• 0

Verrekenbaar verlies startersaftrek vs heffingskortingen

Ik ben de afgelopen jaren in loondienst geweest en verruil dat 1 jan 2019 voor een eenmanszaak. Ik had in 2016 een laag inkomen (€15k bruto) en in 2017 en 2018 €45k bruto inkomen. Ik heb geen fiscale partner (relevant).

 

Ik krijg de indruk dat er een fiscaal optimale strategie is voor het toepassen van de startersaftrek en dat wilde ik even toetsen hier.

 

Als je de startersaftrek toepast bovenop de zelfstandigenaftrek heb je sowieso een verliespost van ca € 9200,- bovenop je feitelijk verlies uit de onderneming. In mijn geval in 2019 zeker iets van € 15.000,- verrekenbaar verlies totaal.

 

Als je dit verlies achterwaarts toepast wat je volgens mij verplicht bent in het oudst mogelijke jaar (dus verlies uit 2019 verrekenen met 2016) dan is het volgens mij nogal van belang hoeveel inkomen je dat jaar had. Stel dat mijn belastbare inkomen in 2016 € 45.000,- was, dan zou ik na verrekening van het € 15.000,- verlies in 2019 toch zeker ca € 6000,- belasting terug krijgen over 2016 verwacht ik. Maar ik had in 2016 maar een belastbaar inkomen van € 15.000,-, dus zal het verrekenbaar verlies wellicht maar een teruggave van max € 1500,- opleveren vanwege de heffingskortingen in 2016. In beide gevallen is mijn verrekenbare verlies volledig 'op', maar het verschil in teruggave is aanzienlijk.

 

Dus even mijn vraag: loont het inderdaad om je startersaftrek strategisch in te zetten in de jaren dat je er recht op hebt? In mijn geval zou het dus mogelijk verstandig zijn om de startersaftrek in 2019 niet toe te passen en de 3 jaar erna wel.

 

Of om de vraag eigenlijk veel simpeler en algemener te stellen: klopt het, dat het eigenlijk nauwelijks loont om aftrekposten toe te passen op een belastbaar inkomen van € 15000,- of lager? Want wat je wint aan aftrekposten, verlies je al heel snel op algemene heffingskortingen die daarmee verdampen (zeker als je geen fiscale partner hebt).

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

11 antwoorden op deze vraag

  • 0

RobinS,

 

allereerst welkom op ondernemersforum Higherlevel.

 

Wat je hier zoekt is middeling van (sterk) wisselende inkomens in de IB-sfeer (als particulier of ondernemer met een eenmanszaak).

 

Verliesverrekening is volgens mij als niet-expert voorbehouden aan vennootschappen.

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Hoi Highio,

 

Bedankt! Ik lurk hier al jaren, al mijn fiscale zoekopdrachten op Google komen hier uit lijkt het :)

 

Wat betreft verrekenbare verliezen in eenmanszaken, dit is wel degelijk mogelijk voor zover mij bekend:

 

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/inkomstenbelasting_voor_ondernemers/verlies_uit_onderneming

 

Ik heb in deze vragen al vrij veel research zitten, maar nog geen praktijkervaring, dus ik sluit zeker niet uit dat ik foute aannames heb.

Link naar reactie
  • 0
Dus even mijn vraag: loont het inderdaad om je startersaftrek strategisch in te zetten in de jaren dat je er recht op hebt? In mijn geval zou het dus mogelijk verstandig zijn om de startersaftrek in 2019 niet toe te passen en de 3 jaar erna wel.

 

De zelfstandigenaftrek bedraagt niet meer dan het bedrag van de winst vóór ondernemersaftrek. Deze beperking geldt niet als u in aanmerking komt voor de startersaftrek. (belastingdienst)

 

Als je de startersaftrek niet in 2019 toepast heb je dus ook geen zelfstandigenaftrek.

 

De mkb-winstvrijstelling verlaagt uw fiscale winst. Daardoor bent u minder belasting verschuldigd. Als uw onderneming verlies lijdt, verkleint de mkb-winstvrijstelling het fiscale verlies. In dat geval is de vrijstelling dus nadelig voor u. (belastingdienst)

 

Wat is wijsheid? Joost mag het zeggen ;)

 

Link naar reactie
  • 0

Hallo Robin,

 

Het klopt dat er ook bij de inkomstenbelasting verliesverrekening kan plaatsvinden. Dat begint inderdaad (zo mogelijk) bij het 3e jaar vóór het verliesjaar.

 

Er valt alleen niets te sturen met (alleen) de startersaftrek. In een jaar waarin je in aanmerking komt voor zelfstandigenaftrek en je voldoet aan de voorwaarden voor startersaftrek, wordt die laatste automatisch toegepast. Je kunt daar niet vrijwillig van afzien.

 

In theorie zou je wel kunnen sturen met de zelfstandigenaftrek (en daarmee tegelijkertijd de startersaftrek) of het ondernemerschap voor de inkomstenbelasting.

 

Edit: Henk was me al (deels) vóór.

Lexicom Administratie & Belastingen - Haarlem - www.lexicom-administratie.nl

Link naar reactie
  • 0

Kort en duidelijk

 

1. verliesverrekening bestaat gewoon inderdaad met 3 jaar terug, die link is ook vrij duidelijk daarin.

 

2. De startersaftrek is niet facultatief, als je er recht op hebt wordt deze toegepast.

Je krijgt 5 jaar de tijd voor het geval je in één van de start jaren nog niet of tussentijds eenmalig niet meer voldoet aan de vereiste criteria

 

3. De middelingsregeling die highio noemt zou mogelijk wel uitkomst kunnen bieden. Niet zozeer omdat die middeling je veel belastingvoordeel oplevert, het verschil tussen de laagste tariefschijven is maar gering.

Maar je inkomen voor 2016 zou wel omhoog gaan waardoor de verliesverrekening wel beter wordt.

 

Dit en ook je andere vraag over pensioenafkoop is geen doe hetzelf werk. het gaat om complexe regelingen en die bij (vorm)fouten niet tot het gewenste resultaat kunnen leiden.

Er ontstaat een meervoudige correctie van de inkomsten van 2016 eerst door de middeling en daarna door de verliesverrekening waardoor ook de middelingsberekening mogelijk weer wordt geraakt.

 

Link naar reactie
  • 0

Op de site van de Belastingdienst lees ik in een kader met uitroepteken:

Let op!

 

Middeling heeft geen invloed op de hoogte van uw belastbaar inkomen en uw verzamelinkomen van de jaren waarover middeling is aangevraagd. De hoogte van de aanslagen inkomstenbelasting en die van beschikkingen Toeslagen blijven hetzelfde.

De verliesverrekening die ik dan toch ook maar zo noem, is (komt mogelijk) pas een aangiftejaar later aan de orde dan het genoemde middelingstijdvak, al kunnen we hier eigenlijk niet bepalen of dit het voordeligste is.

 

Ik zou voor 2019 toch vooral ook aan omzet draaien gaan denken! ;)

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Ik zou voor 2019 toch vooral ook aan omzet draaien gaan denken! ;)

Het lijkt er op dat TS doelbewust naar een verlies aanstuurt om zo een belastingvoordeel te kunnen behalen middels middeling van inkomen.

Als dat het geval is, dan is het een kwestie van een paar inkomensvarianten voor 2019 aan te maken en gaan rekenen.

 

Mocht de achterwaartse verrekening uitgeput zijn, dan kan TS verder gaan met een voorwaartse verrekening.

Om deze case wat interessanter te maken, zou ik het verlies in 2019 nog wat verder opvoeren.

Maar wat als ... de zakelijke successen in 2019 toch wat beter zijn dan verwacht?

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

We kennen de fiscale voorgeschiedenis en toekomst van topic starter niet, maar je kunt ook twee tijdvakken van drie jaar voor middeling van inkomen bedenken! Ze mogen alleen niet overlappen. ;)

 

Wat is het kale rekensommetje van (15k + 45k + 45k inkomen) middelen na een definitieve aanslag over 2018 te hebben zonder het aanstaande ondernemerschap en het tweede lijfrente topic mee te nemen? Dat kun je eenvoudigweg met de BD rekentool nagaan. Een complexer traject lijkt me inderdaad voor uitwerking aan een specialist. ;)

 

Heeft er iemand een langjarige case van gecombineerde middeling en verliesverrekening? En klopt het dat je voor berekening van middeling een verliesjaar op nul zet?

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Een complexer traject lijkt me inderdaad voor uitwerking aan een specialist. ;)

 

Ja ik post hier ook vooral om te leren over genoemde onderwerpen zodat ik vervolgens betere beslissingen kan maken of op niveau met een fiscalist kan praten!

 

Verder had ik mij inderdaad niet beseft dat je de startersregeling niet willekeurig kan toepassen. Ik kan natuurlijk bewust bv het urencriterium niet halen, maar express de de zelfstandigenaftrek missen is fiscaal waarschijnlijk de allerslechtste beslissing.

 

Het komt erop neer dat ik dus hoe dan ook startersaftrek in 2019 t/m 2021 zal krijgen. In 2019 ga ik vrijwel zeker verlies draaien vooral met de extra ondernemers aftrekpost van ca € 9200. In 2020 en 2021 is het toch wel de bedoeling dat ik genoeg winst maak om (een groot deel van) de ondernemersaftrek in het jaar zelf te kunnen toepassen. Dus daarom is het jammer dat juist 2019 een verlies zal opleveren en 2016 een slecht jaar is om mee te verrekenen. Hier komt dus mogelijk de middelingsregeling om de hoek kijken!

 

Hier nog een link van de belastingdienst wat volgens mij precies op dit scenario ingaat (laatste alinea):

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/bijzondere_situaties/middeling_sterk_wisselende_inkomens/voorwaarden_voor_middeling

Link naar reactie
  • 0

Het komt erop neer dat ik dus hoe dan ook startersaftrek in 2019 t/m 2021 zal krijgen. In 2019 ga ik vrijwel zeker verlies draaien vooral met de extra ondernemers aftrekpost van ca € 9200.

Als uw onderneming in 2019 verlies maakt, dan wordt de zelfstandigenaftrek door­geschoven naar toekomstige positieve resultaten.

Echter, als starter mag u drie keer de zelf­standigenaftrek en startersaftrek verrekenen met andere inkomsten, als die er zijn, ook in een verliessituatie.

 

Verder is van belang om te weten: Verrekenen van niet geheel gerealiseerde zelfstandigenaftrek.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 112 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.