Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Aka001

Eenmanszaak met maar 1 klant

Recommended Posts

Ik wil een eenmanszaak oprichten, maar heb maar 1 klant. Ik werk vanuit huis en de klant koopt zijn opdrachten in. Ik maak zelfstandig de opdracht (grafische ontwerpjes) en, na eventuele correcties, lever ik het digitaal aan. Nu is mijn vraag: kan mijn klant worden aangeslagen voor werknemerspremies etc. Ik heb begrepen dat de belasting mij niet als ondernemer ziet en krijg dus geen voordelen van belastingaftrek zelfstandigen etc. Dan is het gewoon extra inkomen (naast loondienst partner). Dat is jammer, maar beter dan dat ik deze klant moet laten gaan en hij het ergens anders gaat inkopen. Ik heb wel een btw nummer nodig, omdat die klant gewoon ‘wit’ wil werken met mij. Krijg ik hiermee problemen (of mijn klant) of kan ik het straks aangeven als zijnde extra inkomen. (Mijn partner en ik hebben een gezamelijk inkomen bij de belasting). Graag advies.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nu is mijn vraag: kan mijn klant worden aangeslagen voor werknemerspremies etc.

Beste Aka, als er geen sprake is van een gezagsverhouding, geen loon en geen verplichting tot het verrichten van persoonlijke arbeid (jij zou het indien nodig ook aan een ander kunnen uitbesteden), dan lopen jij en de klant geen risico dat er sprake is van een (fictief) dienstverband.

Dat soort afspraken kun je vastleggen in een (goedgekeurde) modelovereenkomst.

 

Ik heb wel een btw nummer nodig, omdat die klant gewoon ‘wit’ wil werken met mij. Krijg ik hiermee problemen (of mijn klant)

Nee, geen enkel probleem. Ook als je volgens de belastingdienst geen zelfstandig ondernemer bent (Winst uit onderneming) , kun (en moet!) je als resultaatgenieter gewoon een BTW nummer aanvragen.

B2Bsure, de vooruithelpers in risicomanagement en verzekeringen

 

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact 📞📧

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank voor je antwoord Norbert.

Moet ik me wel laten inschrijven bij de KvK? Of kan ik volstaan met een BTW nr aanvragen? Ik neem aan dat de belastingdienst me niet als ondernemer ziet (ik kom ook nooit aan 1227uur p. jaar). Dus komt het gewoon bij ons inkomen en moet ik inkomensbelasting betalen. Alle fiscale voordelen vallen dan toch weg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Even aangenomen dat je hier niet van leeft en wellicht ook inkomsten uit loondienst hebt, of een partner die inkomsten heeft oid, is het allemaal niet zo heel moeilijk.

 

Voor de BTW ben je aan het ondernemen, je kunt in inschrijven bij de kvk, een btw nummer krijgen en net als iedere andere ondernemer factureren.

 

Het criterium on ondernemer te zijn voor de inkomstenbelasting haal je er niet mee, dus je krijg geen starters/ondernemers aftrek of iets dergelijks. Wat je ermee verdient is gewoon 'inkomen uit overige activiteiten' en daarover dien je belasting te betalen.

 

Een modelovereenkomst lijkt me hier echter wel verstandig om er zeker van te zijn dat het niet alle schijn heeft van een verkapt dienstverband.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 291 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept