Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Petra Bosma

Het belang van klantbehoud

Recommended Posts

Zeker in de huidige markt is klantbehoud voor ieder bedrijf essentieel. Zowel consumenten als zakelijke klanten worden steeds mondiger. Social media wordt regelmatig gebruikt om vooral ontevredenheid te uiten. Hoe smeuïger de berichten, des te vaker de berichten gedeeld of geliked worden. Naast het feit dat nieuwe potentiële kopers afgeschrikt worden om met jouw bedrijf zaken te doen, is de kans groot dat de klager niet bij jouw bedrijf terug zal komen voor een herhaal aankoop. Goede klachtenafhandeling is daarom voor iedere organisatie van groot belang.

 

[h2]Hoeveel klanten vertrekken er per jaar bij jouw bedrijf?[/h2]

 

Een mooi kengetal om inzicht te krijgen in de mate waarin klantenservice werkt, is het aantal vertrekkende klanten per jaar. Is dit 1% of is dit 10%? En wat is eigenlijk de reden dat klanten vertrekken?

 

Vaak is er een heldere link tussen de kwaliteit van de klantenservice en het percentage vertrekkende klanten. Grootste ergernis is dat klagers zich niet begrepen of gehoord voelen, wat leidt tot frustraties. Meest succesvol zijn niet de bedrijven met de minste klachten, maar de bedrijven die klachten het snelst en meest adequaat oplossen. Dergelijke organisaties hebben de meeste enthousiaste klanten en groeien het snelst.

 

Als je met je eigen organisatie op gebied van klantenservice wilt gaan verbeteren is het van belang dat de processen op het gebied van klachtenafhandeling in kaart gebracht worden en dat iedere medewerker weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Creëer een cultuur waarbij klachten van klanten met open armen worden ontvangen en opgelost. Vergeet daarin niet de communicatie met de klant mee te nemen over de status van de afhandeling, zodat de klant weet waar hij aan toe is, zeker wanneer een snelle oplossing op een bepaald moment niet mogelijk is.

 

Zodra de processen helder zijn is het van belang om de meldingen die binnenkomen conform het afgesproken proces te borgen. Vaak voldoet Excel dan niet meer om de klachten te registreren en wordt overgestapt naar een klantenservice softwareoplossing voor een professionelere aanpak. De meeste systemen zijn erg kostbaar, maar voor een praktische en betaalbare oplossing voor het MKB is een online klantenservice softwareoplossing zeker aan te raden. Doordat de software online is, is deze overal te gebruiken.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 413 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept