Jump to content
ippon
Verberg

Kosten onttrekken privé

7 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Het tijdstip van onttrekken maakt niet uit. Als je goederen voor privegebruik uit de zaak haalt moet je de kosten als privéopname registreren en de teruggevraagde btw weer afdragen. Dat het een nieuw boekjaar is betekent niet dat je het opeens wel mag onttrekken.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ter aanvulling ...

 

In de meeste gevallen ga je bij een onttrekking uit van de waarde in het economisch verkeer. Dat is de waarde die in normale koop- en verkoopsituaties zou gelden.

Privéonttrekkingen uit de voorraad van de onderneming, waardeer je tegen tegen inkoopprijs, inclusief btw.

 

Zie ook: privégebruik

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ja, daarom, kleine zakelijke artikelen. Met een waarde beneden de 450 euro. Dus je zegt, een puntenslijper uit 2010 is in 2011 3% meer waard (inflatie)? Sorry, maar ik vind de belastingdienst.nl hier niet zo duidelijk over. Dat is meer algemeen. Onze boekhouder zegt dan meestal ' dat zie ik door de vingers' maar wat ie daarmee bedoelt weet ik ook niet.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ja klopt, maar hier: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/btw_aftrekken/privegebruik/uitsluitend_privegebruik

 

Dan mag u de oorspronkelijke aankoopprijs verminderen met een afschrijving. Het gaat hier om een vloerkleed van 300 euro.

Als je geen tweedehands waarde kunt bepalen, dan gelden de afschrijvingsregels voor IB en VPB. Voor dat vloerkleed is toch wel een waarde aan te geven ... nihil, als gevolg van een omgevallen fles bleekwater ... of de hond heeft zich in een bui van opperste verveling volledig uitgeleefd op dat kleedje ... of tegen aanbiedingsprijs op Marktplaats voor 10%-20% van het aankoopbedrag, inclusief btw.

 

Onze boekhouder zegt dan meestal ' dat zie ik door de vingers' maar wat ie daarmee bedoelt weet ik ook niet.
Dat wil zeggen ... Koop het zakelijk en gebruik het, al dan niet op termijn, privé ... zonder correctie.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link to post
Share on other sites
 • 0

ippon,

 

als je vragen stelt kom dan meteen met de concrete zaak al dat ge filosofeer over kleine kantoorartikelen, puntenslijpers en wel of geen waardestijging van 3% is allemaal ruis..en kan leiden tot onjuiste antwoorden. Zoals met veel regels is er ruimte voor interpretatie en in dit geval ook ruimte voor het ene goed anders te waarderen dan het andere goed.

 

De regels rondom prive gebruik vallen grofweg uiteen in 2 delen.

1. Als je iets prive gebruikt wat je zakelijk moet je een priveonttrekking doen

2. Je moet op moment van onttrekken een redelijke waarde bepalen, zie eerste reacties van cosara hoe je dat doet.

 

Punt 1 is heel simpel, de regel is dat het altijd moet, de praktijk is dat puntenslijpers, schrijfblokken, een inktcartridge wordt vaak "door de vingers gezien" of vergeten als priveopname te boeken.

Heel zwart wit gezien dus fout maar geen inspecteur die tijd gaat stoppen in controleren of alle potloden en puntenslijpers wel zakelijk gebruikt (al eens nagedacht over hoe hij dat zou kunnen controleren?)

 

Punt 2 is waar de discussie kan ontstaan en ook een klein beetje vrijheid ontstaat waarbij je natuurlijk ook (een beetje) naar jezelf kunt toerekenen.

Bij bepaling van de waarde in het economisch verkeer kijk je naar de waarde op moment van overdracht. En afhankelijk van het type goed kies je dus een zo objectief mogelijk manier om de waarde te bepalen. puntenslijpers staan niet op marktplaats. vloerkleden soms wel..

 

Een gewoon vloerkleed van 300 euro dat 1 jaar of 2 jaar in je bedrijf is gebruikt hoeft niet voor de hoofdprijs naar prive en ook daarvoor geld of je 20% of 40% rekent, het gaat meer om dat je het niet gratis laat verdwijnen uit je onderneming. dan om het feit of 20 danwel 40% de juiste prijs is..

De kans is groot dat als het vloerkleed niet bij je inrichting had gepast je het op zijn best voor een paar tientjes aan een kennis had verkocht die het mooi vind of misschien wel gewoon had weggegooid omdat je het niet meer nodig hebt, er hoeft dus niet een heel hoge waarde aan te hangen.

 

Belangrijkste om als ondernemer te realiseren is dan je niet zomaar alles wat los en vast zit uit je onderneming kan halen, wees redelijk..

 

Als je echter een Antiek Perzisch tapijt van 3000 euro hebt gekocht als decoratie in je bedrijf en haalt dat na 1 of 2 jaar naar privé omdat je voor een andere inrichting kiest dan zul je dat tapijt wel weer voor 3000 euro naar prive moeten halen want antieke tapijten van hoge kwaliteit behouden hun waarde.

 

Kortom je kunt niet zoals jij lijkt te willen 1 gouden regel bedenken die je op alles kunt toepassen. Het is een kwestie van logisch nadenken en goed inschatten. En per artikel / goed is de waarde in het economisch verkeer op moment van onttrekking van belang en lang niet alles heeft een (grote) waarde als gebruikt artikel. Het is dan echt niet erg om tegen een heel lage waarde te onttrekken.

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 262 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept