Jump to content
Hans Smit / Bizzionair
Verberg

Urencriterium in ander bedrijf halen?

Mede door de crisis heb ik in 2017 een keuze gemaakt om  mijn eigen eenmanszaak  min of meer op de waakvlam te zetten en meer tijd te steken in een eenmanszaak die mijn vrouw (gehuwd in gemeenschap van goederen) heeft opgebouwd.  De schoorsteen moest tenslotte roken. Hierdoor haal ik voor dat jaar voor mijn bedrijf niet het urencriterium van 1225 uur, maar in het bedrijf van mijn vrouw haal ik  het aantal uren weer wel.  Ik begrijp dat onder het urencriterium geen gevolgen heeft voor ondernemerschap, BTW-nummer, KvK inschrijving, maar ik weet bijvoorbeeld niet wat er gebeurt met mijn zelfstandigenaftrek. Mijn winst uit onderneming was vorig jaar lager dan 7280 euro.  

En tellen mijn uren in het bedrijf van mijn vrouw (in een heel andere branche) dan eigenlijk wel mee in mijn urencriterium? 

Heeft iemand ervaring of een antwoord? 


www.bizzionair.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

9 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Het lijkt me dat je uren in dit geval niet meetellen voor het urencriterium in je eigen eenmanszaak, maar wel voor het meewerkurencriterium in de zaak van je vrouw.

 

Als je zelf het urencriterium niet haalt, betekent dat dat je geen zelfstandigenaftrek kunt claimen (maar je vrouw dus mogelijk wel extra meewerkaftrek).

 

Het verliezen van de zelfstandigenaftrek betekent overigens niet automatisch dat je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting meer bent. Als je aan de voorwaarden voldoet, moet je gewoon op de gebruikelijke manier aangifte doen. Je hebt alleen geen zelfstandigenaftrek meer (maar nog wel mkb-winstkorting).

 

Mocht je ook niet meer aan de voorwaarden voor het ondernemerschap voldoen, dan geef je je inkomsten gewoon op als resultaat uit overige werkzaamheden.

 

 

Edited by prinsrachid

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
2 uur geleden, Hans Smit / Bizzionair zei:

Mede door de crisis heb ik in 2017 een keuze gemaakt om  mijn eigen eenmanszaak  min of meer op de waakvlam te zetten en meer tijd te steken in een eenmanszaak die mijn vrouw (gehuwd in gemeenschap van goederen) heeft opgebouwd. Hierdoor haal ik voor dat jaar voor mijn bedrijf niet het urencriterium van 1225 uur, maar in het bedrijf van mijn vrouw haal ik  het aantal uren weer wel.

 

 Ik begrijp dat onder het urencriterium geen gevolgen heeft voor ondernemerschap, BTW-nummer, KvK inschrijving, maar ik weet bijvoorbeeld niet wat er gebeurt met mijn zelfstandigenaftrek. Mijn winst uit onderneming was vorig jaar lager dan 7280 euro.  

Het urencriterium van minimaal 1225 uren is van toepassing op het totaal van alle activiteiten in uw onderneming(en). Zo kunt u bijvoorbeeld een eenmanszaak hebben en daarnaast firmant zijn in een VOF. De werkzaamheden die u uitvoert in andere bedrijven waarvan u geen (mede)eigenaar bent, tellen niet mee.

 

Winst zegt niets over de omvang van de activiteiten en ook niets over de omzet. Als de omzet echter in de buurt van de 7280 euro komt, dat bent u waarschijnlijk geen ondernemer (meer) voor de inkomstenbelasting en daarmee kan de zelfstandigenaftrek komen te vervallen. Niet zo’n probleem als het eenmalig een jaartje economisch wat minder gaat, maar zorg ervoor dat het niet structureel gaat worden.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Beste Hans Smit,

 

Gezien het aantal uren dat je voor de eenmanszaak van je vrouw werkt, zou je kunnen overwegen toe te treden als vennoot in de eenmanszaak van je vrouw. Als vennoot in een vennootschap onder firma kun je wel gebruik maken van het urencriterium.

Nadeel is de hoofdelijke aansprakelijkheid, maar aangezien je bent gehuwd in gemeenschap van goederen is er in feite toch als sprake van een soort hoofdelijke aansprakelijkheid.

 

Andere opties zijn dat je vrouw een reële arbeidsbeloning aan je toekent of de door prins Rachid reeds genoemde meewerkaftrek.

 

De structuur die je nu kiest, een eenmanszaak die nog weinig om het lijf heeft en heel veel uren onbezoldigd werken in de eenmanszaak van je vrouw, lijkt me i.ig. fiscaal en financieel heel ongunstig. 

 

Succes, Odeon

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Als je nou een blog bijgehouden had of een boek aan het voorbereiden bent over de markt waarin Mrs Bizzionair actief is, dan kon je beredeneren dat die uren ook je eigen onderneming dienen. Of werkt dat niet zo?

 

Ik vind dat urencriterium zo'n rare constructie. Wordt dat strikt gehandhaafd?


Ondernemers kiezen een volksvertegenwoordiger die doorvraagt. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
2 uur geleden, TwaBla zei:

Ik vind dat urencriterium zo'n rare constructie.

 

Wordt dat strikt gehandhaafd?

 

Het is inderdaad een rare constructie.  Het schrappen van het urencriterium staat al heel lang op de fiscale agenda. In de plaats daarvan zou er een omzet- of winstcriterium moeten komen ... maar af dat er ooit eens van gaat komen, niemand die het weet.

 

Soms wel, soms niet ...

Voor eenmanszaken is de acceptatie daarop best redelijk te noemen ... voor een VOF is de Belastingdienst wat kritischer als er voor elke firmant het urencriterium wordt aangevinkt.

 

Edited by Cosara

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
1 uur geleden, Cosara zei:

 

 ... voor een VOF is de Belastingdienst wat kritischer als er voor elke firmant het urencriterium wordt aangevinkt.

 

 

Voor de volledigheid had ik in mijn eerdere post wel moeten opmerken dat er sprake moet zijn van een gebruikelijk samenwerkingsverband. Dat wil zeggen dat de vennoten samenwerken op basis van gelijkwaardigheid en niet op basis van ondergeschiktheid, waarbij de ene vennoot min of meer de assistent van de andere is. Anders gaat het urencriterium voor de ondergeschikte vennoot alsnog niet door.

 

Bij deze dan.

 

Odeon

Edited by odeon

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Allen, bedankt voor de reacties. Ik had iets duidelijker moeten formuleren: het gaat alleen om de fiscale jaren 2017 en straks 2018. Ik zoek dus geen rechtsvorm of constructie, maar probeer de schade te beperken cq de belastingdruk zo laag mogelijk te houden. Hans 

 


www.bizzionair.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Ja helder, maar wij bij HL denken ook graag vooruit :classic_wink:

 

Antwoord op je vraag is al gegeven door PrinsRachid.

Voor 2017 en 2018 kan je echtgenote alleen nog de meerwerkaftrek toepassen.

Reële arbeidsbeloning met terugwerkende kracht  kan vziw niet.

Bij een v.o.f. is onder voorwaarden terugwerkende kracht van 9 maanden mogelijk.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 13 leden online en 223 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept