Jump to content
margaatjes
Verberg

zonnepanelen prive gekocht

hallo, ik heb in 2012 zonnepanelen aangeschaft, gewoon alles prive ik was destijds al zzp'er maar heb hier nooit iets mee gedaan (omdat dit niet kon cq mij niet bekend was) tot ik hoorde dat ik ook de btw alsnog terug kon vragen maar als zzp'er moet ik nu jaarlijks 160 euro forfait betalen sterker nog, ik heb al een naheffing gekregen van 960 euro, als ik geen zzp'er maar particulier was zou dit allemaal niet gebeurd zijn . dit klopt toch niet. dit is toch rechtsongelijkheid. Weet iemand of hier jurisprudentie van is of dat hier iets tegen te doen is?

Edited by margaatjes
typefout

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Heb je die BTW dan alsnog teruggevraagd? Waarom? Je weet toch dat je over het (al dan niet forfaitaire) privé gedeelte weer BTW moet afdragen? Je weet toch ook dat de zakelijke inkomsten(al dan niet forfaitaire) met BTW worden belast? Een particulier die btw van panelen wilt terugvragen moet eerst ondernemer worden om vervolgens vanwege de lage zakelijke inkomsten met de KOR te kunnen worden vrijgesteld van afdracht. Wanneer jij lage ZZP inkomsten zou hebben, dan kun je ook gebruik maken van de KOR. Wat is de rechtsongelijkheid? Mis ik misschien iets in je bericht?

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Als ik gewoon particulier was geweest had ik de btw terug gekregen en een ontheffing voor de btw, maar nu als zzp'ers moet ik wel  btw afdragen over iets wat ik privé gekocht heb. Dat is toch rechtsongelijkheid.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Beste Margaatjes.

 

Het probleem zit er - denk ik - in dat je de teruggave van de BTW op de zonnepanelen hebt aangevraagd op hetzelfde BTW-nummer als de eenmanszaak (zzp-er). Daardoor ziet de Belastingdienst de aanschaf van de zonnepanelen en de teruglevering van de energie op het netwerk voor de BTW als een activiteit van je eenmanszaak.  Dat dit voor de inkomstenbelasting anders is, doet daar niet aan af.

 

Het probleem had  m.i. opgelost kunnen worden, doordat je voor de zonnepanelen een apart BTW-nummer had aangevraagd en apart BTW-aangifte had gedaan.  Daardoor zijn je activiteiten als zzp-er en leverancier van energie (zonnepanelen) voor de BTW duidelijk gescheiden.

 

Bij nader inzien: De Kleine Ondernemers Regeling (KOR) geldt per ondernemer en niet per onderneming. Dus als je als zzp-er geen recht hebt op de KOR kun je hem ook niet meer toepassen bij de zonnepanelen.

 

Succes, Odeon

Edited by odeon

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 5 leden online en 149 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept