Jump to content
Kim1
Verberg

Spirituele Boekwinkel

vraag

Na 7 jaar hard werken, waarvan de laatste 3 als manager bij een chemisch handelsbedrijf is het tijd om mijn droom te gaan vervullen: Een esoterisch boekwinkeltje met gezellig koffiehoekje en praktijkruimte om workshops en readings te geven (en die ruimte ook te verhuren?). Natuurlijk nog wat leuke andere spirituele hebbedingetjes erbij. Dit alles op een niet zweverige toon, want ik wil graag de jeugd aanspreken die steeds paranormaler wordt. Dit wil ik in het midden van het land (Hilversum?) gaan waarmaken. Pas twee weken geleden besloot ik serieus met het idee aan de slag te gaan, dus echt ver ben ik nog niet.

 

Mijn grootste vraag is: Heb ik een diploma nodig? Ik lees tegenstrijdige berichten over een diploma Boekhandel. En een middenstandsdiploma is toch ook uit de tijd? Ik heb een HBO Marketing op zak trouwens.

 

Erg interessant forum trouwens! Ik heb al wat rondgekeken en ga dat zeker nog meer doen, maar deze vraag was de brandende reden om me aan te melden hier.

 

En mochten jullie een uitgesproken mening hebben over de levensvatbaarheid van zo'n winkeltje, laat het me weten!

Link to post
Share on other sites

18 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

er is tegenwoordig geen diploma meer verplicht.

ik raad je aan beetje rond te surfen via de zoekmachine, dan kan je zien waar je zoal mee moet beginnen. bijvoorbeeld een businessplan, waarmee je bedenkt hoe je kan zorgen dat je succes zal hebben, hoeveel geld je nodig hebt, hoe je het wil aanpakken, etc.

veel succes. :)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Mijn grootste vraag is: Heb ik een diploma nodig?

 

En mochten jullie een uitgesproken mening hebben over de levensvatbaarheid van zo'n winkeltje, laat het me weten!

 

Just do it!

 

Succes!


Pitch Coach | Pitch Trainer | Public Speaker | Sparring Partner | Mentor | Pitcholoog (c)

"Your product, idea or business deserves a great pitch. I love to help you!"

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik denk dat je met je marketing achtergrond, motivatie én een businessplan een goede basis hebt om te starten. Op de websites van de Rabo en Abn (en andere banken) kun je informatie vinden over bijv. de branche (rabo cijfers en trends) en kun je een voorbeeld van een businessplan downloaden. Kijk goed naar je investering, kosten en opbrengsten plaatje en naar de markt (marktonderzoek). Ik denk dat je zeker een goed idee hebt omdat spiritualiteit écht wel hot is, zeker als je het in een modern jasje giet.

 

Succes! Geloof in jezelf!

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hallo Kim,

 

Allereerst welkom op dit forum.

 

Vanuit 'de andere kanten' (uitgever en schrijver) ken ik het boekenvak een beetje.

Op basis van mijn kennis heb ik de uitgesproken mening dat je idee wel eens bovengemiddeld kansrijk kan zijn met de juiste aanpak en een goede voorbereiding. Ik weet namelijk dat esoterische/spirituele boeken al een aantal jaren tot de beter verkopende boeken behoren. Wel weet ik ook dat het erg moeilijk is om een boekhandel op te zetten en tot een loonvormend commercieel succes te maken.

 

Diploma's heb je volgens mij niet meer nodig. Gezien het feit dat de boekenwereld zeer gesloten en bijzonder is, lijkt het mij echter geen overbodige luxe om bij de Koninklijke vereniging voor het boekenvak (heet dat zo?) of bij het Nederlands Uitgevers Verbond een cursusje boeken verkopen te volgen.

 

Enkele andere dingen waar je m.i. even rekening mee moet houden bij het maken van je plannen:

- Verplichte aansluiting bij het Centraal Boekhuis in Culemborg dat voor bijna alle uitgevers in Nederland de boeken distribueert naar winkels. Informeer eens naar hun aansluitcriteria en hun vaste en variabele kosten, want die moet je (regelmatig) maken.

- De vaste boekenprijs en de vaste marges voor boekhandels.

- Lidmaatschap van de Kon. ver. boekenvak kan wel eens verplicht zijn.

- Alle boeken die in je winkel staan moet je zelf voorfinancieren en dan maar hopen dat je ze ook daadwerkelijk verkoopt. Boeken nemen per stuk maar weinig ruimte in en je hebt een redelijk breed assortiment en vol ogende winkel nodig. Met name dat brede assortiment binnen je specialisatie is belangrijk, omdat je jezelf daarmee kunt onderscheiden van algemene boekhandels. Reken dus op aanzienlijke voorraadkosten.

- Bedenk goed wie je doelgroep is en kijk goed naar wat er aan concurrentie binnen een straal van 25 km zit, want een specialistische boekhandel vraagt wel om een redelijk groot verzorgingsgebied/groep en weinig concurrentie daarbinnen.

- Denk goed na over hoe je de (commerciele en persoonlijke) balans gaat vinden tussen boekhandel, koffietent en zaalverhuurder. Dat lijkt mij erg belangrijk.

- Bedenk hoe je klanten aan jouw winkel gaat binden, want als ik het goed heb begrepen worden esoterische boeken veelvuldig gekocht door een redelijk kleine groep mensen (er zijn sowieso weinig mensen die regelmatig boeken kopen).

 

Tot slot adviseer ik je eens op bezoek te gaan bij een of twee vergelijkbare boekhandels ver buiten je eigen regio en een praatje te maken met de eigenaar over je plannen. Door ervaren collega's te vragen wat hen is tegengevallen en welke fouten zij hebben gemaakt, kun je jezelf een hoop ondernemersellende besparen en ondernemers praten nu eenmaal graag over hun ervaringen. ;D

 

In ieder geval veel succes met het uitwerken van je plannen en wie weet tot ziens in ondernemersland.

 

Karen

 

 


Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Heb even wat reuzen uitgedeeld ;)

 

Nou als het enthousiasme van jullie reacties staat voor gemiddelde nederlanders...

 

Ik weet dat het echt booming is op het moment. Ik ben al redelijk actief in de spirituele wereld op het internet op fora e.d. Ik heb zelfs het plan om zelf een boek te schrijven waarin jongeren antwoorden kunnen vinden op vragen die ik vaak krijg van ze. Maar dat ter zijde.

 

In de regio Midden Nederland zitten niet veel van deze winkels. In Amsterdam wordt je er mee doodgegooid. Zelf heb ik ook wat favorieten en daarom heb ik best een mix van die winkels in mijn hoofd en zo al een ideaal gevormd. En ik ga het inderdaad in een modern jasje steken Angela2005. Ik had bijvoorbeeld eerst als titel van deze post New Age boekenwinkel, maar dat associeer ik zelf gelijk met bloemtjesjurken in een bos.

 

Er worden denk ik (maar dat is puur op gevoel) best heel veel spirituele boeken via internetboekwinkels verkocht. Is het dan wijs om naast de werkelijke winkel ook een internetshop te openen op een website? Of zijn mensen tegenwoordig zo lui dat ze liever online shoppen dan een stukje rijden naar een winkel en gooi ik dan dus mijn eigen (winkel)ruiten in?

 

Karen, aan jouw tips heb ik een hoop! Ik ga er allemaal achteraan en ik houhet allemaal in mijn achterhoofd.

 

Bedankt voor julie enthousiaste ontvangst!

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Het lijkt mij ook erg aantrekkelijk voor de klanten om er een leuk assortiment naast te zetten van bijvoorbeeld: Boeddhabeeldjes, dreamcatchers, wierook, kaarsen en beeldjes van elfjes en draken.

 

Of was je dat al van plan?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

 

Er worden denk ik (maar dat is puur op gevoel) best heel veel spirituele boeken via internetboekwinkels verkocht. Is het dan wijs om naast de werkelijke winkel ook een internetshop te openen op een website? Of zijn mensen tegenwoordig zo lui dat ze liever online shoppen dan een stukje rijden naar een winkel en gooi ik dan dus mijn eigen (winkel)ruiten in?

 

 

Online shoppen is geen teken van luiheid, eerder van intelligentie, lijkt mij ;) Waarom zou ik al die moeite doen als ik het via internet kan doen?

Je winkel zal sowieso meerwaarde moeten bieden ten opzichte van online boekenwinkels. En de vraag is of je het nog als 'new age' moet positioneren of dat 'new age' erg 20e eeuw is ... (of je dit nou wel of niet ook zo verwoordt).

 

Er worden denk ik (maar dat is puur op gevoel) best heel veel spirituele boeken via internetboekwinkels verkocht

Misschien kijken of je de cijfers ergens kunt achterhalen zodat je kunt inschatten of het de moeite loont?

 

Je zou dat 'gezellige koffiehoekje' ook als mooie aanleiding kunnen zien om een soort pleisterplaats te worden voor gelijkgestemden.

Met wekelijkse 'book clubs'.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Je zou dat 'gezellige koffiehoekje' ook als mooie aanleiding kunnen zien om een soort pleisterplaats te worden voor gelijkgestemden. Met wekelijkse 'book clubs'.

 

Dat is een leuk idee! k had zelf gewoon een hele grote zware tafel in gedachten waar je koffie en thee kunt pakken. Zo' n bookclub is zeker iets om te onthouden om aanloop te vergroten en klanten te binden.

Thanks!

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Goedemiddag.

 

Even ter correctie:

 

Een boekhandel heeft geen aansluiting bij het CB nodig, dit is namelijk erg kostbaar en al zeker niet vereist.

 

Tevens is ook een aansluiting bij een belangenvereniging niet meer (vanaf 2005) van belang. Hiervoor was het noodzakelijk om een erkenning in het boekenvak te kunnen krijgen.

 

Met de wet op de vaste boekenprijs is een en ander vervallen.

 

Wat heb je dan wel nodig:

 

Inschrijving KVK

Een leverancier

Financiering.

De plicht om de vastgestelde boekenprijzen van je leverancier te hanteren. (wet op vaste boekenprijs).

 

 

groet

 

 

EDIT tekst aangepast

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

 

Er worden denk ik (maar dat is puur op gevoel) best heel veel spirituele boeken via internetboekwinkels verkocht. Is het dan wijs om naast de werkelijke winkel ook een internetshop te openen op een website? Of zijn mensen tegenwoordig zo lui dat ze liever online shoppen dan een stukje rijden naar een winkel en gooi ik dan dus mijn eigen (winkel)ruiten in?

 

 

Ik denk dat het elkaar juist goed kan aanvullen: als mensen lekker in je winkel rondsnuffelen en allemaal leuke boeken zien, dan kunnen zie die ook later nog bestellen, als ze allang weer thuis zijn, en via de brievenbus ontvangen. Meer verkoop uit een enkel bezoek zou ik zeggen. Het kan natuurlijk ook juist andersom werken: mensen zoeken een beetje rond op je site: zien het brede aanbod en denken 'daar wil ik wel even in bladeren' en komen naar je winkel.

 

Met betrekking tot de situering van je boekwinkel: uit onderzoek van Paco Underhill (Envirosell) blijkt dat boekwinkels in drukke winkelstraten minder omzet en verkoop hebben dan op wat meer afgelegen lokaties.

 

Verrassend: maar een logisch gevolg: boekwinkels op centrale lokaties fungeren als een soort kijkwinkel voor winkelend publiek: de vrouw naar de Livera, de man de boekwinkel in. De man naar de Handyman: de vrouw de boekwinkel in.

Boekwinkels naast dameskleding zaken hebben steevast een patroon van veel kijkers en weinig kopers in verhouding tot de kijkers. Zeker omdat je een 'destination driven' winkel wilt zijn is een A-lokatie niet belangrijk: parkeergelegenheid is waarschijnlijk veel belangrijker omdat je klanten ook wel van verder weg zullen komen.

 

Bij gewone boekwinkels is nog een opmerkelijk 'wet' : hoe langer mensen in de winkel kijken: hoe minder ze kopen. de kopers zijn vaak mensen die op zoek zijn naar een specifiek boek of een boek over een specifiek onderwerp, en snel beslissen of een boek past bij hun wens. De bladeraars kijken wat rond, en zijn vaak niet specifiek op zoek, en kopen minder (alleen impulsaankoop). Let wel: dit geldt natuurlijk voor boekhandels in de breedste vorm.

 

Overigens: als ik boeddhabeeldjes en wierook in je etalage zou zien staan zou ik meteen een heel zweverig beeld hebben, ik vraag me af of je daarmee nog de volle breedte van het publiek trekt wat je zou willen trekken.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

[flash=200,200]

 

Hoi altijd goed om iets te beginnen, ik start nu zelf ook een winkel waar we oa wierook, thee, branders en verzorgings producten gaan verkopen

Verder hebben we een zaaltje waar we lezingen gaan geven of wlke te huur is voor workshops uitvoeringen enz enz.

Tevens zitten er in het pand 3 praktijk ruimtes.

Het was een uitdaging om te gaan doen maar het werpt zijn vruchten al af.

Zaak is om het goede ass uit te kiezen......! en dat is wel een forse investering

 

grtz Anton

www.vegetal.nl (soon)

info@vegetal.nl


Antonio

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Guest Verwijderd account

Ik vind dit een superidee...

 

Het spreekt mij persoonlijk erg aan,

bovendien speelt het goed in op de trend.

 

 

Heel veel succes!

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

In Amsterdam word je inderdaad doodgegooid met dit soort zaken ;). Maar wat let je om daar eens een rondje te maken en als een soort mystery guest te noteren wat je er goed aan vindt en wat niet? Beetje afkijken bij de concurrent kan nooit kwaad toch?

Succes!

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hoi,

het is nu bijna 2 jaar later en ik ben heel erg benieuwd of je inderdaad je plannen hebt doorgezet en inmiddels een winkel hebt. En uiteraard hoe het gaat. Ik wil ook (helaas wel Amsterdam waar je zogenaamd ermee doodgegooid wordt) iets dergelijks beginnen. Mijn concept zal echter wat uitgebreider zijn omdat ik zelf ook cursussen geef maar ik ben toch wel heel nieuwsgierig.

 

Ik hoor graag!!

Nancy

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hallo bijna ondernemer,

 

Ik denk dat het een heel goed plan is om zo'n winkel op te zetten helemaal met een praktijkruimte erbij. Ik woon zelf in Amersfoort en merk dat er volgens mij maar twee zaken zijn. Wat vooral bijzonder werkt denk ik als er inderdaad een koffie hoekje bij zit. Om dat je inkijk exemplaren hebt liggen zodat mensen eerst het boek kunnen bekijken in alle rust voordat ze het kopen. Wat ook nog een leuk idee is om lezing te verzorgen in je eigen spirituele boekwinkel. Dat je mensen uitnodigd die een veerhaal komen doen. Of verschillende soorten meditatiesessie aanbiedt. Steeds meer mensen zijn op zoek naar zichzelf en harmonie in hun leven. Is het van binnen rustig en stil (verblijf je in de as) dan is het aan de buitenkant (hoe je de wereld ziet) ook stil en harmonieus.

 

Het belangrijkste is denk ik goed na te denken over wat jou anders maakt dan een gewone boekwinkel. Je moet net dat beetje extra aanbieden. Wat dacht je van een enquete opstellen om zo een beetje een inzicht te krijgen waar de mensen naar opzoek zijn als ze aan een spirituele boekwinkel denken.

 

Ik werk zelf in de spirituele hoek en heb ook zelf een tekstbundel geschreven met een Sjamanistische visie.

 

Heel veel succes met je droom werkelijkheid te laten worden.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik heb destijds ingekeken om inderdaad die winkel te beginnen. Maar ik vond uit dat je een behoorlijk kapitaal moet investeren omdat je boeken eerst moet aanschaffen alvorens ze te verkopen. Ik ben langzaam aan via een andere weg begonnen nu. Ik geef inmiddels consults en huiskameravonden en ik heb zojuist mijn certificaat gehaald zodat ik mandala tekenlessen mag gaan geven. Die cursussen beginnen in september en ik hoop voldoende aanmeldingen te krijgen.

 

Mocht ik vanavond de lotto winnen, dan laat ik zonder meer mijn droomwinkel in vervulling gaan. Anders bewandel ik rustig mijn andere weg die in de toekomst heus omvormt tot mijn gewenste winkeltje.

 

Kim

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

update:

Nog altijd geen winkel, maar ben inmiddels wel een kleine onderneming gestart in het geven van workshops en cursussen. http://www.spiritueelbewust.nl

Een eigen winkel beginnen vind ik nog altijd een erg grote stap. Ik weet dat het heus zal lopen, maar momenteel is er ook een kinderwens en de combinatie van kinderwens en winkelwens gaan wat mij betreft even niet hand in hand.

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 198 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept