Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Guest Columnbot

[Column] Het WK heeft nieuwe ballen nodig

Recommended Posts

Guest Columnbot

Doodzonde, dat ze het WK niet hebben gehaald. Terwijl ze toch álles in zich hadden, de 2 revolutionaire ballen van Adidas. Deze week een blog over slimme octrooien op de enige constante deelnemer aan het WK: de voetbal.

 

De nieuwe Telstar 18, zoals de WK-bal heet, danst de komende weken weer over het gras, beroerd door voeten, borstkassen, benen en hoofden. Volgens de persberichten heeft de bal een heel nieuw karkas en aan de buitenkant een nieuwe vorm voor de ‘panels’, de stukjes materiaal waar de buitenkant van de bal uit bestaat. Natuurlijk is ook grafisch veel zorg aan het uiterlijk besteed. Technisch is de bal een voortzetting van de vorige WK-bal.

 

Bal zonder ventiel

Het had zoveel mooier kunnen zijn. Wie de octrooiaanvragen van Adidas van de afgelopen jaren bestudeert, ontdekt dat de WK-bal er technisch heel anders uit had kunnen zien. Op naam van Hans-Peter Nürnberg staan 2 opmerkelijke aanvragen. Hij is leider van het team dat verantwoordelijk is voor de WK-bal. Aanvraag EP3097958 toont de ontwikkeling van een bal zonder ventiel. Door een zeer complex inwendig en veerkrachtig frame kan de bal stuiteren. Hij is daarvoor dus niet afhankelijk van de aanwezige luchtdruk. Revolutionair anders!

 

Bye bye, dwarreleffect

In de aanvraag staan de voordelen van een bal zonder ventiel: geen onbalans, waardoor ‘ie minder dwarrelt. Dat kan nog eens een leuke discussie over de attractiviteit van de voetbalsport opleveren. Ook kan de bal niet lek raken. Het Pakistaanse bedrijf Forward Sports kan inmiddels een miniversie van een ventielloze bal maken. Opmerkelijk, want dit productiebedrijf was nauw betrokken bij de vorige WK-bal (Brazuca). Welke techniek het bedrijf hiervoor gebruikt, is niet duidelijk.

 

Bal uit één materiaal

In een andere octrooiaanvraag van Adidas staat een bal met ventiel beschreven waarbij de 3 lagen – blaas, verende tussenlaag en buitenlaag – uit grotendeels hetzelfde materiaal wordt gemaakt (bekijk octrooi EP3175978). Bijvoorbeeld polyurethaan. Op die manier zijn de ballen na hun werkzame leven veel beter te recyclen. Een circulaire voetbaleconomie!

 

Vrouwelijke revolutie

Wat betreft de styling van de WK-voetbal heeft de revolutie zich overigens al in stilte voltrokken. Waar mannelijke ontwerpers de modewereld nog lijken te domineren, lijken de vrouwen de ‘strijd’ om het uiterlijk van de WK-bal definitief te hebben gewonnen. De styling van de laatste 3 WK-ballen, Jabulani (Zuid-Afrika), Brazuca (Brazilië) en Telstar 18 (Rusland) was namelijk steeds in handen van vrouwen.

 

Minder saai

Dus zit je straks naar een saaie voetbalwedstrijd te kijken? Bedenk dan hoe de wedstrijd zou zijn verlopen met de nieuwe ventielloze bal. Misschien dat hij bij het volgende WK van de partij is – net als Oranje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mod commentaar:

Dit discussietopic is geheractiveerd na verwijderen van een spambericht.

 


Specialist arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid voor ondernemers

Zelfstandig partner bij  B2Bsure, de vooruithelpers in  veerkracht en verzekeringen

 

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tja, zullen we maar zeggen "de bal is rond"?

 

Ieder team speelt met dezelfde bal, en kan de specifieke eigenschappen daarvan benutten. Misschien is de assymetrie dankzij een ventieltje iets dat juist heel handig is bij penalties of iets dergelijks? Zowel de speler als de keeper hebben kunnen oefenen met de bal die gebruikt wordt. Bovendien dan zo'n afwijking juist zorgen voor bijzondere doelpunten met een soort 'hand of god' effect - iets dat voor het publiek aantrekkelijker is dan spelen met de wetenschappelijk perfecte voetbal :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tja, zullen we maar zeggen "de bal is rond"?

De bal is
rond.

 

Overigens ... Vrouwen moeten het zonder ballen doen ... Nou ja, één voor allen.

 


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uiteraard, niet perfect rond, en dat is altijd al zo geweest.

 

Ik denk dat het aardige van voetbal vooral de imperfecties zijn, ook met zaken als tamelijk willekeurige blessuretijd en dergelijke. Techniek is hierbij niet altijd even wenselijk, zoals de video-scheidsrechter. Traditioneel is het gewoon gezien of niet gezien, en als je iets lapt buiten de blik van de arbitrage kom je ermee weg... dat is ook een stukje charme.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 208 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept