Jump to content
Legal Pierre
Verberg

Last van regeldruk?

vraag

Ik zelf ervaar als ondernemer en werkgever een hoop regeldruk maar de laatste tijd lijkt niemand er meer last van te hebben en er vanuit de overheid weinig aandacht voor te zijn. Nu zag ik zelfs dat de Tweede Kamer niet meer weet of regeldruk nog een problem is. Zie: https://www.tweedekamer.nl/commissies/ezk/deel-nu-uw-ervaringen-over-regeldruk

 

Ligt het dus aan mij of is iedereen de Tweede Kamer massaal aan het informeren over regeldruk als gevolg van AVG, CBS, Arbodienst, RIE, verzuimadministratie, e-factureren, omgevingsvergunning, gemeentelijke voorschriften etc. etc.?

 

 

Link to post
Share on other sites

8 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Tuurlijk is het een probleem, alleen problemen die via diverse dienstverleners weer het hoofd te bieden zijn. AVG? Download hier model verwerkersovereenkomst en privacy voorwaarden voor 40 euro. RIE? whitepaper hier. Verzuimadministratie? Download onze app....

 

We aanvaarden als mens kennelijk dat we voorbij het punt zijn waarop 'terug naar hoe het was' een gepasseerd station is. En dat is evolutionair gezien volkomen te rijmen.

 

(Ik lees Sapiens van Yuval Noah Harari)

 

Tijdens de agriculturele revolutie vormden zich de eerste nederzettingen met een rotsvast geloof in de verbouw van gewassen. Met als gevolg meer kinderen (er was genoeg voedsel, en op het land waren die extra handen nodig), maar ook meer ziektes, ongebalanceerd dieet, ondervoeding en een kindersterfte die je tegenwoordig zelfs in de armste landen niet tegenkomt.

 

Dan zou je denken, waarom zijn ze daar dan niet mee gestopt? Ze waren al te ver gekomen om er afstand van te doen. Wie is de vrijwilliger die uit het dorp stapt, zijn akkers en huis opgeeft ten gunste van de gemeenschap? Niemand.

 

Dat zien we nu nog steeds:

 

Telefoons met een goede camera en upload functie naar Whatsapp en Instagram lijken het ons makkelijker te maken. Vroeger moest je een aparte camera hebben met rolletjes die je liet ontwikkelen. Daarna vrienden of familie uitnodigen voor een dia-avond (waar heb je dat woord voor het laatst gezien?).

 

Nu knikker je al je foto's een filmpjes meteen online voor iedereen. Gemak dient de mens. Of? Wat we vergeten is dat we dit soort handelingen nu per dag 10x zo vaak doen als een dia-avond per maand vroeger. Zijn we dan nu beter af? Had jij vroeger last van 'FOMO'? Of de ongezonde drang om vooral te laten zien aan iedereen hoe je leven eruit ziet op foto en video? En toch gaan we ermee door!

 

Regeldruk past in dat patroon. We zijn eraan gewend geraakt en we zien niet meer hoe we terug kunnen naar minder regels. Want wat ga je afschaffen en wie staat op om dat te doen, laat staan dat we van groepen mensen die die regels prettig vinden kunnen verwachten dat ze instemmen met afschaffen!

 

Als jij als ondernemer minder arbo wenst, wat roepen jouw werknemers dan?

Als jij zomaar je kantoor wilt kunnen vergroten, wat roepen je buren dan?

Hoeveel klanten jaag jij in het harnas als je voortaan per post gaat factureren?

 

Het is de valkuil van de mens. Met elke ontwikkeling die we bedenken, op zich ten gunste van de mensheid en haar streven naar gemak en welzijn, volgen nieuwe regels of storten we ons er volop in zonder na te denken over de mogelijke gevolgen.

 

Recentste voorbeeld is blockchain. Eindelijk een concept dat los van de autoriteiten hoort te werken, maar het slaat nog niet wereldwijd aan. Waarom niet? Omdat de groep mensen met de gedeelde opvatting dat dit werkt te klein is. We hebben landen verzonnen (als in, het is niet tastbaar, dus door ons bedacht), politieke systemen verzonnen, rechtspersoonlijkheid verzonnen (dank u mr Peugeot) en ga zo maar door. En alles blijft overeind zolang de groep die erin gelooft dat geloof niet verliest.

 

Alleen een revolutie (lees: te veel mensen zijn het collectief eens dat iets niet meer kan, eisen verandering en de mensen die erover gaan kunnen niet anders dan zwichten) zal leiden tot minder regeldruk. Zo bezien is de missie van de tweede kamer om regeldruk in kaart te brengen (weer) kansloos.

 

Ja, je kunt wetten en voorschriften simpeler maken of afschaffen, maar voor elke verandering kom je in conflict met belanghebbenden (of je duwt het gewoon door de strot van burgers en ondernemers zoals dat recente politieke plannen helaas kenmerkt en dan kijk je over een paar jaar wel of er nog gestemd wordt op je). Nog los van nieuwe regels voor nieuwe ontwikkelingen. Denk maar aan de energietransitie of autonoom rijden.

 

Dat blijft de paradox van de mensheid: we blijven uitvinden met de beste intenties, maar het zal er nooit eenvoudiger op worden.

 

(En nu ga ik de vaatwasser uitruimen. Wat een pokkeklus!)

 


JoostRietveld.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Een ironische retorische vraag is nauwelijks te beantwoorden. Ik snap 'm niet.

 

Dat kan best,

 

@Roel: het draagvlak in mijn huishouden (vrouw en kind) voor het door hen zelf doen van de vaat is nul komma nul. Dus de vaatwasser kost mij energie, ik ben te ver gekomen om dat geld te besparen door met de hand de vaat te wassen, maar ik draai er wel elke avond voor op. Dat ik vergeten ben hoeveel werk met de hand afwassen was, ben ik vergeten. Evolutie!

 

Nu wil ik graag een revolutie. Ik pak de vaatwasser niet meer uit! Voor je het weet komt vrouw thuis met papieren bordjes en plastic bestek ;D


JoostRietveld.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Nu wil ik graag een revolutie. Ik pak de vaatwasser niet meer uit! Voor je het weet komt vrouw thuis met papieren bordjes en plastic bestek ;D

Hoeft ook niet ... pak wat je nodig hebt en laat de rest in de vaatwasser staan. De nieuwe vuile vaat zet je gewoon terug en was alles opnieuw. Het kost wat water en energie, maar alles is geoorloofd voor het aangeleerde “gemak”. Het is nog altijd beter dan al die papieren bordjes en plastic bestek, maar ook daar valt wat voor te zeggen. Een kwestie van acceptatie van keuzes. 8)

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Gelukkig ben ik thuis nog ouderwets de baas, als ik af wil wassen, dan gebeurt dat ook!


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Gelukkig ben ik thuis nog ouderwets de baas, als ik af wil wassen, dan gebeurt dat ook!

;D

 

 

funny-quote-08.thumb.png.76422dc2e7cdfedb2ffbcbb73b08c558.png


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 108 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept