Ga naar inhoud
 • 0

Een ander heeft mijn bedrijfsnaam als merknaam geregistreerd

Newbee     1 0

Hallo, dit is mijn eerste post op dit forum. Ik ben sinds begin 2017 actief bezig met mijn bedrijf.Ik heb al een aantal vragen beantwoord gekregen via dit forum, dus ik hoop dat ik deze ook beantwoord kan krijgen. Ik heb gezocht, maar kon geen vergelijkbaar probleem vinden.

 

Het is als volgt: Eind 2016 hebben mijn compagnon en ik besloten een nieuw bedrijf op te starten. Hiervoor hebben we een naam bedacht en we hebben deze geregistreerd in het KVK en het domein geregistreerd. De website ligt sinds begin november 2016 vast en de KVK sinds begin december 2016.

Wij zijn actief bezig met dit bedrijf. Dat wil zeggen dat ik dagelijks bezig ben met de bedrijfsactiviteiten en wij hier ook marketing voor voeren en hier ook omzet uit halen.

 

Dit weekend kwam ik erachter dat er sinds kort een bedrijf is dat onder dezelfde naam opereert. Hier kwam ik achter doordat zij een Linkedin pagina hebben opgezet met dezelfde naam, met toevoeging van een paar letters. Ik kwam er gauw achter dat zij dezelfde bedrijfsnaam hanteren in zowel hun logo, website (zij hebben dezelfde naam geregistreerd, zonder de klinkers) en hun KVK inschrijving (met toevoeging van een NB (voor Noord-Brabant) en NH.

Heel concreet zijn hun activiteiten niet hetzelfde, kijkend naar de SBI code in hun KVK inschrijving. In de praktijk kan dit echter wel hetzelfde inhouden (advies op hrm gebied vs personeelsbemiddeling).

 

Zij hebben echter het merk vast laten leggen. Dit is iets dat wij (onbewust) niet hebben gedaan. Dit hebben zij op 5 december 2017 gedaan, dus een jaar nadat wij zijn begonnen met het voeren van activiteiten onder deze bedrijfsnaam.

 

Zij zijn voor een deel actief in dezelfde regio als wij, dus ik voorzie daar problemen als het gaat om marketing. Het googelen van de bedrijfsnaam komt ook uit op onze website. Ik wil natuurlijk voorkomen dat er daardoor verwarringen ontstaan.

 

Voordat ik verdere stappen ga ondernemen, ben ik benieuwd wat mijn positie is. De KVK en BOIP geven wel aan wat vervolgstappen zijn en ik hoop vanuit hier wat meer inzicht te krijgen in mijn positie.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

13 antwoorden op deze vraag

 • 0
Legend     3,2k 358

Simpel gezegd heb je met het in gebruik nemen en het creëren van bekendheid handelsnaamrechten opgebouwd. Anderen mogen dan niet onder een zelfde of vergelijkbare naam vergelijkbare waren of diensten aanbieden in hetzelfde gebied. De beschermingsomvang, hoe sterk je staat bij een eventuele procedure, hangt af van de mate van bekendheid in de doelgroep binnen de regio waar je de bekendheid geniet.

 

Als je vaststelt dat iemand jouw handelsnaamrechten schendt moet je optreden tegen die schending.

 

Mogelijk kan je ook optreden tegen het registreren van de betreffende merknaam. Dat ligt wel wat gecompliceerder omdat bij merken, in tegenstelling tot handelsnamen, vastleggen een vereiste is en daar redelijk afgebakend is over welke waren of diensten het gaat. Het gebied is ook bekend: de Benelux voor een registratie bij BOIP. Je zou registratie te kwader trouw aan kunnen voeren maar dat is zeker iets wat ik aan een specialist op het gebied van merken zou voorleggen. Zou dus beginnen met de handelsnaamrechten.

 

Link naar reactie
 • 0
Moderator     8,7k 7 824

Kijk nog eens op de site van bbie, daar staat ook de procedure en de termijn van oppositie voeren op.


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, Hospitality & Leisure Ondernemer 'In Ruste', Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht (arbeidsrechter.nl), MSc-Student Design Driven Innovation (nhlstenden.com); (Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de Forumregels, als forumlid zijn deze op persoonlijke titel)

Link naar reactie
 • 0
Moderator     17,4k 26 1854

Beste Wesley, allereerst welkom op Higherlevel!

 

Voordat ik verdere stappen ga ondernemen, ben ik benieuwd wat mijn positie is.

Als alles wat hier boven staat klopt, ben jij zeer waarschijnlijk de eerst rechthebbende van dit merk. Maar het is uiteindelijk aan de (kanton)rechter om dat te bepalen. Vanwege overlap activiteiten en zelfde regio maak je - op basis van bovenstaande informatie alleen - een goede kans: maar ik laat het definitieve oordeel daarover graag over aan ter zake kundige juristen.

 

Volgende stap - als redelijke grond vaststaat - lijkt mij dan om de andere partij aan te schrijven. Doe dat bij voorkeur via een jurist of advocaat: je hebt maar 1 kans voor een eerste indruk en het loont als dat een duidelijke en juridisch correcte indruk is.

 

(P.S.: Mocht je beschikken over een (zakelijke) rechtsbijstandsverzekering: de meeste van die verzekeringen dekken geen inbreuken op intellectueel eigendom, maar wel geschillen over handels- en domeinnamen: dat laastste biedt mogelijk genoeg aanknopingspunten om de verzekering in dat geval wel te kunnen gebruiken)

 


Zelf online je arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) samenstellen en afsluiten?

Maar wél met hulp van een adviseur als jij dat wilt? www.AOVzelfdoen.nl

 

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     3,2k 358

Kijk nog eens op de site van bbie, daar staat ook de procedure en de termijn van oppositie voeren op.

 

Oppositie voeren (voor een Benelux merk) kan volgens mij alleen als je zelf merkhouder bent van een mogelijk conflicterend merk. Eens met Norbert dat je in dit stadium, waarbij de tegenpartij ook juridisch sterker probeert te komen staan door het registreren van een merk, meteen met scherp moet gaan schieten met een ter zake kundige jurist of advocaat.

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     22,3k 5 1360

Er is geen merk-marechaussee die naamstruikrovers in het cachot gooit, dus je zal zelf een merkjurist moeten inschakelen die de situatie juridisch kan vertalen (heb je uberhaupt een claim) en eventueel actie kan ondernemen. Voor een inschatting van je kansen zijn de details van belang.

 

 

Er wordt door internet startups veel aan brand-bitching gedaan, zonder enig effect...


Lees ook eens de Moscow Times, één van de laatste onafhankelijke media in Rusland (tijdelijk in Amsterdam). 🕊 🕊 🕊

Link naar reactie
 • 0
Legend     5,2k 9 711
Zij hebben echter het merk vast laten leggen. Dit is iets dat wij (onbewust) niet hebben gedaan. Dit hebben zij op 5 december 2017 gedaan, dus een jaar nadat wij zijn begonnen met het voeren van activiteiten onder deze bedrijfsnaam.
Is 5 december de datum van toekenning of is op die datum de aanvraag slechts ingediend? Als dar laatste het geval is, dan kan je binnen een bezwaarschrift indienen. Of dit gehonoreerd gaat worden, hangt af van de details die in het verhaal ontbreken.

 

Ik sluit mij dan ook aan bij het advies van TwaBla ... schakel een merkjurist in ... en ga niet (eerst) zelf knoeien met kneuterige briefjes, zou ik daar aan toe willen voegen.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
 • 0
Legend     3,2k 358

Volgens mij was het, ook voor TS, al duidelijk wat een handelsnaam betekent al is een filmpje voor sommigen wellicht interessant. Even over het filmpje: Dat JantjePiet de slager geen problemen kan hebben met JantjePiet de bloemist in dezelfde stad is een ongelukkig voorbeeld omdat JantjePiet behoorlijk onderscheidend (waar het niet zo bedoeld was) is en het beide om retail gaat. Toont aan dat zaken simpel maken niet altijd loont. ;D

 

Vreemd ook dat diverse keren het voeren van oppositie tegen het merk wordt genoemd terwijl al aan de orde is geweest dat dit zeer waarschijnlijk niet kan.

 

In de Benelux kan alleen oppositie worden ingediend op basis van een geregistreerd merk, of een ongeregistreerd algemeen bekend merk. In de EU kan, naast een merk, ook een handelsnaam van meer dan plaatselijke betekenis als basis dienen voor een oppositie.
bron

 

Het bestrijden van het merk zou ik dan ook geen voorrang geven, en dus ook geen merkenjurist inschakelen maar een jurist of advocaat met kennis van handelsnamen. Er zijn hier op HL diverse mogelijkheden.

Uiteraard hangt een en ander af van de details hoe sterk de rechtspositie is. Het antwoord op de vraag of een merkenrecht de positie van de conflicterende handelsnaam versterkt is m.i. nee, maar ook hier hangt het sterk af van de details.

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     22,3k 5 1360
Het bestrijden van het merk zou ik dan ook geen voorrang geven, en dus ook geen merkenjurist inschakelen maar een jurist of advocaat met kennis van handelsnamen. Er zijn hier op HL diverse mogelijkheden.
Wordt dat onderscheid ook al gemaakt?

 

Ik suggereer niet om een zwaargewicht uit het merkrecht in te schakelen, maar juist een pragmatische jurist met kennis van merk- en handelsnaamvragen. Vaak kun je daar een half uurtje gratis een inschatting laten maken van je zaak. Wilde zelfs Charlotte noemen, maar er zijn meer laagdrempelige kantoren.

 


Lees ook eens de Moscow Times, één van de laatste onafhankelijke media in Rusland (tijdelijk in Amsterdam). 🕊 🕊 🕊

Link naar reactie
 • 0
Legend     3,2k 358

Wellicht dan iets te kort door de bocht. Bij een "merkenjurist" dacht ik aan een echte specialist op het gebied van merkenrecht. Dat leek mij in dit stadium niet nodig.

 

Zelf in overleg treden, na juridisch advies, kan uiteraard ook aan de orde zijn als het een simpele zaak is. Wellicht heeft de tegenpartij weloverwogen bepaalde zaken gedaan en is er al voorzien in een uitwijkmogelijkheid.

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     11,3k 470

Moderatoren zien iets meer dan gebruikers. Handelsnamen zijn in mijn ogen verwarrend en de merkregistratie is (allicht) te kwader trouw. Ik zou morgen als advies contact zoeken met StevenK voor een beoordeling (er is meer geschiedenis) en evt. vervolg.

 

Groet,

 

Highio

 


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
 • 0
Junior     17 1

Tegen het merk kan je weinig meer doen, maar omdat de handelsnamen op elkaar lijken en de regio's deels overlappen zou ik de focus op die handelsnaam zetten. Die strijd moet je kunnen winnen als de feiten kloppen. Jouw handelsnaam is ouder, die van hen veroorzaakt verwarring. Helder lijkt me.

 

Bij de registratie van een merk is er altijd een soort periode waarin men bezwaar kan maken tegen een registratie van een naam, dus het merk laten verwijderen zal denk ik niet meer lukken omdat je in die periode niet gereageerd hebt.

 

De simpelste strategie is om je advocaat even een indringend schrijven te laten sturen met het verzoek de handelsnaam en URL te wijzigen. Werkt dat niet dan zou ik ook niet twijfelen maar meteen de gang naar de rechter maken. Een wat lompe oplossing, maar daar staat tegenover dat het soms goed is om je spierballen te laten zien.

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wie is er online?
  9 leden, 230 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.