[Artikel] Het einde van de online supermarkt

Aanbevolen berichten

Picnic

door te de laagste prijs te bieden en gratis te bezorgen. Kijk ons eens stevig stampen, zei de muis tegen de olifant. Ze liggen er bij Lidl niet wakker van. Of toch wel? Picnic heeft een pilot service in Duitsland.

 

Michiel Muller legt het goed uit: bus- versus taxi-model voor de last-mile. Zelf ontwikkelde bestelbusjes die melkboerrondjes rijden. Goed kijken naar online gedrag. Webshoppen voor food is een routine; de meeste klanten hebben een vast bestelmoment en 80% van de bestellingen is voorspelbaar. Het aandeel impulsaankopen daalt. Daar zie je al een waterscheiding opdoemen: routine en geplande aankopen online, impuls (funshoppen) offline...

 

Ook het versverhaal is interessant. Picnic kan vraaggestuurd werken (pas orderen nadat bestellingen bekend zijn) en dagvers leveren, terwijl groenten bij de klassieke supermarkt toch vaak een dag of twee/drie in de keten verblijven. Voor de webshoppers van AH zijn groenten een gevoelige zaak. En lekker opportunisties: Picnic gaat retouren van Wehkamp oppikken. Doen ze ook met bibliotheekboeken. Toch weer een paar dubbeltjes bijverdiend. En als Bol.com via Picnic wil bezorgen kan dat ook.

 

Picnic groeit snel. Er komen vijfhonderd man in dienst bij het fulfilment-center in Diemen. Ben benieuwd hoeveel Polen en Roemenen daar straks werken.

 

In een prijstest van de Consumentenbond blijkt dat Picnic inderdaad A-merken voor een lagere prijs verkoopt. De koopjesjager kan desondanks beter bij AH terecht, want die wint met aanbiedingen.

 

 

Nog goed ondernemersadvies van Michiel: niet eerst 100 problemen in theorie oplossen, maar gewoon starten en gaadeweg leren. Think, dare, do!

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
Daar zie je al een waterscheiding opdoemen: routine en geplande aankopen online, impuls (funshoppen) offline...

 

Je meent het! ;)

 

En dat consumeren leuk is klopt: maar dat bewaart deze kookfanaat voor de vrijdagavond en de zaterdag. De rest van de dagen komt de Picnic langs en vervangt dat het irritante drukke spitsuur in de supermarkten door de weeks: daar is/was niks leuks aan!

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
Je meent het! ;)
De dromen en drijfveren van de consument zijn één kant van de medaille; de haalbaarheid is een andere kant.

 

Picnic doet spannende experimenten die opgeschaald wellicht financieel haalbaar blijken. Kunnen ze hun kosten niet dekken binnen de bestaande brutomarge op levensmiddelen (en nog wat overhouden voor de Brenninkmeijers) dan zal de consument toch voor de luxe het extra gemak van bezorging moeten betalen.

 

Maar ik ben wel gecharmeerd van de Picnic-pitch ondertussen. Vraag is nog wel: hoeveel vers komt uit de directe omgeving? :P

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Ze zijn zeker aan het invechten.

 

De goedkoopste met A merken, prima. Qua huismerken zitten ze al een heel eind boven discounters als Lidl, dus wellicht zit daar al wat marge (al hebben ze lang niet de volumes en inkoopkracht). Maar goed, het is nu marktaandeel vergaren en schaalvergroten om dat allemaal wel voor elkaar te krijgen.

 

Je krijgt wellicht een situatie als bij Zalando: Die hebben er ook 300 miljoen verlies doorheen gepompt om van de concurrentie af te komen, en dat bedrag in de laatste 5 jaar weer zo'n beetje terugverdient.

 

Ik vermoed dat picnic op een gegeven moment die laagste prijs zal laten vallen, maar gratis bezorging van de boodschappen als USP zal behouden. En ja, als consument betaal je dan uiteindelijk gewoon voor die bezorging. Bovendien denk ik niet dat retouren hier een kostbare zaak zullen zijn, wie ruilt er nou in vredesnaam boodschappen? Omdat de gehaktballen niet in je mond passen? :D

Link naar reactie

 

Bij de distributiecentra van Albert Heijn werken 5000 mensen waarvan 40% op flexbasis. Bij de Home Shop Centers voor de webshop zijn 3000 tot 3500 mensen aan het werk met 80% flexpickers, zie De Groene. Het moet uit te rekenen zijn welke variant arbeidsintensiever is als het aantal webshopwerkers vergelijken wordt met het winkelpersoneel. Medewerkers in de Home Shop Centers vallen onder de winkel-CAO die geen toeslagen kent voor avond- en nachtwerk, een vals trucje van Ahold.

 

Hoe dan ook: een aanzienlijk deel van die flexwerkers komt van uitzendbureaus die Polen, Bulgaren en Roemenen naar Nederland halen. In 2016 waren er 120.000 flexmigranten in Nederland, merendeels Pools. Die oosteuropeanen worden gehuisvest op vakantieparken, in verlaten kloosters en containerflats, oftewel werkhotels. Dat moet goedkoop, want het merendeel heeft back-home familie te onderhouden. Elk heeft zo'n 10m2 ter beschikking, waarvoor 300 tot 400 euro per maand verrekend wordt met het loon van ca 1200 euro bij fulltime werk. Eén container brengt zo ca 1800 euro per maand op aan huurinkomsten. Het kan overigens ook aardig, zoals in dit klooster Stella Maris.

 

diemen.jpg

 

Uitzendkrachten in deze fulfilmentcenters hebben vaak een contractuele geheimhoudingsplicht. Wie klikt krijgt een boete van 500 euro. Wie zich ziek meldt, wordt na verbetering gestraft met minder werkuren.

 

De Polen haken langzamerhand af. Die kunnen elders beter werk krijgen. In hun plaats worden nu Ukraïners geworven uit een streek waar ze aanspraak hebben op een Pools paspoort en in de EU mogen werken. Het modale inkomen in de Ukraïne is een paar honderd dollar per maand.

 

Betere arbeids- en woonomstandigheden voor flexmigranten in Nederland maken de dienstverlening van webshops uiteraard duurder. Maar wie wil er nou dat zijn boodschappen ingepakt worden door gastslaven?

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
Maar wie wil er nou dat zijn boodschappen ingepakt worden door gastslaven?

 

Vrijwel niemand, maar vrijwel niemand is ook bereid om iets extra's te betalen voor kleding die niet door kinderarbeid in elkaar wordt gezet, of medicijnen die niet goedkoop in Azië worden geproduceerd met ernstige bedreiging voor grondwater en het gevaar van resistente superbacteriën (*)

 

"Erst kommt das Fressen, und dann kommt die Moral"

 

 

 

* = De prijs van het goedkope medicijn , Zembla, 11-04-2018: een aanrader.

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie

Dat moeten we dan ook niet overlaten aan het vrije spel der marktkrachten, maar door de overheid laten regelen op nationaal of Europees niveau. En dan niet Europa als excuus gebruiken om nationaal niks te regelen én handhaven.

 

Bijkomend voordeel: als we dom werk duurder maken, is er een extra incentive tot mechanisering & robotisering.

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
Hangt er vanaf: als we die robo-picker belasten voor de maatschappelijke kosten van robotisering, kan daarmee het basisinkomen worden gefinancierd, zoals knappe koppen steeds vaker suggereren....

Of maatschappelijk zinvoller werk als bijvoorbeeld de Zorg.

 

Ik denk alleen niet dat meneer Muller en de andere financiers daar veel voor voelen.

Als we robotisering gaan belasten is het een stuk lastiger om 'filthy rich' te worden met je tech startup.

 

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie

Verzorgen Ahold en OTTO die hier eerder aangehaald worden eigenlijk taalonderwijs voor hun buitenlandse werkkrachten?

 

Dan wordt professionele ontwikkeling en sociale integratie (acceptatie) ook eerder haalbaar.

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
Ik denk alleen niet dat meneer Muller en de andere financiers daar veel voor voelen.

Als we robotisering gaan belasten is het een stuk lastiger om 'filthy rich' te worden met je tech startup.

Als meneer Muller wat boeken (*1) van Thomas Piketty heeft gelezen en heeft begrepen weet hij wat anders de onvermijdelijke consequentie is van verregaande verdringing van arbeid door kapitaal zonder alternatief (*2)

 

 

(*1) = Aanraders: "kapitaal in de 21e eeuw" en "the economics of inequality"

 

(*2) = Er zijn ook filthy rich die dat nu al als onvermijdelijk zien.

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie

Soort van BTW op automatisering dan?

 

Klinkt logisch.

 

Maar ik zie de truken om die BTW te omzeilen al aankomen: zetten ze op een automatische productielijn 1 knop waar 1 werknemer om de 10 seconden moet op drukken = geen automatische werking...

 

Belasting op omzet is misschien wat eenvoudiger in te voeren?

www.evelo.be - Elektricien in regio Kortrijk - technical support for creative people.

Link naar reactie

Soort van BTW op automatisering dan?

Eerder inkomstenbelasting: als inkomstenbelasting primair een belasting op arbeid is, zouden robots die mensenwerk doen ook diezelfde mensenbelasting moeten betalen. Zo houd je de verhoudingen tussen mens en machine gelijk, is de idee.

 

Er zitten ook meerdere zwakke plekken in dat "verdringing van arbeid"-argument.

 

 

 

Link naar reactie

En dan komt de volgende vraag: Is het moreel een goed ding om mensen in ieder geval nog een baantje aan te bieden voor een paar honderd euro per maand. Of kiezen we voor de robo-picker?

 

Vooralsnog hebben we beide nodig, maar bij een nieuw in te richten magazijn gaat men natuurlijk wel voor de mogelijkheid om dat in de toekomst robot-vriendelijke te maken.

 

In iets als een belasting op automatisering zie ik persoonlijk weinig. De logische technische tegenreactie daarop is de juridische-AI: die schrijft gewoon procedurestukken in oneindig veel variaties tot er eentje gevonden wordt die juridisch steek houdt. Zeker als de handtekening daaronder ook nog digitaal mag zijn is daar verder geen grens aan: wilt u een miljard bezwaarschriften per dag? dikke prima, en sterkte voor de tegenpartij die daar met mensen, per stuk, naar moet gaan kijken.

Link naar reactie
Soort van BTW op automatisering dan? Klinkt logisch.
Aangezien de Overheid zelf het voortouw neemt in de automatisering, met de gesubsidieerde banken in haar kielzog, wordt dat lastig om uit te leggen.

 

Misschien moeten de boekhouders ook weer terugkeren naar pen en papier, verbannen wij de computer en moeten wij voorkomen dat de typemachine weer terugkeerd.

 

Zolangzamerhand wordt dit een zinloze discussie die richting gaat naar een ander oeverloos topic ... HET BASISINKOMEN (DISCUSSIETOPIC OVER WAT, HOE, VOORS EN TEGENS)

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie

Zolangzamerhand wordt dit een zinloze discussie die richting gaat naar een ander oeverloos topic ...

Persoonlijk vind ik dit soort topics een stuk interessanter dan het zoveelste geneuzel over een Belastingregeltje.
Het wordt pas interessant wanneer het tot iets leidt ... maar ook dat is iets persoonlijks.

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie

Een quote uit het eerder aangehaalde artikel van De Groene Amsterdammer:

Toch staat het eerste volautomatische AH-distributiecentrum in de steigers, het wordt in het eerste kwartaal van 2019 opgeleverd in Zaandam. Nederland loopt hierin wereldwijd voorop.

Dat is wat mij betreft razend interessant. Wat heet volautomatisch of hoe ver gaat dit?

 

Of zie de pick up points en parcel stations. Of de onbemande winkels, zelfscankassa's en video checkout (Amazon Go). En dan gaat het ook direct weer over innovatie. En dan kan aan dit soort technologische ontwikkelingen in het supermarktkanaal of de foodservice natuurlijk best een discussie met sociale gevolgen opgehangen worden.

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie

Persoonlijk vind ik dit soort topics een stuk interessanter dan het zoveelste geneuzel over een Belastingregeltje. Smaken verschillen.

En het is met een omweg ook relevant voor kleinere ondernemers, want AH en wellicht ook eens Picnic ontwikkelen zoch tot platforms die ook door derden gebruikt kunnen worden.

 

Kijk maar eens wat AH nu al doet voor kleinere levensmiddelmerken. ;)

 

001517778_001_Impressie_gemechaniseerd_DC.jpg

 

Dat gemechaniseerd verdeelcentrum van AH dient voor de toelevering van winkels, niet voor bestellingen van de webshop. Maar het scheelt wel laagbetaald werk.

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

AH doet het inderdaad voor toelevering naar winkels toe, maar de techniek is in essentie niet zoveel anders dan wanneer je het per collo voor een consument zou verpakken. Uiteraard is het ontwerp dan wel anders omdat je een boel kleine orders moet picken ipv een aantal grote, maar daar is vast wel een oplossing voor, Amazon lukt het ook :)

 

Overigens top dat dit door een Nederlands bedrijf in elkaar gezet wordt, dit is het soort exporteerbare technologie dat we nodig hebben.

 

Wat dat betreft zeker niet gaan belasten, reguleren of bemoeien, laat ze maar lekker hun gang gaan.

 

We gaan onze baggeraars toch ook niet belasten omdat er nu niemand meer met een schop en een emmertje eilanden aan hoeft te leggen?

Link naar reactie

En het is met een omweg ook relevant voor kleinere ondernemers, want AH en wellicht ook eens Picnic ontwikkelen tot platforms die ook door derden gebruikt kunnen worden.

Precies, aan de rand van de stad komt een enorme 'candy bar machine' waar je aan de achterkant als leverancier (groot of klein) je producten in kan proppen. Aan de voorkant glijden er Picnic bakjes langs waar je product na bestellen in valt. Daarna gaan de bakjes met een elektrische bezorgautootje de wijk in.

 

Niet alleen voor de kleine ondernemer is dit iets om rekening mee te houden. Ook de grote merken moeten hun model aanpassen. Als je tegen je smart-assistent roept "Alexa, ik heb wc papier nodig" bepaalt Amazon welk merk er in het bakje komt. Dat lijkt me nogal een bedreiging voor de A-merken.

 

Het wachten is op de Nederlandse Alexa, Siri of Cortana die voor ons de boodschappen gaat doen.

Als Picnic dat voor elkaar krijgt zijn ze spekkoper.

 

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    6 leden, 231 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.