• 0

Crowdfunding site: goederen vanuit BV doneren aan goede doelen ipv geld

Beste Forumleden,

 

Ik ben nieuw hier op HigherLevel dus indien ik mijn vraag niet in de juiste categorie stel: mijn excuses.

 

Ik ben voornemens om een Crowdfunding concept te starten voor goede doelen maar ipv geld te doneren wil ik 90% van de opbrengsten van de crowdfunding acties doneren in de vorm van goederen of diensten(geleverd door een 3e partij). Om het wat meer concreet te maken:

 

Een Crowdfunding actie op de site levert 2500 EURO op, dus 2250 is de opbrengst voor het goede doel. In vooraf gemaakte overeenstemming is er bepaald dat het goede doel behoefte heeft aan b.v. nieuwe laptops en accesoires dus wij zullen voor 2250 EUR Laptops en accesoires schenken. Wij zullen dit gaan doen voor zowel Nederlandse alsmede buitenlandse goede doelen.

 

Hoe moeten wij hier fiscaal/belastingtechnisch gezien mee omgaan? Zouden we enkel Vennootschap belasting betalen over de opbrengst van de Crowdfunding acties? Of moeten we ook btw afdragen over de individuele bijdrages van een Crowdfunding actie? Tevens de vraag of het schenken van goederen fiscaal gezien nog gevolgen heeft?

 

Alvast hartelijk dank voor jullie hulp!

 

Mvg

 

Richard

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

12 antwoorden op deze vraag

  • 0

Hoi Twabla,

 

Bedankt voor jouw reactie/vragen.

 

Ik probeer je vraag over 90% in het juiste perspectief te interpreteren: Je vindt het te hoog, te laag? Gezien het feit dat we Crowdfunding activiteiten ontplooien om inkomsten te generen voor goede doelen willen we het overgrote deel laten doorstromen in de vorm van giften naar het goede doel, 90% dus. 10% is voor onze interne organisatie. We willen dit dus in een BV vorm doen, wat volgens mij voor redelijk standaard is voor veel Crowdfunding sites.

 

Onze relatie tot die goede doelen is niet meer dan dat we ons platform aan hun ter beschikking stellen om een crowdfunding actie te iniatieren.

 

We zullen dus geen ANBI status hebben, we zijn een BV.

 

Nee het zijn niet altijd Laptops dat was slechts een voorbeeld. Het zullen echter wel altijd goederen/producten of services zijn welke wij schenken aan het goede doel IPV simpelweg 90% van de opbrengst. Wij willen graag transparant zijn over wat er precies wordt geschonken aan het goede doel ipv simpelweg een cheque schrijven/geld overmaken.

 

Los van jouw vragen, heb je ook nog advies?

 

Mvg, Richard

 

Link naar reactie
  • 0

Allereerst een redelijk bizarre gedachtegang welke jij hebt over "dumpen van overtollige voorraden' op kosten van de crowd.

 

Zoals ik al zei zullen wij de schenkingen volledig transparant doen en tevens op verzoek van het goede doel vwb de goederen welke wij zullen schenken.

 

Jammer dat je enkel interesse hebt in een beetje trollen ipv een waardevolle bijdrage te leveren aan dit topic.

Link naar reactie
  • 0

Jammer dat je enkel interesse hebt in een beetje trollen ipv een waardevolle bijdrage te leveren aan dit topic.

Nou, nou, om een paar kritische vragen nu meteen als trollen te bestempelen ...

 

Je noemt dit crowdfunding, maar volgens mij is het niets anders dan het inzamelen van geld voor een goed doel. Geen crowdfunding dus in mijn optiek, maar werving van donateurs. Net als wanneer je als school een rondje-om-de-school-lopen organiseert, waarbij de ouders per gelopen rondje een euro schenken. Alleen maak je niet het opgehaalde geld over, maar koopt daar spullen voor die je in natura aan het goede doel schenkt. Lijkt mij lastig om dat fiscaal, juridisch en marketing-technisch in een bedrijf met verdienmodel te gieten.

 

Wat de fiscale consequenties betreft: hoe ga je om met de btw over de gekochte spullen? Krijgt het goede doel spullen inclusief of exclusief btw ter waarde van de opbrengst?

Link naar reactie
  • 0
Net als wanneer je als school een rondje-om-de-school-lopen organiseert, waarbij de ouders per gelopen rondje een euro schenken.

Ook dat heet tegenwoordig crowdfunding ;) Het enige verschil: crowdfunding verloopt via het internet in plaats van via het schoolplein

 

Zie ook de info van CBF, de door de goede doelen sector zelf opgerichte toezichthouder:

Crowdfunding voor goede Doelen, Tips om te starten met online fondsenwerving

 

 

Edit: link hersteld

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Ook dat heet tegenwoordig crowdfunding ...

In mijn beleving heeft crowdfunding een andere insteek. Je krijgt er - op termijn - iets voor terug, zoals een toegangskaartje voor een gecrowdfund evenement, een korting op een nog te ontwikkelen product, een gesigneerd exemplaar van een nog op te nemen CD, etc. (dat wordt ook in het artikel genoemd dat je aanhaalt)

 

Maar misschien loop ik achter ... ;)

 

Link naar reactie
  • 0

Een Crowdfunding actie op de site levert 2500 EURO op, dus 2250 is de opbrengst voor het goede doel.

(...)

Hoe moeten wij hier fiscaal/belastingtechnisch gezien mee omgaan?

Een goed doel in de vorm van een bv... ik ben geen fiscalist maar ik zie allerlei beren op de weg. Ten eerste vraag ik me af of een BV uberhaupt giften mag ontvangen. Ten tweede is de aftrek voor giften die de BV doet beperkt, dus 100% van de winst aftrekken gaat niet. Ten derde zou ik zelf niet aan een BV een gift willen doen, door alle mogelijke belangenverstrengelingen.

 

 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

Allereerst dank voor de reacties heren.

 

@John B: Kritische vragen zijn natuurlijk prima als het constructief bedoelt is, ik denk dat het vrij duidelijk is dat TwaBla een hele andere intentie had gezien zijn opmerking over "overbodige voorraad dumpen. Tevens gaf hij/zij ook geen inhoudelijke reactie op mijn eerste reactie. Voor mij is dat dan inderdaad 'trolgedrag' zonder echte intentie om iemand verder te helpen. Als jij daar een andere mening over hebt: prima.

 

Crowdfunding hoeft in het geheel niet betekenen dat iemand daar per definitie iets voor terugkrijgt indien deze persoon doneert: er zijn talloze Crowfunding sites welke enkel voor goede doelen acties doen.

 

Voor wat betreft verdienmodel: Het is ook niet onze intentie om er een fulltime salaris uit te halen, wij doen dit vanuit een Social entrepreneurship insteek waarbij WINST niet het hoofddoel is. Juridisch gezien is het in ieder geval geen problem om een Crowdfunding site hebben in een BV of Ltd vorm aangezien 99% van alle crowdfunding sites gewoon een bedrijf is.

 

Jouw vraag over de BTW is dus juist ook MIJN vraag in dit onderwerp/topic dus bijzonder dat je deze vraag nu aan mij stelt:)

 

 

@ Ron: Wij zullen dus GEEN goed doel zijn maar een BV zoals ik in het onderwerp/topic al aangaf. We zullen een Crowdfunding site hebben welke de opbrengt van de crowdfunding acties doneert in de vorm van goederen aan het goede doel. Tevens doen we de schenkingen ook niet vanuit belastingvoordeel perspectief en is WINST niet het hoofddoel van onze BV, derhalve is het dus ook geen probleem dat we niet 100% af kunnen trekken vd BTW.

 

 

Ik ben toch wel enigzins verbaasd dat er zoveel verbazing is over eigenlijk een vrij standaard concept, een Crowdfunding site waar er talloze van bestaan. En grotendeels zijn deze Crowdfunding sites gewoon bedrijven dus ook de verbazing over het feit dat we het in een BV vorm willen doen is opmerkelijk mijn inziens. Het grootste signifante verschil is dat wij dus de opbrengst willen gebruiken om goederen te leveren aan het goede doel vanuit het perspectief van transparantie: Donateurs zullen EXACT kunnen zien hoe hun donatie wordt besteed.

 

Link naar reactie
  • 0

... ik denk dat het vrij duidelijk is dat TwaBla een hele andere intentie had ...

Als je wat langer op dit forum zit kun je de intentie van een aantal vaste deelnemers wat beter inschatten ... :)

 

Jouw vraag over de BTW is dus juist ook MIJN vraag in dit onderwerp/topic dus bijzonder dat je deze vraag nu aan mij stelt:)

Wat ik bedoelde is of je de teruggave van btw over de aangeschafte producten ten goede laat komen aan het goede doel. Ik zag/zie dat niet als een van je vragen.

Link naar reactie
  • 0

De keuze voor een BV begrijp ik ook niet helemaal, omdat je wordt geacht met een BV winst te maken.

Dat zou betekenen dat de 10% (-/- exploitatiekosten) dan winst voor de BV is en daarover vennootschapsbelasting is verschuldigd. Bij een BV is het niet van belang of men ook werkelijk winst beoogd.

Bovendien krijgen de aandeelhouders, als zij arbeid verrichten voor de BV, ook te maken met de gebruikelijk loonregeling. Of is het juist de bedoeling dat de aandeelhouders een salaris uit de BV trekken?

 

Het lijkt dan logischer om te kiezen voor een Stichting, omdat een Stichting alleen vennootschapsbelasting betaalt als een (op winst gerichte) onderneming wordt uitgeoefend.

 

Voor de BTW geldt volgens mij dat er sprake is van vrijgestelde prestaties.

De mensen die geld schenken aan de BV krijgen immers geen tegenprestatie, zodat er geen sprake is van met BTW belaste omzet.

Dat betekent m.i. ook dat geen voorbelasting teruggevorderd kan worden op de weggeschonken goederen.

 

Om het allemaal zeker te weten, zou ik toch een fiscalist raadplegen.

 

Succes, Odeon.

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 122 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.