• 0

Merkenrecht, Julius Hoegaarden versus Brouwerij Julius

Aanbevolen berichten

  • 0

Ook grote merkbezitters verzuimen dat. Ik kom regelmatig oude merken tegen die pas recent geregistreerd zijn.

 

Vraag me ook wel eens af of dat geen tactiek is, en ze de merken niet regelmatig opnieuw aanvragen...

 

Is een merk ouder dan 5 jaar, dan kan bij een geschil de tegenpartij verlangen dat er bewijs geleverd wordt dat het merk ook daadwerkelijk voor de waren- en diensten die bij de aanvraag zijn opgegeven gebruikt wordt.

Bij een jong merk blijft die discussie achterwege.

Link naar reactie
  • 0

Brutus is een bier van brouwerij Maximus in de Meern, die ga ik dus zeker niet gebruiken, ik wil geen ruzie met een andere lokale brouwer, ik heb mijn les nu wel geleerd. Onderzoek naar merknaam is gestart. Nu alleen nog bekijken hoe en wat er iets geregeld kan worden met AbInBev ook al weet ik dat zij niks hoeven te doen. Ze zijn er niet op gericht om een andere brouwer de nek om te draaien.

Link naar reactie
  • 0
Vraag me ook wel eens af of dat geen tactiek is, en ze de merken niet regelmatig opnieuw aanvragen...

 

Is een merk ouder dan 5 jaar, dan kan bij een geschil de tegenpartij verlangen dat er bewijs geleverd wordt dat het merk ook daadwerkelijk voor de waren- en diensten die bij de aanvraag zijn opgegeven gebruikt wordt.

Bij een jong merk blijft die discussie achterwege.

Dat soort beslissingen verloopt m.i. net als de marketingwijsheden of bedrijfskundige inzichten t.a.v. economie en handel: in golven van schaalvergroten en producten of merken schrappen naar diversificeren met speciaalproducten en kleine/lokale merken.

 

Dit gegeven biedt overigens harstikke leuke kansen voor startende of kleine ondernemers om iets op te rapen en starten. En natuurlijk zijn de (historische) merkportfolio's van multinationals omvangrijk om te managen.

 

In het merkrecht komt ook regelmatig veel meer complexiteit om de hoek kijken dan een buitenstaander of leek kan vermoeden. Ik doe op dit moment twee of drie projecten waar dit allemaal niet zo zwart wit blijkt te zijn. Het verstrijken van de tijd biedt dan soms uitkomst of werpt juist nieuwe bezwaren op.

 

Wie kent (kende) Raak of Tjolk? Voorbeelden met wisselend succes bij recente (her)introductie.

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Even over de discussie over de naam gerelateerd aan gebied, streek, wijk, stadsdeel etc. Er zijn in Nieuwegein drie brouwerij initiatieven actief ik met Brouwerij Julius, Brouwerij Zevenstar en Kolk Bier, Zevenstar is genoemd naar een oude brouwerij die afgebrand is 250 jaar geleden in de gemeente Jutphaas, Kolk is een bier genaamd naar het water waar het bier uit gebrouwen is, namelijk de kolk bij de sluis in de gemeente Vreeswijk, Jutphaas en Vreeswijk zijn gefuseerd naar Nieuwegein. Buiten Nieuwegein vind er bijna geen verkoop plaats van Zevenstar bier of Kolk bier omdat daarbuiten er geen mensen zijn die iets ophebben met een deelgebied of wijk binnen Nieuwegein.

 

Daarnaast hebben Vreeswijkers en Jutphaas bewoners een hekel aan elkaar. En wat er daarin ook zit is dat Vreeswijks bier niet verkocht wordt in Jutphaas en andersom. Daarom heb ik gekozen om mijzelf een Nieuwegeinse Brouwer te noemen maar mij niet vast te leggen op de wijk of het gebied waar de brouwerij is gevestigd. Een aantal bieren van Zevenstar hebben al namen die verwijzen naar de geschiedenis van Nieuwegein, Geynse Witte, Het Jutphaasje. Als je veel geld tot je beschikking hebt kun je jezelf bijvoorbeeld Texelse bierbrouwerij noemen, Dat is een marketing strategie. Dat werkt. Maar dat gaat voor mij niet werken. Er zijn ook voorbeelden daarvan Duits en Lauret in Fort Everdingen hebben Brederode bier gemaakt. De verwijzing naar Vianen waar Fort Everdingen onder valt. Door hun populariteit kunnen ze de vraag niet aan. Nee verkoop is funest voor je merk.

 

Daarom houd ik het nu op 1 naam, aangevraagd. Goedkeuring is 3 maanden werk. Ik moet wel door want er moet een handelsnaam op het bier. Daarna en tijdens de komende weken,maanden moet ik de Douane gegevens aanpassen, Belastinggegevens, KvK, etc. Domweg genoeg kan ik niet 3 maanden stilzitten, er zitten immers bieren in het vergistingsvat die gebotteld moeten worden. De markt op moet. Etc.

 

Het leuke hieraan is dat het wel alles vraagt van ondernemen, flexibel, strak op wetgeving, en ondertussen jezelf afvragen “ hoe had ik zo simpel kunnen denken”. Daarom is dit hier ook wel weer leuk om te lezen hoe verschillende professionals hierover een mening hebben. In ieder geval heel erg bedankt allemaal voor tips, en tricks, etc. Dit kan en ga ik ook verder gebruiken in het zakelijk werken.

Link naar reactie
  • 0

Texel heeft een aanzienlijke thuis- of seizoensmarkt. Die mis jij, ben benieuwd of je de schade beperkt weet te houden en met wat je als oplossing of alternatief komt. Het zou mij namelijk verbazen als je binnen een week weet te schakelen!

 

Dit zijn populaire topics vóór (boven) expertonderwerpen gezien het aantal reacties in zeer korte tijd! ;)

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Hoi Highio,

 

Ja, ik weet dat wij (mijn vrouw en ik) 11 dagen hebben om het voor elkaar te krijgen, komende zaterdag valt af, dan hebben we het bierfestival van het jaar in Utrecht. Het UBF 2018. 30 Utrechtse bierbrouwers met ieder maximaal 4 taps en diverse bieren op 1 festival op 1 dag. Naar dit festival werk ik al 3 maanden naar toe. De schade kan beperkt blijven omdat de huisstijl hetzelfde blijft. De bedrijfsnaam wordt zelfs dezelfde aantal letters. Het gaat nu om dat de communicatie naar alle afnemers goed gemaakt moet worden. De uitleg en communicatie is het belangrijkste. Als dat goed uitgelegd wordt dan is dat voor het product bier niet vervelend. Ik denk zelfs dat dit beter kan worden doordat het veel media aandacht krijgt. Ik kan nu dus nog geen naam doorgeven. Daar moet ik even mee wachten omdat er eerst nog een paar noodzakelijke registraties moeten plaatsvinden. Wordt vervolgd.........

Link naar reactie
  • 0

Dat neemt misschien niemand je hier kwalijk, maar daarmee handel je bewust wel in strijd met de bekende eis...

 

...of wij zijn niet helemaal bijgepraat waarbij ik doel op de nieuw genoemde termijn van elf dagen.

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Voor de volledigheid, in tegenstelling tot een merk ontstaat een handelsnaam in het gebruik, niet door registratie. Dus als jij zaterdag je oude-bier-met-nieuwe-naam op een festival verkoopt, dan is die naam van jou (of iemand moet hem al eerder hebben gebruikt).

 

Evengoed is het een idee te wachten met die naam nu vrij te geven, want weliswaar kun je onterechte registraties (door concurrenten? domeinnaamkapers?) terug laten draaien, maar dat is extra werk.

 

Hieruit volgt ook dat als jij een handelsnaam bij de KvK registreert, maar je doet er vervolgens een half jaar niets mee, dan mag iedereen in de tussentijd met die handelsnaam aan de slag.

 

Een handelsnaam biedt overigens alleen bescherming binnen je afzetgebied. Jij kunt je bier bijvoorbeeld Tijdelijk noemen (want is niet elk bier tijdelijk?), maar als jij alleen in de provincie Utrecht verkoopt, dan mag iemand in Gelderland zijn bier dezelfde naam geven (maar dit niet onder die naam in Utrecht verhandelen).

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
  • 0

Zit er niet een nuanceverschil tussen bedrijfsnaam en productnaam?

 

Het handelsnaamrecht geldt voor bedrijfsnamen - als ik het goed begrijp - en niet zozeer voor producten. Als concurrent B zijn bier Bacchus noemt dan zou concurrent A zijn brouwerij Bacchus kunnen noemen, als je dat verschil letterlijk neemt.

 

Als ondernemer zou ik ook dat soort problemen proberen te omzeilen.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Brouwerij Gaius was misschien een mooie en mild-toepasselijke vervanger ;)

 

 

 

Gaius gaat het niet worden, als je dit verkeerd uitspreekt ben je geboefte, gajes. Op papier ziet dat er leuk uit, om brouwerij Gaius te doen, maar in de uitspraak kan dit uitgelegd worden als geboefte.

Zo heb je wel een leuke brouwerij in Den Haag die brouwerij Bogt heet, twee verschillende uitleg mogelijk, Bogt is niet de hachelen, en de tweede, de brouwerij ligt in de bocht. Dat is met humor omgegaan. Ook hier is een brouwerij in Rotterdam die een verkeerde bier op de markt bracht. De smaak was niet wat ze wilden, en de Rotterdamse brouwerij heeft het eenmalig op de markt gebracht als Bogt. Dat hebben ze onderling uitgewerkt dat het eenmalig gebruikt mocht worden. Maar daarna niet meer.

 

Link naar reactie
  • 0

Dat het op gajes lijkt maakt het ook net op een ironische wijze toepasselijk (als overtreder van het merkenrecht). Kun je dus mooi gebruiken in je verhaal. Daarnaast heeft het dezelfde romeinse uitgang als Julius en kun je dus nog een beetje voortborduren op je huidige herkenbaarheid.

 

vriendelijke groet,

 

Jean

 

Importeur van Adler en Pasian pelletkachels en Ariterm pellet-CV.

www.ecogeneration.nl · www.pasian.nl · www.adlerpellet.nl · www.ariterm.be

Link naar reactie
  • 0

De nieuwe merknaam is gister aangevraagd. Publicatie daarvan gaat komende week lopen als ook de kvk en de url is vastgelegd. De merknaam is voor Benelux aangevraagd bij een merken registratie bureau, dan ook maar gelijk de hele weg afleggen.

Link naar reactie
  • 0

Gaius gaat het niet worden, als je dit verkeerd uitspreekt ben je geboefte, gajes. Op papier ziet dat er leuk uit, om brouwerij Gaius te doen, maar in de uitspraak kan dit uitgelegd worden als geboefte.

Je mag als ondernemer natuurlijk je eigen afwegingen maken, maar Gaius is een prima naam voor een bierje. Makkelijk te onthouden. Leuk op een t-shirt. Heeft een Asterix-dimensie.

 

Zou iemand Bayus Bier bestellen?

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 1

Wij hebben van het weekend onze keus gemaakt, gisteravond even wat geknutseld in een tekenprogramma, de grafisch ontwerper kan er nu mee aan de slag om het professioneel op te pakken.

 

Wij hebben gekozen voor de naam Jovius. Dit is de bijnaam van de god Jupiter, de oppergod van de romeinen. Zo houden we toch de link naar Julius in ere.

 

met vriendelijke groet,

 

Vincent Verhaar

Brouwerij Jovius.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Eerst maar eens kijken wat de juristen van Inbev zeggen. Jovius en Julius scheelt maar twee lettertjes.

De j, bij Julius spreek je uit als ju~

De j, bij jovius spreek je uit als jo~

Dus feitelijk zijn het in spreektaal 3 letters anders, en dus daarmee een totaal ander concept. Het merkenbureau gaf al aan dat dit geen probleem is met dit nieuwe woord. Omdat de uitspraak ook totaal anders is.

Link naar reactie
  • 0

Eerst maar eens kijken wat de juristen van Inbev zeggen. Jovius en Julius scheelt maar twee lettertjes.

 

Probleem hier is de historie. Als TS "Jovius brouwerij" was gestart dan zou dat waarschijnlijk wel opgevallen zijn, grote spelers hebben een abonnement op nieuwe merknamen in hun branche, maar was mogelijk doorgelaten.

 

Nu is er een conflict of iets wat op handen was en dan is het toch anders. Laten we als voorbeeld Bleineke bier nemen. Dit wordt gegarandeerd meteen aangepakt. Dit heeft uiteraard ook te maken met het zeer onderscheidende "Heineken". Maar ook Kleine bier zou ik zelf niet aan beginnen vanwege de klank overeenkomst : "eine".

 

Jovius en Julius liggen erg dicht bij elkaar (niet eens met merkenbureau) maar het gaat niet om zeer onderscheidende namen. Beide zijn eigen namen van historische figuren en die worden vaker gebruikt in met name Belgische biermerken en handelsnamen. Mogelijk wordt het door de vingers gezien maar de kans is volgens mij toch wel aanwezig dat ook dit wordt aangepakt.

 

Heeft het merkenbureau ook garanties gegeven mocht het toch tot een procedure komen? Ik zou het merk voorleggen aan AB-Inbev voor ik zou gaan drukken.

 

Link naar reactie
  • 0

De merknaam is voor Benelux aangevraagd bij een merken registratie bureau, dan ook maar gelijk de hele weg afleggen.

Dat mag je ook zelf doen. Het proces wordt hier uitgelegd, inclusief toelichting op de toegevoegde waarde van een bureau.

 

Het is zo leuk om een naam te bedenken en dan een etiket te laten ontwerpen. Ik gun je dat plezier, maar er zijn onderweg wel wat valkuilen.

 

Kijk maar eens naar Bavaria. De brouwerij heeft wortels in de 17e eeuw, maar het merk is te herleiden tot 1926 en was destijds een verwijzing naar de brouwmethode van pils. Zoals Goudse dat is bij kaas. Dat kwam de familie in de 21e eeuw duur te staan, want de brouwerslobby in Beieren kwam zijn soortnaam terughalen. Op Europees niveau werd beslist dat in elk land apart vastgesteld moest worden of het merk gebruikt mag worden. Je snapt het al: in Duitsland mag dat niet.

 

Ik duim voor je. ;)

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
Heeft het merkenbureau ook garanties gegeven mocht het toch tot een procedure komen? Ik zou het merk voorleggen aan AB-Inbev voor ik zou gaan drukken.
ik zou Inbev helamaal niets vragen ... Daarmee geef je ze meer macht (slagkracht) dan ze toekomen. De naam indienen bij het merkenregister en "gewoon" afwachten. Als Inbev bezwaar wil maken, dan moeten ze eveneens "gewoon" de daarvoor geldende regels volgen.

 

Wat betreft die garanties ... Die zijn er niet. Het is aanmelden, betalen voor de procedure en afwachten. Bij afwijzing ben je het geld kwijt.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 248 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.