• 0

partner samenwerking contracten

Kennen jullie goede resources voor voorbeelden van samenwerkings contracten tussen partners van een onderneming?

 

Ik vond mijn vorige advocaat erg duur en volgens mij zijn er meer dan genoeg standaard voorbeelden die je zelf makkelijk kan aanpassen. Dit zodat je je eigen handywork alleen maar even hoeft te laten nakijken.

 

Bij de KVK kan je voorbeelden krijgen voor ongeveer 6 euro. Kent iemand gratis alternatieven?

HL-er van het eerste uur (& proud of it)

follow me on twitter http://www.twitter.com/dhettema

fuk spelvouten

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

8 antwoorden op deze vraag

  • 0

'k heb helemaal geen samenwerkingscontract. Bij ons is er sprake van hele simpele afspraken (mondeling) en een aandeelhoudersovereenkomst.

 

Ik denk dat je heel ver komt met een goed en lang gesprek onder het genot van een glas wijn. Als jullie elkaar helemaal begrijpen, kun je de zaken die je allebij belangrijk vindt op 1 A4tje zetten. Dat is dan geen echt contract maar een "letter of understanding". Als je zeker wilt zijn dat alles in de haak is vraag je een bevriende advocaat om er naar te kijken. Vraag echter nooit of zij het contract, of de onderhandelingen willen doen, want dan betaal je door je neus.

 

Maak ook geen contracten of andere papieren als je het niet helemaal met elkaar eens bent, want dat is erg bedreigend. Het gevolg is, dat je gesprekspartner in het defensief gaat en elk detail een hoodfzaak wordt, terwijl over de hoofdzaak (wat ga je samen doen) niet meer aan de orde komt. Bij een conflikt heb je toch niks aan een contract. Samenwerking valt niet af te dwingen.

 

Groeten,

Nils

 

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Mee eens !

Maar denk dat je sommige dingen wel goed af moet kaarten. Gentlemens agreements op papier zijn snel verdwenen als een partner tegenwerkt.

Ook het uitgavepatroon van de partners moet goed geregeld worden.

Bijv. je spreekt af dat een ieder tot een maximum bedrag uitgaven mag doen, maar zodra het bedrag hoger is dienen alle partners mee te tekenen!

Staat leuk op een A-4tje maar als je partner op de Bahamas zit en je bedrijfsbanksaldo is leeg, heb je daar dus nix aan !

Kan me dus voorstellen dan een samenwerkingscontract op de belangrijke punten van ondernemen wel van belang is?

Ik zie het als een samenlevingscontract in een relatie... daar leg je niet alles in vast, maar wel de belangrijskte dingen.

 

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
  • 0

Ik ben het volledig met Kermie eens. Ik ben blij dat het goed gaat bij jullie Nils, maar ik denk dat je met een dergelijk contract goed voorbereid samen kan starten.

 

Het moet inderdaad niet zo zijn dat details de hoofdzaak worden want dan zit je met de verkeerde partners volgens mij.

HL-er van het eerste uur (& proud of it)

follow me on twitter http://www.twitter.com/dhettema

fuk spelvouten

Link naar reactie
  • 0

Een van onze basis afspraken is, dat helemaal niemand iets uitgeeft, zonder met de anderen te overleggen. Bij de start van de onderneming hebben we een businessplan gemaakt. Die uitgaven hebben we dapper gedaan. Alle andere uitgaven gaan alleen in overleg.

 

Mijn punt is, dat je eerst totale overeenstemming moet hebben over wat je samen wil doen en samen wil berijken. Je moet precies weten hoe je dingen wil aanpakken. Pas daarna schrijf je op wat je wil vastleggen. Hoe langer de lijst van vast te leggen afspraken, hoe korter de levensduur van het partnership. Partnerships zijn gebasserd op vertrouwen. Is dat er niet, dan kan je er net zo goed NIET aan beginnen. Op de dag dat het samenwerkingscontract uit de kast komt is de samenwerking voorbij.

 

Ontbinden van partnerships is altijd lastig. Met of zonder contact, de vertrekkende partner moet netjes uitgekocht worden en daar is nooit geld voor.

 

Groeten,

Nils

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Staat leuk op een A-4tje maar als je partner op de Bahamas zit en je bedrijfsbanksaldo is leeg, heb je daar dus nix aan !

 

ehh Kermie,

 

Als je partner met de kas op de bahama´s zit, hoe gaat een dikke partnerovereenkomst je dan helpen? Ga je hem dan faxen dat ie terug moet en het geld teruggeven? Of bel je de politie?

 

Volgens mij kan je de politie ook bellen zonder partnerovereenkomst.

 

BTW, de bevoegdheden van de directie (samen tekenen of niet) staan geregistreed bij de kamer van koophandel. Moet je opgeven als je je inschrijft. Ze worden meestal ontleend aan de statuten van de onderneming, die bij de oprichting door de notaris worden opgesteld.

 

Zo zie je maar, een BV is wel handig. De huwelijkse voorwaarden zijn erin vastgelegd. Als je trouwt hoef je ook geen samenlevingscontract op te stellen.

 

Mensen, mensen, wees nou verstandig. Besteed de tijd en geld die je krijt bent aan een waterdicht contract nou aan een weekendje Barcelona met veel Cervesa en Tapas. Dan leer je mekaar een beetje kennen en creëer je (hopelijk) een band die sterker is als welk contract dan ook. Goedkoper, beter en leuker. Wat wil je nou nog meer! ;D

 

Gratis groeten van Nils

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Nils,

 

Verstandig ondernemerschap houdt m.i. in dat je goed nadenkt over de essenties van zaken doen. Dit betekent dat je niet alleen (in businessplan) nadenkt over bijv. inkoop, fabrikage en verkoop maar ook over de fundamenten van je onderneming. Je zal dus niet alleen moeten nadenken over hoe je omzet en winst maakt doch ook over hoe je verliezen beperkt, risiko´s afschermt en wat de bedreigingen zijn voor de continuiteit van de onderneming.

 

M.i. dient een directeur niet allen kennis te hebben van verkoop van producten of diensten doch ook in enige mate van boekhouden, fiscaliteit en juridische zaken. Deze zaken kan je delegeren aan adviseurs bijv. voorzover je met je eigen business meer verdient.

 

Alle relaties die je aangaat zijn volgens de wet verbintenissen, zoals die tussen bestuurder en BV of die tussen vennoten van een VOF etc. Dit schept rechten en verplichtingen waarover een notaris of andere jurist (gespecialiseerd in ondernemingsrecht) je kan informeren.

 

Uit het enkele feit dat mijn beroepsgroep floreert in goede en slechte tijden mag je afleiden dat ondernemers nogal es belangerijke dingen vergeten. Ruzies en procederen achteraf is in het algemeen veel duurder dan vooraf helder afspreken wat je wil. Beter nu even door een zure appel heen bijten en weten hoe je partner denkt over "worst case" scenario´s dan achteraf ontdekken dat het vetrouwen niet op z´n plaats was.

 

Een aandeelhouderovereenkomst (i.g.v. BV) of andere vorm van samenwerkingsovereenkomst (i.g.v. VOF) is een aanrader indien de ambities van de samenwerkende starters - en de voorziene belangen - hoog zijn. Een checklist of voorbeeld van een bevriende starter kan je goed op weg helpen doch mijn advies is om tenminste enkele duizenden guldens te besteden aan juridisch advies. Een professionele aanpak zal je later ook veel tijd en moeite schelen als je investeerders zoekt om deel te nemen in het bedrijf of als je dankzij afspraken over bijvoorbeeld "good leave" of "bad leave" weet wat er met de onderneming gebeurt als je partner niet langer meer wil samenwerken. Ook bijv. een arbitrageafspraak waarin geregeld is dat een RVer (registered valuator; is niet hetzelfde als een accountant!) de waardering doet van de aandelen bij uitkoop van een aandeelhouder is van belang. Is er sprake van inbreng van kennis of technologie dan zal er bijvoorbeeld een (specialistische) licentieclausule nodig zijn. Zo kan ik nog even door gaan.

 

Als de compexiteit of het belang maar groot genoeg is bespaar dan niet op goed extern advies. Hier staat tegenover dat als je bedrijf en belangen werkelijk gering zijn (en je vrouw/gezin goed verzorgd is, ook bij "worst case" gebeurtenissen) je vanzelfsprekend beter de achterkant van de sigarendoos kan gebruiken, en kan afreizen naar Spanje...........

 

Lawman

 

 

Lawman

Ondernemingsrechtadviseur

Link naar reactie
  • 0

Ha Lawman,

 

Welcome Back, ik had je al gemist.

 

Inderdaad, hangt de behoefte aan een "goed" samenwerkingscontract sterk af van de belangen en de conplexiteit van de noodzakelijke afspraken. Daarin hebt je helemaal gelijk.

 

Anderzijds is in de meeste startsituaties niet te voorzien welke problemen zich voor kunnen doen of zullen doen. Het is zoeken naar de balans tussen een goede match en een goed contract. Beroepshalve hecht ik net iets meer waarde aan de kwaliteit van de relatie en jij iets meer aan de kwaliteit van de afspraken. Dat geeft niks, omdat de "beste weg" ook sterk afhankelijk is van de situatie en de aard van de partners.

 

Dus, potentiele partners, denk goed na wat je doet, probeer de situatie goed te overzien en bepaal zelf wat je behoefte is aan formalisatie van de afspraken. Ik spreek Lawman niet tegen.

 

Groeten,

Nils

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Mijn motto met contracten (hoe aardig je elkaar ook vindt) is: ze zijn handig als het fout gaat! Dan, en alleen dan heb je er wat aan. Voor de rest kom je er wel met goede afspraken onderling en mondeling. Ik doe zaken met een aantal goede kennissen en ook daar heb ik een goed afgedicht contract mee opgesteld. Niet omdat we denken dat het ooit, maar uitsluiten willen we het nou ook weer niet. En als je geen contracten hebt en je moet het achteraf als het misgegaan is bij de rechter uitvechten, dan ben je veel meer geld kwijt, dan als je wel contracten zou hebben...

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    3 leden, 208 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.