Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!

Recommended Posts

Beste mensen,

 

Ben een zzb'r- Free Lance kunstenaar. Ben in moeilijke financiële omstandigheden terecht gekomen wegens faillissement van mijn hoofd opdrachtgever, dus ga ik een aanvraag voor Bbz-uitkering bij RBZ indienen. Wie weet hoelang duurt tot je hun antwoord krijgt?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gemeente moet binnen 13 weken beslissen zoals je op dit zoekresultaat van Google kan lezen.

 

per gemeente zal het wel verschillen. in een ver verleden duurde het bij mij een stuk korter, ongeveer 4 weken. Het is wel zaak om zo snel mogelijk actie te ondernemen, dus morgen direct naar de gemeente waar je woont.

 

edit: als kunstenaar heb je misschien wat aan deze website

 

En als je hier de zoekfunctie gebruikt voor bbz krijg je ook heel veel info inclusief een hoop horrorverhalen. :-\

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moet je voor de BBZ niet ook een bedrijfsplan indienen en laten beoordelen? Heb je al een overtuigend plan gemaakt? Kan me voorstellen dat dat best nog lastig kan zijn wanneer je geen nieuwe manier hebt bedacht om aan opdrachtgevers te komen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

BBZ is inderdaad eigenlijk vooral een horror (scroll ook even door mijn topics heen), daarom een paar tips:

 

- Houd er vooraf al rekening mee dat je er niet doorkomt, dus als je vaste lasten hebt die je tijdig moet betalen, zoek NU al alvast naar werk, naast de aanvraag BBZ;

- Houd rekening met late uitbetalingen van voorschotten (die kunnen je in de problemen brengen, wat veel onzekerheid en dus stress tot stand brengt);

- Houd er rekening mee dat je alle uitkeringen weer terug zal moeten betalen. Kan je dat niet, dan wordt het misschien een dikke schuld. Kan / wil je dat dragen naar de toekomst toe?

- Houd rekening met een levensvatbaarheidsonderzoek door een deskundige. Die deskundige, dat wordt een bedrijfsadviseur, die je op alle hoofdtopics en de details daarbinnen, allerlei vragen zal stellen. Bij mij was zijn houding: sceptisch. Hierdoor sta je al 3 - 0 achter en moet je hem vanuit die positie nog maar proberen te overtuigen van je plannen. Ook zal hij vragen stellen over je cijfers van de afgelopen jaren, dus zorg dat je boekhoudkundig, je eigen cijfers begrijpt. Kunt verklaren wat je hebt gedaan en waarom. Bijvoorbeeld, weet te onderbouwen dat je priveuitgaven hoger zij geweest dan je inkomen toeliet en nog belangrijker: snap de oorzaak daarvan;

- Houd rekening met de rol van de bedrijfsadviseur: ervoor zorgen dat het risico van het verstrekken van een aanvulling op je uitkering of krediet, een zo laag mogelijk risico aan verbonden zit. De adviseur zal vanuit zijn rol dus logischerwijs sturen op: zekerheid. Hij zal mogelijk graven naar probleempunten en als hij deze voorlegt, moet je goed voorbereid zijn om het juiste antwoord te geven, want dit rapporteert hij en overlegt hij aan de sociale dienst. Wat op papier staat, is niet meer te wijzigen, tenzij je in beroep gaat. Heb dus goede verhalen over alle facetten: je cijfers en de details daarbinnenin, de markt, de concurrentie, je diensten, je toekomstplan, je begroting, etc. etc. Nog belangrijker, de reden dat je nu in de problemen bent geraakt. Is er zekerheid dat dit in de toekomst niet nogmaals zal gebeuren, zo ja, kan je dit goed onderbouwen;

- Maak aantekeningen van het gesprek en probeer (nog voordat het gesprek plaatsvind) te vissen, naar de problemen die hij voor ogen ziet. Na dit gesprek kan je thuis een verdedigingsstrategie opstellen om jezelf in te dekken tegen de mogelijke problemen (zwakke punten) die hij voor zich ziet. (verwerkt in een soort overlevingsplan). Overleg dit nog vóórdat hij zijn adviesrapport afrondt!

 

Kortom: eigenlijk moet je niet eens in zo'n traject terecht willen komen. Het gaat zoveel inzet, energie en stress kosten, wil je jezelf goed verdedigen, dat je beter op voorhand gewoon naar werk kan zoeken. Althans, dat is mijn perceptie. De gemeente is er overigens alleen om ondernemers te helpen waarvan zo zeker mogelijk is, dat hun bedrijf op termijn levensvatbaar wordt. omdat het gaat om het verstrekken van kredieten en iets minder om het helpen van bedrijven, zal alles in het werk worden gesteld om te beoordelen hoe risicovol het is, jou een krediet te gaan verstrekken. Logisch ook, want gemeenten hebben ook een max. budget om mee te werken.

 

Wees hier op voorbereid. En ook op het simpele feit, dat je elke maand vele honderden euro's extra aan schuld opbouwt, door de (aanvullende) uitkering die je ontvangt.

 

https://www.higherlevel.nl/forum/financiering-juridische-en-fiscale-zaken/financiering/bbz-voorschotten-worden-verrekend-591580

 

Een helende mindset zou zijn om jezelf uit te schrijven, werk te gaan zoeken en in de avonduren alles nogmaals uit te werken in een ondernemingsplan, dat plan helemaal waterdicht maken en door anderen laten checken, vervolgens pas weer opnieuw beginnen. Dus eigenlijk terug de voorbereidingskamer in. Deze strategie kan je bovendien enkele duizenden euro's aan schuld besparen! BBZ uitkeringen zijn namelijk in eerste instantie gewoon: leningen! Alleen daarom is het voor een slechtdraaiende zzp'er al een forse afrader.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
De gemeente is er overigens alleen om ondernemers te helpen waarvan zo zeker mogelijk is dat hun bedrijf op termijn levensvatbaar wordt. Omdat het gaat om het verstrekken van kredieten en iets minder om het helpen van bedrijven, zal alles in het werk worden gesteld om te beoordelen hoe risicovol het is, jou een krediet te gaan verstrekken.
Dat was toch bij voorbaat duidelijk? En dus zal de adviseur met die bril op naar jouw cijfers kijken en naar je prognoses voor de toekomst. Financiering van niet-levensvatbare bedrijven of ondernemersdromen is geen taak voor de overheid.

 

De regeling is meer gespitst op boeren, binnenvaartschippers en middenstanders met redelijk voorspelbare inkoop- en verkoopcijfers. Het is voor adviseurs van een IMK lastig om cijfers te beoordelen van een webwinkel, app-ontwikkelaar of ondernemer in de creatieve industrie. Wanneer je echter wat historie hebt met uiteenlopende opdrachtgevers en actief bent in een levendige sector en beroepsgroep dan kan de BBZ helpen om een lastige periode te overbruggen.

 

Het maakt ook een groot verschil in welke gemeente je BBZ aanvraagt. Sommige gemeenten gaan er creatief en flexibel mee om, anderen hebben geen benul.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 5 leden online en 215 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept