Jump to content
Freko
Verberg

Huursubsidie en aflossen Eigen Vermogen

Ik bezit samen met mijn vrouw en 2 kinderen een VOF.

 

We hebben alle 4 een negatief eigen vermogen, o.a. door een negatieve bankstand (+/- 130.000,00). Echter door de verkoop van ons huis (van mijn vrouw en mij) komt er genoeg vrij om de negatieve bankstand op te lossen. Tevens hou ik dan nog een aardig zakcentje over, echter komt ons vermogen in de VOF dan dusdanig positief te staan(€ 58.000.00) + naast het aflossen van de negatieve bankstand en de aflossing van de hypotheek houd ik nog +/- € 57.000,00 over prive.

 

We willen graag voor huursubsidie in aanmerking komen, echter geldt er een huursubsidie-grens; mocht er meer dan € 60.000,00 Eigen vermogen zijn (vrouw en ik samen), dan zouden we daar geen recht op hebben. Beschikbaar geld is slechts € 55.000,00 en we hebben een tegoed aan de VOF van € +/- €58.000,00.

Graag zouden we onze kinderen hun Negatieve Eigen Vermogen wegpoetsen, en derhalve onder de grens van € 60.000 Prive-vermogen komen vanwege de huursubsidie.

 

De kinderen zijn 40+. In mijn optiek zijn er 2 opties; of schenking aan de kinderen (met schenkbelasting) of afzien van de huursubsidie.

Zijn er nog andere fiscale legale opties die ik over het hoofd zie? En is het uberhaubt toegestaan om een dergelijke schenking te doen om onder de huursubsidiegrens te komen?

 

Alvast bedankt!

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Misschien is het handig om twee zaken uit elkaar te houden. Eigen vermogen van de onderneming zit in box 1; de vermogensgrens voor de huurtoeslag kijkt naar box 3.

 

Soms kun je tijdelijk geld in de zaak houden, als je een duidelijk plan hebt om er zakelijk iets mee te gaan doen. Die tijdelijk overtollige liquide middelen tellen dan niet mee in box 1. Echter, duurzaam overtollige liquide middelen horen automatisch in box 3.

 

Wat betreft de 2 opties die je aangeeft, denk ik dat je gelijk hebt. Gewoon schenken en schenkbelasting afdragen. Er geldt een behoorlijke vrijstelling (ruim 5.000 euro per ouderpaar per kind) en daarboven een kindertarief van 10%.

 

Voor de huurtoeslag wordt uitgegaan van het opgegeven vermogen in box 3 (met een paar kleine uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld groene beleggingen). Dus als je op 1 januari 2019 onder de vermogensgrens blijft, zal de huurtoeslag voor dat jaar worden toegekend, als je ook aan alle andere voorwaarden voldoet (gezinsnkomen, huurniveau, etc). Uiteraard op voorwaarde dat er geen vermogensbestanddelen onterecht buiten de grondslag voor box 3 worden gehouden.

Edited by prinsrachid

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Vooralsnog sluit ik dit topic. De verkoopopbrengst van een privéwoning aanwenden om al dan niet via een VOF huurtoeslag voor privé wonen te verwerven, valt niet onder actief ondernemerschap. Vraagsteller kan via pm reageren om de relevantie met ondernemen uit te leggen, als de reactie van Prins Rachid (waarvoor dank) mogelijk nog aanvulling behoeft.


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 9 leden online en 176 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept