Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Marki3

Wat vragen over zzp in de zorg

Recommended Posts

Beste allemaal,

 

Zelf ben ik inmiddels reeds 11 jaar werkzaam als zzp'er in de techniek. Nu wil het geval dat mijn vrouw in de zorg werkt en vorige maand ontslag heeft genomen.

 

Ze werkt nu her en der en het is de bedoeling dat ze vanuit pgb's betaald wordt. Het lijkt er echter op dat het nogal lastig is om dit vanuit loondienst te doen en ze wordt min of meer gepusht om dit vanuit een zzp constructie te doen. In loondiens zou haar tarief rond de 20,00 bruto per uur liggen en op zzp basis rond de 35,00. Heb haar gevraagd om een lijst met vragen samen te stellen die de heeft en die kopieer ik hieronder:

 

- De bedoeling: Ik bied thuisondersteuning bij momenteel 1 gezin, concreet 5 uur per week. Dit gaat, hopelijk, in de toekomst uitgebreid worden. En ik wil ook actief op zoek gaan naar nieuwe adressen.

- Naast de thuisondersteuning werk ik als invalkracht begeleider via een uitzendbureau, Zorgwerk, en werk hier gemiddeld 1 à 2 diensten per week.

- Om mijn uren van de ambulante begeleiding uitbetaald te krijgen, moet ik een KvK-nummer hebben. Doe ik dat niet, dan krijg ik minimaal €15,00 per uur minder uitbetaald. Dan krijg ik namelijk een klein contract bij een bemiddelingsbureau dat alles regelt rondom PGB’s en inzet van zorgverleners.

- Ik begreep, dat er tegenwoordig veel begeleiders/verzorgenden zijn die naast een vaste baan als ZZP’er werkzaam zijn en dat het voor hen geen (financiële) nadelen oplevert. Klopt dit? Is het écht verstandig om dit te doen?

- Als ik maar voor een klein aantal uur per week freelance, moet ik dan ook aan alle eisen van een fulltime ZZP’er voldoen?

- Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor mij dan ook verplicht? En zijn er nog meer verzekeringen noodzakelijk?

- Ik begreep dat kilometers niet vergoed worden als ik niet aan de 1225 uur per jaar kom. Klopt dit?

- Klopt het dat ik vrijgesteld ben van btw? (https://www.easyzzp.nl/nieuws/btw-in-de-zorg/)

- Kan iemand mij hierover de juiste informatie geven? Ik zie dat ik als via een bemiddelingsbureau werk, wel btw moet afdragen. Kom ik in dan ook in aanmerking voor de KOR? En zo ja, hoe werkt dat?

- Hoe zit het met modelovereenkomsten?

Kortom: dé hamvraag: Gaat ZZP’en mij wel wat opleveren?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Marki,

 

Een hoop vragen die specifiek voor ZZP-ers in de zorg gelden. Wellicht kan de branchevereniging voor zelfstandigen in de zorg, Solopartners, je daarin verder helpen

 

Een paar vragen die ik wel kan beantwoorden vanuit mijn kennis van en ervaring met zelfstandigen in de Zorg:

 

Als ik maar voor een klein aantal uur per week freelance, moet ik dan ook aan alle eisen van een fulltime ZZP’er voldoen?

Ja, specifiek de WKKGZ geldt voor iedereen. Je zult dus ook aangesloten moeten zijn bij een klachteninstituut (ook daarin voorziet branchevereniging Solopartners overigens)

 

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor mij dan ook verplicht?

Als die verzekering voor een voltijds zelfstandige verplicht is, geldt dat ook voor de part timer. Overigens zijn de premies voor beroepsaansprakelijkheid in de zorg erg laag: vanaf 40 Euro per jaar(!)

 

En zijn er nog meer verzekeringen noodzakelijk

Rechtbijstand is een hele belangrijke voor ZZP-ers in de zorg. Bij geschillen omtrent indicaties (geïndiceerd door de wijkverpleegkundige, en uitgevoerd door jou) en bemiddeling is deskundige hulp van in zorgrecht gespecialiseerde juristen en advocaten noodzakelijk, vooral omdat ook (kleine) ZZP-ers steekproefsgewijs onderdeel zijn van materiële controles door zorgverzekeraars.

 

(nota bene: aan je particuliere rechtsbijstandsverzekering heb je in dit geval niets, je moet echt een zakelijke rechtsbijstandsverzekering voor ZZP-ers in de Zorg hebben (o.a. DAS kent een apart WKKGZ-product)

 


Gecertificeerd risk management consultant, partner bij B2Bsure.

Specialist in AOV, aansprakelijkheid en overige verzekeringen voor ondernemers en bedrijven. Vragen of offerte? Neem dan contact met mij op 

 

Mijn blog:  Verplichte verzekering; en wat moet ik nu met mijn AOV of broodfonds?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Als ik maar voor een klein aantal uur per week freelance, moet ik dan ook aan alle eisen van een fulltime ZZP’er voldoen?

 

Misschien is het handig dit afschrikwekkend verhaal te lezen, al is die situatie wel veranderd nu we modelcontracten hebben. Maar arbeidsrelaties worden nog steeds per relatie beoordeeld, dus is het sowieso handig om, als je ZZP wordt, je als ZZP te gedragen.

 

Ik begreep dat kilometers niet vergoed worden als ik niet aan de 1225 uur per jaar kom. Klopt dit?

 

Waar komt dit vandaan?

 

1225 uren per jaar vormen de grens voor zelfstandigenaftrek, maar je houdt niet op met ondernemer te zijn als je minder werkt.

 

Kortom: dé hamvraag: Gaat ZZP’en mij wel wat opleveren?

 

Dat moet je uitrekenen. Online bestaan daar tools voor.

 

Daarnaast heb je dat sommige mensen zich prettiger voelen in loondienst, anderen liever ondernemer willen zijn.

 

Verder vraag ik me af of je vrouw ondernemersmateriaal is als ze haar man vragen moet laten stellen op Higherlevel.nl.


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Marki3

 

Aanvullend op Norbert:

 

Of ZZP je wat gaat opleveren, kan ik zo niet beantwoorden.

- Fiscaal is het niet nadelig en zelfs voordelig als je aan het urencriterium (1225 uur op jaarbasis) voldoet. Met part-time werken zal dat overigens niet lukken vrees ik.

Nadeel is dat niet verzekerd bent voor ziekte, werkloosheid en pensioen, tenzij je je daarvoor zelf verzekerd voor zover mogelijk.

- De kilometervergoeding spreek je af met je opdrachtgever en heeft verder niets te maken met het urencriterium. Tot een bedrag van € 0,19 per km is de vergoeding onbelast.

- ZZP-ers in de zorg zijn in het algemeen vrijgesteld van BTW. Val je wel in de BTW kun je inderdaad een beroep doen op de KOR.

- Voor modelovereenkomsten zie hier

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/modelovereenkomsten-in-plaats-van-var/modelovereenkomst-zoeken/modelovereenkomsten-branches-beroepsgroepen-downloaden

 

Succes, Odeon

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 15 leden online en 446 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept