Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
rvdb

Jaarruimte / reserveringsruimte DGA

Recommended Posts

Ik ben DGA van mijn BV waarmee ik ICT consultancy werkzaamheden verricht. Nu ik geen pensioen meer mag opbouwen in de BV ben ik me eens gaan verdiepen in de alternatieven (zoals pensioensparen en/of pensioenbeleggen). Via de belastingdienst heb ik mijn jaarruimte en reserveringsruimte berekend en daar schrok ik toch wel van. Ik blijk een flink pensioengat te hebben, ook in de jaren dat ik nog wel pensioen in mijn BV opbouwde. Mijn vrouw (gewoon elders in loondienst) heeft dat niet. Met haar pensioenopbouw komt de jaarruimte steeds netjes op 0 uit.

 

Hoe komt het dat ik in mijn BV kennelijk minder pensioen heb kunnen opbouwen dan maximaal is toegestaan? Was er voor pensioen in eigen beheer een wettelijk lager maximum van kracht dan bij externe pensioenfondsen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

4 uur geleden, rvdb zei:

Was er voor pensioen in eigen beheer een wettelijk lager maximum van kracht dan bij externe pensioenfondsen?

 

Er was in ieder geval een veel hogere AOW-franchise (=het deel van het salaris waarover je geen pensioen opbouwt vanwege de toekomstige AOW-rechten) bij pensioen in eigen beheer dan bij werknemerspensioen of de franchise die in de jaarruimte gebruikt wordt . En hoe lager het salaris, hoe meer invloed die hogere franchise heeft. 

 

(Die hoge AOW-franchise voor de DGA is overigens nog steeds van toepassing op extern verzekerd pensioen dat niet wordt omgezet of afgekocht .a.w. DGA's die hun pensioentoezegging bij een pensioenverzekeraar hebben ondergebracht)

 

Wie als DGA een goed pensioen in eigen beheer op wilde bouwen moest daarvoor wel het salaris optimaliseren (meestal: ophogen zodat aftrekbare kosten zoals hypotheekrente (*) , pensioen en AOV allemaal in de hoogste schijf aftrekbaar waren & er genoeg pensioengevend salaris na aftrek franchise overbleef) 

 

DGA's die pensioen op wilden  bouwen over het minimale gebruikelijke loon (nu : € 45.000,- )  bouwden  in eigen beheer veel minder pensioen op dan een werknemer met een vergelijkbaar salaris in loondienst.  Naar huidige inzichten kun je je zelfs afvragen of pensioen in eigen beheer opbouwen in combinatie met een minimaal DGA salaris sowieso verstandig was.  (Meestal waren dat ook doe het zelf keuzes) 

 

Daarnaast werd pensioen in eigen beheer op fiscale grondslagen veel lager gewaardeerd  dan de werkelijk benodigde (commerciële) waarde  om levenslang te kunnen uitkeren. Het benodigde pensioen werd namelijk bepaald op basis van een rekenrente van 4%, terwijl de commerciële marktrente veel lager ligt/lag. De DGA bouwde dus sowieso al minder pensioen in eigen beheer op dan werkelijk nodig was (wat des te pijnlijker uitkwam als de DGA na een scheiding de commerciële waarde aan de ex-partner moest meegeven: dan moest er flink worden bijbetaald)

 

 

*=inmiddels is die aftrek ook niet meer tegen het toptarief mogelijk

 

 


B2Bsure, de vooruithelpers in risicomanagement en verzekeringen

 

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact 📞📧

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor de uitleg, Norbert. Ik heb als 1-pitter nooit gebruik gemaakt van het minimale gebruikelijk loon, maar een loon uitbetaald dat vergelijkbaar is met dat van een ICT consultant in loondienst. Dat ligt aanzienlijk hoger dan het loon van mijn vrouw.

 

Ik heb nog eens naar de jaarlijkse pensioenberekeningen gekeken die extern door een specialist zijn gemaakt. Waar het denk ik mis is gegaan is dat die berekeningen waarschijnlijk uitgaan van een pensioenpot ter grootte van X op leeftijd Y. Daarvoor is een onrealistisch hoog commercieel rendement gebruikt en dan kom je uit op een vrij lage jaarlijkse inleg. Terwijl je daarmee (zeker in deze tijden) nooit op het benodigde bedrag X uit zal komen. Ik heb geen idee of er met een realistischer rendement gerekend had kunnen worden zodat de inleg hoger had kunnen zijn, maar dat kan ik toch niet meer aanpassen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 11 leden online en 306 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept