• 0

Ik heb een webwinkel maar ik raak statenloos. Wat nu?

Hallo allemaal,

 

Al meer dan 10 jaar run ik een succesvolle webwinkel. Alles is geautomatiseerd, alleen voor het uitprinten van het adresetiketje en dit op een doosje plakken heb ik een werknemer in dienst. Zowel mijn webwinkel als ikzelf bezitten de Nederlandse nationaliteit.

 

Afgelopen periode ben ik een hele tijd met mijn zeilboot op wereldreis geweest. De webwinkel kon ik prima beheren vanaf de boot; overal waar ik kwam was internet en ik heb ook een satelliet-telefoon. De bestellingen bleven gewoon binnenkomen en mijn werknemer zette de doosjes klaar. Dat rondreizen beviel zo goed dat ik nu voor onbepaalde tijd weg wil.

 

Nu ontstaat er een raar probleem. Volgens de wet ben je verplicht je bij de gemeente uit te schrijven als je meer dan 8 maanden per jaar niet op je huisadres verblijft. Normaal gesproken geef je dan je nieuwe verblijfadres op maar dat heb ik niet. Een briefadres wordt alleen geaccepteerd voor commercieel zeevarenden maar ik voldoe niet aan dat criterium. Het bezitten van een Nederlands huis en/of Nederlands bedrijf is ook geen criterium om in Nederland ingeschreven te blijven. Ingeschreven blijven in Nederland schijnt in deze situatie zelfs strafbaar te zijn, maar ergens anders inschrijven kan ook niet want ik ben overal slechts toerist. Ik raak dus formeel statenloos, hierin heb ik geen keus. (Dit is uitvoerig onderzocht en het probleem wordt beschreven door de Nationale Ombudsman). Omdat ik uitgeschreven raak kan ik ook geen beroep meer doen op zorgverzekering of AOW-opbouw. Goed, dan lossen we dan zelf wel op, daar zijn (dure) mogelijkheden voor.

 

Maar, geen lusten meer, dan ook geen lasten meer wat mij betreft. Ik begrijp dat een Nederlands bedrijf, opererend in Nederland, gewoon BTW moet afdragen, accoord. Maar hoe zit het met de loonbelasting? Aangezien ik niet meer in Nederland ingeschreven mag blijven en bovendien niet meer in aanmerking kom voor enigerlei zorg en daar zelf dure voorzieningen voor moet treffen lijkt het me onredelijk dat ik in Nederland nog wel inkomstenbelasting zou moeten betalen. Maar in andere landen verblijf ik slechts kort en op een toeristenvisum dus daar hoeft het al helemaal niet. Rare situatie maar ik heb het niet zelf bedacht. Ik wil graag rondvaren op mijn zeilboot en dat schijnt dan gelukkig weer niet illegaal te zijn. Het past alleen niet helemaal in de fiscale hokjes die zijn bedacht.

 

Een paar vragen:

 

1) Is een opslag van goederen plus een PC met printer een "vaste inrichting" in fiscale zin? Zo ja, wat als ik in plaats daarvan uitsluitend gebruik ga maken van een extern verzendhuis dat mij netjes factureert voor de opslag en het verzenden van mijn bestellingen?

 

2) Maakt het uit in welk land de server van mijn webwinkel staat?

 

3) Maakt het verschil of ik in Nederland nog een werknemer heb die de doosjes klaar zet of dat ik die ontsla en als ZZP'er een afzonderlijk "magazijn/verzendhuis" laat runnen?

 

4) Kan mijn webwinkel nog wel een Nederlands bedrijf zijn of kan ik er beter een buitenlands bedrijf van maken dat in Nederland pakketjes laat verzenden?

 

Het primaire doel is niet belastingontduiken, ik wil best in Nederland ingeschreven blijven en mijn belastingen betalen zoals ik al jaren doe. Maar als het ene deel van de overheid vindt dat ik niet meer in Nederland woon en dus nergens meer recht op heb dan lijkt het me wel zo billijk dat het "handophoudende deel" van de overheid er ook zo over gaat denken en mij niet meer laat meebetalen aan voorzieningen waar ik zelf geen gebruik meer van mag maken. Per slot van rekening moet ik nu zelf voor mijn voorzieningen zorgen wat fors duurder is dan de gesubsidieerde voorzieningen in Nederland. En als nou bijvoorbeeld iets onnozels als de plek waar mijn servertje staat bepalend is voor het wel of niet moeten afdragen van inkomstenbelasting dan hoor ik graag hoe ik dit soort kostbare fouten kan voorkomen.

 

Alvast bedankt voor jullie suggesties!

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Wat hier m.i. ontbreekt zijn ervaringen van ondernemers/wereldburgers die nu juist wel aan vooroverleg hebben gedaan. Hoe doen Nederlandse DJ's die de hele wereld afreizen dit bijvoorbeeld?

Waarom kiezen veel artisten en sporters Monaco als thuisbasis?

 

Als je genoeg geld hebt, is al veel meer mogelijk. ;)

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Wat hier m.i. ontbreekt zijn ervaringen van ondernemers/wereldburgers die nu juist wel aan vooroverleg hebben gedaan. Hoe doen Nederlandse DJ's die de hele wereld afreizen dit bijvoorbeeld?

Waarom kiezen veel artisten en sporters Monaco als thuisbasis?

 

Als je genoeg geld hebt, is al veel meer mogelijk. ;)

 

 

Maar die DJs en sporters zullen ook uitgeschreven zijn in NL, als ze officieel in Monaco wonen. En dat is wat zwerfkat juist niet wil.

Bel een octrooigemachtigde van Patenthuis bij al uw octrooivragen !

Link naar reactie
  • 0

Ik weet niet waarom ze die rare wet hebben uitgevonden maar die wet is er nou eenmaal en ik moet er dus rekening mee houden.

Het lijkt me toch logisch dat het systeem niet overeind kan blijven en iedereen zich zomaar kan inschrijven op eender welk adres, en toch stiekem in het buitenland wonen (en misschien daar ook wel van het systeem gebruik maken, wie weet!).

 

Het systeem is er voor de burgers en niet andersom. De burgers hinderen in hun vrijheid alleen maar omdat het zo handig in het systeem past is de omgekeerde wereld. Er zijn meer mensen die er door getroffen worden dan ik. Er zijn steeds meer gepensioneerden die een camper kopen en de winter ontvluchten door ergens in Zuid Europa rond te toeren. Dat loopt soms wat uit en meerderen zijn er al ongewild plotsklaps uitgeschreven waardoor hun hele bestaan (verzekeringen, pensioen, bankrekeningen) overhoop werd gehaald.

 

Het Nederlandse sociale zekerheidssysteem is er alleen voor mensen die in NL wonen. Zo moeilijk is dat toch niet te begrijpen? Dus daarom is die wet er.

 

Het Nederlandse sociale zekerheissysteem is er voor alle mensen die een Nederlands paspoort hebben, hun hele leven al in Nederland belasting betalen, en niet ergens anders in het buitenland staan ingeschreven. Dat lijkt mij een nog veel logischer en eerlijker uitgangspunt.

 

Dat jij er nu voor kiest om Nederland te verlaten en niet in een ander land te wonen, maar op een jacht, is je eigen keuze. Die heeft voordelen en nadelen, zoals iedere keuze.

 

Dooddoener. Daar kun je alles mee recht praten. Ze kunnen ook wel verzinnen dat iedereen met een webwinkel geen recht meer heeft op zorgverzekering. Argumentatie: "Je kiest er zelf voor om een webwinkel te beginnen en niet gewoon op kantoor te zitten". Slaat natuurlijk nergens op. Waarom zou je aan iemands keuze onnodige maar zware consequenties moeten verbinden?

 

Link naar reactie
  • 0

Als iemand nu ook nog weet hoe ik een prive bankrekening en telefoonabbo kan afsluiten zonder woonadres dan ben ik weer een stapje verder.

Kort en bondig ... Dat kan niet ... dus alweer een argument om je niet uit te schrijven.

Je suggereert dat ik dus ieder jaar mijn boot maar 4 maanden bij een op ander tropisch eiland achter moet laten en mijn verplichte 4 maanden in Nederland moet gaan uitzitten, alleen maar omdat het zo lekker gemakkelijk "in het systeem" past?

 

Link naar reactie
  • 0

Zwerfkat, welke concrete stappen heb je nu eigenlijk al ondernomen richting Belastingdienst, Kamer van Koophandel en Gemeente? Bank en boekhouder of andere adviseur?

 

Probleem schuilt ongetwijfeld in misbruik en handhaving van het systeem en dat heb jij niet in de zin.

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Wat hier m.i. ontbreekt zijn ervaringen van ondernemers/wereldburgers die nu juist wel aan vooroverleg hebben gedaan. Hoe doen Nederlandse DJ's die de hele wereld afreizen dit bijvoorbeeld?

De hier aangehaalde Esther Jacobs was geen wereldzeilster, maar "gewoon" iemand die veel reisde en overal workshops geeft en aan haar boeken werkt. De gemeente vond op een gegeven moment dat ze niet vaak genoeg thuis was en schreef haar uit waardoor ze behoorlijk in de problemen raakte. Dus ja, niet alleen mensen die op een boot ronvaren en gepensioneerden die in een camper rondrijden, hebben dit probleem. Dus ook DJ's kunnen er mee in de problemen komen maar wellicht/waarschijnlijk kopen ze ergens anders nog wel een leuk optrekje en schrijven ze zich gewoon daar in.

 

Link naar reactie
  • 0

Zwerfkat, welke concrete stappen heb je nu eigenlijk al ondernomen richting Belastingdienst, Kamer van Koophandel en Gemeente? Bank en boekhouder of andere adviseur?

Op dit moment ben ik informatie aan het verzamelen. Daarom zit ik ook op dit forum. Mijn accountant heeft al een vragenlijstje van me ontvangen naar aanleiding van informatie van dit forum. Belastingdienst, KvK en gemeente ga ik pas benaderen als ik voldoende inzicht heb in de (on)mogelijkheden.

 

Het zou het leukste zijn als ik naar de gemeente kon stappen met "Jullie geven me de garantie dat ik gewoon op mijn woonadres blijf ingeschreven ook al zit ik daar geen 4 maanden per jaar, en dan blijf ik gewoon al mijn belastingen betalen in Nederland." maar zoals het er nu uitziet zijn gemeente en belastingen die niets met elkaar te maken hebben en waarbij de een kan besluiten dat je niet meer in Nederland bent terwijl de ander vindt dat je dat nog wel bent.

Link naar reactie
  • 0

Ik zou het als advies wat constructiever insteken en diverse trajecten parallel inzetten. En daarbij boven meningen of (voor)oordelen proberen te staan.

 

In het geval van de gemeente bijvoorbeeld aangeven hoe het huis gebruikt en bijgehouden wordt (sleutelhouder, contactpersoon of huurder?). Wat biedt deze bijvoorbeeld aan faciliteiten m.b.t. een briefadres als je maar vooroverlegt? Aandachtspunt: hypotheekverstrekker bij verhuur indien elk van beide aan de orde zijn.

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Het hele probleem met dit topic (en de reden dat ik soms wat stekelig reageer) is de motivatie achter je vraag. Ik kan maar twee opties bedenken:

 

- Of je vindt het echt een grove schending van je mensenrechten. Je wil netjes alle belastingen betalen maar door een vreemde paradox in de Nederlandse wet kan je zomaar je huis uit gezet worden als je niet minimaal 120 dagen per jaar aanwezig bent.

 

- Of je hebt een maas in de wet ontdekt waardoor je geen (of minder) belasting denkt te hoeven betalen als je maar met een bootje op zee gaat varen.

 

Ik kan niet in je hoofd kijken welke van de twee het is.

 

Hoe logisch lijkt het jou dat ik eigenlijk gewoon een huismus ben maar dat ik zo'n hekel heb aan belasting betalen dat ik dus maar in een bootje rond ga varen, alleen maar in de hoop dat het me wat belasting gaat schelen? Terwijl ik dan waarschijnlijk nog steeds in Nederland belasting moet betalen en ik voor niks op die boot ga wonen?

 

Is het zo moeilijk te geloven dat er mensen zijn die ontdekken dat ze hun werk net zo goed kunnen doen voor anker bij een prachtig tropisch eiland, in een aangenaam klimaat, hun werk af en toe onderbrekend om even te gaan snorkelen bij een prachtig koraalrif in azuurblauw water van 30 graden? En dat die mensen wellicht wat ontstemd raken als ze er achter komen dat ze hun hele leven prima zo kunnen inrichten, ware het niet dat de overheid heeft bedacht dat je minstens 4 maanden per jaar verplicht thuis moet zitten?

