Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
rhandom

BTW aangifte International SaaS

Recommended Posts

Wij zijn bezig met de bouw van een SaaS in Nederland. Een SaaS die digitale abonnementen aanbiedt in de Cloud. Op dit moment richten wij ons op account en billing en de pay.nl API in onze app en iets later op de koppeling aan ons boekhoudprogramma e-boekhouden.nl via hun API.

 

We zullen in in eerste instantie abonnementen voor onze pakketten aanbieden in Nederland, maar al snel in de EU en later er buiten. We kijken al naar mogelijke pakketten die met de BTW kunnen helpen en hebben er een aantal op het oog.

 

Alleen moeten we eerst goed uitzoeken hoe BTW binnen Nederland, in de EU en er buiten voor onze digitale diensten moet worden betaald. We lezen veel over MOSS/ aangifte door afnemer buiten de EU, mogelijkheden over vrijstelling van BTW en dergelijke maar we zijn er niet uit.

 

Op Higher Level meldt Steven die een SaaS heeft en in eerste instantie zaken in de EU deed en nu wrs ook in de VS het volgende:

 

- Software wordt gezien als dienst en niet als goederen, maar dat is wel nog afhankelijk van type software (onderzoek door EFS uitgevoerd in 2005)

- Er is geen éénduidige wijze waarop de BTW afdracht moet plaatsvinden, maar in ieder geval niet in NL. Dus factuur altijd zonder BTW.

- Wij moeten voor ieder land waar de software door een bedrijf ingezet wordt (ook al is het maar voor één dag) uitzoeken hoe het met de BTW aangifte zit in dat specifieke land.

 

Klop het dat je voor een Software as a Service of clouddienst in Nederland geen BTW moet vragen voor Nederlandse particuliere klanten of bedrijven? Als we kijken op https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/digitale_diensten_in_en_uit_het_buitenland/ dan meldt het programma:

 

[*] als we de dienst aan een ondernemer verlenen De dienst is belast in het land van de afnemer. Is de afnemer gevestigd in een EU-land? Dan verlegt de leverancier de btw naar die afnemer. en

[*] als het om een particulier zonder btw nummer in een ander EU land gaat dan melden ze De dienst is belast in het land waar uw afnemer woont. en dat dit makkelijker gedaan kan worden via MOSS.

[*]particulier zonder btw nummer in niet eu land De dienst is belast in het land van uw afnemer. De wetgeving van dat land geldt. Vraag de belastingdienst van dat land of en hoe u aangifte moet doen.

[*] als het een Nederlandse particulier is De dienst is belast in het land waar uw afnemer woont. De dienst is belast in Nederland. U moet de btw aangeven in uw reguliere Nederlandse btw-aangifte.

 

moet er voor het bieden van digitale diensten (een SaaS lijkt ons een digitale dienst aangezien onze SaaS abonnementen biedt om online zaken te verwezenlijken - zie belastingdienst uitleg DD) in NL, EU en erbuiten BTW gerekend worden aan ondernemers en particulieren. Dus ik zie hier niets over het niet noodzakelijk zijn van btw aangifte doen / rekenen. Klopt dit?

 

Twee, we keken op https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/tarieven_en_vrijstellingen/vrijstellingen/vrijstellingen ook naar mogelijkheden om een BTW vrijstelling te krijgen voor onze SaaS diensten. In die lijst zie ik niet meteen een SaaS digitale diensten categorie. Kun je als SaaS die een digitale dienst - software abonnementen - aanbiedt BTW vrijstelling krijgen?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dus ik zie hier niets over het niet noodzakelijk zijn van btw aangifte doen / rekenen. Klopt dit?

 

Het is mij niet duidelijk wat jij wil dat wij zeggen dat niet al door de belastingdienst is gezegd.

 

Met andere woorden, wat is jou uit de link onduidelijk?

 

Twee, we keken op https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/tarieven_en_vrijstellingen/vrijstellingen/vrijstellingen ook naar mogelijkheden om een BTW vrijstelling te krijgen voor onze SaaS diensten. In die lijst zie ik niet meteen een SaaS digitale diensten categorie. Kun je als SaaS die een digitale dienst - software abonnementen - aanbiedt BTW vrijstelling krijgen?

 

Als het niet in de lijst staat, krijg je geen vrijstelling.


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vanaf 1 januari 2019 mag je tot een Europese omzet van 10.000 of minder kiezen voor het toepassen van de Nederlandse BTW. Dat betekent dat je Europese particuliere klanten dus behandelt alsof ze Nederlandse klanten zijn en de omzetbelasting ook via de gewone binnenlandse aangifte verwerkt.

 

Kom je boven deze 10.000 euro, dan zul je het BTW tarief van het land van de particuliere EU-klant moeten toepassen. Aangeven van die BTW gaat via het one-stop MOSS. Op zich ook nog wel te doen.

 

Voor particuliere klanten in het buitenland (buiten de EU) is het wat minder eenduidig. Duurvoor gelden de regels van dat land. En die kunnen variëren. Sommige landen verwachten dat je meteen aangifte doet vanaf de eerste euro onder, sommigen hanteren een drempel, weer anderen belasten digitale diensten (nog!) niet.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Op Higher Level meldt Steven die een SaaS heeft en in eerste instantie zaken in de EU deed en nu wrs ook in de VS het volgende:

 

De belastingregels veranderen nogal snel.

Het MOSS gebeuren is pas in 2015 ingevoerd, dus je kan HL berichten uit 2012 maar beter even helemaal buiten beschouwing laten.

 

==

 

Vanaf 1 januari 2019 mag je tot een Europese omzet van 10.000 of minder kiezen voor het toepassen van de Nederlandse BTW.

 

En let daarbij op dat onder "Europese omzet" alleen de omzet m.b.t. elektronische diensten aan particulieren in andere EU landen meetelt.

Ondanks dat 10.000 EUR een best lage drempel is, heb je indien je voornamenlijk aan bedrijven i.p.v. particulieren verkoopt best een grote kans er onder te blijven.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 6 leden online en 228 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept