• 0

Is offshore interessant?

Beste Higherlevel forummers,

 

Mijn eerste bericht, en dus een kleine introductie.

Ik heb een bedrijf waarin wij marketing advies geven en design van bijvoorbeeld webshops doen voor met name Belgische, Duitse en Nederlandse bedrijven. Het bedrijf loopt goed. Afgelopen jaar een resultaat van ca. 120000 euro. Heel fijn natuurlijk. Ook kostbaar. Hoewel we met een Nederlandse BV een redelijk vennootschapsbelastingtarief betalen t.o.v. andere Europese landen is het toch altijd een beetje pijnlijk om een groot gedeelte van je zuurverdiende centjes af te geven aan een organisatie die daar dingen mee doet waar je het zelf eigenlijk meestal niet zo mee eens bent.

 

Natuurlijk wil ik alles 100% legaal en veilig houden maar offshore lonkt...

Met offshore doel ik niet direct op de gekende landen als Belize of Panama maar eerder op de zero tax gebieden in Georgie o.i.d.

 

Mijn idee was om een Ltd in de tax free zones in Georgië te starten, een kantoor te huren of kopen en daar één of twee man personeel aan te nemen. In Georgië zijn werknemers die goed hun werk doen, goed te betalen en ze zouden dus echt iets kunnen toevoegen aan het bedrijf. Ik zou dan het bedrijf in Georgië laten factureren aan het bedrijf in Nederland om zo tot een wat gunstigere verdeling van winst te komen.

 

Nu weet ik dat iedereen gaat adviseren om een specialist in te schakelen. Op het moment ben ik cliënt van Roelof Vos van Hertoghs advocaten. Prima lui. Vragen echter wel 500 euro per uur. Dus voordat ik deze case study daar voorleg zou ik graag horen of iemand op het forum ervaring heeft met een dergelijke opzet.

 

Specifieke vragen waarvan ik hoop dat iemand daar antwoord op heeft:

Wanneer is het buitenlandse bedrijf toch (vennootschaps)belastingplichtig in Nederland?

Mag ik mezelf een salaris toekennen uit de buitenlandse vennootschap?

Is het een probleem als ik zelf de enige aandeelhouder en directeur van het buitenlandse bedrijf ben?

 

Verder zijn natuurlijk alle tips en opmerkingen van harte welkom!

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

De Nederlandse overheid financiert met belastinggeld zaken als gezondheidszorg, sociale voorzieningen, onderwijs, infrastructuur e.d., maar ik begrijp dat jij het daar meestal niet mee eens bent en daarom wil je de activiteiten van je bedrijf zoveel mogelijk verleggen naar Georgië.

 

Als je toch zuinig aan wilt doen snap ik niet waarom je € 500,00 per uur aan een adviseur betaald. Je maakt mij niet wijs dat er geen adviseurs zijn die jou voor (veel) minder hetzelfde kwalitatieve advies kunnen geven.

 

Wat de vragen betreft:

1. Als de activiteiten plaats vinden vanuit NL grondgebied, zijn de activiteiten in principe in Nederland belast. De vestigingsplaats van de rechtspersoon maakt daarbij in principe niets uit. Wel kun je aanlopen tegen dubbele belastingheffing.

2. Je mag jezelf een salaris toekennen vanuit de Georgische vennootschap, maar als je in Nederland woont en werkt, is dat hier belast en kun je alsnog loonheffing afdragen aan een organisatie waar jij niet achter staat.

3. Als je binnenlands belastingplichtige bent, vallen de aandelen die je rechtstreeks houdt in de Georgische vennootschap onder box 2. Dat betekent dat dividend-uitkeringen en vervreemding van de aandelen belast worden via je aangifte inkomstenbelasting.

 

Alles overziend zou ik voor een structuur kiezen met een NL Holding en een NL dochter en een Georgische dochter, waarbij de NL dochter en Georgische dochter zustermaatschappijen zijn die aan elkaar factureren. Uiteraard, zoals Joost zegt, moet je er daarbij rekening houden dat alle transacties de zakelijkheidstoets kunnen doorstaan.

 

Voor wat betreft je eerst opmerking; daar zou ik een reactie van pagina's lang op kunnen geven maar ik zal jullie er niet mee lastigvallen :-) Laat me alleen zeggen dat ik vind dat veel van de dingen die je noemt wel degelijk belangrijk zijn, maar in bepaalde gevallen belabberd uitgevoerd. Daarnaast zijn er gewoon veel zaken waarvoor ik mijn geld liever niet gebruikt zie worden. Zoals bijvoorbeeld Defensie, het koningshuis (jaja, goed voor de handel) of hypotheekrenteaftrek.

 

Voor een adviseur/fiscalist die voor een wat vriendelijker bedrag advies van dezelfde kwaliteit kan geven als Hertoghs neem ik graag alle tips en adviezen aan.

 

 

De door jou voorgestelde structuur waarbij de buitenlandse vennootschap zuster is van de Nederlandse BV lijkt me een mooie oplossing. Ik begrijp alleen niet zo goed waarom het een voordeel is als de buitenlandse vennootschap onder de Nederlandse holding valt. Zou je dat kunnen toelichten?

 

Link naar reactie
  • 0

Andersom, als ik nu 120000 per jaar winst heb en daar zodanig hard voor moet werken dat ik weinig tijd over heb voor mijn gezin en mijn gezondheid daar niet beter van wordt klinkt het misschien heel aanlokkelijk om helemaal niet te hoeven werken en toch nog wat winst uit het bedrijf te halen.

Andere optie is om gewoon minder werk aan te nemen. Gevolg is minder drukte, dus meer tijd voor gezin, beter voor de gezondheid en de te betalen belasting neemt vanzelf af zonder moeilijke constructies. Lijkt me een win-win-situatie.

 

Link naar reactie
  • 0

U maakt dan naar ik aanneem geen gebruik van ondernemersaftrek, vordert geen betaalde voorbelasting terug etc etc. Dat zou immers betekenen dat er minder belasting wordt afgedragen...

Ik zou bijna durven zeg dat u wel heel erg "inside the box" denkt.

Nog makkelijker gaat het als u een onderneming in EU-member Bulgarije opent ... 10% flat corporate income tax als u het allemaal netjes doet en 0% met enige hanky-panky als u wel van een avontuurtje houdt. Voor mijzelf is het geen kwestie van "inside the box thinking" maar slecht een afweging van belangen, wensen en verplichtingen om te voorkomen dat het ook hier de verkeerde kant opgaat.

 

Verder doet u het lijken alsof het een soort gunst is dat wij in Nederland mogen wonen en werken. Dat is echter een van de rechten die wij als Nederlander hebben.
Om het hier leefbaar te houden staan tegenover uw rechten ook uw verplichten. Op mij komt het over als "cherry picking" waarbij u het onderhoud van de kersenboom maar al te graag aan anderen overlaat.

 

Maar uw punt is duidelijk. Dank daarvoor. Het lijkt erop dat de meeste ondernemers uw mening delen.

Graag gedaan ... van een (nog) niet-Nederlander met meer verplichtingen en minder rechten.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Laat me alleen zeggen dat ik vind dat veel van de dingen die je noemt wel degelijk belangrijk zijn, maar in bepaalde gevallen belabberd uitgevoerd. Daarnaast zijn er gewoon veel zaken waarvoor ik mijn geld liever niet gebruikt zie worden. Zoals bijvoorbeeld Defensie, het koningshuis (jaja, goed voor de handel) of hypotheekrenteaftrek.

Je kunt vast wel iets bedenken wat er met jouw belastinggeld in Georgië gebeurt en waar je dat niet aan besteed wilt zien.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Wat een andere adviseur betreft.

(edit, link naar website van Joost en zijn tarief verwijderd omdat een uurtarief niets zegt en ik geen verwachtingen wil scheppen)

Dat lijkt me een heel schappelijk tarief en zit er zit vast wel een adviseur bij jou in de buurt die een dergelijk tarief rekent.

Je maakt mij niet wijs dat die adviseur van jou zoveel beter is dat dat een 4keer hoger uurtarief rechtvaardigt.

Voor een klein MKB-bedrijf is € 500 echt te veel.

Als je echt internationaal wilt gaan, wordt het misschien een ander verhaal, maar dat moet je een adviseur inschakelen met een internationaal netwerk.

 

Wat betreft de structuur.

Hiermee zijn de aandelen van de Georgische BV niet direct in jouw handen en voorkom je - bij vervreemding - eventuele heffing in box 2. Verder kun je gebruik maken van de deelnemingsvrijstelling.

En misschien kun je zelfs een fiscale eenheid vormen, hoewel dat bij buitenlandse vennootschappen (buiten de EU) wellicht nog moeilijk ligt, maar dat weet je adviseur vast wel.

 

Link naar reactie
  • 0

Wat een andere adviseur betreft.

Het noemen van adviseurs met naam, toenaam, link en uurtarieven voegt niks toe. De eerste naam riekt naar name-dropping en de tweede naam brengt een moderator in de lastige positie van ongevraagde aanbeveling. Je kan zulke aanbevelingen ook per PM doorgeven, al was het in deze draad waarschijnlijk bedoeld als argument tegen torenhoge tarieven.

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Wat een andere adviseur betreft.

Het noemen van adviseurs met naam, toenaam, link en uurtarieven voegt niks toe. De eerste naam riekt naar name-dropping en de tweede naam brengt een moderator in de lastige positie van ongevraagde aanbeveling. Je kan zulke aanbevelingen ook per PM doorgeven, al was het in deze draad waarschijnlijk bedoeld als argument tegen torenhoge tarieven.

 

 

Eens, ik zal het niet meer doen.

Het was idd bedoeld als argument tegen torenhoge tarieven en niet specifiek om een bepaalde adviseur aan te bevelen.

Link naar reactie
  • 0

Dank voor al jullie berichten adviezen.

 

Wij hebben als gezin goed overleg gehad en we hebben besloten dat we een drastische stap gaan nemen.

We gaan met het hele gezin verhuizen naar Georgië en van daaruit het bedrijf voortzetten. Het Nederlandse bedrijf zal de komende tijd nog wel blijven bestaan maar de meeste activiteiten zullen overgaan naar de Georgische vennootschap.

 

Zoals enkele van jullie reacties al impliceerden; waarom wil je hier blijven als je hier geen belasting wilt betalen?

 

De enige reden die ik hiervoor kon bedenken was het sociale leven; vrienden, school, familie.

Uiteindelijk zullen we dat sociale leven wel opbouwen in Georgië en de familie en vrienden in Nederland zullen we nog regelmatig bezoeken.

 

We hebben echter zo'n slechte ervaringen met de Nederlandse overheid en de belastingdienst in het bijzonder dat we hier eigenlijk geen bijdrage aan willen leveren. Dus het wordt een koude scheiding.

 

We gaan nu dus niet offshore, maar onshore in Georgië.

 

De kosten voor de fiscalisten kunnen we in ieder geval schrappen :-)

Link naar reactie
  • 0

We gaan met het hele gezin verhuizen naar Georgië en van daaruit het bedrijf voortzetten. Het Nederlandse bedrijf zal de komende tijd nog wel blijven bestaan maar de meeste activiteiten zullen overgaan naar de Georgische vennootschap.

 

Je bent mogelijk nog niet helemaal verlost van de NL fiscus.

Mogelijk zitten er nog fiscale claims in je bedrijf en is er een aanmerkelijk belang claim waarover je moet afrekenen.

Georgië is geen lid van de EU, waardoor belastinguitstel mogelijk niet mogelijk is.

Vziw is er wel een belastingverdrag met Georgië.

Hou hier rekening mee!

 

Uiteraard succes met deze toch wel grote stap, Odeon.

 

Link naar reactie
  • 0

Je bent mogelijk nog niet helemaal verlost van de NL fiscus.

Mogelijk zitten er nog fiscale claims in je bedrijf en is er een aanmerkelijk belang claim waarover je moet afrekenen.

Inderdaad. Nog vervelender is dat je bij een aanmerkelijk belang na emigratie nooit meer van de Nederlandse fiscus afkomt! De periode van uitstel van 10 jaar is een aantal jaren terug afgeschaft en omgezet in een uitstel voor "onbeperkte duur" voor AB-claims. Bij iedere winstuitkering wordt dan een deel van de aanslag (naar rato) alsnog verrekend of ingevorderd.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

Beste SdeVos,

 

Ik ben benieuwd hoe het allemaal is afgelopen, mocht je toevallig weer eens inloggen.

 

Ik heb namelijk een soort gelijk idee. Mijn partner, van Georgische origine, wil graag terug samen met mij naar Georgie. Alleen zit ik met hetzelfde, ik werk als Logistiek Consultant voor Oliemaatschappijen op jack-ups, Momenteel een Nederlandse maatschappij. Maar mijn plan is om gewoon te emigreren en uit te schrijven en daar hetzelfde op te richten. Nou zoekt zij uit van hoe en wat in Georgie en ik in Nederland maar ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het met jou is afgelopen.

 

Mvg,

 

DMB

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    2 leden, 197 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.