk of Y, vanwege de financiele situatie en nalatigheid niet liever van het avontuur afziet. Als ze

alles willen overhandigen om 'er vanaf te zijn' is dat een groot voordeel voor jou. Je krijgt immers volledige controle terug en kunt verder, wel met een andere partij, maar je kunt verder met ondernemen...

 

Jij bent bedenker van het idee en als bedenker zitten er dingen in jouw hoofd die niet bij Y top-of-mind zijn. Dat is jouw kracht, niet de code.

 

Ga 3 dagen ergens anders werken en besteed de rest van de tijd in X.

 

Of er geld in je idee zit is iets waar jij nu al iets over weet, als dat positief is en je kan na de break niet

aan de code komen dan is loop je achter maar zolang niemand het in de markt oppakt zijn je kansen nog niet weg...

 

Succes met je keuze

 

Als je wilt kun je me PM'en voor concrete vragen over je situatie, ben ook wel benieuwd naar wat je idee dan is wat je hebt laten ontwikkelen. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Nog wat vragen:

 

- Is de software die tot dusver ontwikkeld is zo gebouwd dat een andere club er makkelijk in kan stappen? Of zou het helemaal opnieuw gebouwd moeten worden?

- Is de software gedocumenteerd?

- Hoe komt het dat de inschatting van het ontwikkelen zo afwijkt van de feitelijke tijd, zijn dat harde ontwikkel-uren of omdat het geen prioriteit heeft gekregen?

 

Even de binnenbocht: Ik zou het alvast gaan beschouwen als leergeld.

Je hebt willen ondernemen (risico nemen met een potentieel kansrijk concept) maar je opgesteld als werknemer (letterlijk). Dat conflicteert. Je hebt je eigen positie in het proces ook ondermijnd daarmee. Partij Y zag mogelijkheden en geld schitteren maar het viel tegen en heeft het uit z'n klauwen laten vallen.

Dat is nog wel begrijpelijk ook.

Arbeidsconflict heb ik geen inzicht in, maar hoe veel zin heb je in een slepende zaak? En wil je dit ook nog op het bordje gooien van partij Y of zijn die niet bewust nalatig geweest maar heb jij gewoon een probleem/clash met iemand die jou managede?

 

Als dat concept echt zo kansrijk is (partij Y zag er ook brood in ten slotte en als ze niet in de problemen zaten zouden ze er nog aan ontwikkelen) dan vind je wel een nieuwe partij, maar dat zou ik dan zeker anders afspreken en niet in zulke constructies terechtkomen.

Als je goed bent in sales, marketing en dergelijke dan kom je gauw genoeg weer aan de bak ergens dus ik zou er niet te lang over rouwen. Partnerships zijn razend moeilijk en die gaan heel ... vaak ... mis. Moet je maar eens rondvragen op het forum hier ;-)

 

Link naar reactie
  • 0
- Is de software die tot dusver ontwikkeld is zo gebouwd dat een andere club er makkelijk in kan stappen? [...] Als dat concept echt zo kansrijk is (partij Y zag er ook brood in ten slotte en als ze niet in de problemen zaten zouden ze er nog aan ontwikkelen) dan vind je wel een nieuwe partij, maar dat zou ik dan zeker anders afspreken en niet in zulke constructies terechtkomen.

 

Dit zou kunnen overkomen als een suggestie om met de software onder de arm naar een andere partij te stappen. Ik vraag me daarbij af wie de eigenaar van de software is, want als deze is ontwikkeld door werknemers van partij Y, dan geldt partij Y als de maker en dus de eigenaar.

 

(Het kan zijn dat het product is ingebracht in BV X, maar auteursrechtoverdracht is tricky en met een afspraak van tevoren dat alle rechten op het product overgaan op BV X ben je er voor mijn gevoel nog niet.)

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
  • 0

Wat waren de verwachtingen van jouw partner? Hebben jullie het daar wel eens over gehad?

 

Waarom levert de software nog niets op?

En hoe zijn de financiële problemen ontstaan?

Wat zijn jouw werkzaamheden voor Y?

(Als dat sales en marketing is, dan is het tijd om de aanpak bij te sturen.)

 

BrokxMedia - Videoproducties & -marketing

Boeiende Bedrijfsfilms, Animaties & Livestreams

 

Link naar reactie
  • 0

Dank voor jullie reacties. Hieronder mijn antwoorden.

 

Wat ik niet helemaal duidelijk heb is of je nu wel of geen salaris ontvangt?

Want volgens de constructie ben je in loondienst dus dat betekend een juridische kwestie in jouw voordeel (als er tenminste geld te halen is).

 

Ik ontvang inderdaad salaris, ik sta bij Y op de loonlijst. We keren nog geen management fee uit omdat er nog geen omzet is.

 

- Is de software die tot dusver ontwikkeld is zo gebouwd dat een andere club er makkelijk in kan stappen? Of zou het helemaal opnieuw gebouwd moeten worden?

- Is de software gedocumenteerd?

- Hoe komt het dat de inschatting van het ontwikkelen zo afwijkt van de feitelijke tijd, zijn dat harde ontwikkel-uren of omdat het geen prioriteit heeft gekregen?

 

De software is ontwikkeld binnen een eigen framework. En is dus niet eenvoudig over te zetten. Het kan wel, maar mijn ervaring leert dat een eventuele nieuwe partij niet gauw met bestaande code aan de slag zal gaan.

 

Alles is uitgebreid gedocumenteerd voor zowel de eindgebruiker als degene die het zou moeten doorontwikkelen.

 

W.b.t. de uitloop. Er zijn op het begin geen duidelijke afspraken gemaakt over het aantal uren dat Y zou besteden aan X (ja, dat is dom). Andere projecten van Y (die wel cash opleverden) hebben voorrang gekregen.

 

Dit zou kunnen overkomen als een suggestie om met de software onder de arm naar een andere partij te stappen. Ik vraag me daarbij af wie de eigenaar van de software is, want als deze is ontwikkeld door werknemers van partij Y, dan geldt partij Y als de maker en dus de eigenaar.

 

(Het kan zijn dat het product is ingebracht in BV X, maar auteursrechtoverdracht is tricky en met een afspraak van tevoren dat alle rechten op het product overgaan op BV X ben je er voor mijn gevoel nog niet.)

 

Klopt wat je zegt. Y is de maker en bezit dus ook het auteursrecht. Ook dit niet vastgelegd (en ja, ook dom). Aan de andere kant. Ik denk niet dat Y dit zelf kan/zal gaan vermarkten. Met enkel regels code kom je niet ver.

 

Gr Ronnie

 

 

 

Link naar reactie
  • 0
- Ik heb vanaf de start minimaal 800 uur besteed aan X. Bedrijf Y ongeveer 200 uur.

 

en

 

- We zijn mondeling overeengekomen dat bedrijf Y minimaal 24 uur per maand zal besteden aan -

doorontwikkeling, onderhoud etc. Dit gebeurt helaas niet.

 

Dan zou m.i. toch echt over beide punten gesproken moeten worden voor een oplossing waar beide partijen met een 50/50 belang zich in kunnen vinden.

 

Is er een projectplanning? Of wie is 'product owner'? Valt een redelijke, gezamenlijke inschatting te maken, wanneer wel omzet gemaakt kan worden? Wie moet daar wat voor doen? Of is dit in het geheel niet langer reëel?

 

Wat betekent het arbeidsconflict concreet? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je de twee dagen in de week die je nu aan het project besteedt iets anders gaat doen wat jou direct geld oplevert totdat de andere partij als afspraak (in uren, financieel of voor wat betreft houding) 'bijgetrokken' is?

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Dit zou kunnen overkomen als een suggestie om met de software onder de arm naar een andere partij te stappen. Ik vraag me daarbij af wie de eigenaar van de software is, want als deze is ontwikkeld door werknemers van partij Y, dan geldt partij Y als de maker en dus de eigenaar.

 

Klopt wat je zegt. Y is de maker en bezit dus ook het auteursrecht. Ook dit niet vastgelegd (en ja, ook dom). Aan de andere kant. Ik denk niet dat Y dit zelf kan/zal gaan vermarkten. Met enkel regels code kom je niet ver.

 

Goed punt, waar ik in de haast overheen heb gelezen. Er is dus nog vrijwel niks. Je had bij wijze van spreken met de tijd die je tot nu toe in dit probleem hebt gestopt, in een andere samenwerking meer kunnen doen.

 

Bovendien beschikt Y over de code, ontwikkelaars etc. Ik ben bang dat, als ik ontslag neem, ze helemaal niets meer gaan doen.

 

Maar ze doen al (hoegenaamd) niets?

 

En misschien scherpt een ontslag de samenwerking wel aan. Als je dan met elkaar in gesprek gaat, gaat het alleen nog maar over X en niet, op de achtergrond, ook nog eens over je baan.

 

Is het een optie dat je eerst een andere part-time baan zoekt? Het onderhandelt mogelijk wat makkelijker als je voor je inkomen niet volledig van Y afhankelijk bent.

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
  • 0

Niets vastleggen is niet per sé dom hoor, je spreekt gewoon dingen af en gaat aan de slag.

Wat allerlei juridische documenten opleveren is dat je een betere juridische strijd kunt leveren - dat is in sommige gevallen echt heel handig, maar in de meeste vruchteloos ;-)

Je kunt prima strategisch omgaan met zulke kwesties en in ieders belang handelen, daar zijn mensen in mijn ervaring meestal wel gevoelig voor.

Je bent ingelijfd door die partij, waarschijnlijk (onbewust) omdat ze hommeles aan voelden komen en dan zoeken gevestigde partijen nog wel eens naar creatieve, ondernemende mensen om in hun systeem te pluggen zodat er weer wat nieuwe oomph komt.

Speculatief, ik weet het, maar als ik alles zo lees denk ik: pak je boeltje op en ga wat leuks doen.

Als je in je concept gelooft probeer je het nog eens, met een andere partij. Ook dat is ondernemen.

Link naar reactie
  • 0

"...contractueel niets vast te leggen.."

Uitgaande dat er over auteursrecht mbt de ontwikkelde software ook niets formeel is vastgelegd: Direct opzoek naar een andere uitdaging / werkgever. Pak je korte termijn verlies en neem dit mee voor een volgend avontuur. Raadpleeg wel een jurist hoe je formeel uit bedrijf X kunt stappen zonder restschuld.

 

- www.bm-support.org -

International Institute for Open Business Innovation

Link naar reactie
  • 0

TS is aandeelhouder in de BV die voor X is opgericht. Als bedrijf Y als aandeelhouder failliet gaat zal de curator de aandelen in BV X te gelde proberen te maken. Mogelijk kan TS die voor weinig overnemen of een partij zoeken die wel wat met de code kan of samen gaan werken in een nieuwe BV met een van de ontwikkelaars. Heb niet veel verstand van BV's maar dit lijkt me niet heel ingewikkeld. Als Y niet failliet gaat is er nog steeds te praten over overname van de aandelen lijkt me.

 

TS is ten tweede bedenker van het concept dat aan de software ten grondslag ligt. Als dit concept voor aanvang van het schrijven van code concreet en gedetailleerd was uitgewerkt, dit zou uit Emails en notulen kunnen blijken, heeft TS zeker IE rechten. Dit maakt de onderhandelingen met de curator of de andere bestuurder van X ook eenvoudiger.

 

Een derde mogelijkheid is een derde partij bij de ontwikkeling betrekken die geld stopt zodat het product uitontwikkeld kan worden. Weinig mensen willen veel geld stoppen in een concept of idee maar een product dat bijna klaar is om vermarkt te worden en waar dus snel duidelijk kan worden of het (veel) geld kan opleveren is veel aantrekkelijker. Dat er een aparte BV voor X is, lijkt me hier een voordeel.

 

Grootste probleem is de relatie die momenteel onder druk lijkt te staan. Wellicht kan een mediator iets betekenen. Het zal ook voor Y belangrijk zijn om financieel lucht te krijgen.

 

Link naar reactie
  • 0

Ronnie, heb je de arbeidsovereenkomst en oprichtingsakte/statuten ooit laten beoordelen door een jurist/mediator/advocaat? Dan kun je je positie bepalen.

 

Ik zet als mede-ondernemer ook mijn vraagtekens bij de geschetste situatie over urenbesteding (registratie?), managementovereenkomst(en) en vergoedingen. Is daar contact over geweest met de Belastingdienst? Zijn daar vergaderingen over gehouden en besluiten over genomen? Zijn daar notulen van? Of loop je het risico in een welles nietes spelletje te belanden?

 

Hangt er nog meer onder jouw holding?

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

We weten inhoudelijk niets over het arbeidsconflict dus dat ik ook nog een dingetje.

Afhankelijk van wat daar aan de hand is zal dat ook nog invloed hebben op de afwikkeling.

 

Arbeidsconflict is, zoals ik eerder concludeerde, inderdaad waar de gehele kwestie om draait voor Vraagsteller, eigenlijk - ondanks de eromheen gebouwde constructie - is het in de kern een situatie tussen een werkgever en werknemer, waarbij laatstgenoemde een oplossing voor dat conflict zou moeten zoeken. Daarin kunnen wij hier niets betekenen...

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    12 leden, 283 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.