Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!

Recommended Posts

Beste,

 

Mijn naam is Hans Vermeer, ik heb een website die al een tijdje online is.

 

De exacte domeinnaam wil ik hier liever niet vermelden maar ik verander alleen de plaatsnaam: www [punt] taxiamsterdamschiphol [punt] nl.

 

Ik heb gisteren een mail ontvangen van de eigenaar van de volgende domeinnamen: www [punt[ taxiamsterdam [punt[nl en www [punt]taxicentraleamsterdam [punt] nl.

 

In de mail staat:

 

Geachte,

 

Ik heb zojuist een medewerker van u aan de telefoon gehad.

Op mijn vraag of ik met Taxi Amsterdam sprak antwoordde hij met ja, dat vind ik een kwalijke zaak. Ook adverteert u op Google onder onze naam.

 

Taxi Amsterdam is een geregistreerde handelsnaam van Taxi Centrale Amsterdam bij de KvK en al tientallen jaren algemeen bekend in Amsterdam.

 

Hierbij verzoek ik u dringend per direct de Google advertenties te stoppen en de website uit de lucht te halen.

 

Ik hoop dat verdere juridische stappen niet nodig zijn.

Hieronder een tekst van mijn advocaten kantoor en daaronder de foto van de advertentie.

 

Misbruik Handelsnaam – Handelsnaamrecht

 

Op grond van het bepaalde in artikel 5 Hnw (Handelsnaamwet) is het verboden een handelsnaam te voeren, die, vóórdat de onderneming onder die naam werd gedreven, reeds door een ander rechtmatig werd gevoerd, of die van diens handelsnaam slechts in geringe mate afwijkt, een en ander voor zover dientengevolge, in verband met de aard der beide ondernemingen en de plaats waar zij zijn gevestigd, bij het publiek verwarring tussen de ondernemingen is te duchten.

 

Een handelsnaam is, gelet op artikel 1 Hnw, de naam waaronder men feitelijk handelt; de naam die naar buiten toe wordt gebruikt als aanduiding van de onderneming.

 

Indien handelsnamen slechts in geringe mate van elkaar afwijken kan dat, in verband met de aard der betrokken ondernemingen en de plaats waar zij gevestigd zijn, tot gevolg hebben dat bij het publiek verwarring tussen die ondernemingen te duchten is, dat wil zeggen gevaar voor verwarring bij het publiek kan doen ontstaan.

 

Kenmerkend voor het Handelsnaamrecht is dat aan het onderscheidend vermogen lage eisen worden gesteld en in beginsel iedere aanduiding, ook indien beschrijvend, mits als handelsnaam gevoerd, voor bescherming in aanmerking komt. Volgens vaste jurisprudentie wordt de grens van de bescherming van beschrijvende handelsnamen echter bereikt als de gevraagde bescherming zou leiden tot monopolisering van algemeen beschrijvende woorden, zodanig dat anderen die niet meer zouden kunnen gebruiken als aanduiding van hun onderneming.

 

Indien verschillende ondernemingen zich op dezelfde markt richten en zij bovendien nagenoeg identieke diensten aanbieden, en de aard van beide ondernemingen aldus zeer nauw verwant is, kan daardoor gevaar voor verwarring zijn te duchten. Het relevante publiek kan gemakkelijk in de veronderstelling komen dat er een bedrijfsmatige band bestaat tussen de beide ondernemingen en daarmee sprake van het voeren van een handelsnaam in strijd met het bepaalde in artikel 5 Hnw.

 

Op grond van artikel 5a Hnw is bovendien het verboden een handelsnaam te voeren, die het merk bevat, waarop een ander ter onderscheiding van zijn fabrieks- of handelswaren recht heeft, dan wel een aanduiding, die van zodanig merk slechts in geringe mate afwijkt, voor zover dientengevolge bij het publiek verwarring omtrent de herkomst van de waren te duchten is.

 

Voor wat betreft het gebruik / misbruik van een domeinnaam, geldt het volgende. Een domeinnaam is in beginsel niet meer of anders dan een (internet)adres van de domeinnaamhouder en is het gebruik daarvan niet aan te merken als het voeren van een handelsnaam. Door omstandigheden kan dat evenwel anders zijn. Dat is het geval als de domeinnaam overeenkomt met een handelsnaam en gebruikt wordt ter aanduiding van de bedrijfsactiviteiten van een onderneming, waarbij ook de inhoud van de website achter de domeinnaam van belang is (vgl. o.a. gerechtshof Amsterdam, 19 oktober 2006, BIE 2007, 116 (Quikprint)). In dat geval – het als handelsnaam gebruiken van de domeinnaam – en wanneer daardoor bij het publiek verwarring is te duchten, wordt ook de domeinnaam gevoerd in strijd met het bepaalde in artikel 5 Hnw. (bron: www.rechtspraak.nl / LJN: BL2843, Voorzieningenrechter Rechtbank Arnhem)

 

Mocht u omtrent gebruik of misbruik van een handelsnaam, het handelsnaamrecht (handelsnaam inbreuk) vragen hebben dan wel behoefte hebben aan direct advies of bijstand, kunt u altijd kosteloos contact opnemen met ons advocatenkantoor.

 

EINDE MAIL

 

 

Ik zou graag willen weten of hij gelijk heeft? Moet ik mijn website verwijderen of is het gewoon toegestaan om door te gaan met mijn website www [punt] taxiamsterdamschiphol [punt] nl?

 

Moet ik hem een antwoord terug sturen? Indien ja wat moet ik in de mail zetten?

Bij voorbaat bedankt.

 

Met vriendelijke groet,

 

Hans Vermeer

 

 

Mod edit:

Voorbeeld domeinnamen gewijzigd; de gegeven voorbeelden zijn namelijk bestaande domeinnamen van bedrijven die kennelijk niets met dit topic te maken hebben

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welkom op HL.

 

" ... Ik heb zojuist een medewerker van u aan de telefoon gehad. Op mijn vraag of ik met Taxi Amsterdam sprak antwoordde hij met ja, dat vind ik een kwalijke zaak...".

Hieruit maak ik op dat de persoon het kwalijker vond dat jullie jezelf kenbaar maken als "Taxi Amsterdam" dan dat je deze algemene termen gebruikt.

 

Waarom heeft de persoon van jullie aan de telefoon bevestigend geantwoord? Hebben jullie geen strikte instructies om jezelf kenbaar te maken als "Taxi Amsterdam Schiphol"?

 

Ik heb verder niet zoveel verstand van geregistreerde handelsnamen maar ik kan me de reactie van de eigenaar van "Taxi Amsterdam" wel voorstellen. Zeker als je op Google AdWords ook met deze naam adverteert.

 

Als er aan de telefoon gezegd was "nee, meneer, wij zijn Taxi Amsterdam Schiphol" en je adverteerde op Google ook als zodanig, was er misschien minder aan de hand geweest.

 

Misschien is het mogelijk dit alsnog te doen (met duidelijke instructies onder het personeel) of de naam te wijzigen naar "Taxi Schiphol" (of vergelijkbaar).

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Hans,

 

Deze vraag is - in bijna identieke vorm- al meerdere malen gesteld, en (niet geheel bij toeval?) door iemand met de voornaam Hans.

 

Zie o.a. de vragen in 2011 en 2012

 

Ik zet dit topic daarom op slot en stuur je een PM (persoonlijk bericht voor overleg)

 

Ook zal ik alle links uit dit en de oude topics verwijderen om vermoedens van linkspam voor een specifieke domeinnaam te voorkomen

 


B2Bsure, de vooruithelpers in risicomanagement en verzekeringen

 

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact 📞📧

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 273 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept