Ga naar inhoud
 • 0

Facturen betaald met privérekening

Super Senior     125 1

Hallo, ik had eerst al even gezocht en kwam wel een topic tegen van 2010, maar vond het antwoord niet. Vandaar een nieuw topic.

 

Afgelopen jaar heb ik een paar facturen betaald met mijn privé bankrekening. Deze bedragen heb ik niet vanaf mijn zakelijke rekening terug kunnen betalen naar privé.

Ik moet het wel ergens boeken, aangezien het een kostenpost is van het bedrijf.

 

Hoe moet ik dit nu boeken in mijn administratie/boekhouding? Ik heb geen grootboekrekeningen, ik werk met een Excel bestand.

En moet ik nog een extra post of tegenboeking doen in mijn jaaroverzicht? Daar heb ik nu ook een groot verschil tussen debet en credit.

 

Ik hoop dat iemand me kan helpen.

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

 • 0
Moderator     8,6k 7 824

Je kunt hiervan bijvoorbeeld een memoriaal boeking doen onder de noemer 'privéstorting' o.i.d. en tevens de BTW op dezelfde manier, maar als voorbelasting, lukt dat? Ik weet niet hoe jij in Excel boekhoudt, dus een zeker antwoord kan ik je niet geven.

 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, Hospitality & Leisure Ondernemer 'In Ruste', Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht (arbeidsrechter.nl), MSc-Student Design Driven Innovation (nhlstenden.com); (Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de Forumregels, als forumlid zijn deze op persoonlijke titel)

Link naar reactie
 • 0
Super Senior     125 1

Bedankt voor je reactie!

 

Btw is niet van toepassing, het waren betaling met btw verlegd.

 

Ik boek de in- en uitgaven op kas of bank.

In dit geval dus beide niet, want ik heb het privé betaald. Het zijn wel bedrijfskosten, dus ze moeten we ergens terechtkomen. Ook die privébetaling moet ergens geboekt worden.

Nu ik bezig ben met het jaaroverzicht, heb ik een enorm verschil in debet en credit en het moet bijna wel daar in zitten. Maar ik heb geen idee hoe wat en waar te boeken.

 

Ik weet niet wat memoriaal is.

Link naar reactie
 • 0
Legend     514 28

Inderdaad een beetje afhankelijk van hoe de sheet er precies uit ziet.

 

Maar je vult in ieder geval de kosten in en een aparte regel waar je het bedrag als privé storting tegen boekt. Dat verhoogt dan je eigen vermogen in de balans.

 

Btw verlegd betekent niet dat btw niet van toepassing is. Je moet dit in de aangifte btw nog wel opnemen onder de aankopen binnen EU en onder de voorbelasting.

 

Link naar reactie
 • 0
Moderator+     7,3k 24 1325

Doordat jij prive enkele zakelijke facturen hebt betaald maak je het jezelf lastig door je werkwijze.

Want je kunt nu niet meer volstaan met het volgen van je kas en bankadministratie. Omdat jij geen echte boekhouding volgt kunnen wij natuurlijk ook niet gaan vertellen hoe jij het in jou geval moet verwerken.

 

Het memoriaal is (in de context van deze vraag) in een boekhouding niks meer en niks minder als een extra lijst met correcties om posten die niet via kas of bank zijn verwerkt alsnog te verwerken. Dit zijn dus transacties zoals jij noemt zaken die prive betaald zijn. Maar in het memoriaal worden in een eenvoudige boekhouding ook de afschrijving verwerkt, die gaan immers ook niet via kas of bank.

 

Je zult dus naast je kas en bank lijsten een extra lijst moeten maken voor die prive transacties en zorgen dat de kosten uiteindelijk in het resultaat verwerkt worden en dat je voor je Inkomstenbelasting aangifte die bedragen als privestorting opvoert.

Hoe dat in jou excelsheet zou moeten kan ik niks zinnigs over zeggen.

 

 

Voor de toekomst zou ik zeggen dat zolang je geen formele boekhouding volgt dat je niet van priverekeningen rechtstreeks facturen betaald, maar in plaats daarvan als je zakelijk geld tekort komt om van je prive rekening een bedrag naar je zakelijke rekening over te maken en daarna je facturen alsnog via de zakelijke rekening te betalen. Op die manier komen ze dan alsnog op de (voor jou) normale manier in je kosten en bankadministratie terecht.

 

Link naar reactie
 • 0
Super Senior     125 1

Het is wel een formele boekhouding, alleen werk ik niet met grootboeknummers en is het meer een bank- en kasboek.

Ik had die facturen geboekt op kasbetalingen. De post inkoop is dus geboekt en het kasgeld is zeg maar 2000,- minder.

Alleen krijg ik mijn jaaroverzicht nu niet kloppend en lijkt het alsof ik nog een post moet toevoegen met dit bedrag. Maar waar en hoe noem ik die post?

 

Bedankt verder voor de tip, dat zou het makkelijkst zijn inderdaad.

Link naar reactie
 • 0
Legend     2,3k 7 231

Als je kasgeld nu 2000 minder in de boeken dan dat het werkelijk is dan ligt je verschil ergens anders.

 

Je moet n.l. dat kasgeld (waarmee je de betaling van die factuur geboekt hebt) gewoon prive opnemen ZONDER dat je dit in de boeken zet. (Het opnemen van het kasgeld prive staat dan gelijk aan het prive betalen van die factuur en zelf het geld uit de kas halen)

 

Als je daarna dan toch nog een verschil hebt dan moet dat verschil ergens anders in zitten.

 

Link naar reactie
 • 0
Super Senior     125 1

Als je kasgeld nu 2000 minder in de boeken dan dat het werkelijk is dan ligt je verschil ergens anders.

 

Je moet n.l. dat kasgeld (waarmee je de betaling van die factuur geboekt hebt) gewoon prive opnemen ZONDER dat je dit in de boeken zet. (Het opnemen van het kasgeld prive staat dan gelijk aan het prive betalen van die factuur en zelf het geld uit de kas halen)

 

Als je daarna dan toch nog een verschil hebt dan moet dat verschil ergens anders in zitten.

 

Oké, dus in het jaaroverzicht moet ik dat bedrag ook als privéstorting invoeren?

 

Rik99: ik heb dat geld dan wel fictief uit de kas gehaald, maar dat bedrag heb ik ook vanuit privé in het bedrijf gestopt. Dat moet toch ook ergens geboekt worden?

Link naar reactie
 • 0
Legend     2,8k 4 266

Dat iets van een privé rekening wordt betaald, wil niet zeggen dat het geen zakelijke betaling is. Het doel van de betaling bepaalt de zakelijkheid.

 

Als je je privé rekening niet in je zakelijke administratie wil betrekken (bewaartijd 7 jaar) zul je wel iets moeten bedenken om je administratie kloppend te houden.


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
 • 0
Legend     2,3k 7 231

Normaal wel ja, een zakelijke betaling vanuit prive boek je dan als een privestorting. Dat is eigenlijk wat je ook vanaf het begin had kunnen doen. Indien je prive een zakelijke factuur betaald dan kun je de betaling van die factuur direct tegenboeken als privestorting (i.p.v. via de bank). Je sheet moet daar echter wel in kunnen voorzien.

 

Je zegt dat vanuit privé dat geld in het bedrijf hebt gestopt. Dat snap ik niet. Je hebt toch alleen prive die rekening betaald? Als dat het enige is, en je hebt de betaling van kas geboekt maar niet daadwerkelijk betaald uit kas, dan zou je dat alsnog contant uit kas moeten halen (en niet nogmaals boeken want dat is al gedaan met de betaling). Je doet dan ook niets met priveopname of storting. Als je dat wel gedaan hebt dan zal je verschil waarschijnlijk daar liggen.

 

Je kunt ook, indien je kas nu dus 2000 lager in de boeken staat dan werkelijk het geval is, een privestorting van 2000 boeken zodat de kas in de boeken weer gelijk is met de werkelijkheid.

Link naar reactie
 • 0
Super Senior     125 1

Rik, bedankt voor je uitleg, alleen ben ik nu wel de kluts kwijt. :)

Ik heb je zinnen een paar keer gelezen en kom er niet uit.

 

Even feitelijk, hopelijk kun je met me meedenken.

 

Ik heb facturen betaald met mijn privérekening. Deze betalingen heb ik in mijn dagelijkse boekhouding gezet (inkoop voorraad) en geboekt als zijnde kasuitgave. Alsof ik het contant betaald heb vanuit het bedrijf. Maar dat is niet gebeurd, dat bedrag is immers van mijn priverekening afgeschreven.

Het saldo van mijn kasgeld is dus zeg maar 2000,- lager dan in werkelijkheid, en aan de andere kant heb ik 2000,- van mijn priverekening betaald voor het bedrijf.

 

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     2,3k 7 231

Yep, dat is dan heel duidelijk. Dan heb je twee opties (je kiest er slechts één):

 

1) Een boeking maken van een privéstorting in de kas (alleen boeken, niets daadwerkelijk overmaken). Dit doe je dus alleen fictief. Op die manier is de kas in de boeken weer op hetzelfde niveau als de werkelijkheid.

 

2) Neem 2000 euro op uit je kas van de zaak maar boek deze verder NIET. Dat is n.l. al gedaan door de fictieve boeking die je al gedaan hebt voor de betaling van de facturen.

 

Link naar reactie
 • 0
Super Senior     125 1

Als ik kies voor optie 1, dan laat ik het dus staan zoals ik het nu heb (geboekt als kasuitgave).

En dan maak ik een extra regel aan voor de (fictieve) privestorting in de kas, ook op kas boeken.

En die privestorting komt dan ook automatisch in het jaaroverzicht als privestorting in de creditkolom bij de mutaties? (en daardoor ook in de resultatenrekening en balans?)

 

Begrijp ik het zo goed?

Link naar reactie
 • 0
Super Senior     162 5

Doe je ook aan Dubbelboek houden in je Excell sheet ? En is het bedrag ook op je zakelijke rekening terug gestort ? Zo ja dan boek je dit bedrag Credit aan bank en Debet aan b.v.b. kosten. Dit zou het probleem moeten oplossen lijkt mij.

 

Graag hoor ik verder van je

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     2,3k 7 231

Begrijp ik het zo goed?

Ja, op die manier komt er een privéstorting in de boeken die je (fictief) "kas" gedaan hebt (dus inderdaad ook kas weer opboeken). Dan is de kas-positie ook weer zoals die in werkelijkheid is en heb je een privéstorting gedaan voor de balans. (resultatenrekening/winst-en-verliesrekening staat hier buiten want die is alleen voor kosten en opbrengsten)

 

Link naar reactie
 • 0
Moderator     8,6k 7 824

Zoiets heet dus een memoriaal boeking en daarmee trek je dus het verschil recht inderdaad. Mijn tip zou toch zijn om jezelf meer te bekwamen in het boekhouden. Voor je het weet, doe je jezelf tekort of krijg je problemen met de fiscus omdat je eigenlijk niet goed weet hoe je met bepaalde zaken moet omgaan...


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, Hospitality & Leisure Ondernemer 'In Ruste', Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht (arbeidsrechter.nl), MSc-Student Design Driven Innovation (nhlstenden.com); (Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de Forumregels, als forumlid zijn deze op persoonlijke titel)

Link naar reactie
 • 0
Legend     514 28

Alleen krijg ik mijn jaaroverzicht nu niet kloppend en lijkt het alsof ik nog een post moet toevoegen met dit bedrag. Maar waar en hoe noem ik die post?

 

 

Anouk heeft toch het antwoord gegeven ::)

 

Haha ja ik vond ook al dat het antwoord er al de hele middag stond. Zoveel berichten nodig alleen om wat privé betaalde bedragen.

 

Link naar reactie
 • 0
Super Senior     125 1

Doe je ook aan Dubbelboek houden in je Excell sheet ? En is het bedrag ook op je zakelijke rekening terug gestort ? Zo ja dan boek je dit bedrag Credit aan bank en Debet aan b.v.b. kosten. Dit zou het probleem moeten oplossen lijkt mij.

 

Graag hoor ik verder van je

 

Ik doe niet aan dubbelboekhouden. Het bedrag is niet op mijn privérekening teruggestort.

Link naar reactie
 • 0
Super Senior     125 1

Zoiets heet dus een memoriaal boeking en daarmee trek je dus het verschil recht inderdaad. Mijn tip zou toch zijn om jezelf meer te bekwamen in het boekhouden. Voor je het weet, doe je jezelf tekort of krijg je problemen met de fiscus omdat je eigenlijk niet goed weet hoe je met bepaalde zaken moet omgaan...

Bedankt

Het boekhouden gaat mij goed af. Ik houd het vrijwel dagelijks bij en alles klopt, ook aan het eind van het jaar geen verschillen.

Het enige waar ik nu in vastloop is het jaaroverzicht, dat is wat ingewikkelder nu ik een privebetaling heb gedaan voor het bedrijf (en een product uit de inventaris heb verkocht).

Als dit voor t eerst in al die jaren voorkomt, is het niet zo gek dat ik daar een vraag over heb. En dan ben ik blij dat ik hier terecht kan bij mensen die hier wel in bekwaamd zijn.

Link naar reactie
 • 0
Super Senior     125 1

Haha ja ik vond ook al dat het antwoord er al de hele middag stond. Zoveel berichten nodig alleen om wat privé betaalde bedragen.

Ik kom hier toch even op terug.

Heb het jaaroverzicht weer voor me (ik word een beetje radeloos zo langzamerhand), maar dat betreffende bedrag (bijna 3000,-) staat nu in feite twee keer in de kolom credit. Namelijk bij het kasgeld uit en bij privéstortingen. Is dat niet dubbelop?

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     514 28

Als je toch credit die privé storting weer bij de kas hebt ingevuld dan gaat daar het kasgeld toch weer debet.

Dus dan heb je eerst geboekt

Debet kosten

Aan credit kasgeld

 

En dan

Debet kasgeld

Aan credit privé storting.

 

Debet en credit kasgeld valt dan tegen elkaar weg en de kosten en privé storting blijven over.

Link naar reactie
 • 0
Super Senior     125 1

Sorry, ik snap hier niets van.

 

Ik heb het als volgt in mijn administratie staan:

 

"Inkoop voorraad" - het bedrag in de kolom uitgaven - kas --> dit wordt in het jaaroverzicht automatisch meegenomen in de mutatiekolom "credit" bij "kas" èn in de mutatiekolom "debet" bij "inkoop voorraad".

 

In welke kolom moet de privéstorting dan staan?

Of moet ik het anders doen?

Link naar reactie
 • 0
Super Senior     125 1

Heb je mijn vorige post gelezen Rik?

Ik probeer het te begrijpen en dat lukt niet erg.

 

Er zit geen fout in mijn sheet, alle controletellingen kloppen. De administratie van het hele jaar klopt.

Het gaat om het jaaroverzicht waar een flink groot verschil in zit tussen credit en debet, en ik de balans dus ook niet kloppend krijg. Daar staan posten in die "er bij komen", zoals de activa en passiva (afschrijvingen, voorraad e.d.).

 

De privéstortingen die ik verder heb, zijn de zakelijke km's die in het jaaroverzicht komen te staan, en een paar kleine overboekingen van privé naar bedrijf. Dat gaat ieder jaar goed.

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wie is er online?
  12 leden, 238 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.