 

Kijk maar welke van de twee je het meest voor de hand liggend lijkt...

 

Link naar reactie
  • 0

Ik herhaal een eerder bericht, want als je gaat stampvoeten aan het buffet van de Nederlandse samenleving dan wordt het tijd een politieke partij op te zetten en de zeiltocht maar even voor je uit te schuiven tot de samenleving helemaal naar jouw zin is ingericht.

 

En wat verwacht je nou van dit forum?

 

Gebruik je tijd verstandig (en verspil die van anderen niet) door te volgen wat voorgangers in jouw situatie gedaan hebben.

 

Je kan ook nou je paspoort verlengen en nog 10 jaar van het Nederlanderschap genieten voordat iemand door heeft dat je een groot deel van je tijd aan het zeilen bent. Daar heeft Ab wel gelijk in.

 

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Ik zou het als advies wat constructiever insteken en diverse trajecten parallel inzetten. En daarbij boven meningen of (voor)oordelen proberen te staan.

 

In het geval van de gemeente bijvoorbeeld aangeven hoe het huis gebruikt en bijgehouden wordt (sleutelhouder, contactpersoon of huurder?). Wat biedt deze bijvoorbeeld aan faciliteiten m.b.t. een briefadres als je maar vooroverlegt? Aandachtspunt: hypotheekverstrekker bij verhuur indien elk van beide aan de orde zijn.

De ideeen die er nu liggen zijn zo uiteenlopend dat we het nogal ondoenlijk is om alle trajecten parallel te zetten.

Voorbeeld: EEN idee dat er nu ligt komt voort uit het feit dat mensen die werkzaam zijn op een commerciele boot WEL een briefadres kunnen krijgen. Ik kan dus een bedrijf oprichten, mijn boot daaraan verkopen, zeggen dat ik vis ga vangen om te verkopen (waar ik dan heel slecht in ben maar dat geeft niet), en dan "werk" ik voor een "commercieel" offshore-bedrijf. Dan kan ik ineens wel weer ingeschreven blijven in Nederland. Dat zou alle problemen oplossen.

In het andere idee dat ik gewoon recreatief ga varen (wat feitelijk mijn intentie is) dan schijnt het niet onderhandelbaar te zijn dat ik ingeschreven kan blijven. Als ik dan toch geen Nederlandse bankrekening meer kan hebben, hoe gemakkelijk is het dan om er dan nog wel een koophuis op na te houden? Dan moet ik dat huis dus maar gaan verkopen. Het is zo radicaal anders dat ik al die dingen niet nu al vast op kan starten maar eerst een principe-besluit moet nemen. Daarvoor is dit forum handig, de mening van mijn accountant, de waarde en verhoopbaarheid van mijn huis, de bereidwilligheid van de belastingdienst om iemand die een hengel aan zijn boot heeft hangen als "visvangstbedrijf" te accepteren, etc. Pas als ik dat goed in kaart heb kunnen brengen gaan we een stapje verder.

 

Een gedoe allemaal, alleen maar omdat je liever vanaf je boot wilt werken dan thuis. Wat prima zou kunnen ware het niet dat je de "kans" loopt uitgeschreven te worden uit je eigen koophuis omdat je minder dan 4 maanden per jaar daar zit.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik herhaal een eerder bericht, want als je gaat stampvoeten aan het buffet van de Nederlandse samenleving dan wordt het tijd een politieke partij op te zetten en de zeiltocht maar even voor je uit te schuiven tot de samenleving helemaal naar jouw zin is ingericht.

 

Heb jij al een politieke partij opgericht of ben je het gewoon met *alle* regels in Nederland hartgrondig eens?

Of vind je het heel misschien toch wel dat je soms je frustratie over een bepaalde rare regel mag uiten maar dat dit nog niet betekent dat je ook maar gelijk een politieke partij moet oprichten?

 

Je kan ook nou je paspoort verlengen en nog 10 jaar van het Nederlanderschap genieten voordat iemand door heeft dat je een groot deel van je tijd aan het zeilen bent. Daar heeft Ab wel gelijk in.

 

Heeft allemaal niets met paspoort te maken. Als je ooit in Nederland bent geboren dan mag je dat paspoort je hele leven houden. Maar dat geeft je nog een stemrecht, or recht op een uitkering, of zorgverzekering. En duh, natuurlijk ga ik alle paspoorten, rijbewijzen, pinpassen, etc. allemaal verlengen vlak voor ik wegga. Voor dat soort adviezen heb ik dit forum nou ook weer niet nodig, haha. ;D

 

Eigenlijk waren mijn vragen niet zo moeilijk. Maar om een of andere reden gaat men:

1) Vragen wat het uitmaakt dat je uitgeschreven wordt (waarna ik dan moet gaan uitleggen wat de consequenties zijn.)

2) Beweren dat er een kans is dat de wet niet op me wordt toegepast (waarna ik moet gaan uitleggen dat de consequenties dermate zwaar zijn dat ik dit risico niet kan nemen.)

3) De wet verdedigen (waar ik niet alleen wrevelig van word maar wat ook niet ter zake doet want het lost mijn problemen niet op)

 

Gelukkig is de vraag nog niet gesteld of ik niet beter gewoon "net als iedereen" mijn werk vanuit mijn woonomgeving kan blijven doen. ;D

 

Ok, terug on topic:

 

Vooropgesteld dat, als ik mijn bedrijf omzet naar een BV en deze niet automatisch door de gemeente zal worden uitgeschreven als ik te vaak/lang in het buitenland ben, hoe dan verder?

1) Als een BV inderdaad niet vereist dat de eigenaren een woonadres hebben in hetzelfde land, dan zal deze regel wel in meerdere landen hetzelfde zijn?

2) Als ik toch een BV moet gaan oprichten, heeft het voordelen/nadelen om dat in het buitenland te gaan doen?

3) Als ik niet meer in Nederland woon, ook geen aanspraken meer doe op het sociale stelsel etc, ook geen geld meer in Nederland uitgeef, wat kan ik dan doen om mijn inkomstenbelasting in Nederland op legale wijze te minimaliseren?

4) Stel dat mijn BV in Nederland blijft, is het legaal om als niet in Nederland wonend persoon een bedrijf op te richten op de BVI's en van daaruit de Nederlandse webwinkel facturen te sturen voor de verrichte werkzaamheden? Per slot van rekening verricht ik mijn werk ook vanuit het buitenland en besteed ik mijn inkomsten niet meer in Nederland en doe ik ook geen aanspraken meer op het Nederlandse sociale stelsel. Behalve moreel verdedigbaar, is het ook juridisch/fiscaal verdedigbaar?

 

Alvast bedankt voor jullie inzichten!

 

Link naar reactie
  • 0

Sorry dat ik het moet zeggen maar je hebt zelf voor verwarring gezorgd door meteen al in je openingsbericht te redeneren dat je geen belasting meer wil betalen ("Maar, geen lusten meer, dan ook geen lasten meer wat mij betreft.")

 

Dat zorgt er voor dat het onduidelijk is of je dit gevecht met de overheid nu puur op humanitaire gronden voert of dat je op zoek bent naar een leuke fiscale constructie. Ik vond zelf die vissersboot met een visserman die niks vangt overigens heel grappig bedacht ;)

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
  • 0

 

Eigenlijk waren mijn vragen niet zo moeilijk. Maar om een of andere reden gaat men:

1) Vragen wat het uitmaakt dat je uitgeschreven wordt (waarna ik dan moet gaan uitleggen wat de consequenties zijn.)

2) Beweren dat er een kans is dat de wet niet op me wordt toegepast (waarna ik moet gaan uitleggen dat de consequenties dermate zwaar zijn dat ik dit risico niet kan nemen.)

3) De wet verdedigen (waar ik niet alleen wrevelig van word maar wat ook niet ter zake doet want het lost mijn problemen niet op)

 

 

Uit ervaring kan ik bevestigen dat wet- en regelgeving (maar vaak ook commerciële dienstverlening) niet is afgestemd op mensen die regelmatig binnen Europa of wereldwijd verhuizen, laat staan op mensen die kiezen voor een reizend bestaan zonder vaste verblijfplaats.

 

Tevens valt mij op dat er soms vijandig gereageerd wordt op mensen die zo'n levensstijl kiezen. Dat is diep geworteld waarschijnlijk, want nomaden zijn vanouds een bedreiging voor dorpsbewoners. Er zijn heel wat cowboy-films gemaakt over hekjes in de prairie.

 

Een beetje vrijbuiter-mentaliteit hoort er dan ook bij. Kies voor praktisch pleisterwerk, haal je schouders op over de dorpelingen en zoek steun bij lotgenoten. Er zijn grote gemeenschappen van zeilers, camperbewoners, woonwagenbezitters en nu ook digital nomads die mekaar bijstaan met advies en praktische tips.

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Eigenlijk waren mijn vragen niet zo moeilijk.

 

Misschien niet, maar de antwoorden zijn dat wel.

 

Het e.e.a is namelijk nogal afhankelijk van de precieze situatie (de feiten en omstandigheden dus), zoals bijvoorbeeld:

 

- Waar is het bedrijf gevestigd (waar worden de activiteiten uitgevoerd, in welk land zit de leiding e.d.)?

- Waar ben je zelf gevestigd (m.a.w.: in welk land woon je eigenlijk)?

 

Dat bepaalt de belastingplicht in de meeste landen (zoals in NL).

 

Het feit dat je het hele jaar ronddobbert op een boot maakt het zeker niet makkelijker om via een forum hier een antwoord op te krijgen, lijkt mij.

Voer voor specialisten (KPMG? PWC? Gespecialiseerde internationale belastingadviseurs?) denk ik.

 

Link naar reactie
  • 0

Wat mij in deze discussie opvalt is dat er een koppeling gelegd wordt tussen nationaliteit (paspoort), woonplaats (ingezetene) en belastingbetaling.

De nationaliteit veranderd niet of je nu wel of niet in Nederland bent ingeschreven, die blijf je houden en geeft je in alle gevallen de mogelijkheid om naar Nederland terug te keren.

Het belasting en sociale verzekeringssysteem is mede gebaseerd op het woonplaats principe. Dat hoeft niet perse een woonplaats in Nederland te zijn. Dit is de kern van de hele discussie.

In principe betaalt men in Nederland belasting over zijn wereldinkomen. is men geen ingezetene dan betaald men uitsluitend belasting over het in Nederland verdiende inkomen. In dit geval zullen dus de inomsten uit de webwinkel die in Nederland zijn verdiend hier worden belast. Hetzelfde geldt voor een eigen woning en het overige Nederlandse vermogen, tenzij dit in het "woonland"op grond van een belastingverdrag aldaar wordt belast.

De zorgverzekeringswet is voor ingezetenen die in Nederland hun inkomen verdienen. daarnaast kan men als men in een ander EU-land of een verdragsland woont eveneens (verplicht) voor deze wet verzekerd zijn. Uiteraard is dit een korte samenvatting, waarop een aantal uitzonderingen bestaan, maar geeft de essentie van de regelingen weer. Een (fiscale) woonplaats is niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen dus belangrijk.

Als men er voor kiest niet langer Nederland als woonland te behouden (op grond van bestaande wetgeving) dan moet men dat accepteren c.q. de politiek er van overtuigen dat voor "uw groep"een wettelijke uitzondering behoort te komen.

En ja de regels zijn ingewikkeld, dit weet ik las ondernemer in Nederland (vof met vaste inrichting0 en woonachtig in een ander EU land.

 

Administratiekantoor Frelo

Link naar reactie
  • 1

Ik weet uit ervaring dat het wonen in een niet als woning bestemd onderkomen ook voor grote problemen kan zorgen.

Ik heb ooit een zendstation gekocht in het agrarisch gebied en ben daar in gaan wonen. Mijn dochter werd daar geboren en ik kon haar ook niet inschrijven. "als we haar inschrijven, erkennen we dat ze daar geboren is en dat kan niet omdat het geen woning is".

Leuke situatie vond ik dat. Ik ben net zolang voor het loket blijven staan totdat ik een briefje kreeg dat ik aan mijn aangifteplicht had voldaan, met een lange wachtrij als gevolg.

Uiteindelijk hebben ze eieren voor hun geld gekozen en haar toch op het "illegale" adres ingeschreven.

Het zendstation is door 'mijn dochters hulp' uiteindelijk omgetoverd naar woonbestemming en ik woon daar nog steeds. Ik heb er wel een echt huis van gemaakt uiteraard.

 

Met dit verhaal bedoel ik maar te zeggen dat je in het leven best weleens een onbekend risico kan nemen. Er komt altijd wel een oplossing voor als je maar inventief wil denken.

Link naar reactie
  • 0

Je kan ook nou je paspoort verlengen en nog 10 jaar van het Nederlanderschap genieten voordat iemand door heeft dat je een groot deel van je tijd aan het zeilen bent. Daar heeft Ab wel gelijk in.

 

Na mijn scheiding stond ik tijdelijk elders in Apeldoorn ingeschreven. Binnen 2 (!) maanden stonden er ambtenaren van de gemeente bij mij op de stoep om te controleren of ik daadwerkelijk woonde op dat adres.

Ik was niet aanwezig, kreeg een telefoontje, en kon me alsnog even melden. Toen ik aangaf binnenkort weer te verhuizen, werd daar meteen melding van gedaan in het systeem, met de opmerking dat ik geacht werd me zsm uit Apeldoorn uit te schrijven.

 

Nadat ik mij op mijn nieuwe adres had ingeschreven kwam er, wederom, controle.

 

Ik zou niet blind varen op de aanname dat het 10 jaar duurt voordat ze iets merken, en snap de bedenkingen van zwerfkat wel.

Link naar reactie
  • 0
Na mijn scheiding stond ik tijdelijk elders in Apeldoorn ingeschreven. Binnen 2 (!) maanden stonden er ambtenaren van de gemeente bij mij op de stoep om te controleren of ik daadwerkelijk woonde op dat adres.
Er bestaat een wezenlijk verschil tussen eigenaar én hoofdbewoner van een woning zijn, en een bijgeschreven medebewoner.

 

Ik heb al verscheidene keren van nabij mogen meemaken dat een inschrijving als medebewoner niet mogelijk was omdat er al 10 personen op hetzelfde adres stonden ingeschreven, terwijl alleen de hoofdbewoner daar daadwerkelijk geheel en alleen woonde. Pas na een adresonderzoek, om vast te stellen, hoeveel en wie er op het adres woonden, en na de nodige correcties in het bevolkingsregister, werd de registratie geaccepteerd. Zó goed is de controle op inschrijvingen én uitschrijvingen dus.

 

Hedendaagse controles vinden vooral plaats om fiscale of uitkeringsfraude op het spoor te komen. Scheidingen zijn daar één van ... naast huurtoeslagen en bijstandsuitkeringen.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Als iemand nu ook nog weet hoe ik een prive bankrekening en telefoonabbo kan afsluiten zonder woonadres dan ben ik weer een stapje verder. Is er nog iemand die een idee heeft hoe ik kan voorkomen dat ik inkomstenbelasting moet betalen...

Komt de aap toch nog uit de mouw. ;)

 

Maar maakt niet uit. Misschien dat je eens zou kunnen kijken naar e-residency in Estland (e-Estonia). Het zou mogelijk moeten zijn om zo toch binnen de EU geregistreerd te blijven - en een bedrijf op te zetten, zonder daar te wonen. Het heeft voor- en nadelen.

 

Voor de rest denk ik dat je je misschien eens zou moeten verdiepen in de oude Flag Theory (Three / Five / Seven Flags).

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0
Als iemand nu ook nog weet hoe ik een prive bankrekening en telefoonabbo kan afsluiten zonder woonadres dan ben ik weer een stapje verder. Is er nog iemand die een idee heeft hoe ik kan voorkomen dat ik inkomstenbelasting moet betalen...

 

Ik woon al een behoorlijk aantal jaar in het buitenland, ben uitgeschreven uit Nederland, maar heb nog steeds mijn Nederlandse telefoonabonnement en zolang je gewoon je telefoonrekening betaalt, dan behoud je jouw abonnement. Alleen van provider veranderen wordt een stuk lastiger. Maar uiteraard kun je wel up of downgraden bij dezelfde provider.

Hetzelfde geldt voor je bankrekening, mijn partner heeft (3 jaar na uitschrijving) nog steeds een bankrekening in Nederland die we ook gewoon gebruiken. o.a. om de telefoonrekening van te betalen :-). Dus dat zou geen problemen op moeten leveren, zelfs niet als je uitgeschreven bent in Nederland.

Voor je andere uitdagingen heb ik geen oplossing, maar op deze punten kan ik je gerust stellen. Het afsluiten van zowel een bankrekening als een tel.abo wordt wel een probleem, maar ik neem even aan dat je beide al hebt.

 

 

Mod edit: quote hersteld

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    11 leden, 262 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.