• 0

Starten vanuit de ww wordt makkelijker

Onderstaand persbericht dat mij zojuist bereikte wil ik de toekomstige starters op dit forum die vanuit de ww willen starten niet onthouden. ;D

 

+++++

 

01 juli 2005

Persbericht Min SZW Nr. 05/113

 

WW als springplank naar eigen bedrijf

 

Het wordt werklozen makkelijker gemaakt een eigen bedrijf te beginnen. Ze krijgen de kans om, met behoud van WW, de eerste orders in de wacht te slepen. De ondernemers in de dop krijgen ook een ruimere vrijstelling van de sollicitatieplicht.

 

Met die maatregelen wil staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bevorderen dat mensen in de WW een toekomst als zelfstandig ondernemer overwegen. ‘Ondernemen is evengoed een optie als een baan in loondienst.’

 

De staatssecretaris zette vier maanden geleden een projectgroep aan het werk om het ondernemerschap te stimuleren. De projectgroep maakte als eerste een inventarisatie van kansen en knelpunten. Eén van de knelpunten doet zich voor in de WW. Werklozen krijgen al wel de mogelijkheid om zich, in ieder geval drie maanden, te oriënteren op het ondernemerschap, maar in die tijd mogen ze nog niet proberen hun eerste opdrachten in de wacht te slepen. Van Hoof vindt dat een belemmering voor het starten van een eigen bedrijf. Hij komt daarom op korte termijn met voorstellen de wet zo te veranderen dat werklozen in de oriëntatieperiode aan een orderportefeuille kunnen werken zonder dat hun uitkering in gevaar komt. In individuele gevallen kan die oriëntatieperiode van drie maanden worden verlengd. Van Hoof wil ook een verdere vrijstelling van de sollicitatieplicht mogelijk maken, zodat werklozen ‘meer ruimte krijgen om zich volledig te richten op de vraag of het starten als ondernemer een haalbare optie is.’

 

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de staatssecretaris, mede namens zijn collega Van Gennip van Economische Zaken, dat hij de startpositie van ondernemende werklozen in de toekomst verder wil verbeteren door de financiële risico’s te verminderen. ‘Bijvoorbeeld door een korte afbouwperiode in de WW te creëren, waardoor de ondernemer in kwestie de tijd tussen het opstarten van zijn bedrijf en de eerste inkomsten beter kan overbruggen.’

 

Van Hoof wil met zijn beleid bereiken dat het makkelijker wordt om de stap naar het ondernemerschap te zetten. ‘Het kunnen kiezen voor ondernemerschap past in het nemen van eigen verantwoordelijkheid voor participatie op de arbeidsmarkt.’

 

 

 

Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Neem me niet kwalijk, maar wat een onzin. Dit voegt netto helemaal niets toe aan de huidige situatie.

 

- Je kunt als startend ondernemer gewoon aan de slag. Je wordt dan (permanent) gekort op basis van het aantal uren dat je zelfstandig werkt. Werken aan je orderportefeuille in een orientatiefase verandert daar niets aan.

 

- Vrijstelling van sollicitatieplicht klinkt heel leuk, maar laten we eerlijk zijn: hoeveel tijd gaat er nu alles bij elkaar zitten in het schrijven van 1 sollicitatie per week?

 

- Een afbouwperiode zit in het eerste punt al ingebouwd. Als je gaandeweg meer werk krijgt, wordt je steeds meer gekort.

 

Waar de staatssecretaris beter iets aan zou kunnen doen is de besluitvorming rond hoeveel je gekort wordt. Momenteel is dit het hoogste aantal uren dat je in een willekeurige week gewerkt hebt.

 

Dat houdt dus in dat als je bijvoorbeeld de eerste week van het jaar 20 uur gewerkt hebt (en dat netjes invult), en de rest van het jaar niets, je toch de helft van je uitkering voor de rest van dat jaar kwijt bent.

 

Dit is een grote belemmering voor startende ondernemers, want als je een keer een leuke opdracht tegen het lijf loopt, dan houdt dat bijna per definitie in dat je het grootste deel van je uitkering verliest. Hoe het dan na afloop van die ene opdracht moet, da's dan jouw probleem

 

Eigenlijk kan het in dat geval zijn dat je financieel beter af bent als je die opdracht laat lopen.

 

Een beter systeem zou zijn om dit te bepalen op basis van het gemiddelde van de afgelopen x maanden, of iets dergelijks. Dat zou werkelijk stimulerend werken.

Link naar reactie
  • 0

Zaph,

 

Als ik het bericht goed lees gaan er in ieder geval 2 dingen veranderen.

 

Nu mag je officieel tijdens de orientatieperiode niet proberen om klanten binnen te halen zonder dat ze je uitkering korten. Dat mag straks wel. Wat mij betreft formaliseren ze daarmee alleen wat in de regel al met goedkeuring van CWI en UWV-medewerkers gebeurt.

 

Daarnaast gaan ze juist die belachelijke regel dat je meteen voor het maximaal aantal gewerkte uren je uitkeringsrechten verliest, veranderen. Dat moet jou dus als muziek in de oren klinken en misschien gaan ze wel precies datgene doen wat jij in je laatste regel adviseert, want je bent niet de enige die dat een werkbaardere regeling zou vinden dan de huidige.

Ook bij SZW zijn ze blijkbaar inmiddels zover dat ze aspirant ondernemers willen stimuleren ipv frusteren.

 

Groeten Karen

 

Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link naar reactie
  • 0
WW als springplank naar eigen bedrijf

 

Sorry maar dat vind ik niet de juiste manier om deze nieuwe regelgeving uit te leggen.

 

Begrijp me niet verkeerd, alles okee om mensen uit de ww te halen, maar begin eerst eens met mensen eruit te houden.

 

Daarnaast lees ik hier ook dat er veel "angst" bestaat om op "je uitkering" gekort te worden of zelfs te verliezen. Well SHIT happens, dat is het risico van ondernemen, soms verdien je een maand geen halve rooie, soms verdien je in een week de rest van het jaar.

 

Geen enkele ondernemer die als ie een slechte maand heeft ergens anders dan bij z'n eigen "spaarrekening" kan aankloppen.

 

En wat is dit een onzinnige regel: "Werklozen krijgen al wel de mogelijkheid om zich, in ieder geval drie maanden, te oriënteren op het ondernemerschap, maar in die tijd mogen ze nog niet proberen hun eerste opdrachten in de wacht te slepen."

 

Hoort bij het orienteren ook niet: "De tegenvallers die je tegen kunt komen met je eerste opdracht"

 

Om je te kunnen orienteren moet je toch ook leren.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

nou, ik ben erg blij met deze voorgenomen maatregel! De bestaande orientatie-periode is leuk maar zal weinig twijfelende mensen doen besluiten voor zichzelf te gaan beginnen.

Natuurlijk begrijp ik enkele reactie's hier wel dat een startende ondernemer risico's moet durfen te nemen maar toch zijn er vele mensen (zoals ik) die toch nog twijfelen door verschillende oorzaken zoals bijvoorbeeld een gezins-situatie. Het nieuwe voorstel van de staatssecretaris zal mij waarschijnlijk wel over de streep gaan trekken!!!!

Link naar reactie
  • 0

Little Monkey,

 

De titel "ww als springplank naar eigen bedrijf" is niet mijn vinding, maar de kop van het persbericht van het Ministerie van Sociale Zaken dat ik hier heb geplaatst.

 

Ik heb het persbericht slechts doorgeplaatst omdat ik heb gezien dat er regelmatig mensen op dit forum komen die vanuit een uitkering willen starten en ik denk dat deze veranderingen voor veel mensen in die situatie goed nieuws betekent.

 

Groeten

Karen

Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link naar reactie
  • 0
De titel "ww als springplank naar eigen bedrijf" is niet mijn vinding, maar de kop van het persbericht van het Ministerie van Sociale Zaken dat ik hier heb geplaatst.

 

Dat had ik gelukkig wel begrepen, jammer dat ze bij SZ er voor kiezen om een dergelijke verandering in regelgeving op deze manier naar buiten te brengen. Zoals ik al eerder aangegeven heb ben ik helemaal niet tegen dit soort "positieve" veranderingen, ik vind het alleen jammer dat het zo naar buiten gebracht wordt.

 

Ik begrijp ook dat dit die extra impuls en ondersteuning is die zovelen, die in de ww zitten, nodig hebben en uiteindelijk doen besluiten om toch het ondernemerspad te bewandelen.

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0
Nu mag je officieel tijdens de orientatieperiode niet proberen om klanten binnen te halen zonder dat ze je uitkering korten. Dat mag straks wel.

 

Klopt, maar je mag nog steeds in die periode geen cent verdienen.

 

Daarnaast gaan ze juist die belachelijke regel dat je meteen voor het maximaal aantal gewerkte uren je uitkeringsrechten verliest, veranderen.

 

Dat haal ik er echt niet uit. Waar lees je dat?

 

Daarnaast lees ik hier ook dat er veel "angst" bestaat om op "je uitkering" gekort te worden of zelfs te verliezen. Well SHIT happens, dat is het risico van ondernemen, soms verdien je een maand geen halve rooie, soms verdien je in een week de rest van het jaar.

 

Ho, ho - rustig aan! We hebben het over startende ondernemers. Als je als zodanig afhankelijk bent van opdrachten is dit risico eigenlijk niet verantwoord. Als je al een tijdje bezig bent, en een netwerk hebt opgebouwd is dat risico kleiner, en hoort het, zoals je zegt, bij het vak.

 

Ik heb het zelf meegemaakt - een leuke eerste opdracht terwijl ik in de WW zat, maar geen enkel zicht op werk daarna. Wat doe je dan? Kop je die eenmalige 1500 euro in, wetend dat je daarmee in het vervolg 1000 euro per maand minder uitkering krijgt, of laat je hem lopen?

 

Wat zou jij doen?

 

 

Link naar reactie
  • 0

Vandaag gehoord van minister de Geus op Radio 1.

 

WW-ers mogen met behoudt van uitkering maximaal 6 maanden gebruiken om een onderneming op te starten. Inkomsten worden wel met de uitkering verrekend maar het recht op ww blijft bestaan. Als dus na een half jaar blijkt dat de onderneming niet levensvatbaar kun je stoppen en terugvallen op de ww-uitkering. Uiteraard geldt dit alleen als je recht hebt op meer dan een half jaar uitkering.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik heb meegemaakt dat een ondernemer die ook gestart was vanuit een WW-uitkering zijn ontvangen uitkeringen die hij had genoten in de z.g. opstart periode moest terug betalen omdat de gemeente dat als lening had verstrekt.

 

dit lijkt me onwaarschijnlijk: WW is een uitkering die verstrekt wordt door het UWV. Zowel de uitkering in financiele zin als de ondersteuning bij het weer aan het werk komen, zijn daarbij de verantwoordelijkheid van het UWV. Een gemeente heeft hierbij geen enkele bemoeienis.

 

De eigen gemeente vervult daarentegen de rol van uitkeringsinstantie in het geval dat geen recht op WW bestaat en er onvoldoende inkomen of vermogen is om in het eigen levensonderhoud te voorzien. Dan is er sprake van WWB (bijstand). De regelgeving met betrekking tot het starten van een eigen bedrijf vanuit een WWB-uitkering is anders dan die geldt met betrekking tot een WW-uitkering en kan per gemeente verschillen. Onder andere de BBZ-regeling is dan van toepassing, waarbij een lening verstrekt kan worden. De regelgeving rondom het starten van een eigen onderneming vanuit een WWB-uitkering is complex en eufemistisch uitgedrukt 'niet erg stimulerend'. De gemeente is uiteindelijk daarbij de beoordelende instantie.

Link naar reactie
  • 0
WW is een uitkering die verstrekt wordt door het UWV.

 

Ik weet daar niet zoveel van en UWV zijn verschrikkelijk, met hun onbegrijpelijke brieven, maar ze staan welwillend tegenover ondernemers die het even moeilijk hebben. Ik heb het gelukkig niet nodig gehad maar ze kunnen de salarissen van je werknemers max. 3 maanden betalen zodat je de bekende dip tussen einde funding en start revenues net kan overbruggen. Zo ligt het voor de hand dat ze ook iemand met WW in staat stellen voor zichzelf te beginnen.

Volgens mij moet je als startend ondernemer heel pragmatisch en kort door de bocht zijn. Gewoon alles accepteren wat ze je betalen, niet te formeel doen, niks melden, en moet je terugbetalen dan stel je dat uit tot je dat ook echt kan. Of zeg ik nou iets geks?

 

dagdag

Christine

Link naar reactie
  • 0

Volgens mij moet je als startend ondernemer heel pragmatisch en kort door de bocht zijn. Gewoon alles accepteren wat ze je betalen, niet te formeel doen, niks melden, en moet je terugbetalen dan stel je dat uit tot je dat ook echt kan. Of zeg ik nou iets geks?

 

Inderdaad moet je als startend ondernemer heel pragmatisch zijn, maar een ontvanger van uitkering heeft te maken met de heel strenge regelgeving omtrent de sociale voorzieningen. Zo is bijvoorbeeld wettelijk bepaald dat bij alles meer dan eenmalig administratieve vergissingen een boete of maatregel (=korting op uitkering) opgelegd moet worden en wanneer strafrechterlijk vervolgd zal worden (bij benadeling van (in het guldentijdperk) 5 of 6 duizend gulden, waarbij te laat melden ook gezien wordt als benadelen). Niks melden en straks terugbetalen is dus geen optie. Afspraken maken en die schriftelijk vast laten leggen wel, maar of ambtenaren hiermee erg snel zijn, waag ik te betwijfelen.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Dossier er ff bijgepakt, client startte vanuit een bijstandsuitkering i.p.v. WW.

 

dan is de lening verstrekt vanuit de BBZ-regeling: er kan daarbij naast de uitkering ten behoeve van de algemene kosten van het bestaan een orientatiebudget worden verstrekt in de vorm van een lening van momenteel max. EUR 2500 voor voorbereiding van een eigen onderneming gedurende maximaal een jaar. De lening behoeft niet te worden terugbetaald als de onderneming niet van start gaat. Net als in het geval van het starten vanuit een WW-uitkering mag tijdens de orientatie niet aan acquisitie worden gedaan (een voorwaarde die de hele regeling dus volkomen waardeloos maakt).

 

Link naar reactie
  • 0

Misschien lees ik er hier overheen, maar ik had juist ergens gelezen dat je een jaar lang je uitkering mocht behouden tijdens het opstarten van je bedrijf en dat je tot 70% ingekort werd op je uitkering. Dat wil zeggen dat je altijd nog 30% vast behoudt, ongeacht wat je binnen haalt.

 

DAT is voor mij WEL een stimulans, weet iemand hier meer over? Het zou in juni 2006 actief zijn, maar een vriend van me werkt bij Hudson en die vertelde dat je dit al kon regelen, op persoonlijke basis, met je UWV account manager.

Link naar reactie
  • 0

Dag allen,

 

is dit goed nieuws ???? Ja!!!

 

Waarom ja???

De opstart van een zaak vanuit de WW wordt nu qua verrekeningstechniek min of meer gelijk aan die van de WAO. Meer kijken naar verdiensten (winst) dan naar gemaakte uren.

 

De focus wordt dus, net zoals bij "reguliere" starters, meer het zo snel mogelijk laten groeien van omzet en winst.

 

Ik verwacht dat hier een positieve werking van uit gaat. Het voorkomt met name dat mensen met de "handrem" erop gaan ondernemen "want anders loopt mijn uitkering gevaar". In mijn werk als starterscoach kom ik dit argument namelijk wekelijks tegen .....

 

Groeten Ard

Link naar reactie
  • 0

Was dit niet die regeling waarbij vorige week minister de Geus een vrouwelijke allochone ondernemer ten tonele voerde, die en plein publique in huilen uitbarste dat ze in drie jaar nog niks verdiend had en haar rekeningen niet kon betalen?

 

Speech van De Geus

 

Speech van Ümran Aygün (vrouw van de stomerij)

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Ik jammer niet, ik vond het een leuke annekdote. Ik ben er overigens geen voorstander van om ondernemerschap aan iedereen aan te bevelen. Het is eerder een persoonlijke keuze.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Stelling: In de hedenhaagse arbeidsmarkt is het risico voor een arbeider nagenoeg net zo groot, als dat van een ondernemer/zzp-er.

 

Dus in die zin is iedere regel die de mogelijkheden tot het opstarten van een onderneming door een Nederlandse werkloze een verademing.

 

(Deze laatste opmerking plaatst ik omdat de KvK medewerkers op dit moment op de Veluwe zitten voor een bijscholing Pools .... er zijn zoveel Poolse startende ondernemers in Nederland ..... bouwers,klussers, dienstverleners etc)

 

Groeten Ard

Link naar reactie
  • 0

Stelling: In de hedenhaagse arbeidsmarkt is het risico voor een arbeider nagenoeg net zo groot, als dat van een ondernemer/zzp-er.

 

 

Nou, veel mensen in loondienst vinden het wel heel prettig dat ze zeker weten dat iedere maand het salaris wordt bijgeschreven. Ik ken er best veel, die bij mijn start hebben gezegd 'dat zou ik ook wel willen, maar ik durf mijn zekerheden niet op te geven'.

 

ps. ik neem aan dat je met een 'arbeider' een werknemer bedoeld ;)

Link naar reactie
  • 0

Ik zit ook met smart op deze regeling te wachten, want de huidige werkt behoorlijk verstikkend. Voor de diehards die de ontwikkelingen echt op de voet willen volgen: het wetsvoorstel is in behandeling bij de Eerste Kamer en er wordt op 11 april opnieuw over vergaderd. De vorderingen kun je hier volgen:

http://www.eerstekamer.nl/9324000/1/j9vvgh5ihkk7kof/vh7pkx45qydo

 

Een onderdeel van dit wetsvoorstel is met betrekking tot de wekeneis is al wel door de eerste kamer aangenomen met een verwachte ingangsdatum van één oktober dit jaar. Voor iedereen die op de wijziging van de startersregelingen zit te wachten: ik zou niet mijn adem inhouden...

 

Groeten,

 

Mark Hazeleger

Advies, installatie en onderhoud voor particulieren en bedrijven

Link naar reactie
  • 0

Nou ja, met smart is wellicht een groot woord. Om te starten verdient de nieuwe regeling veruit mijn voorkeur boven de huidige regels. Die lijken gemaakt om iedere vorm van initiatief in de kiem te smoren bij gebrek aan middelen. het maakt nog al wat uit of je gekort wordt op je uitkering zodra je met je visitekaartje in de hand de je voordeur uitstapt omdat je "activiteiten ontplooit", of dat er daadwerkelijk gekeken wordt naar je verdiensten.

 

Overigens lijkt het me ook wel aardig om te weten wat ze in de nieuwe regeling onder verdiensten verstaan en wat voor administratieve consequenties dat heeft voor starters:

Bonnetjes in een schoenendoos en 1 x in de drie maanden naar de boekhouder lijkt me in dat geval niet voldoende... (lijkt me zowieso niet handig, maar toch, er zijn mensen die daar voor kiezen).

Advies, installatie en onderhoud voor particulieren en bedrijven

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 79 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.