Jump to content
Guest
Verberg

De nadelen van doe-het-zelf ondernemen

Guest

Herken jij het gevoel dat je overspoeld wordt door de enorme hoeveelheid werkzaamheden die op je bord ligt? Alles, maar dan ook alles, komt op jou neer. Het bijhouden van je website, je weblog, het schrijven van artikelen, het verspreiden ervan, de boekhouding, e-mail, met cliënten werken, netwerkactiviteiten, kantoorartikelen aanschaffen, afspraken plannen …. de lijst is eindeloos. En dan hebben we het nog niet over je huishoudelijke taken zoals boodschappen doen, schoonmaken en voor je kinderen zorgen. Dus werk je overdag met klanten en doe je 's avonds al het andere.

 

Dit doe-het-zelf-ondernemen lijkt kostenbesparend, maar ondertussen dreig je langzaam ten onder te gaan aan je werk. De nadelen van dit doe-het-zelf-ondernemen zijn legio:

 

 

[*]Je bent veel tijd kwijt aan administratief gedoe, terwijl je dit bedrijf bent begonnen om jouw ‘ding’ te doen. Je wilde je vak uitoefenen. Jouw passie ligt niet bij het sorteren van bonnetjes, het invullen van formulieren en het doen van je boekhouding.

[*]Je hebt weinig tijd voor het ontwikkelen van je bedrijf omdat je kopje onder gaat in de hoeveelheid werk. Je komt er vrijwel niet aan toe om de strategie van je bedrijf vorm te geven of nieuwe diensten en producten te ontwikkelen. Waardoor je niet in staat bent de groeipotentie van je bedrijf de benutten.

[*]Je moet dingen leren die je niet leuk vindt en waar je in principe niet goed in bent. Natuurlijk kan iedereen leren om een website bij te houden of de boekhouding te doen. Maar doe je het net zo goed en net zo snel als een professional? En geeft het je dezelfde voldoening als het uitoefenen van je vak?

[*]Je bent je eigen bedrijf begonnen voor de vrijheid maar wordt nu geleefd door je business. Alles komt op jouw schouders neer. Kijk bijvoorbeeld naar het voorbeeld van de doe-het-zelf-ondernemende coach. Voor de workshop die zij houdt ontwikkelt zij niet alleen de inhoud. Ze ontwerpt ook de omslag voor de werkmap, zoekt op Internet de goedkoopste ringbanden, doet de bestelling, vindt een goede printshop, levert de documenten aan, haalt de mappen op, regelt de zaal, regelt de inschrijvingen, de facturen, de naambadges met inhoud, controleert de betalingen, maakt de deelnemerslijst …. En ondertussen heeft ze geen tijd om nieuwe coachingscliënten te ontvangen.

 

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat jouw doe-het-zelf-mentaliteit geen geld bespaart maar geld kost? Stel, je bent designer met een uurtarief van € 50,-. En je doet zelf je schoonmaakwerk in plaats van een werkster in te huren voor € 15 per uur. Schoonmaken in plaats van ontwerpen, kost je dus € 35 per uur. Hetzelfde geldt voor veel andere klussen. Op en neer rijden naar het Office Centre kost je al gauw anderhalf uur (€ 75) om € 5 bezorgkosten te besparen. Zo zijn er legio werkzaamheden die je kunt uitbesteden voor een uurtarief ver onder dat van jouzelf.

 

Je kunt je werklast verlagen en kosten besparen door bijvoorbeeld:

 

1. Een boekhouder. Het uitzoeken en inkloppen van bonnetjes is niet iets waar je bedrijf van groeit. En het invullen van je belastingformulieren door een boekhouder levert misschien wel meer belastingvoordeel op dan je aan het invullen kwijt bent.

 

2. Een virtuele assistent. Dit kan vaak al voor 2 uur per week. Een virtuele assistent is iemand die op afstand werkzaamheden voor je verricht. Zo iemand kan bijvoorbeeld je e-mail beantwoorden, regel- en uitzoekklusjes voor je doen, je website bijhouden en je eZine klaarzetten voor verzending. Je kunt een ‘officiële’ VA inhuren via een secretariaatsdienst voor € 35 tot € 50 per uur of een buurvrouw of student inhuren tegen een tarief van zo’n € 15 tot € 25. Betaal de laatste categorie via het uitzendbureau (het zogenaamde ‘payrollen’) om te voorkomen dat de belastingdienst later zegt dat er sprake is van een dienstverband.

 

3. Een werkster. Los van het feit dat jij in plaats van schoonmaakwerk aanzienlijk rendabeler werkzaamheden kunt uitvoeren, geeft het je ook enorm veel rust om niet tussendoor of in het weekend nog met een dweil door het huis te moeten.

 

4. Bezorgdiensten die boodschappen en kantoorartikelen afleveren en jou reistijd besparen.

 

Zo ontdek je in hoeverre jij geld verspilt door doe-het-zelf-ondernemerschap:

 

 

[*]houd twee weken precies bij wat je doet.

[*]Bekijk na twee weken de lijst en noteer welke werkzaamheden niet jouw ‘magie’ betreffen. Dit zijn de werkzaamheden die iemand anders kan doen. En misschien zelfs wel beter en sneller dan jij..

[*]Bepaal hoeveel uur per week je met dit soort niet-magische werkzaamheden bezig bent.

[*]Begin met voor de helft van die tijd iemand anders in te huren. Als je merkt hoeveel ruimte dit je geeft om rendabeler werk te doen, bouw je het aantal uren uit.

 

Eén waarschuwing: vul vrijgekomen tijd niet met nieuwe klusjes maar met focustijd (waarin je bezig bent met het ontwikkelen van nieuwe diensten en producten) of met het directe werken met klanten. Alleen op die manier bespaar je geld door werk uit te besteden!

 

Kortom: doe-het-zelf-ondernemen is duurder dan je denkt. Zorg dat je zoveel mogelijk werk dat minder kost dan jouw uurtarief , uitbesteed. Dat is kostenefficiënt en geeft jou ruimte om te doen waar je écht goed in bent!

 

 

© 2010 Linda Spaanbroek/InfoMarketeers; drs. Linda Spaanbroek helpt solo-ondernemers zoals coaches, consultants, trainers en therapeuten om met minder moeite meer klanten te krijgen.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

0 answers to this question

Recommended Posts

There have been no answers to this question yet

Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 192 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept