[Artikel] Het einde van de online supermarkt

Aanbevolen berichten

Allemaal fake news kennelijk? :P

 

Ahold-Delhaize maakt flinke winst

 

Het moederbedrijf achter Albert Heijn

en Bol.com,Ahold-Delhaize,heeft mede

dankzij recordverkopen online meer

winst gemaakt dan een jaar eerder.De

winst kwam uit op 1,8 miljard euro,1

miljard meer dan in 2016.

 

In Nederland werd 4,6 procent meer

verkocht,mede dankzij recordverkopen in

december.Het bedrijf verkocht nog nooit

zo veel boodschappen online als in de

afgelopen decembermaand.

 

 

Bron: Teletekst, pag. 109

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie

Interessant tegengeluid inderdaad (hier alle cijfers) .

 

AH is de online dienst sterk aan het ontwikkelen en heeft dan met Bol.com natuurlijk een gouden combinatie. Een ex topman van Bol.com zag ik deze week op tv en die voorspelde naast een sterke groei online ook een zogenaamde shake out van kleinere winkels waar het gaat om triviale aankopen.

 

Ook heel interessant is het gegeven dat naast Bol.com ook AH.nl in december een topomzet boekte. Kennelijk is online interessant als mensen extra aandacht willen besteden aan de maaltijden en bijvoorbeeld een recept uit de Allerhande willen maken met daarbij de bijbehorende wijn. Dat kan natuurlijk ook een voorbode zijn van etentjes met vrienden buiten december (mag ook wat extra kosten) en als je dan het gemak erkent ook voor de normale boodschappen. Lijkt erop dat er sprake kan zijn van een drempel die binnen niet al te lang genomen gaat worden met de duurdere boodschappen als voorbode. Dan zijn de paar euro bezorgkosten ook geen probleem trouwens.

 

Link naar reactie

Het topic is eigenlijk niet helemaal juist voor wat betreft het onderwerp. Het welkt immers de suggestie dat men de boodschappen van de plaatselijke supermarkt thuis laat bezorgen en dat het een paar euro mag kosten. Maar ook de plaatselijke slager en groenteman zijn niet achterlijk, en die blijven in hun dure winkelpand niet afwachten tot de Appie om de hoek straks alle vlees en sinaasappels in de regio verkoopt en aflevert.

 

Waar webwinkels de afgelopen jaren terrein hebben gewonnen dankzij het feit dat winkeliers met een fysieke winkel een ietwat apathisch hebben gekeken hoe hun markt eens goed overhoop werd gehaald staat de winkelier met een fysieke winkel nu aan de vooravond van een tegenoffensief. Op prijs kan men vaak wel aardig meekomen met de webwinkels, en daarmee staat de focus het meest op gemak.

 

Wat de puur online supermarkt tegen heeft is het gemis aan de gezelligheid van het winkelen zelf. Mijns inziens heeft elke webwinkel dat gemis. Natuurlijk zijn er legio mensen die het liefst even online hun lijstje invullen en de boel thuis laten bezorgen. Enorm makkelijk als je veel werkt en eigenlijk geen tijd hebt om boodschappen te doen. Waarom doet u uw boodschappen online? Het is lekker makkelijk.

 

Wat is er makkelijk? Juist: dat een jongeman in een bestelbusje de boodschappen thuis komt brengen. Maar als ik in het voorjaar de tuin ga doen en bij het plaatselijke tuincentrum dertig potplanten koop wil ik ook dat gemak, en ik heb op zaterdag echt geen zin om de hele boodschappenestafette met halfvolle tassen te gaan zeulen terwijl mijn vrouw de langste en meest complexe route langs alle winkels kiest. Ik wil gemak. Overal.

 

Waar de online supermarkt het spits min of meer heeft afgebeten denk ik zelf dat de komende jaren een middenmodel gaat ontstaan. Eén app waarmee je overal afrekent en die opslaat wat je hebt gekocht, in combinatie met een manier van winkelen waarbij je werkelijk alles wat je koopt in één bundel thuis laat bezorgen. Men wil de gezelligheid van winkelen en gemak in een combinatie, niet als elkaars concurrent. Op zaterdag of wanneer dan ook) niet meer de halve dag van alles mee moeten slepen, maar zoeken, kopen en laten bezorgen.

 

Wat zich wel sterk online zou kunnen ontwikkelen zijn de leveringen van repeterende boodschappen. Elke week drie pakken melk, een pak koffie et cetera. Daar liggen werkelijk enorme kansen. Niet alleen in het aantal klanten dat er mogelijk voor is, maar zeker ook met het oog op het inkoopbeleid. Immers: kijk maar eens wat een gemiddelde supermarkt nu per week weggooit omdat het over of bijna over de datum is. Daar zijn enorme terreinwinsten te behalen. Maar ook exact inkopen wat je nodig hebt van andere producten scheelt enorm.

 

Dus nee, ik denk niet dat een sec online supermarkt een echte toekomst heeft. Het heeft een enorme waarde als pioniersmodel, maar het is een tijdperk binnen een nog voortgaande evolutie. Ik verwacht ook niet dat al die losse partijen van nu straks de markt domineren. Degenen die de markt straks innemen zijn de partijen die nu rustig bekijken wat de grote partijen doen, hoe ze het doen, en waar hun hoge kosten en zwakke plekken zitten. Vers bloed uit de achterhoede.

 

Dat juist de fysieke winkeliers een grote rol gaan spelen in de bezorgdiensten staat vast zodra ze zich onder één paraplu gaan scharen. Zodra alle fysieke winkels in Sint Annaparochie samenwerken en alles thuis kunnen bezorgen, van bier tot laptops en van vlees tot schoenen, wat wordt of blijft dan de meerwaarde van Appie Heijn? Immers: zodra dat een feit is draait het in plaats van gemak, wat iedereen dan dus biedt, weer puur en alleen om de prijs. De paar euro extra die nu geen probleem is in ruil voor het gemak is dat straks weer wel. Voorop lopen mag wat kosten. Immers: een nieuw soort televisie kost vaak ook eerst veel geld om binnen een jaar flink in prijs te kelderen omdat iedereen hem koopt. De pioniers betalen altijd wat meer.

 

De online reuzen van nu zijn de dinosaurussen van straks zodra lokale winkels zich gaan verenigen binnen een goed geregeld systeem.

 

Link naar reactie

Heeft iemand die cijfers ook bekeken? Ik lees in het nieuws over record-omzetten, maar duik je dan in de cijfers dan zie je dat de online verkoop de marge van Ahold omlaag haalt. Niemand beweert of suggereert dat webverkoop winstgevend is. In Nederland gaat de pro forma operating margin met maar liefst 70 miljoen euro naar beneden. Dat wordt zelfs apart vermeld, niet voor niks!

 

Zo'n markt boor je aan vanaf de bovenzijde in het hogere prijssegment dat veel A-merken koopt.

Goh, er zijn nog mensen die over A-merken spreken. Loop eens door een AH en kijk wat daar op het bovenste (duurste) schap staat. Dat zijn al lang niet de bekende A-merken meer. Allemaal kleine boutique-brands, artisan products en premium private label. ;)

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Ik heb zelf de indruk dat de meeste mensen wel behoefte hebben aan wat afwisseling als het bekomen van hun voeding betreft.

 

Ze zijn dan een tijdje heel enthousiast over een maaltijdbox, een groentepakket,... maar na een tijd zwakt dat weer af en probeert men eens iets anders.

 

Ook wat betreft de supermarkt: ik denk dat er weinig mensen zijn die echt alles van voeding betrekken uit 1 winkel.

 

Stel nu dat we uitgaan van de 80/20-regel: 80% bestaat uit 'normale' voeding en toebehoren en dat haalt men uit een (discount) supermarkt. Ik kan me voorstellen dat dit automatisch wekelijks thuis geleverd wordt en dat men zelfs niet meer hoeft te bestellen. Gooi er wat AI over en de supermarktcomputer weet beter wat je nodig hebt dan dat je zelf gaat kijken in de berging of koelkast.

 

De overige zaken zijn luxe/speciaal/nieuw en haalt men uit gespecialiseerde winkels waar men kan proeven, een workshop volgen, zien hoe het gemaakt wordt,...

Mogelijk hebben die ook een webshop maar dan vooral als extra service naar de klant?

 

80% = groot volume, kleine marges

20% = klein volume, grote marges

www.evelo.be - Elektricien in regio Kortrijk - technical support for creative people.

Link naar reactie
Lijkt erop dat er sprake kan zijn van een drempel die binnen niet al te lang genomen gaat worden met de duurdere boodschappen als voorbode. Dan zijn de paar euro bezorgkosten ook geen probleem trouwens.

 

Exactly. Zoals ik ook in mijn eerste post in dit topic aan: het gaat mij om het gemak, en dan is een iets duurdere prijs (de "bezorgkosten") inderdaad geen probleem.

 

Ik heb Picnic ook al 2 x gebruikt voor verjaardagsboodschappen (alle drank en hapjes, en alle ingredienten voor de zelf te maken taarten), en dat is een verademing: niet meer je halve zaterdag kwijt met inkopen doen....

 

Dus ik zie wel toekomst in dit distributiemodel: zolang genoeg mensen bereid zijn om er meer voor te betalen kan het uit. Misschien vaagt het - net als de SRV destijds- niet de offline supermarkt weg, maar dat heb ík nooit beweerd: het gaat in dit topic om het bestaansrecht van het online distributiekanaal.

 

Dat zowel Amazon als AH/Delhaize en Picnic bereid zijn om in eerste instantie verlies te lijden op deze dienstverlening is niet omdat ze achterlijk zijn: het lijkt me eerder een slimme tactiek om mensen te laten wennen aan het systeem, om vervolgens zachtjes de prijzen te verhogen.

 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie

Betalen voor verzendkosten? Dat zou wel (op)nieuw zijn dan...

 

...en natuurlijk heb je marktaandeel of beter gezegd een zekere klantenbasis nodig in een verzorgingsgebied....

 

...de buurtsupermarkt die bezorgt met een eigen busje komt daar (5 of 10 EURO rekenen voor bezorging) misschien nog mee weg bij gemaksklanten, maar dat is niet voor de toekomst lijkt me. En krijgt die bezorgkosten betaald, dan gaan die ongetwijfeld direct aan proceskosten op.

 

80% = groot volume, kleine marges

20% = klein volume, grote marges

Daar zijn gewoon marktonderzoeken van hoor en dat idee klopt al kun je dat natuurlijk verregaand verfijnen...

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie

Wij zijn hier gemiddeld kleine ondernemers. Dan is het best aardig om voor macro-econonoom of beursanalist te willen spelen, maar het perspectief is best bijzonder als we over dit soort ondernemingen willen schrijven! ;)

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie

Wij zijn hier gemiddeld kleine ondernemers.

Worden die nou juist niet helemaal gek gemaakt met opgeklopte succesverhalen over Amazon, Zalando en Bol.com?

 

Laat we webwinkeliers op HL maar eens vertellen hoe zij een ondernemersinkomen verdienen aan de verkoop van kabeltjes, legosteentjes en breiwol. Dat is zeker zo interessant. ;)

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Betalen voor verzendkosten? Dat zou wel (op)nieuw zijn dan...

 

...en natuurlijk heb je marktaandeel of beter gezegd een zekere klantenbasis nodig in een verzorgingsgebied....

 

...de buurtsupermarkt die bezorgt met een eigen busje komt daar (5 of 10 EURO rekenen voor bezorging) misschien nog mee weg bij gemaksklanten, maar dat is niet voor de toekomst lijkt me. En krijgt die bezorgkosten betaald, dan gaan die ongetwijfeld direct aan proceskosten op.

 

80% = groot volume, kleine marges

20% = klein volume, grote marges

Daar zijn gewoon marktonderzoeken van hoor en dat idee klopt al kun je dat natuurlijk verregaand verfijnen...

 

Groet,

 

Highio

 

 

Indien het grootste deel van onze voeding niet spotgoedkoop zou zijn dan zouden de leveranciers er niet aan denken om het voor amper 5€ thuis te leveren.

 

www.evelo.be - Elektricien in regio Kortrijk - technical support for creative people.

Link naar reactie

 

Dat zowel Amazon als AH/Delhaize en Picnic bereid zijn om in eerste instantie verlies te lijden op deze dienstverlening is niet omdat ze achterlijk zijn: het lijkt me eerder een slimme tactiek om mensen te laten wennen aan het systeem, om vervolgens zachtjes de prijzen te verhogen.

 

 

 

Ze kopen omzet, dat is gewoon een strategie. Dit is analoog aan de strategie van bijvoorbeeld Rocket Internet (moederbedrijf Zalando).

Link naar reactie

Het doel van die strategie is om no matter what de concurrentie op termijn uit te schakelen (of op grote afstand te zetten) Dit kan uitsluitend zo je zult begrijpen als je over voldoende liquide middelen beschikt (beursgang, venture capitalist). Op het moment dat de concurrentie uitgeschakeld is dicteer jij de markt. (ala rocket internet, bol.com, coolblue, thuisbezorgd).

 

 

Buying market share

 

Acquisition of a larger number of customers through very low (or loss-making) prices under the assumption that they will continue to buy from the firm even when the prices are raised.

 

Bron:businessdictionary.com

 

 

Uiteindelijk: the winner takes it all

 

Link naar reactie

Nee, dat zijn geen doelen maar nog steeds middelen of strategieën tot een doel.

 

Het antwoord is veel simpeler: uiteindelijk willen deze partijen gewoon WINST maken. Dat is het doel. En bedrijven doen dat ofwel doordat de dienst zelf uiteindelijk winstgevend te maken is, ofwel omdat er ergens een "bigger fool" is die bereid is om het bedrijf te kopen voor meer geld dan er in is gestopt.

 

En dan terug naar de hamvraag: waarom besteden AH/Delhaize en het familiefonds achter Picnic zoveel honderden miljoenen in een online supermarkt of bezorgservice? Omdat ze daarmee - uiteindelijk - verwachten winst te gaan maken. Dat strookt in ieder geval niet met de topictitel.

 

Wie gelijk krijgt? De tijd zal het leren....

 

 

Edit:

naar aanleiding van je latere aanvulling

 

Op het moment dat de concurrentie uitgeschakeld is dicteer jij de markt.

Acquisition of a larger number of customers through very low (or loss-making) prices under the assumption that they will continue to buy from the firm even when the prices are raised.

 

Grappig ;), dat is zo'n beetje precies wat ik in mijn eerste post in dit topic al stelde.

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie

 

 

Het antwoord is veel simpeler: uiteindelijk willen deze partijen gewoon WINST maken. Dat is het doel. En bedrijven doen dat ofwel doordat de dienst zelf uiteindelijk winstgevend te maken is, ofwel omdat er ergens een "bigger fool" is die bereid is om het bedrijf te kopen voor meer geld dan er in is gestopt.

 

 

Dat laatste is waarschijnlijker (bigger fool) Lui van o.a Hyves lachen anno 2018 nog steeds de ballen uit hun broek)

 

Nu de Telegraaf stopt met Hyves, is het duidelijk: het was een miskoop

Link naar reactie

Met die bigger fool achter de deur kun je alles recht praten. Krijg je als bijvangst een heleboel schaterlachende little fools die rijkdom als bewijs zien van wijsheid en vernieuwingskracht. Zo worden mensen als Trump en Mugabe tot president gekozen. Dan hoop ik dat Bezos zich ook kandidaat stelt. Loopt het verhaal toch nog leuk af. Heel de wereld onder één prime minister.

 

 

De welstand van de Brenninkmeijers en Bezos maakt ze toch niet onfeilbaar? Dat zijn nogal slappe argumenten.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Online is slecht, offline is goed. Je wordt onmiddellijk weggezet als onheilsprofeet als je denkt dat er ruimte is voor online.

Wees eens die profeet dan Ward. Kom met echte argumenten in plaats van een sneer links en een snouw rechts. Je bent e-commerce strategist en je hebt ervaring met je eigen webwinkels. Dus je weet hoeveel tijd het kost om een webshop actueel te houden, om daar bezoekersbeweging in te krijgen en volle mandjes uit. Om bezorging te regelen en retouren te verwerken. En aan het end van de rit iets over te houden.

 

Onder de Deense prijsparaplu lukt dat waarschijnlijk beter dan in de foodmarkt waar de marges flinterdun zijn.

 

Klopt, daarom heeft Higherlevel een eigen Retail God die geen Weerstand duldt. Inclusief hoofdletters en foute spaties.

Ook ervaring als webwodan. Het hoeft niet op de man gespeeld te worden. :-K

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
Met die bigger fool achter de deur kun je alles recht praten.

Alleen als het lukt om het bedrijf te verkopen aan zo'n bigger fool Twa, alleen als het lukt.

 

En dan nog: wie the Bigger fool is of juist de deal van de eeuw heeft gesloten wordt - ook hier - pas achteraf duidelijk. Is de Telegraaf the Bigger Fool geweest met Hyves? Wellicht had het met een iets andere aanpak of op een iets ander moment heel anders gelopen en was Hyves nu groter dan Facebook.

 

Achteraf is het altijd makkelijk praten... de winnaar is koning en de loser is "the bigger fool"

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie

In zekere zin moet je ook wel een fool zijn om het echt anders te doen.

 

Jeff Bezos kwam helemaal niet uit een retail traditie, Jobs kon niet programmeren en ik denk niet dat Travis Kalanick veel zelf achter het stuur van een taxi heeft gezeten.

De mensen die zeggen "it can't be done" zijn meestal juist de experts van het 'wereldje', zoals de retail experts die het artikel hebben geschreven.

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
Om bezorging te regelen en retouren te verwerken. En aan het end van de rit iets over te houden.

 

Onder de Deense prijsparaplu lukt dat waarschijnlijk beter dan in de foodmarkt waar de marges flinterdun zijn.

De marges zijn niet flinterdun als je een paar schakels uit de bedrijfskolom of distributieketen weet te slopen. Of als je dit beter organiseert en vermarkt dan de rest.

 

En er zijn ook branches waar retouren weinig tot vrijwel niet voorkomen. De kansen zijn oneindig als je eigen productie of een eigen merk hebt.

 

Vroeger nog geen eens zo heel lang geleden ging de in- en verkoop in de (groot)handel op basis van catalogi, rondreizende inkopers en verkopers en bellen en faxen. Deze beweging wordt een qualifier of is dat al. Noem het desnoods procesautomatisering of zie het wat breder. Snelheid en flexibiliteit.

 

Kijk nog eens naar Porter's concurrentiestrategieën.

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 199 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.