Jump to content
mick82
Verberg

vraag m.b.t. het benaderen van ondernemingen via email

Hallo,

 

Ik heb een vraag.

 

Ik ben startende ondernemer en probeer aan meer opdrachten te komen. ik heb onder andere hiervoor een lijst gemaakt van ondernemingen die aan mijn branche gerelateerd zijn.

 

het idee is om deze ondernemingen te benaderen via email met het voorstel dat zij hun klanten informeren over een gratis adviesgesprek en door te verwijzen naar mijn website. Als uit dit adviesgesprek een opdracht voortvloeit, krijgt de onderneming die deze klant aan mij heeft doorverwezen een ''provisie''.

 

Mijn vraag is: mag ik deze ondernemingen op deze manier benaderen met mijn voorstel, en zo ja, gebruik ik hier dan het beste mijn prive emailadres of zakelijke emailadres voor?

 

zijn er in dit geval nog dingen om op te letten i.v.m. de nieuwe AVG wet?

 

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Link to post
Share on other sites

12 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

 

In principe mag dat alleen als ondernemingen (expliciet) toestemming hebben gegeven voor toenadering per email. Dat kan je omzeilen door te bellen, te vragen naar 'verantwoordelijke voor X' en aan te bieden om even te mailen.

 

Je kan ook lak hebben aan dat soort regeltjes en op kleine schaal (geen stelselmatige spam) contacten proberen te leggen. Hou het persoonlijk! Geen haan die daarnaar kraait.


Zucht...

Link to post
Share on other sites
 • 0

mag ik deze ondernemingen op deze manier benaderen met mijn voorstel

Kort antwoord: nee, dat is spam!

 

Langer antwoord: elektronische berichten en nieuwsbrieven met reclame voor een product, dienst, bepaald idee of goed doel mag je alleen verzenden personen of bedrijven die nog geen klant zijn (geweest) als je uitdrukkelijke toestemming van de ontvangers hebt vóórdat je de berichten uitstuurt en je dit tot 5 jaar na verzending kunt bewijzen. Zie verder artikel 11.7 van de Telecommunicatiewet (in de volksmond: de spamwet). Heeft dus niet met de AVG te maken, maar geldt al sinds 2009.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

E-mail mag inderdaad niet. Toch krijg ik regelmatig mails zonder toestemming (en dan heb ik het niet over de klassieke spam) met offertes voor weet ik wat ik allemaal niet nodig heb. Er zijn er meer die er lak aan hebben en ook nog eens stelselmatig mailen.

 

Ik vraag me wel af hoe een gerenommeerde direct mail club als Datacollectief mailings verstuurt (geen gebruik van gemaakt overigens). Die hebben geen lak aan de regeltjes. Ze personaliseren wel, maar ik vraag me af of ze wel de vereiste expliciete toestemming hebben verkregen. Is er wellicht een legale manier om toch te kunnen mailen? Als zij het kunnen, kunnen anderen het ook lijkt me. Any clues?

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ik vraag me wel af hoe een gerenommeerde direct mail club als Datacollectief mailings verstuurt (geen gebruik van gemaakt overigens). Die hebben geen lak aan de regeltjes. Ze personaliseren wel, maar ik vraag me af of ze wel de vereiste expliciete toestemming hebben verkregen. Is er wellicht een legale manier om toch te kunnen mailen? Als zij het kunnen, kunnen anderen het ook lijkt me. Any clues?

Of ze nemen het risico van een boete gewoon voor lief.

 

Hoe vaak heb jij die mails die jij (ongewenst en onaangemeld) gekregen hebt aangemeld als spam? Zij gaan er gewoon vanuit dat er maar weinig mensen zijn die actief zullen klagen. Hoe groot dat risico daadwerkelijk is hangt dus af van de ontvangers (en de bereidheid om het te melden).

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Of ze nemen het risico van een boete gewoon voor lief.

Tussen 2004 en 2011 zijn bijna 110.000 klachten ingediend bij Spamklacht.nl waarop door OPTA twintig boetes en zes dwangsommen zijn opgelegd. Of er recenter cijfers zijn, weet ik niet.

 

Twintig boetes in zeven jaar. ::)

 

Maar wel opgelegd aan grootschalige stelselmatige spammers, nooit aan ondernemers die eens wat klanten benaderen. Gewoon common-sense.


Zucht...

Link to post
Share on other sites
 • 0

In ieder geval zakelijk e-mailadres gebruiken als je gaat mailen. Je bent toch een professioneel bedrijf?

 

En verder... tsja... ik denk dat je het beste telefonisch contact kunt leggen en eventueel een afspraak maken om de boel toe te lichten, als ze geïnteresseerd zijn.

 

Waarom zou ik mijn klanten lastig vallen met een doorverwijzing voor een ander bedrijf, waaruit heel misschien een keertje een provisie uit komt? Dat soort mailtjes gaan regelrecht de prullenbak in bij mij.

 

 


De aandacht trekken van potentiële klanten door het schrijven van een goed verhaal. Uw verhaal! | De Digitale Herrieschopper | www.digitaleherrieschopper.nl Tekstschrijver Utrecht |

Link to post
Share on other sites
 • 0
ik denk dat je het beste telefonisch contact kunt leggen

Voor je maatschappen, vennootschappen onder firma en eenmanszaken belt moet je dan wel eerst even in het bel-me-niet register opzoeken of ze daar geen bezwaar tegen hebben. Voor BV's, NV’s en dergelijke hoeft dat niet, die mag je gewoon bellen.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Voor je maatschappen, vennootschappen onder firma en eenmanszaken belt moet je dan wel eerst even in het bel-me-niet register opzoeken of ze daar geen bezwaar tegen hebben.

 

 

En gelukkig doen acquisiteurs dat allemaal keurig netjes.

 

En... oh ja, de ACM reageert ook heel erg alert op klachten.

 

tenor.gif?itemid=10540459

 


Specialist  AOV en aansprakelijkheid voor zelfstandig ondernemers.  Second opinion of offerte ?   →  contact

Mijn laatste blog: premieverhogingen AOV in 2021, wat is wijsheid?

 

( Let op: mijn reacties als lid en moderator plaats ik uitsluitend op persoonlijke titel )

Link to post
Share on other sites
 • 0

TS,

 

Ik denk dat je conversierate heel laag zal zijn, ondernemers doen niet zo snel zaken met onbekenden. Probeer vertrouwen te winnen door te netwerken, zodoende bouw je een relatie op, dat wekt wél vertrouwen. Of beter nog, probeer in je netwerk te zoeken naar 1 ondernemer die klant wil worden (op je voorstel wil ingaan) en zorg dat hij resultaat krijgt. Laat hem vervolgens het goede woord verspreiden binnen zijn ondernemersnetwerk.

 

Je kan massaal gaan mailen / bellen / post versturen, maar hoe zinvol is het als 1 op de 500 ondernemers op je voorstel ingaat? En hoe gunstig is het, als je een netwerk bouwt waarin je je boodschap kan verkondigen. En daar 5 van de 50 ondernemers zaken met je willen gaan doen. En 3 van die 5, vervolgens zorgen voor elk 2 nieuwe = 3 ondernemers brengen 2 nieuwe aan = 6 klanten / participanten.

 

En die 6 brengen een maand later elk weer 1 nieuwe aan = 12 deelnemers. Zo onderneem je. Zo groei je. Door een netwerk op te bouwen, vertrouwen te voeden en die mensen nieuwe mensen te laten aandragen.

 

Scoren zonder vertrouwen is een harde job. Kan je beter elke dag werken aan het uitbouwen van je netwerk. Eén van de makkelijkste manieren daartoe, is door bij andere (dus bij ondernemers die binnen je doelgroep vallen), positief onder de aandacht te komen. Hoe dat geschiedt, is heel persoonlijk. Je kan de diegene vooraf resultaat laten zien, ergens een bijdrage aan leveren, dat komt gewoon neer op je creativiteit.

 

Maar door contacten op te doen en te onderhouden bouw je aan vertrouwen en dat moet je zien als omzet. Hoe meer vertrouwen, hoe groter de kans op een akkoord / een handtekening / een JA en hoe meer ondernemers, meer vertrouwen krijgen (dus voed dat systeem continu), hoe groter de kans op groei.

 

Dankzij je netwerk ontstaat niet alleen vertrouwen, maar ook een gunfactor. En enthousiasme (het 'hier moet iedereen van afweten- idee').

 

Ik heb de 'hoe kom ik aan opdrachten vraag' ook weleens hier gesteld en zodoende ooit eens artikel geschreven (met daarin de ontvangen feedback) over het verkrijgen van opdrachten, waarin ik ook een stukje heb geschreven over netwerken.

 

Maar echt, het kris kras benaderen van ondernemers met de vraag of ze met je willen samenwerken, op welke manier dan ook is pure tijdverspilling. Niemand duikt geheel koud ergens in, ook consumenten niet. En als je een 'hit' hebt, heb je alsnog een schrikbarende lage conversie. Veel inspanning, weinig resultaat.

 

Begin daarom gelijk goed en bouw een netwerk op met raving fans. Uiteindelijk kunnen zij niet alleen goede, nieuwe klanten worden, maar ook terugkerende klanten, omdat ze je immers al vertrouwen en ervaring met je hebben (het 'dat zit wel goed' idee). Terugkerende klanten zijn het meest waardevol in elke business, dus focus hier maximaal op, bouw hier vanaf het begin al een strategie omheen. Het zijn mensen die op gaan naar JOU i.p.v. jij naar hen! Het zijn mensen die je in een gesprek van een half uur verschillende producten en diensten kan verkopen, zonder dat hiervoor meerdere opvolging voor nodig is.

 

Heb je eenmaal een netwerk (al is het maar 1 persoon), werk dan met systemen als IDEV affiliate, die houd bij wanneer 1 van de deelnemers / klanten, een sale voor jou tot stand heeft gebracht.

 

Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 9 leden online en 485 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept