• 0

Belasting en de (digitale) nomaad. Feitelijke leefomgeving: de hele wereld.

Naast de werknemer/ondernemer die huisje-boompje-beestje fijn vindt, bestaan er tegenwoordig steeds meer mensen (zoals ik) die erg van reizen houden. Laten we het hebben over de nomadische ondernemers.

 

Ik zelf kom alleen nog in Nederland om ZZP opdrachten uit te voeren voor klanten die me graag in hun kantoor zien rondlopen. De rest van het jaar doe ik via internet acquisitie, mijn eigen onderwijs, administratie en marketing voor mijn zaak. Of: reis ik lekker rond voor mijn eigen plezier en geniet van de zon (dit is overigens flink goedkoper dan in vrieskist Nederland wonen). Al met al ben ik gemiddeld per jaar 3 tot 6 maanden in Nederland. Mijn duurste materiële vaste activa: een elektrische fiets (geparkeerd in NL) en een laptop (dus geen huis, auto, etc).

 

Anderen huren complete, internationale teams in tegen "uurtje factuurtje" om lastige internationale wetten omtrent inhuren van werknemers te vermijden. Sommigen bouwen (digitale) producten met een internationale afzetmarkt en anderen (zoals ik) leveren ter plekke diensten, al dan niet ondersteund door mensen die ingehuurd worden via internet en zich in het buitenland bevinden.

 

Een Nederlander die op internet aardig bekend is en ook soortgelijk te werk gaat is Pieter Levels

 

Zijn er hier op HL anderen die ook zo te werk gaan?

 

Na een aantal jaren zo gewerkt te hebben begint het vreemd aan te voelen om nog belasting te betalen in Nederland (ik kom er amper).

 

Op dit moment ben ik geregistreerd als wonend in Nederland, geregistreerd bij de KvK als eenmanszaak, ik spaar dus voor mijn AOW (als er nog zoiets bestaat als de AOW tegen de tijd dat ik 71 ben ???) en de belastingdienst vindt mij (naar keuze) binnenlands belastingplichtig of buitenlands belastingplichtig. Waarbij die twee in mijn geval op hetzelfde neerkomen. Ik heb 2 EU nationaliteiten, maar meer nationaliteiten sparen is niet heel moeilijk.

 

Op internet zijn ontelbare constructies te vinden om de belastingdruk legaal af te doen nemen. Dit lijkt makkelijker naarmate je minder feitelijke verbintenis hebt met een land waar de belastingdruk en regeldrift hoog is. Die constructies lijken echter al snel zo complex en tijdelijk dat het erg risicovol aanvoelt om daarin mee te gaan.

 

Zomaar een voorbeeld dat ik tegen kwam. In mijn eigen woorden:

[*] Schrijf je uit, uit de gemeentelijke basisadministratie en verhuis feitelijk (voor mij geen probleem). Je behoudt gewoon je paspoort en nationaliteit ?en dus ook het recht om in Nederland te werken?.

[*] Schrijf je eenmanszaak uit bij de KvK.

[*] Neem eventueel een vrijwillige verzekering AOW, om niet gekort te worden op de opbouw van je AOW jaren bij het verhuizen uit Nederland. Alternatief: gebruik het geld dat je anders aan belasting betaald had om te sparen voor je pensioen.

[*] Neem een buitenlandse/internationale ziektekosten verzekering.

[*] Vestig je bedrijf en bankrekeningen (en/of Paypal, stripe, etc) op de Seychellen/UK/Curaçao/Tunesië. Koop eventueel een brievenbus in Europa om klanten geen onterechte angst in te boezemen.

[*] Hoe dit werkt, wanneer je lokaal als fysiek persoon opdrachten uitvoert in Nederland? Kan niet? Voor zo ver ik het begrijp werken dit soort constructies alleen wanneer je de levering van producten of diensten volledig vanuit het buitenland kan doen en geen personen (inclusief jezelf) in Nederland nodig hebt. Maar hiervoor bestaan dan wellicht ook weer constructies? Bijvoorbeeld: Holding B.V. --> Investerings B.V (waar je pensioen in spaart) <-- werk B.V. die 20% winstbelasting afdraagt en jou als DGA het minimum betaald. Het overblijvende kapitaal gaat de investerings B.V in.

 

Mijn grootste probleem met dit soort constructies is het feit dat ik een tussenpersoon moet vinden en moet kunnen vertrouwen om dit allemaal te beheren. De internationale en ook Nederlandse belastingwetten zijn zo enorm complex en veranderlijk dat het flink link aanvoelt.

 

Wat zijn jullie ideeën en eventuele ervaringen hierin?

 

Weg met intermediairs! Freelancers en projecten. Direct gratis contact. http://neruni.launchrock.com/

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Heb je de circa 15 bestaande topics over wereldburgers, digital nomads of Esther Jacobs al gevonden en gelezen? ;)

 

 

Mijn grootste probleem met dit soort constructies is het feit dat ik een tussenpersoon moet vinden en moet kunnen vertrouwen om dit allemaal te beheren

Gelet op je signature is dat wel ironisch te noemen.

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Heb je de circa 15 bestaande topics over wereldburgers, digital nomads of Esther Jacobs al gevonden en gelezen? ;)

 

Ik heb wel al wat gezocht, maar blijkbaar niet goed genoeg. Bedankt :) Overigens kom ik in die stukjes geen specifieke informatie tegen over de situatie van nomaden...

 

 

Mijn grootste probleem met dit soort constructies is het feit dat ik een tussenpersoon moet vinden en moet kunnen vertrouwen om dit allemaal te beheren

Gelet op je signature is dat wel ironisch te noemen.

 

Mijn signatuur gaat over recruiters als tussenpersoon. Dit forum bericht gaat o.a. over internationale belasting adviseurs als tussenpersonen. Geen idee wat die met elkaar te maken hebben, behalve dat het allebei dienstverleners zijn in de breedste zin van het woord?

 

Weg met intermediairs! Freelancers en projecten. Direct gratis contact. http://neruni.launchrock.com/

Link naar reactie
  • 0
Overigens kom ik in die stukjes geen specifieke informatie tegen over de situatie van nomaden...
In die stukjes wordt wel verwezen naar plekken waar je dat wel kan vinden, o.a. in het boek van Esther of in een van haar lezingen en cursussen.

 

De info is kennelijk te specifiek en/of nog te zeldzaam om openbaar (en gratis) op een forum beschikbaar te zijn. Het is ook zeker geen doe-het-zelf materie.....en dus is er ook onvermijdelijk een hele opleidingsindustrie rondom "digital nomads" ontstaan. Pas daarbij op voor namaak succesgoeroes en andere copycats; persoonlijk - als ik digital nomad zou willen worden -zou ik voor Esther zelf kiezen en eerst haar boek lezen

 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Of: reis ik lekker rond voor mijn eigen plezier en geniet van de zon (dit is overigens flink goedkoper dan in vrieskist Nederland wonen).

 

Als je van weinig rond kan komen, lijkt me de simpelste oplossing om het lekker rustig aan te doen.

Je kan in Nederland zo'n 24k verdienen voordat je uberhaupt belasting hoeft te betalen...

(wel zvw, maar dat is ook geen spannend bedrag)

Link naar reactie
  • 0

Gelet op je signature is dat wel ironisch te noemen.

Volg de link eens. Geobeo is een online freelance market aan het opzetten. Prima, maar wel ironisch.

 

Als er nou regelmatig digitale nomaden op dit forum zouden langskomen met gedeelde problemen en oplossingen, dan konden we een apart hoekje opzetten. Ik ben zelf ook 15 jaar nomad geweest en je zou willen dat de EU een optie biedt: euroflex ondernemer. Met lijm voor belastingen, verzekeringen, bankdiensten, et cetera. Nu is het behelpen met pleisters en plakband.

 

De nomaden die hier vragen stellen, verdwijnen echter snel naar nieuw projecten, nieuwe horizonten.

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
Een Nederlander die op internet aardig bekend is en ook soortgelijk te werk gaat is Pieter Levels.
Als je Levels heet, ben je aan je stand verplicht om anderen een treetje hoger te helpen.

 

Hij pleit voor een digital work permit van de UN. Zou je dat ook kunnen privatiseren? Met hulp van grote en kleine multinationals in profit en non-profit die veel met expats werken? Hij wijst op het idee van Situationisme van de Nederlandse kunstenaar Constant Nieuwenhuys die al in 1956 voorspelde dat werk plaats zou maken voor een nomadic life of creative play. Levels geeft daar mede vorm aan met zijn Nomad List, een reisgids met handige adressen. Of beter: een ranking met een slordige vijftig verschillende criteria. Waaronder de gemiddelde leefkosten per standplaats!

 

Daar vond ik een link naar een reisverzekering voor digital nomads. Hmmm, is Revolut niet net ietsje smarter?

 

Maar Pieters echte piece de resistance is toch Make, The Bootstrapper's Handbook voor startups. Dertig dollar voor een e-book (dat ook up-to-date gehouden wordt) maar als het net zo intelligent en gretig geschreven is als de blogs, vast een spannend verhaal.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Ik heb twee vragen:

 

Waar zou je naartoe gaan als je de pech zou hebben om ziek te worden of andere pech te hebben en niet meer kunt werken zoals je dat zou willen, of hulpbehoevend wordt?

 

Liefst naar een ziekenhuis ::). Waar dat ziekenhuis staat maakt me niet zoveel uit, zolang mijn

verzekering en ikzelf het maar kunnen betalen.

 

Als ik op de lange termijn hulp behoevend wordt en mijn freelance opdrachten niet meer kan uitvoeren en ook op een andere manier niet rond kan komen dan zal ik terug moeten vallen op familie in Nederland vrees ik. Aangezien mijn werk neerkomt op computer werk en overleg, moet er wel heel wat gebeuren: armen/handen kwijt en/of een chronische ziekte met constante ernstige symptomen (wil ik dan überhaupt nog leven?) en/of beide ogen/oren kwijt en/of verlamd tot aan de nek. Dat niveau.

 

Als ik morgen bijvoorbeeld mijn benen moet amputeren kan ik mijn werk nog prima blijven uitvoeren.

 

Waar wil je je oude dag gaan slijten als je niét hulpbehoevend wordt?

 

Grofweg 3 opties:

1. Op aarde: op een tropische plek dicht bij een strand. Eigenlijk waar ik nu ook al een groot deel van mijn tijd doorbreng. Zuid Oost Azië en Zuid Amerika hebben goede kandidaten.

2. Op mars.

3. In een virtual reality als die tegen die tijd goed genoeg is en aannemende dat toekomstige algemene kunstmatige intelligentie niet kwaadaardig is of in verkeerde handen gevallen is (en de mensheid nog bestaat). :) 8)

 

 

Nog wat extra gedachten spinsels:

Volgens de SVB website is mijn geschatte AOW leeftijd 71 jaar (ik ben nu nog niet halverwege). Deze AOW leeftijd staat niet vast en is onzeker. Hij wordt vanaf 2022 gekoppeld aan biologische levensverwachting. Ik betwijfel persoonlijk nogal of de concepten AOW, Nederland en geld nog steeds zullen bestaan tegen de tijd dat ik 71 ben. De wereld veranderd sneller dan ooit te voren. Ik geloof er oprecht in dat tegen de tijd dat ik met AOW mag (als die dan nog bestaat), de gemiddelde levensverwachting van mensen rond de 150 jaar of hoger zal liggen dankzij versnelde technologische vooruitgang.

 

 

 

Weg met intermediairs! Freelancers en projecten. Direct gratis contact. http://neruni.launchrock.com/

Link naar reactie
  • 0

Overigens kom ik in die stukjes geen specifieke informatie tegen over de situatie van nomaden...
In die stukjes wordt wel verwezen naar plekken waar je dat wel kan vinden, o.a. in het boek van Esther of in een van haar lezingen en cursussen.

 

De info is kennelijk te specifiek en/of nog te zeldzaam om openbaar (en gratis) op een forum beschikbaar te zijn. Het is ook zeker geen doe-het-zelf materie.....en dus is er ook onvermijdelijk een hele opleidingsindustrie rondom "digital nomads" ontstaan. Pas daarbij op voor namaak succesgoeroes en andere copycats; persoonlijk - als ik digital nomad zou willen worden -zou ik voor Esther zelf kiezen en eerst haar boek lezen

 

 

 

Ik had het boek graag gelezen, maar haar webwinkel is stuk. Wanneer ik het boek probeer te kopen kom ik op een "uw winkelwagen is leeg" pagina terecht.

Weg met intermediairs! Freelancers en projecten. Direct gratis contact. http://neruni.launchrock.com/

Link naar reactie
  • 0
Liefst naar een ziekenhuis ::). Waar dat ziekenhuis staat maakt me niet zoveel uit, zolang mijn

verzekering en ikzelf het maar kunnen betalen.

Afgelopen zomer heb ik een familielid terug gehaald uit het Verre Oosten. Die werd ziek in Tibet. Lag in een lokale kliniek waar een deur verderop de dierenarts zijn werk deed. Werd vervoerd naar China waar de familie de verpleging doet. Belandde uiteindelijk voor de grote operatie in Bangkock Hospital waar het wemelde van de rijke arabieren en indiërs.

 

Waar het ziekenhuis staat, maakt een wereld van verschil als je benen geamputeerd moeten worden.

 

Veel plezier met het nomadenbestaan. ;)

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Liefst naar een ziekenhuis ::). Waar dat ziekenhuis staat maakt me niet zoveel uit, zolang mijn

verzekering en ikzelf het maar kunnen betalen.

Afgelopen zomer heb ik een familielid terug gehaald uit het Verre Oosten. Die werd ziek in Tibet. Lag in een lokale kliniek waar een deur verderop de dierenarts zijn werk deed. Werd vervoerd naar China waar de familie de verpleging doet. Belandde uiteindelijk voor de grote operatie in Bangkock Hospital waar het wemelde van de rijke arabieren en indiërs.

 

Waar het ziekenhuis staat, maakt een wereld van verschil als je benen geamputeerd moeten worden.

 

Veel plezier met het nomadenbestaan. ;)

 

 

Goed punt, maar dat lijkt me vanzelfsprekend en een kwestie van gezond verstand ;)

 

Weg met intermediairs! Freelancers en projecten. Direct gratis contact. http://neruni.launchrock.com/

Link naar reactie
  • 0

[off topic]

Daar vond ik een link naar een reisverzekering voor digital nomads. Hmmm, is Revolut niet net ietsje smarter?

(Would be) wereldburgers moeten zich wel realiseren dat reisverzekeringen alleen spoedeisende hulp dekken; dus geen preventieve zorg en geen bestaande aandoeningen.

 

En Revolut biedt alleen dekking "buiten je eigen woonland"; wat voor wereldburgers tot onduidelijkheid leidt: als je 6 maanden in Thailand zit, is dat dan je tijdelijke woonland en heb je dan uitgerekend daar geen dekking, of niet?

 

Je zult als wereldburger vermoedelijk toch ergens primaire dekking voor ziektekosten moeten regelen. Ben benieuwd wat Esther daar in haar boek over schrijft; ( er zijn wel oplossingen voor vanuit Nederland: oa Expatverzekeringen. )

 

[/off topic]

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Bij IKEA Family op Mallorca. ;)

 

Die Esther toch ;).

 

(Nota bene: De door Esther genoemde "Reembolso"-versie lijkt niet meer te worden aangeboden, of is mijn Spaans te roestig? De basisversie biedt vergoeding tot 60% van de ziekenhuiskosten. Ik zou dat niet aandurven: met name voor de VS of privé klinieken in Azië is dat tricky en begrotelijk: nota's voor een behandeling en weekje liggen lopen heel snel op tot boven de $ 100.000,-)

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

De community van digital nomads is groot genoeg. Er is geld, inventiviteit en ondernemerschap, dus daar borrelt een oplossing vanzelf naar boven. Vroeger of later biedt een land* hen het digital citizenship aan, in plaats van barrieres op te werpen. Er zit ook een veel betere spirit in deze gemeenschap dan bij de libertarians die voorheen de offshore culture domineerden.

 

 

* Of stad!

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Het hele 'digital nomad' bestaan klinkt voor een hoogopgeleide jongere heel romantisch.

 

Ik vind het wel erg kortzichtig. Een goedkope werkplek en woning is niet het enige wat telt.

Denk ook eens aan de toekomst. Wat als je kinderen speciaal onderwijs nodig hebben of je moeder dagelijkse hulp met d'r steunkousen. Of je een keer flink gen**id wordt door een corrupte ambtenaar op het mooie eiland in de zon waar je werkt.

 

Bovendien komen veel van de nobele 'digital nomad' ideeën uiteindelijk neer op belasting ontlopen.

Na een aantal jaren zo gewerkt te hebben begint het vreemd aan te voelen om nog belasting te betalen in Nederland (ik kom er amper).

Je doet óf mee met de club Nederland en betaalt belasting of je gaat ergens anders wonen als je vindt dat je er in Nederland te weinig voor terug krijgt. Maar dan ook voorgoed.

 

Als je ook naar het grotere plaatje kijkt snap je dat overheden gewoon belasting nodig hebben om de boel draaiende te houden. Misschien maken ze voor multinationals een mooie deal maar dat lijkt me voor een eenpitter erg lastig te regelen.

 

Belasting ontlopen is ook niet alles. Een kennis van me is naar Monaco verhuisd en loopt op te scheppen over zijn belastingvoordeel. Maar als ik dan zijn treurige appartementje zie van 50 ㎡ waar hij opgesloten zit als een vogel in een gouden kooi benijd ik hem niet...

 

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
  • 0

Als je naar een nog groter plaatje kijkt is het alleen maar gunstig wanneer brievenbusbewoners wel meebetalen aan voorzieningen waar ze geen gebruik van maken! ;)

Er zijn ook duizend en één voorzieningen waar ik Belasting voor betaal waar ik geen gebruik van maak.

 

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
  • 0

En Revolut biedt alleen dekking "buiten je eigen woonland"; wat voor wereldburgers tot onduidelijkheid leidt: als je 6 maanden in Thailand zit, is dat dan je tijdelijke woonland en heb je dan uitgerekend daar geen dekking, of niet?

 

Maar goed, juist in Aziatische landen (en de VS) mag je als buitenlander doorgaans maar enkele maanden in het land blijven.

Dus of dat nou een probleem is dat zich vaak voor doet...

 

Link naar reactie
  • 0

Het hele 'digital nomad' bestaan klinkt voor een hoogopgeleide jongere heel romantisch.

 

Ik vind het wel erg kortzichtig. Een goedkope werkplek en woning is niet het enige wat telt.

Denk ook eens aan de toekomst. Wat als je kinderen speciaal onderwijs nodig hebben of je moeder dagelijkse hulp met d'r steunkousen. Of je een keer flink gen**id wordt door een corrupte ambtenaar op het mooie eiland in de zon waar je werkt.

 

Bovendien komen veel van de nobele 'digital nomad' ideeën uiteindelijk neer op belasting ontlopen.

 

Wat een vreemd, zuur en ironisch gezien erg kortzichtig verhaal. Ik vind het ook niet erg passen bij de filosofie van ondernemers: kansen zien, risico's inschatten en nemen, zeker zijn van jezelf en er voor gaan.

 

Natuurlijk kunnen er in je leven dingen fout gaan met mensen die je lief hebt en met familie. Is de kans dat dat in de toekomst een keer kan gebeuren dan de reden om nu alles dat je leuk vindt uit te stellen en maar niet te doen? Waarom zou ik niet voor mijn zieke moeder kunnen zorgen als ik net 10 jaar lang rondgereisd heb? Ik kan toch gewoon terugkomen als ik dat belangrijk vindt? Of misschien wel mijn zieke moeder laten overvliegen, vindt ze misschien wel leuk. Nogmaals; erg gekke logica.

 

Ik denk ook niet dat je de motivatie van (digitale) nomaden helemaal begrijpt. De primaire motivatie van (digitale) nomaden is niet om belasting te ontwijken en goedkoop te leven. Dat zijn hoogstens bonussen die mooi meegenomen zijn. Meestal komen dat soort vragen ook pas wanneer mensen al lang digitale nomaad zijn. Mensen vertrekken dus totaal niet met het idee "hah, nu ga ik de fiscus eens naaien, ik ga er vandoor". Zeker in mijn geval: ik betaal gewoon de volle pond belasting in Nederland, terwijl ik er niet altijd ben. Dus op mij is je zure verhaal sowieso niet van toepassing.

 

De motivaties om digitale nomaad te zijn, zijn eerder: de drang om de wereld te ontdekken, het heerlijke gevoel van (mobiele) vrijheid en nergens aan vast zitten (dus ook geen eigendommen waar je je zorgen over hoeft te maken), het leren kennen van andere culturen, het ontdekken van alle natuur die er op de wereld bestaat (gekke dieren en planten), het ontdekken van echt grote steden (die we niet hebben in Nederland) of juist het ontsnappen aan steden, het genieten van warmte en gast vrijheid die andere culturen bieden, het vinden van een geliefde, het observeren van de invloed van politieke systemen op massa's mensen, het observeren van de invloed van religieuze macht op mensen, het vinden van talent dat in Nederland niet beschikbaar is (zoals ingenieurs en programmeurs), het minimaliseren van kosten, het houden van een import/export bedrijf, het uitbesteden van productie in andere landen enz.

 

Na een aantal jaren zo gewerkt te hebben begint het vreemd aan te voelen om nog belasting te betalen in Nederland (ik kom er amper).

Je doet óf mee met de club Nederland en betaalt belasting of je gaat ergens anders wonen als je vindt dat je er in Nederland te weinig voor terug krijgt. Maar dan ook voorgoed.

 

Huh? Hoezo? Waarom mag ik niet elk jaar een tijd in Nederland wonen en voor de rest van het jaar ergens anders? Omdat jij dat zegt?

 

Een toerist komt toch ook naar Nederland op vakantie zonder er inkomsten belasting af te dragen? In feite ben ik een toerist die WEL inkomstenbelasting afdraagt. Dat lijkt me als land een toerist om van te dromen...

 

En als ik gewoon legaal belasting zou kunnen ontwijken (wat in mijn geval dus NIET kan), waarom zou ik daar dan geen gebruik van maken? Nederlanders in Nederland maken toch ook gewoon gebruik van zaken als hypotheek rente aftrek? Rijke Nederlanders hebben toch ook allemaal een holding B.V. en allerlei constructies om zo min mogelijk belasting te betalen? Ik zie het verschil niet hoor, sorry.

 

We hebben het hier niet over belasting ontduiking, we hebben het over belasting ontwijking. Iets heel anders.

 

Als je ook naar het grotere plaatje kijkt snap je dat overheden gewoon belasting nodig hebben om de boel draaiende te houden. Misschien maken ze voor multinationals een mooie deal maar dat lijkt me voor een eenpitter erg lastig te regelen.

 

Ik snap de link niet met dit topic. Wat is je punt? Overheden hebben belasting nodig om de boel draaiende te houden DUS moeten digitale nomaden die ooit in Nederland woonden Nederlandse belasting betalen? ???

 

Ook je verhaal over de multinationals die Nederland als belastingparadijs gebruiken begrijp ik ethisch gezien volledig niet. Hoe kun je de corruptie en omkoping van onze eigen politici en belasting dienst door grote multinationals nou goedpraten? En dan tegelijk die paar nomaden met een weinig significante omzet afbranden voor belasting ontwijking?! Zie ook de Rutte leugen over het afschaffen van dividend belasting (in opdracht van Shell en Unilever) voor een actueel voorbeeld van de corruptie die welig tiert in Nederland.

 

Belasting ontlopen is ook niet alles. Een kennis van me is naar Monaco verhuisd en loopt op te scheppen over zijn belastingvoordeel. Maar als ik dan zijn treurige appartementje zie van 50 ㎡ waar hij opgesloten zit als een vogel in een gouden kooi benijd ik hem niet...

 

Nogmaals. Belasting ontlopen is geen motivatie van de meeste digitale nomaden. En zeker niet die van mij: ik kan namelijk helemaal geen belasting ontlopen zolang ik opdrachten uitvoer in Nederland voor Nederlanders.

 

Iemand die in Monaco woont is trouwens geen nomaad, maar gewoon een inwonende van Monaco. Dat heeft dus weinig met dit topic te maken..

 

Weg met intermediairs! Freelancers en projecten. Direct gratis contact. http://neruni.launchrock.com/

Link naar reactie
  • 0
Wat een vreemd, zuur en ironisch gezien erg kortzichtig verhaal.
Kun je maar het beste negeren.

 

Je komt wel binnen met een belastingvraag. Maar voor al die andere leukere vragen zijn veel leukere fora beschikbaar. Op HL zitten mensen met verstand van belastingen, boeken en verzekeringen. Dus het is wel logisch dat zulke vragen hier aanspoelen. Hier zitten ook ondernemers die waarschijnlijk graag vanaf de Antillen zouden werken, maar vergroeid zijn met hun klantenkring in Nederland, huis en werkplaats, gezin en vriendenkring. Te laat voor de inner nomaad. Die kopen na hun pensionering een grote camper om alsnog op reis te gaan.

 

Vertel eens wat meer over nomadisch ondernemen.

 

Mijn ervaring is dat online netwerken niet de drie-dimensionale kant vervangt. Als je vanwege afstanden niet naar borrels kan, te ver woont voor projectbijeenkomsten, niet zo makkelijk inzetbaar bent voor invalklussen en last-minute jobs (in vergelijking met een leverancier om de hoek) dan neemt je netwerkkracht af. Met gevolgen voor werving en behoud van klanten.

 

Hoe los je dat op?

 

Meer eigen ventures opzetten?

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Meer eigen ventures opzetten?

Die eigen venture, zoals de freelancer marktplaats die TS wil opzetten zal toch een adres moeten hebben als je er geld mee wil gaan verdienen. Kom je toch weer op het basis probleem dat je je ergens ter wereld moet vestigen (en belasting betalen) lijkt mij. Maar je mag me gerust negeren...

 

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 251 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.