Jump to content
avelache
Verberg

wijzigen voorlopige aanslag 2018 & pensioen beleggen (ZZP'er)

Ik wilde even snel mijn voorlopige aanslag 2018 wijzigen. Maar het lijkt er op dat ik dan alles opnieuw moet invullen. Heb ik iets verkeerd gedaan? Of is dit gewoon de belastingdienst in de categorie "makkelijker kunnen we het niet maken"?

 

Daarnaast wilde ik dit jaar een klein deel van mijn beschikbare pensioen ruimte gebruiken om te beleggen ipv sparen op een geblokkeerde bankspaarrekening. Welke alternatieven heb ik daar voor in zijn algemeenheid? En wat zijn goede aanbieders?

Mijn voorkeur gaat uit naar een index tracker en/of fondsbeleggingen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Ooit kon je voor een wijziging van een voorlopige aanslag een vinkje zetten bij (bijvoorbeeld) "eigen huis" of "zorgkosten" en dan alleen dat deel invullen.

Tegenwoordig moet je inderdaad bijna een volledige aangifte invullen.

Soms kan er wel automatisch een deel uit een eerdere aangifte (2016 of 2017) worden overgenomen.


Lexicom Administratie & Belastingen - Haarlem - www.lexicom-administratie.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Welke alternatieven heb ik daar voor in zijn algemeenheid?

 

Kan kiezen tussen aanbieders die een aantal standaard indexfondsen aanbieden (bijv. Brand New Day), of een aanbieder waarmee je zelf exact kan kiezen waarin je belegt (bijv. Degiro pensioenrekening)

 

Als je uiteindelijk in indexfondsen wilt beleggen kan de eerste categorie aanbieders voordeliger zijn, omdat deze doorgaans een constructie gebruiken waarmee een dividendlek wordt voorkomen.

Let er bij het vergelijken van aanbieders verder even op dat sommige aanbieders naast een percentage aan beheerskosten ook nog jaarlijkse abonnementskosten rekenen. De abonnementskosten zijn niet aftrekbaar, dus tikken dubbel zo hard aan.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Dank voor deze tips!

 

Enig idee hoe het zit met de zekerheid dat het mijn beleggingen zijn? Als ik het bergrijk met banksparen waarbij mijn saldo volgens mij onder het deposito garantie stelsel valt, wat gebeurd er dan als de aanbieder van de beleggingen/dit pensioen product failliet gaat?

Normaal gesproken moet ik dan mijn beleggingen bij een andere aanbieder onderbrengen, werkt dat hiermee ook zo? En zelfs als dat zo is, hoe weet ik 100% zeker dat ik daadwerkelijk beleggingen heb en niet naar een internet site zit te kijken waar verder niets achter zit?

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Net als bij andere Nederlandse beleggingsinstellingen is men verplicht de fondsen in een apart bewaarbedrijf onder te brengen, dat niet getroffen kan worden door een faillissement van de rechtspersoon die de commerciele activiteiten uitvoert.

Maar de pensioenproducten die aan indexbeleggen doen, kopen doorgaans niet zelf individuele aandelen van verschillende bedrijven in, maar kopen domweg standaard indexfondsen van internationale aanbieders als Vanguard.

Aan welke regels die op hun beurt moeten voldoen, en of buitenlandse beleggingen uberhaupt in alle omstandigheden inclusief doemscenario's veilig zijn, durf ik niet te zeggen.

 

Vrees dat als je fysiek bewijs wilt hebben je op de vertrouwde oude sok of goudstaven aangewezen bent. :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Wat een crime is dit. Enerzijds omdat het gewoon veel tijd kost. Even uitzoeken is er niet bij. En anderzijds wilde ik eigenlijk maar €1.000 per jaar beleggen. Maar dan zijn de kosten dermate hoog dat gewoon sparen misschien een beter idee is.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 222 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept