Jump to content
detussenpersoon
Verberg

Stakingswinst

Goedendag,

Ik had een vraag over de stakingswinst. Ik ben nu een eenmanszaak en wil graag een vof starten met mijn partner. Nou lees ik dat bij het omzetten van zzp tot vof er stakingswinst om de hoek komt kijken en dat dit veelal een ingewikkelde berekening is. Mijn vraag is. Als ik mijn eenmanszaak laat voortzetten en daarnaast een vof start moet ik dan nog steeds stakingswinst betalen. Ik wil dan bijvoorbeeld na een aantal maanden mijn eenmanszaak beëindigen en de vof kan voort blijven bestaan. Kan dat zonder dat ik rekening hoeft te houden met stakingwinst en dat ik dan alleen nog mijn IB--aangifte doe.

Edited by detussenpersoon

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

nee dat is lood om oud ijzer.

 

Het maakt natuurlijk niet uit wanneer je je eenmanszaak staakt, zodra je ermee stopt is er een stakingswinst te berekenen.

Maar stakingswinst berekenen is niet per definitie erg ingewikkeld te zijn. . De complexiteit zit hem vooral in wanneer er veel bezittingen zijn die een andere dag- of marktwaarde hebben dan waarvoor ze op de balans staan. Als er weinig bezittingen zijn hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn. Maar dat hangt dus vooral af van jou type onderneming.

 

En als je jou onderneming inbrengt in de VOF dan kan het zijn dat je helemaal niet met stakingswinst te maken te krijgen. Omdat voor doorschuiven een vrijstelling bestaat.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/onderneming_wijzigen_of_beeindigen/u_staakt_uw_onderneming/doorschuiven-naar-een-nieuwe-of-bestaande-onderneming

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Beste Junior,

 

Of er stakingswinst is hangt af van de vraag hoe je je eenmanszaak inbrengt in de v.o.f. Als je je stille reserves en goodwill niet doorschuift naar je partner is er geen sprake van stakingswinst. En als je ze wel doorschuift, kun je - zoals Roel J. al schreef - een beroep doen op de doorschuifregeling.

 

Eén en ander is dus afhankelijk van hoe je de inbreng vorm geeft en dat kun je het beste vastleggen in een v.o.f.-overeenkomst. Omdat daar wel het een en ander bij komt kijken, raad ik je aan daarover advies in te winnen.

 

Realiseer je ook dat er nadelen zitten aan een v.o.f. zoals de hoofdelijke aansprakelijkheid en dat als je een samenwerkingsverband met je partner aangaat er sprake kan zijn van een ongebruikelijk samenwerkingsverband, waardoor de partner geen recht heeft op zelfstandigenaftrek e.d.

 

Je eenmanszaak naast de v.o.f. laten voortbestaan lijkt me i.i.g. de slechtste optie. Als je de inbreng niet goed vastlegt, voorkom je daarmee geen stakingswinst. Het berekenen van stakingswinst hoeft niet ingewikkeld te zijn, misschien zit er zelfs helemaal geen stakingswinst in je onderneming.

 

Succes, Odeon

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 9 leden online en 215 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept