Jump to content
renaldo
Verberg

Onderbezetting wegens ziekte: Graag jullie advies!

vraag

Sinds 2006 ben ik werkzaam als mede-vennoot in ons familiebedrijf dat bestaat vanaf 1997.

Het bedrijf telt 3 vennoten, te noemen: mijn vader, moeder en ik. Werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het leveren, repareren en onderhouden van computers en laptops. Daarnaast houden wij ons bezig met het realiseren van websites en webwinkels.

 

In verband met een lichamelijke beperking (invaliditeit) was mijn vader beperkt tot een dienstverlening (hoofdzakelijk) af onze bedrijfslocatie. Mijn vader was de drijvende kracht en mijn moeder deed hoofdzakelijk een stukje boekhouding. Vanaf 2011 heb ik deze dienstverlening enigszins kunnen uitbreiden. Bewust gebruik ik het woordje enigszins omdat al snel na mijn toetreding tot de V.o.f. duidelijk werd dat mijn vader en ik essentiële verschillen hadden in zienswijzen over de bedrijfsvoering.

 

Vanaf het moment dat we allemaal een goede boterham konden verdienen vond mijn vader het allemaal wel prima, terwijl ik graag zou willen doorgroeien tot een bedrijf met 3 tot 5 werknemers, oftewel ik wilde ondernemen! Deze verschillen van inzicht hebben voor de nodige strubbelingen gezorgd in de afgelopen jaren.

 

Daar ik werd gehouden aan een concurrentiebeding zat ik gevoelsmatig muurvast en ben ik maar door gaan roeien met de middelen die ik had. Regelmatig heb ik aangegeven dat ik behoefte had aan goed personeel (omdat ik ontzettend veel overuren draaide), meestal werd ik dan opgescheept met stagelopers of studenten die net van school kwamen.

Mijns inziens waren we te klein voor dergelijke activiteiten, omdat ik niet de tijd had om deze mensen optimaal te begeleiden.

Vanaf Oktober dit jaar zit ik met een burn-out (simpelweg omdat ik in de afgelopen 11 jaren allerlei belangrijke signalen heb vermeden). Ondanks dat ik van de huisarts en de praktijkbegeleider het dringen advies heb gekregen om absoluut niet te werken, heb ik geprobeerd om door te modderen tot 2 weken geleden. Daar ik in de afgelopen jaren ook veel bedrijfsmatige klanten heb mogen verwelkommen zit ik met betrekking tot onze ICT afdeling aan een storingsdienst vast.

 

In oktober heb ik mijn ouders verzocht tot het regelen van een oplossing, maar er is niets geregeld. Enkele weken geleden heb ik aangegeven dat ik per januari thuis zit en dat de klanten bedient moeten worden, maar mijn ouders hebben nog steeds geen passende oplossing. (Mijn vader denkt mensen per project in te huren via uitzendbureau of zzp, wat volgens mij niet gaat werken).

Mijn vader kan een groot deel van de werkzaamheden niet op zich nemen, daar hij de afgelopen jaren volledig op mij geleund heeft en niet meer heeft geïnvesteerd in kennis.

 

Nu heb ik mijn ouders aangegeven dat ik zakelijk absoluut zonder hun verder wil. Voor mijzelf ben ik aan het nadenken wat ik wil: Voorlopig voor een werkgever gaan werken en part-time voor mijzelf verder gaan of volledig voor mijzelf verder gaan.

Mijn ouders hebben mij daar nu groen licht voor gegeven, ik mag een groot deel van de klanten meenemen, maar wel met de voorwaarde dat ik voor mijzelf opnieuw moet beginnen. Zij willen dus in de V.o.f. blijven zitten. Het ontbreekt mij echter aan energie om volgende week weer aan de slag te gaan. Omdat ik niet wil dat onze klanten weglopen, moet ik een oplossing hebben.

 

Wat is jullie advies?

 

Modedit: om het leesbaar te krijgen, een aantal witregels tussengevoegd

 

Link to post
Share on other sites

13 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Wat is jullie advies?

Allereerst: gebruik je Enter-toets eens. Dit is bijna niet te lezen zo.

 

Eigenlijk komt het er op neer dat er personeel nodig is (vast of tijdelijk) maar dat je ouders daar niet aan willen. En dan houdt het eigenlijk wel op.

 

Als jij met je burn-out nu in plaats daarvan voor jezelf gaat beginnen komt daar alleen maar (heel veel) ellende van.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Als er drie vennoten zijn en er gaat er eentje weg dan valt de VOF toch uit elkaar?

 

Ik begrijp het laatste niet helemaal. Je mag een groot deel van de klanten meenemen, maar moet wel opnieuw voor jezelf beginnen. Even je burn-out daargelaten (want daar moet je wel goed op letten, maar misschien geeft een nieuwe uitdaging toch mogelijkheden) kun je dan toch gewoon voor jezelf gaan beginnen. Eerst klein met wat klanten (die je dus mee mag nemen) en dan gewoon uitbreiden. Misschien kan je vader je nog wel eens inhuren (als apart bedrijf maar niet meer als vennoot). Je zult echter wel eerst je burn-out moeten verwerken en dat zal je vader moeten begrijpen.

 

Als je als vennoot in de VOF blijft zitten en je moet daar werk blijven verrichten zal er dus niet veranderen lijkt mij (en is op dit moment sowieso niet mogelijk want je zit met een burn-out die niet zonder verandering zomaar weg gaat).

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dank voor uw reactie. Wellicht heb ik mijn vraag niet duidelijk geformuleerd.

 

Nadat ik gevoelsmatig jarenlang ben gedwongen om binnen de ondernemerskaders van mijn vader te lopen, heb ik nu een burn-out.

 

Mijn ouders hebben jarenlang proberen tegen te houden dat ik uit de V.o.f. mocht stappen. Nu mijn ouders eindelijk mijn toestand onder ogen zien, heb ik als het ware "vrij spel." Helaas heb ik nu alleen geen energie om de werkzaamheden te hervatten.

 

Overeengekomen was dat mijn ouders het bedrijf in de huidige vorm voortzetten, zolang ik niet "genezen" ben. Hun zouden voor vervanging zorgen. Hierin lijken ze niet te slagen. (Wat in de praktijk zal zorgen dat ik volgende week weer volop lastig gevallen wordt).

 

De huidige vorm zal dus aangepast worden, zodra ik uit de V.o.f. stap. Mijn ouders blijven dan met z'n tweeën in de V.o.f. zitten. Afspraak is dat ik dan alleen verder ga en een groot deel van de klanten overneem/meeneem.

 

Omdat mijn ouders er niet in lijken te slagen om vervanging voor mij te regelen, heb ik de drang om zo goed en kwaad als het lukt, zelf maar alles op alles te zetten om toch de klanten tevreden te blijven houden. Anders heb ik na mijn herstel weinig klanten meer over. (Dit is waar ik bang voor ben).

 

Nu ben ik op zoek naar creatieve mensen die mij kunnen adviseren in een juiste aanpak. Dat het niet verstandig is om met een Burn-Out door te zetten, dat weet ik. Maar als ik beter ben en geen inkomsten meer heb, heeft mijn gezin een probleem die ik niet wil.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dus, samengevat:

 

Jullie (de vennoten, tevens ouders-kind) zijn tot de conclusie gekomen dat het beter is voor iedereen dat de ouders doorgaan met de VOF (met een deel van de klanten) en dat ‘het kind’ (ook met een deel van de klanten) verder gaat als eenmanszaak.

 

Prima deal toch, zou je denken? (normaal gesproken althans, mits geen lijken in de kast en dergelijke dan…)

 

Ware het niet dat (door een burn-out) een van de (straks ex-)vennoten geen energie heeft om zelfstandig verder te gaan.

 

En dan vraag je nu naar creatieve mensen die hier een oplossing voor bieden.

 

Persoonlijk ben ik niet zo creatief dat ik hier aan kan voldoen. Maar ik denk dat het wel erg lastig is wanneer je een op zich goede deal niet kan vervullen/nakomen omdat je het niet kan opbrengen.

Wat zou je dan verder hier wél aan moeten doen… Behalve mensen inhuren om het (voor je) te doen, maar dat zal het nodige kosten lijkt mij.

 

Er is natuurlijk ook een hele rigoureuze, waarschijnlijk niet gewenste(!), mogelijkheid om de VOF te laten ontbinden en je kapitaalaandeel (na vereffening!) op te eisen…

Maar of je dat wil binnen de familie…

Da’s voer voor “de witte limousine” van een bepaald (EO) programma, denk ik dan.

 

 

Veel sterkte en wijsheid in deze (en ook nog de beste wensen voor 2018!!! - dit voor alle HL-lezers trouwens!).

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Renaldo,

 

welkom op ondernemersforum Higherlevel. M.i. heeft het geen zin om te gaan vingerwijzen over schuld in deze. Daar ben je zelf (met levenspartner) als ondernemer jaren bij geweest.

 

Je noemt een beding, wat staat er dan in het vennootschapscontract? Ook wat is bepaald op het gebied van ziekte (als jullie daar als ouders en zoon niet zonder contract uit komen)?

 

Het lijkt mij logisch om het geheel op te knippen in twee delen (1) het leveren, repareren en onderhouden van computers en laptops en (2) het realiseren van websites en webwinkels. Behoud al dan niet een handelsnaam en kies voor beschrijvende labels voor de losse activiteiten.

 

Zoek een mediator en iemand die dit financieel/administratief af kan wikkelen, dan gaat daar verder de minste (negatieve) energie in zitten, want die kun je nu veel beter en op middellange termijn hopelijk weer volledig naar eigen inzicht inzetten.

 

Groet,

 

Highio

 


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Nadat ik gevoelsmatig jarenlang ben gedwongen om binnen de ondernemerskaders van mijn vader te lopen, heb ik nu een burn-out.
Ga eens een jaartje reizen. Gewoon iets heel anders doen, ver weg van vader en moeder. Opgroeien!

 


NIMBY? 🏗   Volg jouw buurtberichten van plaatselijke, provinciale en landelijke overheden...

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

@Twabla

Ik vermoed dat zijn gezin dit niet leuk zal vinden.

 

Ik ben geen dokter maar een burn-out 'uitzweten', dat zie ik niet goed komen. Zeker niet als je alles op alles wil zetten om een eigen bedrijf uit te bouwen.

 

Heb je nu een vast loon uit de vof?

 

Misschien is er een mogelijkheid om nog een jaartje mee te gaan in de visie van je vader maar dan wel bijvoorbeeld parttime werken voor hetzelfde loon tot je er weer bovenop bent om dan met voldoende energie je eigen bedrijf te starten?

 

 


www.evelo.be - Elektricien in regio Kortrijk - technical support for creative people.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

@Twabla

Ik vermoed dat zijn gezin dit niet leuk zal vinden.

Welk gezin?

 

Als een concurrentiebeding van je eigen ouders zorgen baart, wordt het tijd om alsnog te gaan puberen.

 

OP EIGEN BENEN STAAN!!!!!

 


NIMBY? 🏗   Volg jouw buurtberichten van plaatselijke, provinciale en landelijke overheden...

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Misschien is er een mogelijkheid om nog een jaartje mee te gaan in de visie van je vader maar dan wel bijvoorbeeld parttime werken voor hetzelfde loon tot je er weer bovenop bent om dan met voldoende energie je eigen bedrijf te starten?

Ik ben geen burn-out specialist maar volgens mij gaat dat niet werken. Op eenzelfde manier doorwerken (zelfs met een beter vooruitzicht) na een burn-out werkt volgens mij helemaal niet.

 

Dan zou het direct opzetten van een eigen bedrijf meer "energie" geven na een burn-out. Maar ook dat is niet zomaar simpel mogelijk.

 

Ik denk dat er hier met een behoorlijke "specialist" een re-integratie plan opgezet moet worden waarbij met minimaal werk (paar uurtjes per week) en alleen klanten met hoogstnodige prioriteit als eerst aan de beurt komen. Vervangend personeel is dan ook nog een optie met extra kosten/werk voor de huidige VOF/andere vennoten. En op die manier werken naar zo snel mogelijk zelfstandigheid (wat ook in dat plan verwerkt moet worden).

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Als ik mijzelf in jouw schoenen zou bevinden, had ik de eer aan mijzelf gehouden. Als je ontevreden bent met de situatie, en een aangeboden oplossing voldoet niet aan jouw eisen/wensen, dan moet je je conclusies trekken. Misschien is het gras groener elders, misschien niet, maar er is maar één manier om dat uit te vinden. Als doormodderen niet heeft geholpen, dan gaat dat in de toekomst ook niet helpen, of wel?

Met familie is het al extra moeilijk. Dan is bij conflictsituaties het vaak beter om zakelijk afstand te nemen lijkt me.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik begrijp de situatie maar gezondheid gaat boven alles. Ik neem aan dat jouw ouders dat ook inzien en de zaken niet op de spits drijven.

Helemaal waar, maar ik ben bang dat Renaldo met een burn-out de spits al mijlenver is gepasseerd. Voor zakelijke problemen zijn altijd wel oplossingen te vinden ... gezondheidsproblemen, met name een burn-out, los je niet op in drie dagen, weken, maanden en als je echt veel pech hebt ook niet in drie jaren.

 

Even een tegenvraag ... voorziet het firmacontract nog in enige uitbetaling wegens ziekte? Is er een arbeidsbeloning op basis van gewerkte uren en/of een winstuitkering?

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Goedemorgen,

 

Dank voor alle antwoorden.

 

- Gelukkig beschik ik inderdaad over een arbeidsongeschiktheidsverzekering die gaat uitkeren.

- Morgen komt een bedrijfsarts op bezoek.

- Volgens mij was het iedereen nog niet helemaal duidelijk dat ik met mijn ouders een overeenkomst heb bereikt over het uittreden uit de V.o.f. Over bedragen en klanten zijn reeds afspraken gemaakt.

 

Met vriendelijke groet,

Renaldo

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 70 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept