Jump to content
Joris-V
Verberg

Omzet/Winstverdeling tussen eenmanszaken (samenwerking)

Hallo allemaal,

 

Ik zit met het volgende en heb het forum al afgezocht en bij de belastingdienst gekeken maar heb nog geen sluitend antwoord kunnen vinden. Hopelijk kan iemand mij hierbij helpen.

 

De situatie is als volgt:

Er is een B&B en deze verhuurt kamers. In de zomerperiode wordt er een terras geopend. Dit wordt vooralsnog door een andere ondernemer verzorgd. Afgesproken is dat deze ondernemer gebruik maakt van alle faciliteiten van de B&B (keuken, vaatwasser, schoonmaakmiddelen, pinapparataat, etc.). Alle omzet van het terras loopt via de administratie van de B&B.

 

Overeengekomen is dat de totale kosten en omzet (in feite dus de winst) van de B&B en het terras in deze periode dmv een sleutel wordt verdeeld (bijv. 50-50), omdat het bijna geen doen is om alle kosten separaat te verdelen. Alternatief is dat de bruto winst van het terras apart wordt bijgehouden en dat er een percentage van de totale kosten wordt afgetrokken.

 

Nu is de vraag hoe dit boekhoudtechnisch moet worden afgewikkeld. Het idee was dat de ondernemer die het terras verzorgd een factuur stuurt aan de B&B als de winst bepaald is (tussentijds wordt er een geschat bedrag overgemaakt dat later met de factuur wordt verrekend).

 

Wat niet helemaal duidelijk is of op deze factuur btw gerekend moet worden en als dit het geval is met welk percentage. In principe wordt alles met 6% verkocht (kamers, drankjes, etc), maar ik heb het idee dat de verrekening tegen 21% moet plaatsvinden. Het percentage heeft natuurlijk verder geen invloed op het resultaat maar wellicht wel op de KOR, eventueel resultaat uit de KOR moeten dan worden meegenomen in de (tussentijdse) winstberekening.

 

Vooralsnog willen we nog geen VOF, Coöperatie, oid, opstarten omdat nog niet duidelijk is hoe lang deze samenwerking blijft vanwege het tijdelijke karakter en we niet echt happig zijn op het opzetten van een extra/nieuwe administratie (die wellicht na een paar jaar weer moet worden opgeven) en/of het wisselen van rechtsvorm.

 

Hopelijk kan iemand wat tips geven.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Beste Joris,

 

Allereerst welkom op Higherlevel!

 

 

Hopelijk kan iemand wat tips geven.

Eerste tip: pas je bericht a.u.b. aan. De huidige tekst is 1 grote brij letters zonder pagina-eindes en witregels, dat leest erg lastig.

Edit: done, dank u! ;)

 

Inhoudelijk: op deze wijze samenwerken en winst verdelen kan prima. Leg wel afspraken goed vast

 

eventueel resultaat uit de KOR moeten dan worden meegenomen in de (tussentijdse) winstberekening.

Nee, dat moet het wat mij betreft vooral niet! De KOR is een individuele aangelegenheid, en die moet niet meegenomen worden in tussentijdse berekeningen die dienen als basis voor de winst en verdeling daarvan

 

Bovendien is dit werk seizoensgebonden en wordt de KOR pas achteraf op jaarbasis definitief vastgesteld: overige werkzaamheden en omzet hebben daar dus grote invloed op.

 

De KOR wordt overigens gemoderniseerd en - als het goed is - vervangen door de OVOB. Ook het OVOB-resultaat is individueel (wordt gebaseerd op omzet op jaarbasis), en moet daarom ook niet in winstverdelingen worden meegeteld of verrekend.

 


Specialist arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid voor ondernemers

Zelfstandig partner bij  B2Bsure, de vooruithelpers in  veerkracht en verzekeringen

 

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Is het wellicht handiger dat de seizoen-ondernemer een huursom betaalt?


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Beste Hans en Norbert, bedankt voor de tips.

 

Hoewel ik nog geen volledig antwoord heb gevonden, heeft jullie reactie me wel een idee gegeven. Misschien is het een goede oplossing als de B&B een factuur naar de seizoensondernemer stuurt voor de servicekosten/onkosten (tegen 21%) en een creditnota voor het omzetdeel van de seizoensarbeider (tegen 6%). Hierdoor heb je in principe aan beide kanten weer een redelijke nette en kloppende W&V rekening.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 3 leden online en 195 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept