• 0

Artikel: Bitcoins en belastingen

Het is bitcoin wat de klok slaat. Dertig procent erbij, twintig procent eraf. In één week. Of zelfs één dag. Mensen die er in belegd hebben moeten over een stevige hand en een sterke maag beschikken. De koersontwikkeling van de meeste cryptovaluta voelden het afgelopen jaar als een dolle achtbaanrit. En de hoeveel aandacht besteed aan het onderwerp in de media lijkt de bitcoin definitief gemeengoed te hebben gemaakt.

 

Het gevolg is wel dat er begrijperlijkwijs ook steeds meer praktische vragen over cryptovaluta opkomen, met name als het gaat om de fiscale, jurdische en administratieve kant ervan. Soms kan de indruk ontstaan dat deze crypto currencies zó nieuw en bijzonder zijn dat het onmogelijk is om er goed mee om te gaan als het op boekhouden en belasting betalen aankomt. Ik denk dat veel mensen zich op dit punt graag van de domme (laten) houden, omdat ze in de veronderstelling verkeren dat de astronomische koersstijgingen wel eens voor een onbetaalbare belastingaanslag kan gaan zorgen. Maar is dat eigenlijk wel zo?

 

1. Bitcoins

 

Om een antwoord op die vraag te vinden, zal ik eerst uitgebreid ingaan op zoveel mogelijk aspecten van de bitcoin zelf. Hoe werkt een bitcoin en wat is het eigenlijk? Hoe (ver)koop je bitcoins vervolgens? En hoe bepaal je de waarde ervan? Op basis van de antwoorden op al die vragen kan mijns inziens een vrije goede inschatting worden gemaakt hoe je vervolgens deze munt moet behandelen – en tegen welke wettelijke en fiscale beperkingen je aan kunt lopen. En die kennis is weer van belang voor het bepalen hoe je met de bitcoin om moet gaan met betrekking tot de inkomenstenbelasting, omzetbelasting, loonbelasting en vennootschapsbelasting.

 

1.1 Wat is bitcoin?

 

Bitcoin draait op zogenaamde blokketentechnolgie. Een blokketen (blockchain) is eigenlijk niets meer dan een grootboek (ledger) waarin iedereen alle transacties noteert. Dat grootboek is niet opgeslagen op één centrale plaats, maar in duplicaat bij gebruikers zelf. Omdat er geen centrale opslag of controle is op de juistheid van de blokketen, wordt er binnen het systeem vanuit gegaan dat de blokketen correct is, als het bij nagenoeg iedereen hetzelfde is.

 

Iedere gebruiker kan een nieuwe transactie toevoegen. Deze transactie wordt vervolgens meegedeeld (broadcasted) aan andere gebruikers, die de transactie controleren. Als er voldoende gebruikers zijn die de transactie hebben gevalideerd, wordt deze genoteerd in een nieuw blok (block) dat wordt vastgeklikt aan de blokketen. Als dat is gebeurd, wordt de blokketen bij alle gebruikers bijgewerkt. Het grootboek is daarna bij iedereen gesynchroniseerd. Transacties die eenmaal in het grootboek zijn opgenomen kunnen niet meer worden veranderd. Zo kan men er dus zeker van zij dat alleen de daadwerkelijke eigenaar van de bitcoins deze kan overboeken.

 

Het toevoegen van nieuwe blokken met transacties aan de blokketen heet delven (mining). Tijdens dat proces van delven worden nieuwe transacties gecontroleerd op juistheid. Zo wordt verkomen dat dezelfde bitcoins twee keer worden uitgegeven of dat er bitcoins worden overgeschreven die niet bestaan. Het delven gebeurt door met vrij geavanceerde computers een moeilijk cryptografische puzzels op te lossen. Degene die de puzzel oplost krijgt als beloning een aantal bitcoins en een vergoeding voor alle transacties binnen het blok.

 

Overigens is dit ook meteen een op termijn mogelijk zwak punt van de blokketentechnologie. De blokketen moet immers op steeds meer apparaten worden bijgehouden, geverifiëerd en gesynchroniseerd. En omdat het aantal transacties alleen maar toeneemt, wordt de omvang van de blokketen op ieder apparaat ook steeds groter. De schaalbaarheid op de lange termijn kan dus nog een probleem worden.

 

1.2 Hoe gebruik je bitcoins?

 

Om bitcoins te kunnen ontvangen en uitgeven heb je een bitcoinportemonnee (bitcoin wallet) nodig. Als je de bitcoinportemonnee opent gaat deze alle transacties downloaden via andere bezitters van een bitcoincoinportemonnee. Dat zijn inmiddels zoveel transacties, dat het soms dagen duurt voordat alles op je eigen computer staat. Het is aan te raden om een kopie te maken van het portemonneebestand (wallet.dat). Als je die namelijk kwijt raakt, ben je ook je toegang tot de bitcoins kwijt.

 

Je kunt de wallet ook beschermen met een wachtwoord. Maar ook hier geldt dat je het niet moet vergeten. Het wachtwoord is namelijk normaal gesproken niet meer te resetten in het geval je het bent vergeten. Al zijn er tegenwoordig ook weer websites die zich toeleggen op het kraken van je bitcoinwachtwoord. Het is natuurlijk de vraag in hoeverre je de dát moet willen.

 

Het is mogelijk om een portemonnee te nemen waarbij de bitcoins of de blokketengegevens bij een derde partij (in de cloud) worden bijgehouden in plaats. Het nadeel hiervan is dat je erop moet vertrouwen dat het bedrijf je bitcoins goed zal beheren. Dat dat niet altijd het geval is bleek wel toen in 2013 het Mt Gox failliet ging.

 

Om vervolgens bitcoins te kunnen betalen heb je een zogenaamd bitcoinadres (bitcoin address) nodig. Deze kun je zelf aanmaken in je wallet. Een bitcoinadress bestaat uit 26 tot 35 cijfers en letters (bijvoorbeeld 1BvBMSEYstVetqTFn5Au4m4GXg7xJaNVN3). Een beetje vergelijkbaar met een IBAN, dat tegenwoordig uit 16 tot 34 cijfers en letters bestaat (bijvoorbeeld LC14BOSL123456789012345678901234). In dat opzicht lijkt de bitcoinportemonnee een beetje op een bankrekening. Net als bij IBAN zit er bij de bitcoinsoftware een interne controle op de juistheid van elk ingetypte bitcoinadres, maar dan beter. De kans dat je per ongeluk een verkeerd bitcoinadres intypt zou 1 op 4.290.000.000 moeten zijn.

 

1.3 Is bitcoin anoniem?

 

Er wordt vaak gedacht dat Bitcoins of cryptovaluta anoniem zijn, maar in feite zijn de bitcoinadressen van de bitcoin wallets zelfs minder anoniem dan een e-mailadres of een bankrekeningnummer. Een e-mailadres is meestal niet direct aan een specifiek persoon te gekoppeld, maar zodra een e-mailadres vaker gebruikt wordt, wordt het veelal ook steeds duidelijker wie er bij dat e-mailadres hoort.

 

Bovendien zijn alle bitcoinadressen én transacties tot aan het hele begin van de blokketen toegankelijk en doorzoekbaar voor iedereen. Als je dus ooit een spelletje in de Steam Store of een pizzaatje bij Thuisbezorgd hebt besteld met bitcoins, heb je eigenlijk al een aantal broodkruimels laten vallen.

 

Om je anonimiteit enigszins te waarborgen wordt aangeraden om voor iedere transactie een nieuw bitcoinadres aan te maken. Als iemand immers een bitcoinadres weet, kan die persoon via het openbare grootboek immers alle transacties inzien die op dat adres zijn uitgevoerd. Als je een nieuw adres aanmaakt voor een nieuwe transactie, zal alleen díe transactie met dat adres zichtbaar zijn.

 

Bitcoinadressen zou je dus misschien meer kunnen vergelijken met de serienummers op bankbiljetten. Het verschil is alleen dat bij transacties met bankbiljetten gewoonlijk niet wordt bijgehouden welk biljet met welk serienummer bij elke transactie van hand tot hand is gegaan. Papiergeld is dus feitelijk anoniemer.

 

Maar zelfs als je er zelf alles aan doet om anoniem te blijven, kunnen anderen door hun (betaal)gedrag alsnog je identiteit verraden. Bij elke transactie zijn immers altijd minimaal twee partijen betrokken en de mate van anonimiteit daarvan hangt af van de zwakste schakel. Via vrij eenvoudige analyse van alle transacties (die immers openbaar zijn) hebben onderzoekers al aanzienlijke stukken van het bitcoinnetwerk weten te deanonimiseren. Je kunt er dus eigenlijk niet zonder meer vanuit gaan dat je niet te traceren bent door gebruik te maken van het bitcoinnetwerk.

 

1.4 Is bitcoin geld?

 

Over de vraag of bitcoin geld is zijn de meningen verdeeld, maar juridisch en fiscaal lijkt het antwoord vooralsnog: nee. Zo is er geen fysieke munt die je kunt vasthouden. Het is eigenlijk niets meer dan een stukje software. Is het dan misschien digitaal geld?

 

Juridisch wordt bitcoin In Nederland niet gezien als geld in de zin van de Wet op het financieel toezicht, omdat er niet wordt voldaan aan alle wettelijke voorwaarden die daaraan zijn gesteld. Zo zijn bitcoins niet uitgegeven in ruil voor ontvangen geld en is er geen vordering op de uitgever van de bitcoin. Bitcoins kunnen immers alleen worden gemaakt door bitcoins te delven (minen).

 

In 2016 bepaalde het Hof Arnhem-Leeuwarden verder dat het geen geld is in de zin van de wet, maar een ruilmiddel. Het kan worden gezien als een "zaak met de dagprijs" volgens 7:36 BW of een "vermogensrecht" volgens 7:47 BW. De rechtbank vond dat het handelen in bitcoin overeenkomsten had met de manier waarop dat gebeurt met bijvoorbeeld zilver of goud. Edelmetalen worden als belegging gezien en niet als gangbaar geld of wettig betaalmiddel.

 

Door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie wordt de bitcoin in fiscale zin wél min of meer als een traditionele valuta erkend, althans voor wat betreft de omzetbelasting. Voor de inkomstenbelasting lijkt het Ministerie van Financiën vooralsnog uit te gaan van een waardering volgens dat van een LETS (Local Exchange and Trade System) ofwel lokaal geldstelsel. Het vervelende van die kwalificatie is alleen dat er in het geval van bitcoin geen LETS-organisatie is en dat de waarde dus ook niet centraal kan worden vastgesteld. De Europese Centrale Bank houdt het erop dat er sprake is van een virtual currency scheme (en dus niet van digitaal of electronisch geld), vanwege het gebrek aan tegenwaarde in echte valuta.

 

1.5 Hoe kom je aan bitcoins?

 

Om aan bitcoins te komen, kun je ze proberen te delven. Dat kost een hoop computerrekenkracht, maar hopelijk heb je dan na een héle lange tijd een aantal bitcoins in je wallet. De kans daarop is echter heel erg klein. Als je delvingssoftware in de achtergrond op je laptop zou draaien, zou het je zo maar honderden jaren kunnen kosten voordat je een bitcoin hebt gedolven.

 

Om fatsoenlijk te kunnen delven heb je dus eigenlijk een computer nodig met zóveel rekenkracht dat de kans op het oplossen van de benodigde cryptografische puzzels binnen handbereik komt. De hoeveelheid hitte die vrij komt bij dat delvingsproces is zo hoog dat sommige mensen inmiddels die warmte proberen te gebruiken om hun huis mee op temperatuur te brengen.

 

Maar als het kopen van zo’n dure computeropstelling geen optie is, kun je jezelf ook nog aansluiten bij een soort van delvingscollectief (mining pool). Daarbij zetten verschillende mensen hun individuele computers in om gezamelijk bitcoins te delven om vervolgens de gedolven bitcoins naar rato van ingezette rekencapaciteit te verdelen. Het wordt geschat dat maar liefst 80% van alle blokken door dit soort collectieven in China wordt gedolven.

 

Als delven op welke manier dan ook geen optie is, kun je ze altijd nog gewoon kopen bij een soort bitcoinwisselkantoor (bitcoin exchange). Er zijn er inmiddels een heleboel. Coinbase in the Verenigde Staten is de grootste, maar ook in Nederland en Europa timmeren veel bedrijven inmiddels veel bitcoinhandelsplatformen aan de weg, zoals Coinbase (VS), Litebit (NL), Bitrush (NL), BTCDirect (NL), Satos (NL), Bitcoin.de (DE), Cryptopay (GB) of Spectrocoin (GB).

 

1.6 Wat zijn bitcoins waard?

 

Hoeveel je voor een bitcoin krijgt bij verkoop of hoeveel je voor een bitcoin moet betalen bij aankoop hangt af van aan wie je het vraagt. De waarde van een bitcoin wordt namelijk op ieder handelsplatform afzonderlijk bepaald door vraag en aanbod. Omdat de hoeveelheid vraag en aanbod niet op ieder handelsplatform hetzelfde is, is ook de bitcoin niet overal hetzelfde waard. Toch ben ik van mening dat deze waardeverschillen een goede waardebepaling niet in de weg hoeft te staan.

 

Eén van de makkelijkste manieren is om de dollarwaarde te gebruiken van bijvoorbeeld Coinmarketcap. Deze organisatie geldt als autoriteit op dit gebied en wordt daarom ook als bron aangehaald in (Amerikaanse) overheidsdocumenten, zoals de SEC, de Accountability Office, de House Committee on Small Business en de Amerikaanse belastingdienst. Het handige van Coinmarketcap is dat zij de waarde van de bitcoin bepalen aan de hand van een gewogen gemiddelde van zo’n 400 verschillende bitcoinwisselkantoren.

 

Omdat Coinmarketcap de waarde van de bitcoin uitdrukt in Amerikaanse dollars, moet de waarde alleen nog worden omgerekend naar euro. Dat kan onder andere aan de hand van de officiële wisselkoerslijst van de Europese Centrale Bank (elke werkdag) of de Belastingdienst (elke eerste van de maand).

 

Er zijn verder nog een aantal goede alternatieven, zoals Coinbase, BitcoinAverage of WorldCoinIndex. Deze websites gebruiken allemaal een vergelijkbare manier van waardebepaling, namelijk door het nemen van een gewogen of ongewogen gemiddelde van de koersen op verschillende platforms, al dan niet op basis van kwalitatieve criteria.

 

2. Bitcoins en omzetbelasting

 

Het is een tijd onduidelijk geweest of er nu wel of geen btw moest worden berekend over de aan- en verkoop van bitcoin. In 2013 stelde de minister van Financiën zich nog op het standpunt dat er gewoon omzetbelasting moest worden berekend over de aan- en verkoop van bitcoins.

 

Eind 2015 oordeelde het Europese Hof van Justitie echter dat een bitcoin niet moet worden gezien als een goed of dienst, onder meer omdat dat "Bitcoin geen ander nut heeft dan voor het doen van betalingen". Bitcointransacties zijn sindsdien vrijgesteld van omzetbelasting. Ook hoeven er daarom geen facturen te worden uitgereikt en hoeft er ook geen administratie te worden bijgehouden voor de btw. Dat betekent evenwel dat je daarom geen recht hebt op teruggave van btw over gedane investeringen of aankopen.

 

Echter, dit laatste is alleen het geval voor zover het bitcoinverkopen betreft bínnen de Europese Unie. Je kunt namelijk alsnog btw-voorbelasting terug krijgen naar rato van je bitcoinverkopen búiten de Europese Unie. Als je dus een bitcoindelver bent en alle gedolven bitcoins aan een niet-EU partij verkoopt, mag je vervolgens ook alle betaalde btw over je inkopen en investeringen als voorheffing aftrekken.

 

Bitcoin heeft hierdoor een status aparte. Het wordt namelijk niet als geld beschouwd, maar is desondanks binnen de EU btw-vrij vanwege het feit dat bitcoin uitsluitend de fúnctie van geld vervult.

 

3. Bitcoins en loonbelasting

 

De enige manier waarop bitcoins en loonbelasting elkaar tegenkomen, is als werkgever en werknemer een loon in bitcoin of euro afspreken en besluiten om dat vervolgens voor zover mogelijk in bitcoin uit te betalen. In beide gevallen zal de werkgever zowel de aangifte als de afdracht in euro moeten doen, maar het uitbetalen van het loon kan in principe, mits met wederzijdse instemming uiteraard, gewoon in bitcoin. Dit wordt gezien als loon in natura. Er zijn echter wel een aantal praktische, wettelijke en fiscale beperkingen.

 

Als de werknemer afspreekt om het loon te ontvangen in bitcoin, kan dat sindskort niet meer onbeperkt. Vanaf 1 januari 2015 is het verplicht dat het loon ter hoogte van het wettelijk minimumloon giraal wordt overgemaakt. Alleen het loon dat uitstijgt boven het wettelijk minimumloon mag op een andere manier worden uitbetaald, bijvoorbeeld in bitcoin. Hoewel deze regeling eigenlijk was bedoeld om schijnconstructies tegen te gaan, heeft het indirect dus ook gevolgen voor een eventuele loon(deel)betaling in bitcoin.

 

Het kan ook zijn dat het loon zélf in bitcoin is afgesproken. Omdat de koers van de bitcoin nogal heftig op en neer kan gaan, zou het dus kunnen voorkomen dat het afgesproken loon bij een enorme koersval zorgt voor een inkomen dat – in euro – lager is dan het minimumloon. In dat geval kan de werkgever niet volstaan met het lagere bitcoinequivalent, maar zal het (hogere) minimumloon moeten worden betaald en ook daarover loonbelasting moeten worden ingehouden. Bovendien geldt dan nog steeds de bovenstaande antischijnconstructiemaatregel, waardoor in zo’n geval het héle loon giraal in euro moet worden overgemaakt.

 

Een bijkomend nadeel kan zijn dat de werkgever telkens een nieuwe loonstrook moet overhandigen, zelfs bij een vast loon. Er zal immers telkens een andere hoeveelheid bitcoin worden overgemaakt in verband met de wijzigende wisselkoersen. Normaal gesproken hoeft de werkgever immers geen nieuwe loonstrook te maken, als er geen wijzigingen zijn in de uit te betalen bedragen ten opzichte van de vorige loonstrook. Voor de omrekening van de waarde van bitcoin naar euro geldt overigens het einde van de laatste dag van het aangiftetijdvak als peildatum.

 

Praktisch gesproken kan het nog een ander vervelend gevolg hebben voor de werknemer. De Europese Hypothekenrichtlijn maakt banken huiverig om loon als onderpand te accepteren, als dat loon niet in euro wordt uitbetaald. De richtlijn verplicht banken namelijk om ook het (toekomstige) valutarisico op waarde te schatten en kunnen op basis daarvan dan ook hypotheekaanvragen afwijzen.

 

4. Bitcoins en inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting

 

Het kan verleidelijk zijn om te denken dat het voor de Belastingdienst onmogelijk is om te achterhalen hoeveel bitcoins iemand heeft en dat je daarom makkelijk weg kunt komen met het verzwijgen van bitcoininkomen of –vermogen. Think again.

 

Zeker als het aantal bitcoinaccepterende bedrijven blijft toenemen is mijn inschatting dat door het toegenomen gebruik van de bitcoin het ook steeds makkelijker zal worden om personen en bedrijven aan bitcoinadressen te koppelen. Maar er zullen ook juridische middelen kunnen worden ingezet om de identiteit achter bitcoinaddressen te achterhalen. In de Verenigde Staten won de Belastingdienst al een zaak waarbij zij vervolgens toegang kreeg tot zo’n 14.000 bitcoinrekeningen om navorderingsaanslagen te kunnen sturen.

 

In Nederland is dat ook mogelijk. De fiscus kan in principe tot 5 jaar na dato (of in sommige gevallen zelfs tot 12 jaar) nog een navorderingsaanslag sturen. Als door voortschreidende technieken of juridische armslag alsnog kan worden bepaald van wie bepaalde bitcoinadressen zijn (geweest), kan de Belastingdienst navorderen en een vergrijpboete opleggen tot 300% afhankelijk van het soort inkomen.

 

4.1 Bitcoins and inkomstenbelasting (box 1)

 

Het is een misvatting dat als je als particulier actief handelt in of delft naar bitcoins dat de winsten (en verliezen) automatisch in box 1 van de inkomstenbelasting thuis horen. Dat is namelijk niet zo. Maar zelfs als dat wel het geval is, dan is er nog niet automatisch sprake van winst uit onderneming. Het kan ook worden belast als resultaat uit overige werkzaamheden zonder recht op allerlei fiscale ondernemersfaciliteiten.

 

Zodra er géén sprake is van zogenaamd ‘normaal’ vermogensbeheer zal het inkomen uit handelen in of delven naar bitcoins in box 1 moeten worden opgegeven. Als er sprake is van actief handelen of delven, moet er uitzicht zijn op een bron van inkomen. Is dat niet het geval, dan wordt de winst op de bitcoins niet in box 1, maar de waarde ervan in box 3 belast als ‘overig vermogen’ (zie 4.3 Inkomstenbelasting over bitcoins als privévermogen (box 3)).

 

Als je zelf in je eentje bitcoins delft en bij toeval bitcoins hebt gedolven, wordt dit overigens niet als inkomen gezien mede op basis van de pyramidespel-arresten. Dat heeft te maken met het feit dat – onder normale omstandigheden – het zelfstandig delven naar bitcoins zo’n lage kans op success oplevert, dat het niet kan worden aangemerkt als iets waarmee een voorzienbaar voordeel mee valt te behalen. Ook dan hoort het in box 3 thuis.

 

Het actief delven binnen een delvingscollectief maakt de kans op succes een stuk groter en winsten voorzienbaar. De gedolven bitcoins zullen dan ten minste worden belast als resultaat uit overige werkzaamheden. Daar staat tegenover dat alle relevante kosten ook mogen worden afgetrokken. Als je voldoet aan de ondernemerschapscriteria wordt het belast als winst uit onderneming en kun je ook gebruik maken van aftrekposten voor ondernemers.

 

Zodra bitcoins als bron van inkomen kan worden aangemerkt, ontstaat de vraag hoe die dan vervolgens op de balans van de onderneming moeten worden opgenomen, hoe eventuele winsten en verliezen moeten worden verantwoord en hoe die dan vervolgens worden belast.

 

Aangezien bitcoins geen geld zijn, lijkt het opnemen onder liquide middelen uitgesloten. Toch zijn er sommige boekhoudprogramma’s, zoals Moneybird, die ondersteuning bieden voor bitcointransacties alsof het om vreemde valuta of anderszins liquide middelen gaat. Mijns inziens wringt dat met het feit dat bitcoin voor de wet geen geld is. Het kan echter een snelle oplossing zijn om ten minste koersverschillen makkelijk in te boeken.

 

In mijn optiek hoort de bitcoin op de balans thuis onder Effecten of anders onder Voorraden (grond- en hulpstoffen). Volgens de in Nederland algemeen aanvaarde boekhoudprincipes (Dutch GAAP of Generally Accepted Accounting Standards) mag er voor deze zaken zowel worden gekozen voor het inboeken van deze zaken voor

[*] de kostprijs of de lagere opbrengstwaarde of

[*] de actuele waarde.

De wet gaat standaard uit van het voorzichtigheidsprincipe, hetgeen eerder voor de eerste optie pleit. Het gevolg is dat uitsluitend gerealiseerde (koers)winsten op bitcoinverkopen in de winst vallen. De waarde kan worden bepaald op basis van de waarde zoals gepubliceerd op bijvoorbeeld Coinmarketcap of Bitcoinaverage en eventueel omgerekend naar euro via de wisselkoerslijst van de ECB of de Belastingdienst.

 

Het kan handig zijn om in het achterhoofd te houden dat (veel) gedolven, maar verder binnen de onderneming ongebruikte bitcoins naar verloop van tijd kunnen worden aangemerkt als overtollige beleggingen. Het gevolg daarvan zou kunnen zijn dat de waarde van de bitcoins dan op enig moment verhuist van zakelijk naar particulier vermogen. Er moet dan alsnog fiscaal worden afgerekend over de waardeverandering van de bitcoins in box 1, terwijl het bitcoinsaldo vervolgens het jaar erna meetelt voor box 3.

 

4.2 Bitcoins en vennootschapsbelasting (box 2)

 

Voor bv-ondernemers wordt de winst simpelweg belast met vennootschapsbelasting en vervolgens met inkomstenbelasting in box 2 bij het uitkeren van de overgebleven winst als dividend.

 

De waardering en verwerking zijn in principle hetzelfde als bij een IB-ondernemer (zie 4.1 Bitcoins and inkomstenbelasting (box 1)). Het verschil is wel dat door het feit dat de bv een eigen rechtspersoon is en dat er geen ondernemersfaciliteiten op het spel staan er geen probleem is met eventuele herkwalificatie van de aangehouden bitcoins. Deze blijven dus gewoon op de balans van de onderneming staan. Een klein nadeel zou wel kunnen zijn dat de omvang van het tegoed uiteindelijk zichtbaar wordt voor de buitenwereld vanwege de publicatieplicht voor de jaarcijfers.

 

In dat licht kan het voorzichtigheidshalve handig zijn om te waarderen tegen de kostprijs of de lagere opbrengstwaarde in plaats van de marktwaarde. Gek genoeg is het door een gekke wettelijke samenloop voor de micro-bv met een jaarrekening op commerciële grondslag niet mogelijk om een keuze te maken. Daarvoor is het namelijk verboden beleggingen tegen marktwaarde te waarderen. Overigens is het waarderen van de bitcoins tegen kostprijs of de lagere opbrengstwaarde tevens verplicht als er wordt gewerkt volgens de International Financial Reporting Standards (IFRS).

 

4.3 Inkomstenbelasting over bitcoins als privévermogen (box 3)

 

Als er sprake is van een privé bitcoinportemonnee, dan zal deze in box 3 moeten worden opgegeven. Dit is in lijn met een zelfde besluit van de Amerikaanse fiscus in 2014. De Nederlandse fiscus belast de waarde als ‘overige bezittingen’. De waarde kan ook hier worden bepaald op basis van de waarde op Coinmarketcap of Bitcoinaverage met omrekening via de wisselkoerslijst van de ECB of Belastingdienst.

 

Daytraying in bitcoin als privépersoon verdient nog een speciale vermelding, omdat er vaak onterecht van wordt uitgegaan dat dit in box 1 moet worden opgegeven. Dat is niet zo. Om te handelen in bitcoins is op zich geen speciale kennis vereist vanwege de hoge mate van speculatie. Daghandel in bitcoins wordt daarom gezien als een vorm van (speculatief) beleggen en is het daarmee belast in box 3. "Het hebben van ervaring en deskundigheid op het gebied van optiehandel is niet gelijk te stellen met het hebben van voorkennis.", alsdus de Hoge Raad in een vergelijkbare zaak over daghandel in opties.

 

De peildatum voor de aangifte van de waarde in box 3 is exact 1 januari van het belastingjaar om 0:00 uur Nederlandse tijd. Het is eventueel te verdedigen om uit te gaan van de slotkoers op de laatste handelsdag vóór deze peildatum (zoals bij effecten). Dat laatste zal alleen niet vaak van toepassing zijn, aangezien de handel in bitcoin wereldwijd is en de handel niet echt gebonden aan tijd. Er zal dus in de meeste gevallen een koers bekend zijn op dit exacte fiscale peilmoment. Als er gebruik wordt gemaakt van buitenlandse websites moet er bovendien goed worden gekeken naar de tijdzone. De koers die gebruikt moet worden is namelijk niet de koers om 0:00 uur in de desbetreffende tijdzone, maar de koers op het moment dat overeenkomt met die van 0:00 uur Nederlandse tijd (Midden-Europese Tijd plus één uur ofwel CET+1).

 

Conclusie

 

Alles overziende denk ik dat er voldoende wettelijke en fiscale aanknopingspunten zijn om de bitcoin netjes en volledig op te nemen in de zakelijke administratie. Dat heeft echter ook tot gevolg dat deze nieuwe munt gewoon wordt betrokken in alle relevante belastingen zoals dat ook gebeurt met alle andere zaken. Voor de huis-tuin-en-keukenbelegger zal de klap niet echt hard aankomen, zeker niet nu het nieuwe kabinet heeft besloten om de vrijstelling in box 3 te verhogen en het fictieve rendement te verlagen. Maar ook voor de ondernemende delver of belegger zal het allemaal niet zo'n vaart lopen als er alleen hoeft te worden afgerekend over daadwerkelijk gerealiseerde koerswinsten.

 

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

En weer iemand anders zegt het volgende:

 

Als je die hele uitspraak door gaat lezen is zeggen dat daytraden gewoon onder box 3 valt vrij kort door de bocht.

 

Bij 5.2 schrijven ze:

 

"Volgens vaste jurisprudentie moet, wil sprake zijn van de bron 'andere arbeid', het zogenoemde normaal vermogensbeheer worden ontstegen;"

En daar zit nu net de crux

 

"Tot het belastbaar resultaat uit overige werkzaamheden behoort onder meer ‘het rendabel maken van vermogen op een wijze die normaal, actief vermogensbeheer te buiten gaat’ (artikel 3.91, eerste lid, aanhef en onderdeel c Wet IB 2001)."

 

Ik denk dat dit nog wel genoeg ruimte laat voor een goede discussie met een belastinginspecteur.

 

Tja...

Link naar reactie
  • 0
Haha onze software is wat gecompliceerder.

 

Nou, ik ben wel benieuwd wat die ‘complexe software’ nu adviseert..

 

Blockchain is een innovatieve techniek waar we nog veel plezier aan gaan beleven. Maar Bitcoin lijkt mij een duidelijk ‘kleren van de keizer’ verhaal. Iedereen weet dat het eigenlijk een reeks getallen is zonder onderliggende waarde. Maar ja, het zal toch maar eens drie keer over de kop gaan...

 

Het is net als kijken naar Trump. Je weet dat het slecht is maar het blijft trekken.

 

Nu ben ik zelf de laatste die iets zinnigs kan zeggen over macro economie en koersen. Begin 2013 besloot ik mijn huis met bijna twee ton verlies te verkopen. Ik was ervan overtuigd dat Griekenland failliet zou gaan, daarna Italie of Spanje. Dit was hét moment om te verkopen.... Moet je kijken waar we nu zijn met de huizenprijzen :'(

 

Dus ik denk dat ik vandaag maar eens mijn eerste Bitcoin ga kopen, wordt een gillend succes.

 

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
  • 1

Ik begon met 1500usd , zag even rond te kerst 11.000usd aantikken en nu is pakketje 3000usd waard.

 

Je moet wel de pacemaker op standje 2 kunnen zetten anders ga je helemaal onderuit.

 

Waren mensen die hun huis verkochten voor aankoop BTC toen die op 18K+ stond. die zullen nu wel janken of erger.

 

Het is een shakeout die nu gebeurd die denk ik enkel maar tot meer concentratie van grote spelers zal leiden.

 

De vraag bij velen is; gaan we richting BTC<1000usd? want dan zijn voor velen de rapen gaar lol.

Link naar reactie
  • 0

Dit draadje ging over BC's en belastingen.

Dat begrijp ik. Maar de koersduikeling van de afgelopen weken zet de zaken wel in een ander perspectief. In de openingspost wordt bijvoorbeeld gesproken over het minen van Bitcoins. Ik kan me voorstellen dat die mining farms apparatuur hebben gekocht die een (kleine) marge maakt op een prijs van $19500 per Bitcoin. Hoe haal je de investering er uit als de prijs naar $5000 gaat?

 

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
  • 1

Een voordeel zal zijn dat er t.z.t. minder belasting over je gedevalueerde BC's betaald hoeft te worden. ;D

inderdaad ... te zijner tijd. 8)

 

Volgens mij zijn cryptocurrencies niets anders dan een vorm van online gokken. Als je een bepaalde maand winst maakt met gokken (Casino, Poker, Bingo, en wat er nog meer valt te verzinnen) dan moet je daarover kansspelbelasting betalen. Dat maakt het antwoord op het fiscale en juridische vraagstuk veel eenvoudiger.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Dit draadje ging over BC's en belastingen.

 

Een voordeel zal zijn dat er t.z.t. minder belasting over je gedevalueerde BC's betaald hoeft te worden. ;D

Alleen jammer dat je gewoon belasting mag betalen over een btc-koers van +- 14k. :-\

 

Volgens mij zijn cryptocurrencies niets anders dan een vorm van online gokken.

Tja, dan kunnen we ook wel kansspelbelasting gaan heffen over alle beleggingsproducten.

That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link naar reactie
  • 0

Volgens mij zijn cryptocurrencies niets anders dan een vorm van online gokken.

Tja, dan kunnen we ook wel kansspelbelasting gaan heffen over alle beleggingsproducten.

Waarom zou dat een gek idee zijn?

 

Misschien niet direct alle, maar wel te beginnen met alle aandelen zonder dividenduitkering en zich alleen maar richten op de waardestijging per aandeel.

 

Overigens ... de Euro gaat zich steeds meer als een cryptocurrency gedragen.

 

In maart 2015 besloot de ECB, onder de bezielde leiding van ECB-president Mario Draghi, tot een opkoopprogramma om het gevaar van deflatie de kop in te drukken. Sinds die tijd heeft de centrale bank voor meer dan €2.000 miljard aan voornamelijk staats- en bedrijfsobligaties opgekocht.

 

Die 2.000 miljard euro's zijn niets meer dan een getal in een computer ... en het einde is nog steeds niet in zicht.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Nou, ik ben wel benieuwd wat die ‘complexe software’ nu adviseert..

Die adviseert helemaal niets. Al die 'algoritmes' zijn in mijn optiek net zo slecht in voorspellen als de mensen die die algoritmes programmeren. Eén voordeel: daardoor valt het beleggen automatisch in box 3. ;)

 

De vraag bij velen is; gaan we richting BTC<1000usd? want dan zijn voor velen de rapen gaar lol.

Ik heb het gevoel dat de bodem ligt bij de productiekosten. In Nederland ligt dat ongeveer op 5000 euro per bitcoin. Het voordeel is wel dat door de verminderde vraag naar bitcoins het netwerk weer wat lucht krijgt, de snelheid van transacties weer wat toenemen en de kosten wat lager zijn.

 

Een voordeel zal zijn dat er t.z.t. minder belasting over je gedevalueerde BC's betaald hoeft te worden. ;D

De belasting over de bitcoin hangt in de meeste gevallen niet af van tussentijdse schommelingen. In 2018 betaalt iedereen een vast bedrag van zo'n 70 euro per bitcoin (tot maximaal 184 euro, afhankelijk van hoeveel je er hebt). Het is dus vooraf volstrekt duidelijk hoeveel belasting je betaalt, ongeacht wat er in de loop van het jaar nog gebeurt.

 

Ik kan me voorstellen dat die mining farms apparatuur hebben gekocht die een (kleine) marge maakt op een prijs van $19500 per Bitcoin. Hoe haal je de investering er uit als de prijs naar $5000 gaat?

Niet. Maar gek genoeg moet je volgens de economische theorie dan tóch doorgaan met minen, omdat de marginale kosten nog steeds lager zijn dan de opbrengsten. Je komt dan namelijk in een raar gebied, waarbij het totaal stoppen met minen duurder is dan doorgaan met (verlieslatend) minen. Als je helemaal stopt met minen, heb je weliswaar geen stroomkosten meer, maar je afschrijvingskosten lopen door. Als je doorgaat met minen, heb je wel stroomkosten, maar die zijn (waarschijnlijk) minder dan de opbrengst. Op die manier heb je in ieder geval nog een stukje van je afschrijving terug. Dit verandert als de opbrengst (in bitcoin) minder waard is dan zelfs de variabele kosten. In zo'n geval moet je echt stoppen. Ik weet alleen niet wat de stroomkosten zijn van het minen van een bitcoin. Dat is natuurlijk ook nog per land verschillend.

 

Volgens mij zijn cryptocurrencies niets anders dan een vorm van online gokken. Als je een bepaalde maand winst maakt met gokken (Casino, Poker, Bingo, en wat er nog meer valt te verzinnen) dan moet je daarover kansspelbelasting betalen. Dat maakt het antwoord op het fiscale en juridische vraagstuk veel eenvoudiger.

Het is volstrekt helder wanneer er sprake is van beleggen of een kansspel. Beleggen is geen kansspel en valt dus ook niet onder de kansspelbelasting. Het feit dat de koers van de bitcoin nu toevallig omlaag gaat, betekent niet automatisch dat het om een kansspel gaat. Die koersdaling (of -stijding) is niet toevallig. En ook niet bepaald door het gooien van een dobbelsteen. Het is simpelweg een gevolg van vraag en aanbod.

 

Alleen jammer dat je gewoon belasting mag betalen over een btc-koers van +- 14k. :-\

In Nederland hanteren we de euro als munteenheid. Je betaalt een percentage over een forfaitair percentage van ongeveer 11k+ euro / per bitcoin.

 

Overigens ... de Euro gaat zich steeds meer als een cryptocurrency gedragen.

In principe komt de praktijk hier inderdaad op neer, al is het eigenlijk omgekeerd. Gewone valuta hebben sinds de jaren '70 uitsluitend de waarde die we er zelf aan toekennen. Een euro is letterlijk waard wat de gek er voor geeft. Met een bitcoin is het nu niet anders. De waarde die men er aan hangt, is wat men er voor bereid is te betalen. Er zijn simpelweg geen financiële ankerpunten meer, zoals goud of zilver.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

Het is volstrekt helder wanneer er sprake is van beleggen of een kansspel. Beleggen is geen kansspel en valt dus ook niet onder de kansspelbelasting. Het feit dat de koers van de bitcoin nu toevallig omlaag gaat, betekent niet automatisch dat het om een kansspel gaat. Die koersdaling (of -stijding) is niet toevallig. En ook niet bepaald door het gooien van een dobbelsteen. Het is simpelweg een gevolg van vraag en aanbod.

Beleggen in aandelen wordt meer en meer gedomineerd door geruchten, voorspellingen, nepnieuws en niet in de laatste plaats door opgeklopte verwachtingen die gepubliceerd worden door de betreffende ondernemingen zelf. Voor zeer vele (particuliere) beleggers is het niets anders dan een kansspel. De werkelijke waarde van een aandeel wordt slechts voor een klein percentage gedekt door de activa van een onderneming. Het overgrote deel is slechts gebakken lucht ... of anders gezegd ... hoe groot is de kans dat een gek er iets voor geeft.

 

kansspel of niet ... Beursgorilla Jacko presteert voor de 14e keer in 18 jaar beter dan de AEX. Blijkbaar doe je het beter zonder verstand, als ware het door het gooien van een dobbelsteen.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Hoewel iedereen die tegen Bitcoin is zal protesteren is het feitelijk zo dat je valuta omwisseld voor andere voluta. Net als je euro naar usd omwisseld.

 

Koersverschillen gebeuren en net als in alle andere valuta schommelliingen betaald niemand hier belasting over.

 

Het probleem ontstaat wanneer de overheid gaat bepalen wat wel en geen valuta is. Dit zie je bijvoorbeeld ook bij aanschaf van goud en silver.

 

Hierdoor ontstaat een ongezonde situatie waarbij het door die belastingen minder intressant word om hierin te investeren of die transacties te doen.

 

Het gaat de overheid niet zo zeer om het innen van de belastingen maar veel meer om het in kaart brengen wie wanneer en hoeveel aanschaft. Of je hier winst of verlies mee maakt zal de overheid niet veel uitmaken.

 

De farce is dat hierdoor het grijze/zwarte circuit hiermee minder toegankelijk word. Die redenatie is dan natuurlijk zou scheef als maar kan want de grootste corruptie/oorlogen/misdaden worden gewoon in Euro en USD afgerekend.

 

Het doel is dus meer dat de gewone man wordt weerhouden op gegeven moment de dakkapel niet in Bitcoin gaat afrekenen.

 

De overheid die de belangen van de burgers moet vertegenwoordigen gaat dus steeds verder in de tegenovergestelde richting waarbij opofferen van privacy en controle door de staat van het grootste deel van de bevolkiing belangrijker is dan de vrijheid van de bevolking te doen en laten wat ze willen in de gevallen waarbij geen schade, direkt of indirekt aan derden sprake is.

 

Het is mijn stelling dat dit een kwestie is van opgeven van privacy dmv heffing belastingen.

Link naar reactie
  • 0

Het is volstrekt helder wanneer er sprake is van beleggen of een kansspel. Beleggen is geen kansspel en valt dus ook niet onder de kansspelbelasting. Het feit dat de koers van de bitcoin nu toevallig omlaag gaat, betekent niet automatisch dat het om een kansspel gaat. Die koersdaling (of -stijding) is niet toevallig. En ook niet bepaald door het gooien van een dobbelsteen. Het is simpelweg een gevolg van vraag en aanbod.

Naar mijn idee zijn het wel degelijk twee verschillende zaken. Als je een aandeel in een bedrijf neemt, koop je (het woord zegt het al) een deel van dat bedrijf. Het bedrijf geeft aandelen uit om te groeien of iets anders nuttigs (hopelijk) mee te doen.

 

De opzet van Bitcoin is fundamenteel iets anders dan de opzet van een onderneming. Het speculeren in Bitcoin is niets anders dan het gooien van een dobbelsteen, kijken in een glazen bol, of zoals ik het noem; het vinden van een Greater Fool. Er zou dus best een andere vorm van belasting over geheven mogen worden als we dat met z’n allen afspreken.

 

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
  • 0

 

Ik heb het gevoel dat de bodem ligt bij de productiekosten. In Nederland ligt dat ongeveer op 5000 euro per bitcoin. Het voordeel is wel dat door de verminderde vraag naar bitcoins het netwerk weer wat lucht krijgt, de snelheid van transacties weer wat toenemen en de kosten wat lager zijn.

Daarnaast daalt ook de moeilijkheidsgraad als er (bv. wegens economische redenen) mensen stoppen met minen. De koers is dan wellicht wel gedaald, maar je krijgt er weer meer voor terug.

 

 

Alleen jammer dat je gewoon belasting mag betalen over een btc-koers van +- 14k. :-\

In Nederland hanteren we de euro als munteenheid. Je betaalt een percentage over een forfaitair percentage van ongeveer 11k+ euro / per bitcoin.

Tomayto, tomahto.

 

Een euro is letterlijk waard wat de gek er voor geeft. Met een bitcoin is het nu niet anders. De waarde die men er aan hangt, is wat men er voor bereid is te betalen. Er zijn simpelweg geen financiële ankerpunten meer, zoals goud of zilver.

Goud en zilver zijn ook maar waard wat de gek ervoor geeft. Het praktische nut van die materialen is er wel, maar staat niet in verhouding tot de prijs. Jij en ik hebben het in ieder geval niet nodig. Het verbaasd me dan ook vaak dat men dat nut wel verlangt van cryptocurrencies.

 

 

 

 

That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link naar reactie
  • 0
Als je een aandeel in een bedrijf neemt, koop je (het woord zegt het al) een deel van dat bedrijf. Het bedrijf geeft aandelen uit om te groeien of iets anders nuttigs (hopelijk) mee te doen.
Nee, het uitgeven van (groei)aandelen is niets anders dan het verstrekken van een risicovolle lening waarvan de aflossing met een koerswinst door de aandeelhouder terugverdiend moet worden. Het risico ligt dus geheel bij de geldschieter.

 

Hoop doet leven ... is dat niet zoiets als kansberekening ?

 

Het uitgeven van (groei)aandelen is niets anders dan het verstrekken van een risicovolle lening waarvan de aflossing met een koerswinst door de aandeelhouder terugverdiend moet worden. Het risico ligt dus geheel bij de geldschieter.

 

Waarschuwt de Overheid ons niet keer op keer met de woorden - "Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst” - dat aan handelen in aandelen grote risico's kleven ... net zoals met de handel in cryptocurrency. Beiden worden blijkbaar al over één kam geschoren.

 

De opzet van Bitcoin is fundamenteel iets anders dan de opzet van een onderneming. Het speculeren in Bitcoin is niets anders dan het gooien van een dobbelsteen, kijken in een glazen bol
... geheel analoog aan de handel in aandelen. Fundamenteel is er helemaal geen verschil. Ook het handelen in aandelen staat of valt met het vertrouwen.

 

Er zou dus best een andere vorm van belasting over geheven mogen worden als we dat met z’n allen afspreken.
Yep ... kansspelbelasting ... en voeg daar, per direct, de optiehandel in aandelen aan toe.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Het probleem ontstaat wanneer de overheid gaat bepalen wat wel en geen valuta is. Dit zie je bijvoorbeeld ook bij aanschaf van goud en silver.

Yep ...

 

... mij ontgaat het geheel waarom zilver onder de btw-regeling valt, inclusief de margeregeling, en goud niet. Het door de Overheid gehanteerde verschil snijdt geheel geen hout en is alleen ingegeven door internationale afspraken.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 1

Tjongejonge, wat een polemiek. Het spijt me zeer, maar als men zelfs het verschil tussen beleggen en kansspel niet meer weet te maken, dan vind ik het echt wel heel triest worden. Het maakt een fatsoenlijke discussie erg lastig. Ik ben er klaar mee.

 

En wat betreft de btw op goud is het eerder precies omgekeerd. Het is niet zo dat goud btw-vrij is en zilver niet. Beide edelmetalen zijn namelijk in beginsel met btw belast. En voor zowel gouden als zilveren munten gelden een uitzondering.

 

Gouden beleggingsmunten en baren zijn btw-vrij. En dan alleen nog van een bepaalde (hoge) zuiverheid. En bij munten dan ook nog alleen relatief recente munten, en dan alleen nog munten die ooit als geld dienden, en dan ook nog alleen munten die voor niet meer dan met een redelijk marge op de intrinsieke waarde worden verkocht.

 

Zilveren beleggingsmunten zijn de facto al zo'n 5 jaar btw-vrij. Ze vallen namelijk onder de margeregeling. En de prijs van zilver is de laatste 4 à 5 jaar niet van z'n plaats gekomen.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

Tjongejonge, wat een polemiek ... Ik ben er klaar mee.

Waarvan akte ...

 

En wat betreft de btw op goud is het eerder precies omgekeerd. Het is niet zo dat goud btw-vrij is en zilver niet. Beide edelmetalen zijn namelijk in beginsel met btw belast. En voor zowel gouden als zilveren munten gelden een uitzondering.
Zoals gezegd, het is alleen ingegeven door internationale afspraken. ... Voor zover wij binnen de Europese Unie nog over internationaal kunnen spreken.

 

Zilveren beleggingsmunten zijn de facto al zo'n 5 jaar btw-vrij. Ze vallen namelijk onder de margeregeling. En de prijs van zilver is de laatste 4 à 5 jaar niet van z'n plaats gekomen.
Hoop doet leven ... zegt men wel eens. Na zeven magere jaren komt de 1.000 euro misschien weer eens in zicht. Is zowel belegger als ook de Belastingdienst weer tevreden. 8)

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
De opzet van Bitcoin is fundamenteel iets anders dan de opzet van een onderneming.

Klopt. Een onderneming is veel risicovoller

 

Het speculeren in Bitcoin is niets anders dan het gooien van een dobbelsteen

Dat geldt voor alle vormen van speculeren. Gelukkig speculeer ik niet met cryptovaluta, i'm in it for the long run #HODL!

 

(De Engelse taal kent een scherpe onderscheid tussen speculeren en beleggen: het ene doe je op korte termijn, het andere op langere termijn. Speculeren is risicovol en wordt gezien als gokken inderdaad)

 

De vraag of speculeren in algemene zin belast zou moeten worden met kansspelbelasting vind ik niet raar; ik vind 'm bijzonder. (het lijkt me ook onmogelijk om zoiets te realiseren, maar dat is geen discussie voor dit topic of dit forum)

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

De vraag of speculeren in algemene zin belast zou moeten worden met kansspelbelasting vind ik niet raar; ik vind 'm bijzonder. (het lijkt me ook onmogelijk om zoiets te realiseren, maar dat is geen discussie voor dit topic of dit forum)

... dat is slechts een kwestie van consensus. (zowel voor de eerste als voor de tweede zin)

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

Cosara_Funny_Quotes_20_1.thumb.png.2f649c6eed98c1a3dd99dd3a01554403.png

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

..................

Goud en zilver zijn ook maar waard wat de gek ervoor geeft. Het praktische nut van die materialen is er wel, maar staat niet in verhouding tot de prijs. Jij en ik hebben het in ieder geval niet nodig. Het verbaasd me dan ook vaak dat men dat nut wel verlangt van cryptocurrencies.

 

(Even tussendoor:)

Ik ben bang dat jouw huis, auto en jas/broekzakken een stuk leger zullen zijn als je alles waar (vooral) goud of zilver in verwerkt is, zou moeten missen.

Behalve dat je dan oa zonder mobiele telefoon (smart of niet) door het leven zal moeten gaan, is de kans ook groot dat je op zoek moet naar een andere deodorant.

BrokxMedia - Videoproducties & -marketing

Boeiende Bedrijfsfilms, Animaties & Livestreams

 

Link naar reactie
  • 0

(Even tussendoor:)

Ik ben bang dat jouw huis, auto en jas/broekzakken een stuk leger zullen zijn als je alles waar (vooral) goud of zilver in verwerkt is, zou moeten missen.

Behalve dat je dan oa zonder mobiele telefoon (smart of niet) door het leven zal moeten gaan, is de kans ook groot dat je op zoek moet naar een andere deodorant.

Die praktische toepassingen verklaren nog steeds de hoge prijs niet, ook niet in verhouding tot de schaarste. En in mijn deodorant zit geen zilver. ;)

 

That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link naar reactie
  • 0

Nog steeds off-road ...

 

Die praktische toepassingen verklaren nog steeds de hoge prijs niet, ook niet in verhouding tot de schaarste.

Je kunt van zilver (koers rond het middaguur ongeveer € 430 per kilo) toch niet beweren dat het (te) duur is.

 

En in mijn deodorant zit geen zilver. ;)

Misschien niet in die van de Action, maar toch wel in vele deodorants ... overigens ook in veel (sport)textiel. Zilver heeft namelijk prima antibacteriële eigenschappen ... iets wat het goedkopere alternatief aluminium niet heeft. Ook voor spiegels geniet het gebruik van zilver nog steeds de voorkeur boven aluminium als reflecterende laag ... goud kan ook, maar dat wordt wel een beetje duurder.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Ik denk dat het een verschi niet zit in beleggen of speculeren en de reden die hieraan gekoppeld wordt om wel of geen redelijkheid te vinden om belasting te heffen op het moment dat je met Euro's betaald.

 

De kern zit hem in het vraagstuk of Bitcoin en anderen een betaalmiddel/geld is.

 

Het is niet hard te maken dat Bitcoin of anderen geen betaalmiddel is. Je kunt er mee betalen. Voorbeelden ter overvloede.

 

Dat je er niet overal mee kan betalen dat is geen reden het niet als geld te zien. Je kunt immers met rupia's ook niet afrekenen bij de BMW dealer in Nederland.

 

Net als diegenen die USD kopen, Yen etc zitten hierbij personen die dit doen om te speculeren op waarde verhoging en zijn er die het doen om rekeningen mee te betalen. Voor Bitcoin geld precies hetzelfde. De verhoudingen zijn missischien nog anders maar dat zal veranderen. (als de koers tenminste niet naar 0 gaat)

 

De reden waarom de overheid vind en denkt dat het redelijk is aankopen te belasten is in mijn ogen meer een ontmoedigings beleid die enkel innovatie tegen gaat en wederom Nederland in een kansarme positie plaatst tov die landen die wel het licht zien.

 

Oplossing is gewoon kontant opnemen en p2p bitcoin kopen/verkopen.

 

Hoelang ze de burgers nog die optie geven is de vraag natuurlijk, alles wat uit oog van overheid gebeurd is immers per definitie krimineel en moet eind aan komen. Kan natuurlijk nooit zo zijn dat vrijheid niet wordt opgeofferd ten bate van de staat. Die keuze is duidelijk, dat hebben we zo met zn allen beslist.

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 236 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.