Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
niveo

Bedrijfsovername en personeel

Recommended Posts

Hallo,

 

Mijn werkgever is bezig haar onderneming te verkopen. Echter loopt er een arbeidsgeschil dat onder de rechter ligt. Ontloopt de werkgever haar verplichtingen (nog niet uitbetaalde salaris en pensioen) als de rechter besluit dat zij onterecht heeft gehandeld?

 

Welke stappen zou ik nu moeten ondernemen om te voorkomen dat ik kan fluiten naar mijn centen?

 

Groet,

Niveo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een werkgever kan wel besluiten diens onderneming te verkopen, maar daarmee eindigt niet automatisch jouw dienstverband, want een arbeidsovereenkomst kan niet zomaar eenzijdig beëindigd worden. Jij hoeft het niet zomaar eens te zijn met het beëindigen van het arbeidscontract. Dus zomaar ergens naar kunnen fluiten, is juridisch in ieder geval niet mogelijk.

 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites

buiten dat dit geen ondernemersvraag is, bedrijfsovername is normaal gesproken inclusief personeel, alleen een geschil heb je in principe met je huidige werkgever..

 

ik zou toch ook voor de zekerheid je rechtsbijstand inschakelen.


"zoek het maar uit"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is het zo dat i.g.v. een overname de verkopende partij 1 jaar lang nog aansprakelijk gesteld kan worden (voor zaken als arbeidsconflicten)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

buiten dat dit geen ondernemersvraag is, bedrijfsovername is normaal gesproken inclusief personeel, alleen een geschil heb je in principe met je huidige werkgever..

 

ik zou toch ook voor de zekerheid je rechtsbijstand inschakelen.

 

Normaal gesproken? Dus er zijn ook varianten waarbij dat niet het geval is??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Normaliter is sprake van overgang van onderneming en dan gaan dus de personeelsleden en daarmee ook de rechten en plichten van werkgever en van werknemer over.

Waarom vraagt u dit niet aan de jurist die uw belangen behartigt? Of procedeert u zonder jurist? Dat zou niet verstandig zijn.

Bij verkoop van aandelen is altijd sprake van overgang van onderneming. Bij bedrijfsovername via een activa passiva transactie is ook sprake van overgang van onderneming, mits aan de eisen van de artikelen 7:662 en 7:663 BW e.v. wordt voldaan.


Met vriendelijke groet,

mr. Monique Doomernik

UwJurist.nl-Contracten en Voorwaarden-Arbeidsrecht-Huurrecht-Franchiserecht

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verkoper heeft ook een meldingsplicht in deze en dient de koper van het geschil op de hoogte te stellen. Deze zal dat nader onderzoeken en waarschijnlijk garanties van verkoper verlangen of gewoon de claim alvast in mindering op de koopsom brengen.

 

Het is niet zo dat je naar je centen kunt fluiten. Integendeel. De claim ligt op de onderneming en die gaat bij verkoop over op de koper. Mocht dit je rechtspositie op enige manier schaden, dan zou je zelfs verkoper nog aansprakelijk kunnen stellen. Zoek vooral goede juridische hulp.

 

Overigens kan je de beoogde verkoop heel goed in je voordeel gebruiken. Je werkgever zal het geschil heel graag willen oplossen omdat dit een deal breaker is. Probeer maar eens goed een bedrijf te verkopen waar claims op liggen. Als jij kwaad wil, dan kan je de procedure vast nog wel even rekken. En nog even. En dan nog even..... En al die tijd is het bedrijf onverkoopbaar. Totdat de koper zijn interesse verliest. Dat risico zal een verkoper niet willen nemen.

 

Ik twijfel wel of ik deze laatste passage wel moet posten. Ik wil geen schaapjes tegen de herder opzetten. Maar omdat ondernemers die willen verkopen er wellicht wat aan hebben, doe ik het toch. Zorg dat je geen gedoe / claims e.d. hebt als je gaat verkopen. Los het op, een mislukte verkoop is duurder.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 6 leden online en 221 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept