• 0

Belasting en de (digitale) nomaad. Feitelijke leefomgeving: de hele wereld.

Naast de werknemer/ondernemer die huisje-boompje-beestje fijn vindt, bestaan er tegenwoordig steeds meer mensen (zoals ik) die erg van reizen houden. Laten we het hebben over de nomadische ondernemers.

 

Ik zelf kom alleen nog in Nederland om ZZP opdrachten uit te voeren voor klanten die me graag in hun kantoor zien rondlopen. De rest van het jaar doe ik via internet acquisitie, mijn eigen onderwijs, administratie en marketing voor mijn zaak. Of: reis ik lekker rond voor mijn eigen plezier en geniet van de zon (dit is overigens flink goedkoper dan in vrieskist Nederland wonen). Al met al ben ik gemiddeld per jaar 3 tot 6 maanden in Nederland. Mijn duurste materiële vaste activa: een elektrische fiets (geparkeerd in NL) en een laptop (dus geen huis, auto, etc).

 

Anderen huren complete, internationale teams in tegen "uurtje factuurtje" om lastige internationale wetten omtrent inhuren van werknemers te vermijden. Sommigen bouwen (digitale) producten met een internationale afzetmarkt en anderen (zoals ik) leveren ter plekke diensten, al dan niet ondersteund door mensen die ingehuurd worden via internet en zich in het buitenland bevinden.

 

Een Nederlander die op internet aardig bekend is en ook soortgelijk te werk gaat is Pieter Levels

 

Zijn er hier op HL anderen die ook zo te werk gaan?

 

Na een aantal jaren zo gewerkt te hebben begint het vreemd aan te voelen om nog belasting te betalen in Nederland (ik kom er amper).

 

Op dit moment ben ik geregistreerd als wonend in Nederland, geregistreerd bij de KvK als eenmanszaak, ik spaar dus voor mijn AOW (als er nog zoiets bestaat als de AOW tegen de tijd dat ik 71 ben ???) en de belastingdienst vindt mij (naar keuze) binnenlands belastingplichtig of buitenlands belastingplichtig. Waarbij die twee in mijn geval op hetzelfde neerkomen. Ik heb 2 EU nationaliteiten, maar meer nationaliteiten sparen is niet heel moeilijk.

 

Op internet zijn ontelbare constructies te vinden om de belastingdruk legaal af te doen nemen. Dit lijkt makkelijker naarmate je minder feitelijke verbintenis hebt met een land waar de belastingdruk en regeldrift hoog is. Die constructies lijken echter al snel zo complex en tijdelijk dat het erg risicovol aanvoelt om daarin mee te gaan.

 

Zomaar een voorbeeld dat ik tegen kwam. In mijn eigen woorden:

[*] Schrijf je uit, uit de gemeentelijke basisadministratie en verhuis feitelijk (voor mij geen probleem). Je behoudt gewoon je paspoort en nationaliteit ?en dus ook het recht om in Nederland te werken?.

[*] Schrijf je eenmanszaak uit bij de KvK.

[*] Neem eventueel een vrijwillige verzekering AOW, om niet gekort te worden op de opbouw van je AOW jaren bij het verhuizen uit Nederland. Alternatief: gebruik het geld dat je anders aan belasting betaald had om te sparen voor je pensioen.

[*] Neem een buitenlandse/internationale ziektekosten verzekering.

[*] Vestig je bedrijf en bankrekeningen (en/of Paypal, stripe, etc) op de Seychellen/UK/Curaçao/Tunesië. Koop eventueel een brievenbus in Europa om klanten geen onterechte angst in te boezemen.

[*] Hoe dit werkt, wanneer je lokaal als fysiek persoon opdrachten uitvoert in Nederland? Kan niet? Voor zo ver ik het begrijp werken dit soort constructies alleen wanneer je de levering van producten of diensten volledig vanuit het buitenland kan doen en geen personen (inclusief jezelf) in Nederland nodig hebt. Maar hiervoor bestaan dan wellicht ook weer constructies? Bijvoorbeeld: Holding B.V. --> Investerings B.V (waar je pensioen in spaart) <-- werk B.V. die 20% winstbelasting afdraagt en jou als DGA het minimum betaald. Het overblijvende kapitaal gaat de investerings B.V in.

 

Mijn grootste probleem met dit soort constructies is het feit dat ik een tussenpersoon moet vinden en moet kunnen vertrouwen om dit allemaal te beheren. De internationale en ook Nederlandse belastingwetten zijn zo enorm complex en veranderlijk dat het flink link aanvoelt.

 

Wat zijn jullie ideeën en eventuele ervaringen hierin?

 

Weg met intermediairs! Freelancers en projecten. Direct gratis contact. http://neruni.launchrock.com/

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Maar je mag me gerust negeren...

Alleen wat als zuur ervaren wordt. 8)

 

Wat vind je van de e-Residency in Estland?

 

Overheden experimenteren al door een basis te bieden aan vermogende belastingontwijkers ( je kan resident-status kopen in Griekenland en Engeland bv), aan creatieven (afwijkende regels in Ierland en België voor inkomen uit intellectueel eigendom) en andere nomaden.

 

Bouw een Nomadotel in Apeldoorn, met speciale faciliteiten voor digital nomads!

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Meer eigen ventures opzetten?

Die eigen venture, zoals de freelancer marktplaats die TS wil opzetten zal toch een adres moeten hebben als je er geld mee wil gaan verdienen.

 

Waarom?

 

Als daar al een goede reden voor is dan kun je:

-- Een Nederlands adres huren. Vergeet niet dat Nederland zelf feitelijk een omgekocht corrupt belastingparadijs is voor de allerrijksten. Dus hier zijn gewoon oplossingen voor in overvloed :) Ze scannen je post voor je in en sturen die digitaal door naar je email adres :)

-- Gewoon je bedrijf met een Nederlandse afzetmarkt vestigen op (bijvoorbeeld) de Seychellen en het (gehuurde) adres aldaar gebruiken.

-- Zie bericht over de e-residency hierboven. Estland loopt hierin wereldwijd voorop.

 

Kom je toch weer op het basis probleem dat je je ergens ter wereld moet vestigen (en belasting betalen) lijkt mij. Maar je mag me gerust negeren...

 

Niet genegeerd dus :P

 

Weg met intermediairs! Freelancers en projecten. Direct gratis contact. http://neruni.launchrock.com/

Link naar reactie
  • 0

Wat een vreemd, zuur en ironisch gezien erg kortzichtig verhaal.
Kun je maar het beste negeren.

 

Je komt wel binnen met een belastingvraag. Maar voor al die andere leukere vragen zijn veel leukere fora beschikbaar. Op HL zitten mensen met verstand van belastingen, boeken en verzekeringen. Dus het is wel logisch dat zulke vragen hier aanspoelen. Hier zitten ook ondernemers die waarschijnlijk graag vanaf de Antillen zouden werken, maar vergroeid zijn met hun klantenkring in Nederland, huis en werkplaats, gezin en vriendenkring. Te laat voor de inner nomaad. Die kopen na hun pensionering een grote camper om alsnog op reis te gaan.

 

Dat ga ik wellicht ook doen, maar ik doe het liever al zo veel mogelijk nu ik nog jong en fit ben. 20km door de bergen wandelen gaat waarschijnlijk net iets lastiger na je 71ste. Als je er dan nog bent...

 

Ook in een jeugdherberg verblijven na je 71ste is een beetje ongemakkelijk. Al ben ik ze wel tegengekomen, heerlijk :)

 

Vertel eens wat meer over nomadisch ondernemen.

 

Mijn ervaring is dat online netwerken niet de drie-dimensionale kant vervangt. Als je vanwege afstanden niet naar borrels kan, te ver woont voor projectbijeenkomsten, niet zo makkelijk inzetbaar bent voor invalklussen en last-minute jobs (in vergelijking met een leverancier om de hoek) dan neemt je netwerkkracht af. Met gevolgen voor werving en behoud van klanten.

 

Hoe los je dat op?

 

Dat klopt. Het maakt het netwerken wat lastiger, ik heb echter het geluk dat ik mijn diensten aanbied in een markt met een enorme vraag: elektronica ontwikkeling, embedded programmeren, technische documentatie schrijven, hardware testen, etc. En daarmee een goede reputatie en veel ervaring, omdat ik elk jaar minstens 1 nieuwe klant heb in een volledig nieuwe markt.

 

Elke keer dat ik zelf weer naar Nederland wil (omdat bijvoorbeeld de cash reserve dreigt op te drogen, of omdat het zomer is in Nederland 8)) heb ik eigenlijk altijd binnen een maand (of korter) wel weer een opdracht.

 

Verder heb ik bijna altijd wel een oud klasgenoot, tevreden oude klant of een kennis van een kennis die met een project zit. In het uiterste geval heb ik een vaste kleinschalige recruiter waar ik zaken mee doe. Die heeft altijd wel een opdracht achter de hand. We kennen elkaar en zijn zeer tevreden over elkaar (behalve dat ik natuurlijk liever niet een deel van m'n marge weg geef haha ;D).

 

Dat geldt overigens niet voor recruiters van grotere intermediairs; daar doe ik bewust op voorhand geen zaken mee. Ze nemen regelmatig contact met me op, maar ik kap dat direct af. Ik heb daar hele slechte ervaringen mee gehad in het verleden; leugens, tijdverspilling, verbroken beloftes, aan het lijntje gehouden worden etc. Ik zou ze bijna oplichters noemen. Dat is m'n motivatie voor het experiment in m'n signature ;)

 

Meer eigen ventures opzetten?

 

Zie boven. Maar meer eigen ventures opzetten speelt altijd in m'n achterhoofd. Ik ben nog steeds erg gebonden aan Nederland wegens de opgebouwde klantenkring aldaar. Het zou leuk kunnen zijn om een echt internet bedrijf te hebben dat volledig "op afstand" gerund kan worden. Dat geeft net even wat meer vrijheid. En potentieel hogere inkomsten als de venture schaalbaar is. En de extra bonus, afhankelijk van hoe je het op zet: geen belasting meer betalen en zelfs geen aangifte hoeven doen (dus ook minder administratieve druk en kosten).

 

Naarmate er meer (pensioen) vermogen opgebouwd wordt begint behalve ondernemen investeren ook steeds meer een rol te spelen. Voorlopig alleen in de aandelen/optie markten, maar vastgoed e.d. kan ook een optie zijn. Kansen/risico's als 3500 EUR per hectare landbouwgrond direct aan het strand met daarop palmbomen ben ik wel eens tegen gekomen, om maar wat te noemen ;)

 

Weg met intermediairs! Freelancers en projecten. Direct gratis contact. http://neruni.launchrock.com/

Link naar reactie
  • 0

 

Jij zit nog in je Wanderjahre. Vrij en ongeworteld. Tot je onderweg een meisje zwanger maakt, kindertjes krijgt die een huisje wensen. En een weg van het strand naar het dorp waar de school staat. Dan snap je ineens waar belasting voor dient. En dat we de wereld doorgeven aan volgende generaties. Niet alleen voor onszelf ter beschikking hebben.

 

Geniet ervan. ;)

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

 

Jij zit nog in je Wanderjahre. Vrij en ongeworteld. Tot je onderweg een meisje zwanger maakt, kindertjes krijgt die een huisje wensen. En een weg van het strand naar het dorp waar de school staat. Dan snap je ineens waar belasting voor dient. En dat we de wereld doorgeven aan volgende generaties. Niet alleen voor onszelf ter beschikking hebben.

 

Geniet ervan. ;)

 

Wegen zijn er wel, maar ik snap je punt ;) Voor de mooie afgelegen plekken geldt: afval stroomt vanuit de kleine dorpen gewoon de zee in. Voor een groot ziekenhuis moet je met het vliegtuig en het vliegveld is 4 uur rijden, etc ;)

 

Overigens zou ik mijn toekomstige kinderen zo mogelijk thuis zelf onderwijs willen geven. Publiek onderwijs (zelfs in Nederland) vind ik onverantwoord in haar inefficientie. Verder zijn vakken als maatschappijleer en geschiedenis wel erg selectief en politiek gekleurd.

 

Weg met intermediairs! Freelancers en projecten. Direct gratis contact. http://neruni.launchrock.com/

Link naar reactie
  • 1
Overigens zou ik mijn toekomstige kinderen zo mogelijk thuis zelf onderwijs willen geven. Publiek onderwijs (zelfs in Nederland) vind ik onverantwoord in haar inefficientie. Verder zijn vakken als maatschappijleer en geschiedenis wel erg selectief en politiek gekleurd.

 

“the true purpose of education is to produce citizens.” .

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

 

Jij zit nog in je Wanderjahre. Vrij en ongeworteld. Tot je onderweg een meisje zwanger maakt, kindertjes krijgt die een huisje wensen. En een weg van het strand naar het dorp waar de school staat. Dan snap je ineens waar belasting voor dient. En dat we de wereld doorgeven aan volgende generaties. Niet alleen voor onszelf ter beschikking hebben.

 

Geniet ervan. ;)

 

Het is natuurlijk ook maar net waar je belang aan hecht en wat je nodig hebt. Hypotheekrente bijvoorbeeld, kost de belastingbetaler kapitalen, terwijl je er zelf wellicht niet veel aan hebt of het niet nodig hebt.

 

En zo zijn er nog legio voorbeelden.

 

Ben het er wel mee eens dat je dat in perspectief moet zien. Veel landen buiten West-Europa kennen wel zorg van wereldklasse, maar die krijg je dan in private ziekenhuizen waar je (fors) voor betaalt. Dat moet je uiteraard meenemen in je calculaties. Je betaalt minder belasting en wellicht minder zorgpremie, maar kwaliteit publieke zorg is minder. Wil je private zorg? Dan betaal je flink of moet je alsnog aan een zorgverzekering die niet zoveel goedkoper zal zijn dan de Nederlandse.

 

Idem dito natuurlijk met sociale zekerheid. Best kans dat je er geen beroep op hoeft te doen en dan had je achteraf beter elders kunnen zitten, maar als je het wel nodig hebt... In veel landen mag je het (grotendeels) zelf uitzoeken.

 

Er zijn goede redenen om Nederland gedag te zijn en goede redenen om er te blijven. De afweging kan verschillen per persoon.

 

 

 

Link naar reactie
  • 1

Even een update.

 

Na een zoek tocht (en professioneel advies) ben ik inmiddels een stap verder. Wellicht hebben andere nomaden hier ook wat aan, dus bij deze.

 

Portugal heeft, speciaal voor niet-Portugese inwoners, een belastingregime dat aangevraagd kan worden wanneer iemand officieel (en feitelijk) inwoner van Portugal wordt. Het doel vanuit de Portugese overheid is om op deze manier buitenlandse uitgaves aan te trekken en de economie te stimuleren. Het speciale regime heet NHR (non-habitual residence).

 

Het komt er op neer dat je, uitsluitend als nieuwe inwoner van Portugal, 10 jaar lang 0% inkomstenbelasting geniet op alle inkomsten die volgens belastingverdragen in Portugal belast zouden worden. Dit zijn bijvoorbeeld inkomsten uit het buitenland van een Portugese eenmanszaak of buitenlands pensioen. Het zijn bijvoorbeeld NIET je inkomsten uit loondienst in het buitenland (die worden in de regel in het bronland belast). Hoe het precies zit met de sociale lasten begrijp ik nog niet helemaal, maar die bijdrage is in Portugal voor een zelfstandige maximaal 21% over de winst (vanaf 2018). De regeling dient aangevraagd te worden en geldt niet per definitie zodra je verhuist.

 

De regeling wordt vooral gebruikt door gepensioneerden die hun pensioen in Portugal willen uitzitten en daarbij als bonus geen inkomstenbelasting over hun pensioen hoeven af te dragen. Echter geldt deze regeling ook voor zelfstandigen met inkomsten uit het buitenland. Los daarvan kan eventueel nog een extra regeling worden aangevraagd waarbij het maximale belastingtarief voor winst uit Portugese bron 10 jaar lang op 20% gesteld wordt (flat rate).

 

Voorbeeld scenario dat relevant is voor een ondernemer zoals ik zelf:

 

Je vraagt de NHR regeling aan in Portugal via fiscale juristen aldaar. Er zitten stappen in het proces waar je bij wet een Portugese tussenpersoon nodig hebt, dus je kunt beter gewoon het hele "NHR pakket" inkopen denk ik. Kosten aanvraag: 1000 - 3000 EUR (gebaseerd op 2 offertes). In 2019 verhuis je officieel naar Portugal. Je huurt of koopt daar een plek om te wonen voor de lange termijn en bouwt daar wat op. Je neemt een Portugese zorg verzekering (bonus: die is daar goedkoper) en dat soort zaken. Uiteraard is dit makkelijker, wanneer je sowieso al een voorliefde hebt voor Portugal en/of reizen (zoals ik). Je zegt in Nederland je eenmanszaak op. De emigratie geef je door aan de gemeente als ook de belastingdienst middels een M-formulier voor je laatste aangifte uit Nederland. Let op: je bouwt dan geen Nederlandse AOW meer op. Mocht je hier belang aan hechten dan kun je je via SVB laten verzekeren om de opbouw door te laten lopen. Uiteraard bouw je ook de Portugese variant van de AOW op zolang je daar woont, maar de uitkering ervan is lager. Tip: kijk eerst even op SVB.nl wat je AOW leeftijd is. Bij mij is die 73 jaar. Ik betwijfel of: het concept geld dan nog bestaat, het concept Nederland/EU dan nog bestaat en het concept AOW dan nog bestaat. Maar dit is een persoonlijke afweging uiteraard.

 

In Portugal zet je uiteraard je nieuwe eenmanszaak en zakelijke bankrekening op (een Nederlandse eenmanszaak aanhouden als inwoner van een ander land is niet mogelijk). Tip: er bestaan online banken waar je online een zakelijke Portugese rekening kunt openen. Ik zal geen namen noemen, maar het is iets met revolutie. De meeste zaken kun je in Portugal online rekenen met hun equivalent van DigiD.

 

Om vervolgens in Portugal belastingplichtig te zijn moet je aan het volgende voldoen:

-- Je zorgt er ten alle tijden voor dat je niet meer dan 183 dagen per kalenderjaar in 1 ander land bent.

-- Waar mogelijk verblijf je in Portugal; Portugal is je thuisbasis. Dat is waar je je sociale leven e.d. opbouwt.

-- Zorg dat je buitenlandse opdrachten, waarbij je zelf naar het buitenland moet, nooit langer duren dan 183 dagen per kalenderjaar. Zodra je voor 1 land die grens overschrijdt wordt je belastingplichtig in dat land (volgens de meeste verdragen). Ongeacht of je wel of niet werkte en ongeacht of je ergens anders ingeschreven staat ongeacht of je ergens anders een huis hebt en ongeacht of je ergens anders je eenmanszaak had.

 

Van de Nederlandse belastingdienst kreeg ik nog de volgende info, voor wat betreft het bepalen van een fiscaal woonland vanuit Nederlands oogpunt:

In artikel 4, 1e lid van de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen is bepaald dat de plaats waar iemand woont wordt beoordeeld naar de omstandigheden. Uit de jurisprudentie komen een aantal relevante omstandigheden naar voren die bij de beoordeling van de woonplaats gebruikt kunnen worden. Uit de jurisprudentie kan worden afgeleid dat voor de bepaling van de woonplaats meer gewicht moet worden gegeven aan de persoonlijke omstandigheden dan aan de sociale en economische omstandigheden. Daarbij wordt veel belang gehecht aan de plaats waar de echtgenote c.q. partner en de kinderen verblijven.

 

Aan de plaats waar de belanghebbende staat ingeschreven in het bevolkingsregister wordt in de jurisprudentie geen bijzonder gewicht toegekend. Het wordt slechts beschouwd als een van de verzamelde feiten die overigens kan afwijken van de werkelijke situatie en waarbij in geval van twijfel alsnog feitenonderzoek zal moeten plaatsvinden.

 

In beginsel is voor u van belang waar uw sociale, economische en maatschappelijk leven zich afspeelt.

 

 

Al met al blijft het voor iemand die enorm veel van reizen houdt fiscaal allemaal grijs gebied (zie de laatste zin hierboven, hier kun je als nomaad helemaal niets mee). Er bestaat simpelweg geen regeling voor iemand die nooit lang op 1 plek woont; behalve dan "nergens fiscaal inwoner zijn". Die status is echter lastig te krijgen (de belastingdienst wil jou niet kwijt als klant) en onhandig. Esther Jacobs is bijvoorbeeld nergens een inwoner en tweet regelmatig over bijvoorbeeld RDW formulieren voor daklozen waar een woonadres op ingevuld dient te worden ;D ;D ;D je verzint het niet ;D.

 

Het maakt dus niet uit welk land je als "officieel thuisland" kiest. Je blijft in dat grijze gebied vallen. Het boek "Handboek voor wereldburgers" (Esther Jacobs) geeft een uitgebreid Nederlands voorbeeld van wat er gebeurd wanneer "het systeem" ontdekt dat je "te graag reist". Je wordt dan zonder pardon uit Nederland uitgeschreven, door alles en iedereen behalve de belastingdienst.

 

Met die gedachte in het achterhoofd leek het mij wijs in mijn geval Portugal als thuisland te kiezen. Mocht mij dan hetzelfde overkomen, dan wordt ik in het ergste geval uitgeschreven uit Portugal. Wanneer dan de Portugese belastingdienst het recht zou denken te hebben belasting te heffen terwijl ik tegelijk "ontslagen ben" als inwoner dan is mijn af te dragen belasting in elk geval alsnog 0. Hopelijk overkomt mij dat niet en mag ik gewoon Portugese inwoner blijven die graag reist ;)

 

Weg met intermediairs! Freelancers en projecten. Direct gratis contact. http://neruni.launchrock.com/

Link naar reactie
  • 0

Maar goed, juist in Aziatische landen (en de VS) mag je als buitenlander doorgaans maar enkele maanden in het land blijven.

Dus of dat nou een probleem is dat zich vaak voor doet...

 

Dat is nog wel een aparte kwestie, en het verschilt ook sterk per land. Een visum is meestal voor een beperkte periode, maar soms is er geen (harde) regel die zegt hoeveel van dergelijke periodes je per jaar mag gebruiken. Maleisië geeft nederlanders bijvoorbeeld standaard een toeristenvisum voor 90 dagen on arrival, dus daarmee kom je met gemak aan meer dan 6 maanden verblijf als je 2x een visa run doet (maand naar thailand, maand naar indonesie oid).

 

Anderzijds heb je landen als cambodia waar je visa kunt verlengen tot vrijwel de oneindigheid, zolang je maar betaalt.

 

Overigens mag je op toeristenvisa niet werken, maar of dat ook geldt voor werken voor je eigen onderneming in nederland is maar weer vaag - overheden ter plekke weten ook niet wat ze ermee moeten.

 

 

 

Maar goed, als je alleen maar van plan bent dit te gaan doen is het wellicht handig om formeel gewoon in nederland de blijven, inclusief belastingen, verzekeringen en de hele bups. Zolang je niet meer dan 25k winst maakt is dat niet zo duur, en als het meer wordt kun je het her-overwegen. Of wellicht e-Estonier worden? https://e-resident.gov.ee/

 

Link naar reactie
  • 0

Maar goed, juist in Aziatische landen (en de VS) mag je als buitenlander doorgaans maar enkele maanden in het land blijven.

Dus of dat nou een probleem is dat zich vaak voor doet...

 

Dat is nog wel een aparte kwestie, en het verschilt ook sterk per land. Een visum is meestal voor een beperkte periode, maar soms is er geen (harde) regel die zegt hoeveel van dergelijke periodes je per jaar mag gebruiken. Maleisië geeft nederlanders bijvoorbeeld standaard een toeristenvisum voor 90 dagen on arrival, dus daarmee kom je met gemak aan meer dan 6 maanden verblijf als je 2x een visa run doet (maand naar thailand, maand naar indonesie oid).

 

Anderzijds heb je landen als cambodia waar je visa kunt verlengen tot vrijwel de oneindigheid, zolang je maar betaalt.

 

Overigens mag je op toeristenvisa niet werken, maar of dat ook geldt voor werken voor je eigen onderneming in nederland is maar weer vaag - overheden ter plekke weten ook niet wat ze ermee moeten.

 

 

 

Maar goed, als je alleen maar van plan bent dit te gaan doen is het wellicht handig om formeel gewoon in nederland de blijven, inclusief belastingen, verzekeringen en de hele bups. Zolang je niet meer dan 25k winst maakt is dat niet zo duur, en als het meer wordt kun je het her-overwegen. Of wellicht e-Estonier worden? https://e-resident.gov.ee/

 

 

Een aantal toevoegingen:

-- Dat je in Aziatische landen "maar een paar maanden" kunt verblijven is aan de ene kant feitelijk onjuist. Dat wordt hierboven al uitgelegd en verder: in de Filipijnen kun je bijvoorbeeld 2 jaar achtereen blijven met een verlengd toeristen visum. 1 visa-run en je kunt weer 2 jaar. Zonder beperking. anderzijds is het irrelevant; het onderwerp van dit topic is juist ondernemen + reizen tegelijk. Als je ergens wilt wonen is het doorgaans simpel; dan wordt je gewoon inwoner. Ook leuk, maar daar gaat dit topic niet over ;)

 

-- Feitelijk mag je in de meeste landen, op een toeristen visum, wel werken in de zin van "zaken doen". Wat verder in theorie de regels zijn met betrekking tot betaald werk uitvoeren voor buitenlands ondernemingen verschilt sterk per land.

De praktijk: niemand in het reis/werkland gaat er ooit achter komen dat je X aantal uur in de Starbucks in China voor je Franse klant vanuit je Nederlandse eenmanszaak een programmeeropdracht uit aan het voeren was ;) Dus in de praktijk hoef je je over het werkland geen zorgen te maken, zolang je daar legaal verblijft onder welk visum dan ook. Wat wel van belang is, is je thuisland: als je te vaak weg bent en de gemeente start een onderzoek naar je, dan gaan ze kijken of jij wel vaak genoeg in je huis slaapt. In Nederland althans. Ze komen dan letterlijk meerdere keren per week langs om te kijken of je thuis bent. Liefst tijdens kantooruren ;) Niet vaak genoeg thuis = uitgeschreven bij de gemeente, officieel geëmigreerd en automatische verplichte uitschrijving van je eenmanszaak, zorg verzekering, enz. Maar vervolgens nog wel gewoon belastingplichtig in NL. Dat is dus het grijze gebied waar ik eerder over schreef: onvermijdelijk als je vaak reist.

 

 

Verder ben ik het er inderdaad mee eens dat het allemaal niet de moeite waard is voor een winst onder de 25k per jaar. Daarbij heb je het in Nederland over enkele 1000'en EUR belasting/sociale premies. Alleen het emigreren is al duurder ;) Verder zijn er voor sommigen regelingen als de WBSO die ervoor zorgen dat je bij dat soort winst helemaal geen belasting betaald en zelfs fiscaal verlies draait.

 

Bedenk je echter dat digitale nomaden vaak programmeurs/techneuten zijn. Wanneer die 10 maanden per jaar een klant hebben waar ze fulltime klussen voor doen heb je het in Nederland al gauw over 130 - 220k EUR aan omzet per jaar (afhankelijk van je tarief/klant/soort opdracht/onderhandelingstalenten, etc). Als je je klanten uit Zwitserland haalt dan heb je het over 2x tot 3x zoveel. Waarvan bijna het gehele bedrag gelijk ook winst is, omdat er amper kosten zijn.

 

Dan wordt het vanuit zowel persoonlijk als zakelijk oogpunt ineens heel belangrijk om een gunstiger fiscaal klimaat en/of constructie te vinden. Bij een eenmanszaak heb je het anders al snel over > 50% van je winst die "verdampt". Ook aan B.V.'s heb je aardige kosten (DGA salaris, administratie/boekhouding, notaris, enz) en belastingen. En als je plotseling verplicht uitgeschreven wordt bij de gemeente wegens "teveel reizen", dan ben ik benieuwd wat er gebeurd met de BV als de enige DGA plotseling formeel verplicht is "vertrokken met bestemming onbekend". Dat is vast een stuk minder stressvol vanuit een eenmanszaak :P

 

Los daarvan: voor het inhuren van ingenieurs om te groeien hoef je ook niet in Nederland te blijven. De administratieve last is enorm, de kosten (o.a. belasting) zijn enorm, juridisch is het risicovol en talent is schaars. Veel andere landen hebben het omgekeerde probleem; talent in overvloed, amper regels en weinig werk. Het is allemaal heel ironisch, maar ik heb werkelijk geen flauw idee waarom mijn Nederlandse klanten liever mij inhuren dan 10 Filipijnen voor dezelfde prijs. Ik bedoel, ik vind het te gek ;), maar begrijpen doe ik het niet. Hopelijk kan ik zelf in de toekomst mensen inhuren, misschien kom ik er dan achter ;)

 

Weg met intermediairs! Freelancers en projecten. Direct gratis contact. http://neruni.launchrock.com/

Link naar reactie
  • 0

Het komt er op neer dat je, uitsluitend als nieuwe inwoner van Portugal, 10 jaar lang 0% inkomstenbelasting geniet op alle inkomsten die volgens belastingverdragen in Portugal belast zouden worden. Dit zijn bijvoorbeeld inkomsten uit het buitenland van een Portugese eenmanszaak of buitenlands pensioen. Het zijn bijvoorbeeld NIET je inkomsten uit loondienst in het buitenland (die worden in de regel in het bronland belast). Hoe het precies zit met de sociale lasten begrijp ik nog niet helemaal, maar die bijdrage is in Portugal voor een zelfstandige maximaal 21% over de winst (vanaf 2018). De regeling dient aangevraagd te worden en geldt niet per definitie zodra je verhuist.

 

Voor sociale verzekering geldt binnen de EU de EU-verordening 883/2004. Hoofdregel is dat je verzekerd bent in het werkland. Iemand die in België woont, maar in Nederland werkt, is dus sociaal verzekerd in Nederland.

Maar als je in meer landen werkzaam bent, ben je doorgaans sociaal verzekerd in het woonland. In jouw geval dus Portugal.

Vrijstelling voor inkomstenbelasting geeft geen vrijstelling vrijstelling voor premies sociale verzekeringen. 21% over de totale winst (dus blijkbaar zonder limiet) vind ik overigens best een pittige heffing.

 

Link naar reactie
  • 0

Het komt er op neer dat je, uitsluitend als nieuwe inwoner van Portugal, 10 jaar lang 0% inkomstenbelasting geniet op alle inkomsten die volgens belastingverdragen in Portugal belast zouden worden. Dit zijn bijvoorbeeld inkomsten uit het buitenland van een Portugese eenmanszaak of buitenlands pensioen. Het zijn bijvoorbeeld NIET je inkomsten uit loondienst in het buitenland (die worden in de regel in het bronland belast). Hoe het precies zit met de sociale lasten begrijp ik nog niet helemaal, maar die bijdrage is in Portugal voor een zelfstandige maximaal 21% over de winst (vanaf 2018). De regeling dient aangevraagd te worden en geldt niet per definitie zodra je verhuist.

 

Voor sociale verzekering geldt binnen de EU de EU-verordening 883/2004. Hoofdregel is dat je verzekerd bent in het werkland. Iemand die in België woont, maar in Nederland werkt, is dus sociaal verzekerd in Nederland.

Maar als je in meer landen werkzaam bent, ben je doorgaans sociaal verzekerd in het woonland. In jouw geval dus Portugal.

Vrijstelling voor inkomstenbelasting geeft geen vrijstelling vrijstelling voor premies sociale verzekeringen. 21% over de totale winst (dus blijkbaar zonder limiet) vind ik overigens best een pittige heffing.

 

 

"Hoofdregel is dat je verzekerd bent in het werkland." --> in het geval van loondienst betrekking is dat altijd zo inderdaad; je bent in loondienst altijd belastingplichtig in het werkland. Hetzelfde geldt dan voor de sociale premies. In het geval van werk vanuit een eenmanszaak ligt het anders: dan betaal je de sociale premies in het land waar je belastingplichtig bent en dat is, zoals je zelf ook al aangeeft, niet altijd het werk land. Het is in het woonland, mits je "sociale centrum" zich in je woonland bevindt en je niet meer dan 6 maanden per jaar in het werkland bent.

 

Hoe je die 21% veel kunt vinden begrijp ik niet helemaal. Bij een inkomen van 34k in Nederland is de premie > 27 %. En dat is dan zonder de inkomstenbelasting mee te rekenen.

 

Zelfs als je die 21% zonder limiet dient te betalen ben je zover ik in kan schatten altijd beter uit bij een belastbaar inkomen van > 25k EUR per jaar? Dan bedoel ik natuurlijk wanneer je belasting + premies bij elkaar optelt. Laten we als voorbeeld uitgaan van 100k EUR per jaar. Ik ga er voor het gemak even van uit dat er geen zakelijke kosten zijn (voor een digitale nomaad zijn die verwaarloosbaar):

 

Belasting + premies in Nederland: ~ 9000 EUR maximale premies volksverz + ~ 51k EUR belasting = 60.000 EUR aan afdracht.

 

BV in Nederland met minimaal DGA salaris (47 k EUR uit m'n hoofd): ~ 9000 EUR maximale premies volksverz + 23k EUR loonbelasting + 20% winstbelasting van 53k EUR = 10600 EUR. Totaal: 42.600 EUR aan afdracht.

 

Portugese eenmanszaak: 21000 EUR aan afdracht (alleen sociale premies, 0 % belasting).

 

 

Zover ik kan zien is een Portugese eenmanszaak onder de NHR (uitgaande van 21% flat-rate sociale lasten) in alle gevallen veel voordeliger, met uitzondering van de volgende situaties die niet relevant zijn voor de meeste digitale nomaden:

-- Een Nederlandse eenmanszaak met zeer weinig omzet (pak hem beet < 20k).

-- Een eenmanszaak met WBSO/RDA regeling met een omzet van pak hem beet < 40k.

-- Een Nederlandse BV met een winst van meer dan vele tientallen miljoenen. En dan heb je het over een verschil van minder dan een % vergeleken met de Portugese variant.

-- Een Nederlandse rechtsvorm met een hele hoge winst, waarbij gebruik gemaakt kan worden van speciale tax rulings.

 

 

Dus hoezo "pittige heffing"?

 

Mijn conclusie: de enige reden om vanuit fiscaal oogpunt als bedrijf in Nederland te willen zitten (of terug te komen) is wanneer de omzet zo groot is dat je gebruik kunt maken van Dutch coorporate tax rulings.

 

Weg met intermediairs! Freelancers en projecten. Direct gratis contact. http://neruni.launchrock.com/

Link naar reactie
  • 0

Als je voor je Portugese eenmanszaak een opdracht uitvoert, waarbij je fysiek aanwezig moet zijn in Nederland of een ander land, kun je voor die opdracht nog steeds belast worden in dat andere land.

 

Dat klopt. Maar niet, wanneer de duur van de opdracht minder dan 6 maanden per kalenderjaar is en mits je "feitelijke leefomgeving" zich niet voor het grootste deel van het jaar in het werkland afspeelt.

 

Weg met intermediairs! Freelancers en projecten. Direct gratis contact. http://neruni.launchrock.com/

Link naar reactie
  • 0

Dat klopt. Maar niet, wanneer de duur van de opdracht minder dan 6 maanden per kalenderjaar is en mits je "feitelijke leefomgeving" zich niet voor het grootste deel van het jaar in het werkland afspeelt.

 

 

Deze regel gaat over waar je wereldinkomen belast is.

Ik heb het hier over broninkomen (dat dan weer o.g.v. voorkoming dubbele belasting vrijgesteld is in het land waar je wereldinkomen belast is).

 

Als je een opdracht (fysiek) uitvoert in Nederland is Nederland de bron van je inkomen, ongeacht wat je fiscale woonplaats is.

 

Link naar reactie
  • 0

Hoe je die 21% veel kunt vinden begrijp ik niet helemaal. Bij een inkomen van 34k in Nederland is de premie > 27 %. En dat is dan zonder de inkomstenbelasting mee te rekenen.

 

Dus hoezo "pittige heffing"?

 

 

Ik had het puur over het tarief voor de sociale verzekeringen en niet over het gecumuleerde tarief van sociale verzekeringen en inkomstenbelasting.

Vergeleken met Nederland is 21% beste pittig, tenminste als het niet gelimiteerd is.

In Nederland is het tarief weliswaar hoger, maar beperkt tot de 1ste 2 belastingschijven.

Het tarief is 27,65% en maximaal betaal je ongeveer € 9.400.

Bij een inkomen € 100.000 betaal je in Nederland dus ca € 9.400 en in Portugal € 21.000 (als er geen max is). Dat bedoel ik met pittig.

Daarbij ga ik er vanuit dat het voorzieningenniveau in Portugal ook een stuk lager ligt dan in Nederland.

 

Als je besluit om je vrijwillig voor de AOW te verzekeren, ben je nog een stuk duurder uit.

Je betaalt dan in principe de premie die je kwijt zou zijn als je in Nederland was blijven wonen.

https://www.svb.nl/int/nl/vv/wonen_werken_buiten_nederland/wat_kost_de_vv/

Overigens raad ik iedereen af een vrijwillige AOW-verzekering te nemen.

Je kunt dat geld beter gebruiken om je eigen spaarpotje te creëren.

 

Link naar reactie
  • 0

Zelfs als je die 21% zonder limiet dient te betalen ben je zover ik in kan schatten altijd beter uit bij een belastbaar inkomen van > 25k EUR per jaar? Dan bedoel ik natuurlijk wanneer je belasting + premies bij elkaar optelt. Laten we als voorbeeld uitgaan van 100k EUR per jaar. Ik ga er voor het gemak even van uit dat er geen zakelijke kosten zijn (voor een digitale nomaad zijn die verwaarloosbaar):

 

Belasting + premies in Nederland: ~ 9000 EUR maximale premies volksverz + ~ 51k EUR belasting = 60.000 EUR aan afdracht.

 

Zo erg is het in Nederland gelukkig ook weer niet :)

Je betaald geen 51,95% over het hele bedrag, maar alleen over het deel dat -na de diverse aftrekposten- boven de 68k uitkomt, if any.

En in de percentages die doorgaans bij de lagere schijven worden genoemd (36,55% - 40,85%) zitten de premies al bij inbegrepen.

 

 

Een vlugge berekenhet berekening houd het bij een winst van 100k op 32k belasting en premies.

Of 35k als je de inkomensafhankelijke zorgverzekering bijdrage meetelt.

 

Netto jaarinkomen IB-ondernemer – 2018

Winst uit ondernemen € 100.000 € 100.000

Zelfstandigenaftrek € 7.280 –

mkb-vrijstelling € 12.981 –

Belastbaar box 1 inkomen € 79.739

 

Belasting box 1 € 32.954

Algemene heffingskorting – –

Arbeidskorting € 841 –

Verschuldigde inkomstenbelasting € 32.113 € 32.113 –

Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw € 3.086 –

Netto jaarinkomen € 64.801

 

Hypotheek rente aftrek zul je verder als nomad welliswaar niet hebben, maar doe je wat aan speur- en ontwikkelingswerkzaamheden en/of spaar je wat voor je pensioen, dan gaat er nog wat af, en verschilt het bij een dergelijke winst niet zo gek veel met Portugal.

Pas bij hogere winsten maakt het uit. En de vraag is heb je die nodig? Zou eerder wat minder gaan werken...

 

Link naar reactie
  • 0

Deze regel gaat over waar je wereldinkomen belast is.

Ik heb het hier over broninkomen (dat dan weer o.g.v. voorkoming dubbele belasting vrijgesteld is in het land waar je wereldinkomen belast is).

 

Als je een opdracht (fysiek) uitvoert in Nederland is Nederland de bron van je inkomen, ongeacht wat je fiscale woonplaats is.

 

Ter aanvulling.

Het gaat over het begrip "vast middelpunt" wat ook in het verdrag met Portugal staat,

Als je in Nederland een opdracht uitvoert vanuit een vast middelpunt ben je alsnog in Nederland belasting verschuldigd. Voor een vast middelpunt geldt de 183 dagen eis niet.

Het is een wat vaag begrip.

Als je vanuit een eigen kantoor in Nederland werkt, is er sprake van een vast middelpunt, maar als dat kantoor door je opdrachtgever (tijdelijk) ter beschikking is gesteld, is het al minder duidelijk.

 

Voordat je definitieve stappen neemt, zou ik over deze materie wel een adviseur raadplegen.

 

Link naar reactie
  • 0

Zelfs als je die 21% zonder limiet dient te betalen ben je zover ik in kan schatten altijd beter uit bij een belastbaar inkomen van > 25k EUR per jaar? Dan bedoel ik natuurlijk wanneer je belasting + premies bij elkaar optelt. Laten we als voorbeeld uitgaan van 100k EUR per jaar. Ik ga er voor het gemak even van uit dat er geen zakelijke kosten zijn (voor een digitale nomaad zijn die verwaarloosbaar):

 

Belasting + premies in Nederland: ~ 9000 EUR maximale premies volksverz + ~ 51k EUR belasting = 60.000 EUR aan afdracht.

 

Zo erg is het in Nederland gelukkig ook weer niet :)

Je betaald geen 51,95% over het hele bedrag, maar alleen over het deel dat -na de diverse aftrekposten- boven de 68k uitkomt, if any.

En in de percentages die doorgaans bij de lagere schijven worden genoemd (36,55% - 40,85%) zitten de premies al bij inbegrepen.

 

 

Een vlugge berekenhet berekening houd het bij een winst van 100k op 32k belasting en premies.

Of 35k als je de inkomensafhankelijke zorgverzekering bijdrage meetelt.

 

Netto jaarinkomen IB-ondernemer – 2018

Winst uit ondernemen € 100.000 € 100.000

Zelfstandigenaftrek € 7.280 –

mkb-vrijstelling € 12.981 –

Belastbaar box 1 inkomen € 79.739

 

Belasting box 1 € 32.954

Algemene heffingskorting – –

Arbeidskorting € 841 –

Verschuldigde inkomstenbelasting € 32.113 € 32.113 –

Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw € 3.086 –

Netto jaarinkomen € 64.801

 

Hypotheek rente aftrek zul je verder als nomad welliswaar niet hebben, maar doe je wat aan speur- en ontwikkelingswerkzaamheden en/of spaar je wat voor je pensioen, dan gaat er nog wat af, en verschilt het bij een dergelijke winst niet zo gek veel met Portugal.

Pas bij hogere winsten maakt het uit. En de vraag is heb je die nodig? Zou eerder wat minder gaan werken...

 

 

Ah mijn "bierviltje berekening" klopt inderdaad totaal niet. Ik overschatte mijzelf even rijkelijk door te denken dat ik het Nederlandse belastingstelsel zelf wel even door kon rekenen :P En je hebt een goed punt dat minder omzet maken (minder gaan werken) ook een goede optie is, maar niet als je groei ambities hebt. En we zitten hier op higher level ;)

 

Overigens: ook al zou je in Nederland een huis willen kopen als (nomaad) ZZP'er dan nog is hypotheek rente aftrek niet van toepassing. Je kunt namelijk geen hypotheek krijgen. Ik kan met een aardige omzet niet eens een telefoon abonnement afsluiten. Letterlijk: ik heb het gisteren geprobeerd en ben afgewezen, ik heb geen andere kredieten (behalve 1000 EUR studie schuld bij DUO) en heb geen negatieve BKR registratie.

 

Al met al wat puntjes waarbij Portugal wellicht nog steeds interessant is bij een omzet van > 100k per jaar:

 

[*] Het scheelt nog steeds 14000 EUR in het voordeel van Portugal bij een inkomen van 100k EUR per jaar. Dat lijkt me niet niks. Zeker als je dat jaar in jaar uit opzij zet voor je pensioen en op de lange termijn kunt laten groeien. Bij hogere inkomens wordt dat verschil alleen maar groter.

[*] Het aanvragen en bijhouden van WBSO/RDA kost significante tijd. Het kunnen verantwoorden ervan is bovendien een ondernemersrisico (je weet pas of je de verantwoording goed hebt gedaan NADAT je een keer controle gehad hebt). Jaarlijks ben ik met de aanvraag minstens 2-3 volle dagen bezig. Dagen waarop ik daardoor geen kernactiviteiten verricht. En dat is dan nog uitgaande van het uitblijven van controle. Verder is WBSO/RDA ironisch gezien in de praktijk vaak onmogelijk legaal te verantwoorden. Wanneer je namelijk speur en ontwikkelwerk doet, dien je bijna altijd een geheimhoudingsverklaring te tekenen bij je opdrachtgever (in elk geval in mijn vakgebied). Hierin staat vrijwel altijd dat het absoluut niet toegestaan is, om welke reden dan ook, informatie van het bedrijf op je eigen systemen op te slaan. De belastingdienst eist voor de verantwoording van de WBSO/RDA iets dat daar rechtstreeks tegenin gaat: dat je ALLE informatie, ontwerpen, schetsen, aantekeningen, notulen, broncode etc bewaart. Als je dus niets illegaals wilt doen is WBSO/RDA bijna nooit een optie. Een mooi voorbeeld van heerlijk Nederlandse kafka.

[*] Voor zover ik weet is het als ondernemer in Nederland niet mogelijk je pensioen spaargeld af te trekken van de belasting. Wel kun je met wat moeite het betalen van de belasting over je spaarpot uitstellen tot het moment van uitkering. Maar dat noem ik geen belastingaftrek. Verbeter me als ik het weer verkeerd heb.

[*] Portugal is een (veel) goedkoper woonland dan Nederland.

[*] Je administratieve druk is onder de NHR regeling potentieel veel lager. Je kunt overwegen uitsluitend je facturatie te administreren en alle zakelijke kosten gewoon privé te houden (er is vanuit fiscaal oogpunt immers geen reden om zakelijke kosten af te trekken). WBSO/RDA aanvragen, bijhouden van zakelijke uren, bijhouden van zakelijke kilometers enz enz behoren tot het verleden en het risico op dure fiscaal administratieve fouten is miniem.

[*] De sociale premies zijn in Portugal hoger, maar Portugal heeft nog een ziekenfonds zoals we in Nederland ook hadden. Je bent dus automatisch verzekerd voor zorg via dat ziekenfonds en je contributie aan sociale premies/volksverzekeringen. Scheelt ook weer 1000 - 2000 EUR aan zorgverzekering en zorg kosten die je in Nederland zou hebben.

 

 

Nog een leuke toevoeging misschien: alleen kijkende naar belastingen en premies volksverzekeringen ligt het omslagpunt ongeveer bij 45.000 EUR aan belastbaar inkomen. Vanaf dat punt en hoger is Portugal voordeliger (uitgaande van de NHR regeling). Onder dat punt is Nederland voordeliger voor een zelfstandige.

 

Weg met intermediairs! Freelancers en projecten. Direct gratis contact. http://neruni.launchrock.com/

Link naar reactie
  • 0

Ik kan met een aardige omzet niet eens een telefoon abonnement afsluiten. Letterlijk: ik heb het gisteren geprobeerd en ben afgewezen, ik heb geen andere kredieten (behalve 1000 EUR studie schuld bij DUO) en heb geen negatieve BKR registratie.

 

Ook geen registratie bij Experian?

 

In het verleden ooit een keer mee te maken gehad.

Had eerder hetzelfde jaar ook een ander (prive) abonnement bij een andere provider aangevraagd, en die "vele" aanvragen in korte tijd vonden ze wel heel verdacht...

 

[*] Voor zover ik weet is het als ondernemer in Nederland niet mogelijk je pensioen spaargeld af te trekken van de belasting. Wel kun je met wat moeite het betalen van de belasting over je spaarpot uitstellen tot het moment van uitkering. Maar dat noem ik geen belastingaftrek. Verbeter me als ik het weer verkeerd heb.

 

Het klopt dat het uitstel en geen afstel van belasting betalen is.

Maar ga er wel vanuit dat zodra het uitgekeerd wordt er minder belasting over betaald hoeft te worden dan het toptarief nu. Zeker als het om relatief kleine bedragen gaat, en je dan verder geen inkomen hebt.

Maar zo niet, dan heb je in ieder geval het bedrag al die jaren uit box 3 gehouden.

Link naar reactie
  • 0

Er zijn inderdaad meerdere landen waar je langdurig kunt verblijven via visa-verlenginging en dergelijke, maar laten we voor dit verhaal maar aannemen dat je niet meer dan pakweg 6 maanden per jaar in 1 land verblijft.

 

Voor cybernomaden is het niet zo gek om binnen een gegeven kalenderjaar in 4 of 5 landen te verblijven, zeker in azie niet (ik heb er genoeg gesproken die een beetje pendelen tussen de landen daar, zelfs afhankelijk van de moesson en dergelijke).

 

Wat wel van belang is, is je thuisland: als je te vaak weg bent en de gemeente start een onderzoek naar je, dan gaan ze kijken of jij wel vaak genoeg in je huis slaapt. In Nederland althans. Ze komen dan letterlijk meerdere keren per week langs om te kijken of je thuis bent. Liefst tijdens kantooruren ;) Niet vaak genoeg thuis = uitgeschreven bij de gemeente, officieel geëmigreerd en automatische verplichte uitschrijving van je eenmanszaak, zorg verzekering, enz. Maar vervolgens nog wel gewoon belastingplichtig in NL. Dat is dus het grijze gebied waar ik eerder over schreef: onvermijdelijk als je vaak reist.

 

Dat is wel een lastige natuurlijk, maar waarom zou een gemeente dat willen controleren?

 

Bovendien is het ook weer niet zo dat wanneer je zelden aanwezig bent op het adres waar je bent ingeschreven je per se in het buitenland hoeft te zijn. Je kan pakweg ook in nederland dakloos zijn, maar wel een adres gebruiken voor je post en dergelijke - bijvoorbeeld de zolderkamer van een vriend huren tegen een fictief bedrag maar daar feitelijk nooit verblijven.

 

Bij verblijf in azie kan men dat wellicht achterhalen door gegevens van vertrek voor internationale vluchten en dergelijke - op schiphol houden ze wel bij wanneer je vertrekt en weer terug komt, maar wat als je domweg een verblijfplaats ergens anders in de EU kiest? Ik zou zo voor 8 maanden naar pakweg bulgarije kunnen vertrekken met de auto, zonder dat iemand dat opvalt... afgezien van de bulgaarse politie die zich wellicht gaat afvragen waarom iemand daar zo lang achter elkaar met gele kentekens rijdt ;)

 

Link naar reactie
  • 1

Dat is wel een lastige natuurlijk, maar waarom zou een gemeente dat willen controleren?

 

In "Handboek voor wereldburgers" was de aanleiding voor het onderzoek dat Esther haar koopwoning had verhuurd, en de huurders zich bij de gemeente inschreven.

Maar er zijn wel vaker gemeenten geweest die vonden dat ze -ook bij mensen zonder uitkering of andere vorm van subsidie- tandenborstels mogen komen tellen.

 

Geenstijl: De GemeenteGestapo komt naar u toe deze zomer! (gemeente Den Haag)

Geenstijl: Chef PandGestapo "Filmen huisinval onderzoeken" (gemeente Rotterdam)

 

Maar goed, buiten de grote steden zul je daar minder snel last van hebben.

Link naar reactie
  • 0

Er zijn inderdaad meerdere landen waar je langdurig kunt verblijven via visa-verlenginging en dergelijke, maar laten we voor dit verhaal maar aannemen dat je niet meer dan pakweg 6 maanden per jaar in 1 land verblijft.

 

Voor cybernomaden is het niet zo gek om binnen een gegeven kalenderjaar in 4 of 5 landen te verblijven, zeker in azie niet (ik heb er genoeg gesproken die een beetje pendelen tussen de landen daar, zelfs afhankelijk van de moesson en dergelijke).

 

Wat wel van belang is, is je thuisland: als je te vaak weg bent en de gemeente start een onderzoek naar je, dan gaan ze kijken of jij wel vaak genoeg in je huis slaapt. In Nederland althans. Ze komen dan letterlijk meerdere keren per week langs om te kijken of je thuis bent. Liefst tijdens kantooruren ;) Niet vaak genoeg thuis = uitgeschreven bij de gemeente, officieel geëmigreerd en automatische verplichte uitschrijving van je eenmanszaak, zorg verzekering, enz. Maar vervolgens nog wel gewoon belastingplichtig in NL. Dat is dus het grijze gebied waar ik eerder over schreef: onvermijdelijk als je vaak reist.

 

Dat is wel een lastige natuurlijk, maar waarom zou een gemeente dat willen controleren?

 

1. Het is de wet die ze handhaven. Veel dieper dan dat wordt er vaak niet nagedacht.

2. Er zijn profiteurs die uitkeringen en toeslagen ontvangen, maar er geen recht op hebben omdat ze niet daadwerkelijk in Nederland wonen. Dit is heel lucratief, want in Marokko of een ander 3e wereld land leef je met 1000 EUR per maand als een koning met chauffeur. Dit is een goede reden voor controle.

3. Er zijn ongetwijfeld EU verdragen en wetten die dit voor landen verplicht maken, zodat het niet mogelijk is voor iemand om in meerdere landen tegelijk te wonen en in meerdere landen uitkeringen en verzekeringen e.d. te genieten.

 

Bovendien is het ook weer niet zo dat wanneer je zelden aanwezig bent op het adres waar je bent ingeschreven je per se in het buitenland hoeft te zijn. Je kan pakweg ook in nederland dakloos zijn, maar wel een adres gebruiken voor je post en dergelijke - bijvoorbeeld de zolderkamer van een vriend huren tegen een fictief bedrag maar daar feitelijk nooit verblijven.

 

Als je dakloos bent in Nederland, dan woon je officieel nergens. Het komt in feite op hetzelfde neer als emigreren voor zover ik weet. Fictief iets huren en er niet daadwerkelijk wonen mag dus simpelweg niet in Nederland.

 

En ja, dat is enorm raar. Want er zijn heel veel "normale" beroepen waarbij je feitelijk niet legaal in Nederland kunt wonen. Denk aan piloten, stewardessen en mensen die op vrachtschepen werken.

 

Verder kun je in Nederland prima een post adres hebben zonder er officieel te wonen. Dit mag ook gewoon. Maar als je er niet woont mag je jezelf er dus niet inschrijven bij de gemeente. Een post adres is iets heel anders dan een woon adres.

 

Een verhuizing doorgeven moet altijd uiterlijk binnen 5 dagen nadat je verhuisd bent. Dat lees je goed: 5 dagen.

 

Bij verblijf in azie kan men dat wellicht achterhalen door gegevens van vertrek voor internationale vluchten en dergelijke - op schiphol houden ze wel bij wanneer je vertrekt en weer terug komt, maar wat als je domweg een verblijfplaats ergens anders in de EU kiest? Ik zou zo voor 8 maanden naar pakweg bulgarije kunnen vertrekken met de auto, zonder dat iemand dat opvalt... afgezien van de bulgaarse politie die zich wellicht gaat afvragen waarom iemand daar zo lang achter elkaar met gele kentekens rijdt ;)

 

8 maanden is precies de grens, laten we er als voorbeeld 9 maanden van maken:

 

Als jij (al dan niet vanuit je eigen koophuis) voor 9 maanden naar Bulgarije vertrekt met de auto dan moet je officieel emigreren en je uitschrijven bij de gemeente.

 

Al je Nederlandse verzekeringen worden dan automatisch opgezegd (inclusief zorg), je eenmanszaak wordt uitgeschreven (wat er als DGA met een BV gebeurt weet ik niet, maar dat zal niet fris zijn), de opbouw van je AOW stopt, al je uitkeringen stoppen, als je telefoon/internet/gas/licht abonnementen hebt dan gaan die heel hard piepen (want het is een krediet/contract), banken waar je een lening/hypotheek hebt gaan ineens in alarm modus, je zakelijke bankrekening wordt automatisch opgeheven, je kunt je rijbewijs niet meer verlengen in Nederland (en als je hem kwijt bent heb je heel veel pech), enz.

 

Dat is de harde vreemde realiteit :)

 

Weg met intermediairs! Freelancers en projecten. Direct gratis contact. http://neruni.launchrock.com/

Link naar reactie
  • 0

Dat is wel een lastige natuurlijk, maar waarom zou een gemeente dat willen controleren?

 

In "Handboek voor wereldburgers" was de aanleiding voor het onderzoek dat Esther haar koopwoning had verhuurd, en de huurders zich bij de gemeente inschreven.

 

 

Dat klopt niet helemaal. Uit het boek:

 

In 2012 verhuurde ik mijn huis opnieuw tijdelijk, aan een Japanse expat deze keer. Ik dacht

problemen voor te zijn door het trucje te herhalen; uitschrijven naar Universiteit Nyenrode in

Breukelen, waar ik af en toe gastcolleges gaf. En na een paar maanden weer ‘terugverhuizen’

naar Amstelveen, waar de Japanse bewoners van mijn huis officieel toestemming gaven voor

mijn bijschrijving op mijn eigen huisadres.

Het leek te werken: de gemeente stuurde een bevestigingsbrief naar mijn huis. De Japanse bewoners

stuurden die volgens afspraak netjes aan mij door. Alleen gebruikten ze per ongeluk de stickers van

de afgelopen maanden: ‘verhuisd naar Breukelen’ stond daar op. Op zich geen probleem, maar net

deze brief werd niet op mijn postadres in Breukelen afgeleverd maar ongeopend retour bezorgd

bij de gemeente Amstelveen. Die meteen een adresonderzoek startte.

Ze belden of mailden niet even om te vragen hoe het zat, nee, ze stuurden een brief naar

het adres waar ik (volgens hen) niet meer woonde. Of ik binnen vier weken wilde reageren.

 

De gemeente Amstelveen is toen dus het adresonderzoek gestart en heeft na een paar ongevraagde bezoekjes bij haar huurders (tijdens kantooruren) de conclusie getrokken dat Esther niet in haar eigen koophuis woonde.

 

Ze was hiervoor echter feitelijk in beide gemeentes al illegaal bezig: ze had zich veel eerder uit moeten schrijven volgens de wet. Het enige dat hier gebeurt is, is dat de gemeente er toevallig achter is gekomen. Iets dat elke digitale nomaad (en elke persoon met een beroep waarbij vaak gereisd wordt) kan overkomen...

 

Veel reizen en ergens officieel legaal wonen feitelijk onmogelijk. Grijs gebied dus. Kafka.

 

 

Weg met intermediairs! Freelancers en projecten. Direct gratis contact. http://neruni.launchrock.com/

Link naar reactie
  • 0

8 maanden is precies de grens, laten we er als voorbeeld 9 maanden van maken:

 

Als jij (al dan niet vanuit je eigen koophuis) voor 9 maanden naar Bulgarije vertrekt met de auto dan moet je officieel emigreren en je uitschrijven bij de gemeente.

 

Al je Nederlandse verzekeringen worden dan automatisch opgezegd (inclusief zorg), je eenmanszaak wordt uitgeschreven (wat er als DGA met een BV gebeurt weet ik niet, maar dat zal niet fris zijn), de opbouw van je AOW stopt, al je uitkeringen stoppen, als je telefoon/internet/gas/licht abonnementen hebt dan gaan die heel hard piepen (want het is een krediet/contract), banken waar je een lening/hypotheek hebt gaan ineens in alarm modus, je zakelijke bankrekening wordt automatisch opgeheven, je kunt je rijbewijs niet meer verlengen in Nederland (en als je hem kwijt bent heb je heel veel pech), enz.

 

Dat is de harde vreemde realiteit :)

 

 

Hier staan een aantal zaken die niet kloppen.

 

1. Waar iemand woont, wordt bepaald naar feiten en omstandigheden. Er staat geen wettelijke termijn voor. Ais een binnenlands belastingplichtige op (wereld) reis gaat voor langere periode met de intentie om weer terug te keren naar Nederland, zal Nederland in zijn algemeenheid de fiscale woonplaats blijven. De gemeente Amersfoort kan daar ook niet vanaf wijken, ze zullen hooguit een onderzoek instellen of je al dan niet definitief wegblijft. De aanwezigheid van een koophuis in Nederland is juist een omstandigheid dat je binnenlands belastingplichtige bent, tenzij je dit koophuis permanent verhuurd.

2. Je kunt als buitenlandse belastingplichtige gewoon een eenmanszaak in Nederland aanhouden, mits de ez beschikt over een vaste vestigingsplaats. Ik ken genoeg Belgische ondernemers met een (eenmans)zaak in Nederland. Dat zou volgens jou dan niet kunnen. Onzin! Zie ook wat ik eerder schreef over vast middelpunt.

3. Het staat een DGA vrij om te emigreren. Bij emigratie binnen de EU/EER wordt dan wel een conserverende aanslag opgelegd over de in Nederland gerealiseerde fiscale claims. Buiten de EU/EER moeten extra zekerheden gesteld worden.

4. Verder benoem je een aantal non-problemen. Wat is bv het probleem dat je je rijbewijs in Nederland niet kunt verlengen? Dan verleng je het toch in Pprtugal. Met een Portugees rijbewijs mag je ook de weg op in Nederland. Zelf heb ik mijn NL rijbewijs omgezet in een Belgisch rijbewijs in de periode dat ik in België woonde. Ik heb het nog steeds, want mag nog een bepaalde periode in NL rondrijden met mijn Belgische rijbewijs, hoewel ik weer ingezetene van Nederland ben. Geen probleem dus.

5. En ja logisch dat een aantal rechten stoppen en abonnementen stoppen. Zou mooi zijn als je naar een buitenland gaat emigreren en alle Nederlandse rechten en verworvenheden kunt meenemen. Overigens kun je wel veel uitkeringen meenemen naar het buitenland zoals WIA en AOW. Bijstand niet, maar dat lijkt me logisch.

 

Van die harde vreemde realiteit van jou klopt dus weinig ;)

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    10 leden, 245 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.