Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Remy66

Van inkomsten uit overigen naar ondernemer voor de inkomstenbelasting

Recommended Posts

Ik ben nog een beetje onzeker over het volgende.

 

Sinds 2010 heb ik, naast 16 uur werken in loondienst, een zeer kleinschalige trimsalon gehad waarvan de inkomsten door het mannetje dat onze belastingaangifte doet zijn opgevoerd onder inkomsten uit overigen. De BTW aangifte heb ik altijd per kwartaal gedaan.

 

Nou ben ik langzamerhand aan het groeien met de trimsalon, heb er dit jaar flink wat in gestoken om een nieuwe website, reclame enz te maken en sinds 1 januari 2018 heb ik  daarnaast een handelsnaam laten registreren voor producten die ik op de markt ga brengen, en waarvoor ik het gehele jaar bezig ben geweest met productontwikkeling, een marketingplan, een website  en alles wat bij het opstarten van een zakelijke onderneming komt kijken. Wat eigen geld in materialen en gereedschappen geïnvesteerd (geen enorme bedragen, denk aan een paar duizend euro).

 

Ik heb de uren bijgehouden die ik voor de trimsalon en de activiteiten onder de nieuwe handelsnaam samen heb gemaakt en die komen ruim over het urencriterium heen, en zijn ook veel meer uren dan ik in loondienst werk. Dat is dus allemaal in orde.  Ik profileer me naar buiten duidelijk als ondernemer, zowel op social media als op mijn website en heb ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, zakelijke rekening en alles is netjes wit.

 

Ik wil nu dat ik vanaf 2018 als ondernemer gezien wordt door de belastingdienst, zodat ik gebruik kan maken van zelfstandigen aftrek en kan gaan beginnen met echte groei. Alleen heb ik doordat ik voor de nieuwe handelsnaam alleen bezig geweest ben met ontwikkeling en opstart (ik wil in januari de producten gaan lanceren), geen hoge inkomsten gehad. De trimsalon heeft een omzet van ongeveer 6500 euro gehad. Maar ik ben dus ook geen starter omdat de trimsalon al sinds 2010 ingeschreven staat.

 

Wat ik zou willen weten is of ik over 2018 apart als onderneming aangifte kan doen, kan ik dat zelf bepalen? Zou het kunnen gebeuren dat de belastingdienst aangeeft mij niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting te zien waardoor ik geen recht heb op de zelfstandigenaftrek?

 

 

 

 

 

Edited by Remy66

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volgens mij kijkt de belastingdienst oa. of je geen windhapper was. Na aftrek van die paar duizend euro aan kosten blijft er van die 6500 euro maar weinig over om van te leven. Heb je van de lucht geleefd of had je nog overige inkomsten? 

 

Om fiscaal als ondernemer te worden aangemerkt, dient je onderneming een inkomstenbron te zijn. De bekende criteria (aantal klanten, risico lopen, uren, etc) worden hierbij bekeken. Zie verder belastingdienst.nl

Edited by mmint

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haha nee, ik ben geen windhapper, zie mijn openingspost, ik werk ook nog 2 dagen in een goedbetaalde baan. En mijn inkomen is ons tweede inkomen.

De reden dat ik de afgelopen jaren rustig aan gedaan heb ik vanwege medische- en familie omstandigheden maar dat is nu achter de rug. Ik heb me inmiddels gespecialiseerd in kleine honden (grotere marges en minder zwaar werk) en heb daarmee ook een zeer goede naam in de regio opgebouwd dus dat wil ik gaan uitbreiden. Heb nog nooit actief aan acquisitie hoeven doen (ik heb juist tot dit jaar veel klanten door omstandigheden moeten afhouden) en nu ik daar veel actiever in ben geworden verwacht ik daar wel een flinke toename in.

 

Van mijn nieuwe activiteit met producten waar zeer hoge marge op zit verwacht ik een flinke extra omzet en hoge winst te gaan genereren (is een grote specifieke afzetmarkt voor), maar in eigenlijk is dat een start up dus dat moet even de gelegenheid krijgen.  Maar doordat ik de salon al veel langer heb wordt dat door de belastingdienst dus niet gezien als een startend bedrijf.  Dat is lastig dus. 

 

50 minuten geleden, mmint zei:

 Na aftrek van die paar duizend euro aan kosten blijft er van die 6500 euro maar weinig over om van te leven. Heb je van de lucht geleefd of had je nog overige inkomsten?  

 

Gelukkig heb ik nu alle investeringen gedaan. Maar volgens mij hebben veel ondernemers in het eerste jaar veel uitgaven tegenover relatief weinig omzet. Dat is toch niet abnormaal? Bij mij ligt het alleen wat anders, ik wil vanuit een centje bijverdienen nu echt gaan groeien met mijn onderneming, zie daar namelijk veel toekomst in en heb nu ook de mogelijkheden daarvoor.

Mijn doel is om uiteindelijk fulltime ondernemer te worden. Mijn vraag is echter of ik risico loop dat de belastingdienst mij niet als ondernemer zou zien.

Share this post


Link to post
Share on other sites

“Mijn vraag is echter of ik risico loop dat de belastingdienst mij niet als ondernemer zou zien.”

 

 Het is veel makkelijker is om als ondernemer voor de IB te starten, dan na vele jaren als ondernemer voor de IB te worden gezien.

 

Waar krijgt u als doorstarter mee te maken:

1. Als u structureel een heel kleine winst hebt, is het niet aannemelijk dat u opeens wel veel winst gaat maken. Er is dan geen sprake van een onderneming voor inkomstenbelasting.

2. Als u erg veel tijd aan een activiteit besteedt zonder dat dat rendement oplevert, is er meestal geen sprake van een onderneming voor de inkomstenbelasting. U moet echter wel voldoende tijd aan uw werkzaamheden besteden om deze rendabel te maken.

 

De Belastingdienst zal dan ook opmerken “laat het eerst maar eens zien”.

 

Ben jij ondernemer voor de inkomstenbelasting? ... Doe de OndernemersCheck

 

 

 


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Geziens de omstandigheiden vermoed ik ook dat de belastingdienst redenen ziet om je fiscaal (nog) niet als IB-ondernemer aan te merken. ik schat zo in dat de verhouding inkomsten uit onderneming vs. uit loondienst daarvoor nog niet overtuigend genoeg is. Wellicht helpt het wanneer je aantoont dat je onderneming een inkomstenbron is, maar met de cijfers van 2018 acht ik dat lastig te doen. Wellicht wel in 2019.

Overigens kun je bij inkomsten uit loondienst je overige inkomsten (die uit je onderneming) aangeven als omzet minus kosten en hoef je daar geen uitgebreide boekhouding voor te hebben. Succes met je onderneming!

Edited by mmint

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 23 leden online en 475 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept