Jump to content
sandrabrood
Verberg

Ontbrekende huur indeplaatsstelling

Ik heb een interessante casus. Ik heb 2,5 jaar geleden een lopende bakkerswinkel overgenomen, in een nogal groot pand en daarbij behorende hoge huur. De winkel is mooi verbouwd en ik heb een heleboel nieuwe klanten. Ondanks mijn enorme effort is de omzet teruggelopen, dit komt voornamelijk door een wegtrek van de supermarkten uit het centrum en dus ontbrekende passanten. Dit probleem geldt voor alle ondernemers in het dorp en gezien de omstandigheden kom ik er eigenlijk nog goed vanaf (dit jaar is de omzet eindelijk licht stijgende, maar nog niet op het niveau van 3 jaar geleden).

 

De huur staat nu niet meer in verhouding tot de omzet die ik draai. Dit is te wijten aan de teruggelopen omzet maar ook het pand is te groot. Ik heb dit met mijn verhuurder besproken, oa huurverlaging en/of de optie winkel opsplitsten maar puntje bij paaltje wil de verhuurder nergens iets van weten.

Ik ben dus aan het onderzoeken wat mijn opties zijn en een klein stukje verderop in de straat staat een perfect pand te huur, met de perfecte oppervlakte en de juiste huurprijs.

 

Nu is het interessante hieraan dat de verhuurder nooit de huur indeplaatsstelling heeft willen tekenen ivm een geschil met de ouder huurder (waarvan ik de winkel heb overgenomen). Wel ging hij ermee akkoord dat ik in het pand kwam en de huur aan hem over zou maken. We hebben niets op papier gezet en hier is verder ook niet mondeling over gesproken. Ik heb bijvoorbeeld ook geen waarborg betaald. Nu is mijn vraag heb ik nou een contract (officieel loopt het oorspronkelijk huurcontract tot april 2019, maar er is een opzegtermijn van een jaar en ik heb niets opgezegd) of kan ik simpelweg aangeven dat ik niet langer van mijn huidige pand gebruik wil maken?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

 • 0

Als er echt niets is vastgelegd (via mailwisseling, overeenkomst of iets dergelijks), geldt bij winkelruimte (de zgn. 290-bedrijfsruimte) dat sprake is van een huurovereenkomst van 5 jaar. Zie artikel 7:290 BW en verder. Dan bent u dus halverwege de huurperiode. U moet de periode uitzetten en kunt geen aanpassing van de huurprijs afdwingen.

 

Als met succes gesteld kan worden dat uw overeenkomst loopt tot april 2019, zit u er daarna dus nog 5 jaar aan vast. De wettelijke opzegtermijn is namelijk een jaar (7:293 BW).Wel kunt u in dit geval nu alvast gaan onderhandelen over aanpassing van de huurprijs. Dat recht bestaat namelijk elke 5 jaar. De wet bepaalt dit in artikel 7:303 BW.

 


Met vriendelijke groet,

mr. Monique Doomernik

UwJurist.nl-Contracten en Voorwaarden-Arbeidsrecht-Huurrecht-Franchiserecht

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 188 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept